„Gól a Real ellen! Aztán következhet a csúcsdöntés” – Nikolics hollywoodi sztorija

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.07.08. 09:47
null
Az MLS Real Madrid ellen készülő álomcsapata – Nikolics Nemanjával
A magyar és a lengyel szurkolóknak is hálás a Chicago Fire-támadója, Nikolics Nemanja, aki bekerült az MLS All Star-csapatba, így augusztus elején 61 500 néző előtt játszhat a Real Madrid ellen Kaká és David Villa társaságában.

 

Szóval bekerült.
– Hál’ istennek, be – felelte a szurkolók szavazatai alapján az MLS All Star-csapatába beválasztott, augusztus 2-án a Real Madrid ellen pályára lépő Nikolics Nemanja. – Mindjárt az első nap megtapasztalhattam, mekkora felhajtással párosul a gálameccs, reggel hétre már jött értem egy autó, és vitt a Fox Tv stúdiójába. Amint véget ért az interjú, mentünk tovább – várt az NBC. Onnan pedig a CSN székháza felé vettük az irányt… S ezzel nem volt vége, útközben egy-két rádiónak is nyilatkoztam. És most a Nemzeti Sportnak.

Ezúton is köszönjük! Ez így megy augusztus elejéig?
– Csak nem. Mindamellett úgy vagyok vele, aki veszi a fáradtságot arra, hogy megkeressen, azzal szívesen beszélgetek.

Főleg, ha ennyire hálás a téma.
– A Chicago Fire sajtófőnöke már csütörtökön szólt, pénteken médiaturné vár rám. Noha nem mondta ki, sugallta, miről lesz szó… Az úgynevezett Fan 11-ben, vagyis a drukkerek voksai alapján összeállított együttesben három támadó kapott helyet, David Villa, Sebastian Giovinco és én. Mit mondjak, nem csöppentem rossz társaságba. Külön öröm számomra, hogy az All Star-gárdát a mi edzőnk, Veljko Paunovics irányíthatja. Nagy szerepe volt abban, hogy a télen a tengerentúlra igazoltam, azóta is kifejezetten jó a viszonyom vele. Azon szakemberek közé tartozik, aki megtisztelt a bizalmával, amit, úgy hiszem, eddig megháláltam. S ugyancsak örülök annak, hogy klubtársam, Bastian Schweinsteiger is a csapat tagja lesz, vele szintúgy remek a kapcsolatom, arról nem szólva, hogy sokat tanulhatok tőle. Azzal nem árulok el újdonságot, hogy zseniális labdarúgó, a viselkedése ugyanakkor példaértékű. A szerény profi tipikus megtestesítője.

Vajon David Villa és Kaká is az?
– Nincs kétségem afelől, hogy igen. Mindenesetre már az óriási motivációt jelent, hogy a Real ellen a csapattársuknak vallhatom magam. Kíváncsian várom, hogy aki annyi mindent elért a futballban, mint David Villa és Kaká, hogyan készül egy ilyen mérkőzésre. Bár az öltözőben nem számítok hangadónak, nyitott szemmel járok, igyekszem ellesni, amit lehet. Állítom, mindenkitől lehet tanulni valamit. A gála egyedülálló lehetőséget kínál erre, hiszen húsz klasszis vesz majd körül.

A forgatókönyv már ismert?
– Olyannyira titkosak a részletek, hogy egyelőre velem sem osztották meg. A keret sem teljes még, tudomásom szerint Veljko Paunovics ugyanúgy kiválaszthat egy-két játékost, mint a liga komisszárja.

Az ellenben nem titok, hogy rengeteg szavazatot kapott Magyarországról.
– Nemcsak Magyarországról, hanem Lengyelországból is. A helyzetem ennélfogva speciális, hiszen többen voksoltak rám Európából, mint az Egyesült Államokban. Errefelé ez furcsának számít, a minap az egyik tévéműsorban is erről polemizált két riporter.

