Európa nemet mondott a magyar futballistákra

MAROSI GERGELYMAROSI GERGELY
Vágólapra másolva!
2014.09.03. 11:53
2014. szeptember 2-án, az átigazolási záróra után mindössze két magyar játékost találunk a négy nagy európai topligában – és egyikük sincs benne a válogatott Észak-Írország ellen készülő keretében. Tíz európai élbajnokságot vizsgáltunk meg a riasztóan csökkenő magyar légió nyomában járva: a rendszerváltás óta nem szerepelt ilyen kevés magyar labdarúgó topfutballt (vagy annak közelségét) ígérő helyeken.


„A magyarok lassan sehova sem kellenek" – írtuk egy éve az NB I-ből külföldre irányuló játékosmozgással foglalkozó piacelemző cikkünkben. A magyarok lassan sehova sem kellenek – állapíthatjuk meg most is. De talán még annyi helyre sem, mint egy éve...

KERESETLENÜL

Mindössze három magyar játékos került a hazai bajnokságból (jóval vagy valamivel) erősebb élvonalbeli ligábaFutács Márkó a török Mersinhez, Balázs Benjámin a portugál Vitória Guimaraeshez, Simon Attila pedig az osztrák WAC-hoz. Kalmár Zsolt a Győri ETO-ból a Red Bull által pénzelt, igen ambiciózus, német második ligás RB Leipzignél kötött ki. Tegyük hozzá ehhez, hogy Futács papíron nem az NB I-ből igazolt a törökökhöz (a Leicester City kölcsönjátékosa volt itthon), Simon eddig hét forduló alatt összesen nem kapott egyórányi játéklehetőséget, Balázs Benjámin pedig saját közleménye szerint ugyan nem tagja a 43-as (!) Vitória-keretnek, ám igyekszik az edzéseken fejleszteni a tudását... Nem rózsás a kép.

A legtöbb európai bajnokságban szeptember elsején éjfélkor bezárt a piac, tehát szerződéssel rendelkező honfitársunk már aligha igazol külföldre. Az elmúlt években rendre voltak magyar válogatott szereplői az utolsó napi játékospiaci keringőnek, most viszont összesen három légiósunk mozgott a záróra előtt: a Liverpoolból az olasz harmadik ligás Novarához szerződött az előző idényt a holland élvonalban kölcsönjátékosként töltő Adorján Krisztián, Filkor Attilát kilencedszer is kölcsönadták (ezúttal az Avellinónak), Novothny Soma pedig a szintén harmadosztályú Mantova kölcsönjátékosa lett. Topligában vagy magasan jegyzett bajnokságban szóba sem került komolyan magyar labdarúgó „utolsó pillanatos" átigazolása.

A