Mire jutottak?
– Arra, hogy ez majdhogynem hollywoodi sztori, mondván, van egy srác, akire – némi túlzással – mindenhonnan özönlenek a szavazatok. Lélekemelő érzés, hogy ennyien gondoltak rám, szavakkal nehéz is visszaadnom, mit jelent nekem a drukkerek támogatása. Egy másodpercig sem bántam meg, hogy Chicagóba igazoltam, a családom is remekül érzi magát, de hétezer-nyolcszáz kilométerre az otthonomtól néha azért elfog a honvágy. Azokban a pillanatokban jó tudni, hogy ennyien állnak mögöttem, hogy sokan csak azért kelnek fel hajnalok hajnalán, hogy az interneten megnézzék a Fire meccsét. S ha már itt tartunk… Eddig még nem beszéltem erről, de évekkel ezelőtt a szurkolók szeretete miatt is választottam a magyar válogatottat. Csak azt sajnálom, hogy a nemzeti csapatban ezt még nem tudtam viszonozni, de egyszer talán ennek is eljön az ideje.

A lengyelországi voksokat mivel magyarázza?
– Ugyanazzal, mint a magyarországiakat. Csodálatos másfél évet töltöttem a Legiánál, jó érzéssel tölt el, hogy a csapat hívei a távozásomat követően sem ellenségként tekintenek rám, épp ellenkezőleg, ugyanúgy kedvelnek, mint amikor még Varsóban játszottam. Egy-két napja a Legia szurkolói oldala kért tőlem interjút, és keresett a lengyel sportnapilap is. Amerikában működik egy lengyel hírügynökség, hétről hétre beszámol az itt élő lengyel sportolók hétköznapjairól, eredményeiről. Engem is megkeres minden mérkőzésünk után, a szerkesztő nemrég újságolta, hogy kimagasló a rólam szóló tudósítások olvasottsága. Olybá tűnik, valamelyest a lengyelek is magukénak éreznek már.

Viszont a spanyolok megunják a végén.
– Azt azért nem hiszem. Ez lesz a harmadik meccsem a Real ellen, de be kell vallanom, az első kettő nem úgy alakult, ahogyan előzetesen elképzeltem. Tavaly nyáron nem kis részem volt abban, hogy a Legia húsz év elteltével ismét a Bajnokok Ligában szerepelhessen, nem utolsósorban azért is maradtam akkor Varsóban, mert hajtott, hogy a csoportkörben is letegyek valamit az asztalra. Ehhez képest a madridi összecsapáson csak csereként szállhattam be, és ugyan a visszavágón kezdő voltam, azt a meccset zárt kapuk mögött rendezték meg… Életem egyik legnagyobb élménye lehetett volna az a mérkőzés – csupán harmincezer Legia-fanatikus hiányzott hozzá.

Augusztus másodikán kárpótolhatja magát: a Soldier Fielden hatvanegyezer-ötszázan gyűlhetnek össze.
– A zsúfolt ház és a jó hangulat alighanem garantált. Chicagóban egyébként is magasra szökött a fociláz, ami érthető, hiszen az előző bajnokságot utolsóként záró csapat most vezeti a Keleti főcsoportot. Igaz, mi csak a húszezres Toyota Parkban játszunk, de egyre több a telt házas mérkőzésünk, és egyre nagyobb az irántunk megnyilvánuló érdeklődés. A tradicionális sportágak képviselőit még nem értük utol a népszerűség terén, de jó irányban haladunk, sokan szorítanak már értünk is.

Nem utolsósorban az ön tizenhat góljának köszönhetően.
– Szerencsére jól megy a játék. Tudom, hogy ez nem mindig lesz így, elkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb jöjjön egy hullámvölgy, akkor majd azért teszek meg mindent, hogy amilyen gyorsan csak lehet, kikerüljek belőle. Az MLS-alapszakaszban eddig huszonhét gól a csúcs, némelyek már pedzegetik, hogy ha valaki túlszárnyalhatja, az én vagyok.

És?
– A rekordok csakugyan azért vannak, hogy megdöntsék őket.

Végezetül ön szavazzon: csúcsdöntés vagy gól a Real ellen?
– Gól a Real ellen! Aztán következhet a csúcsdöntés…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik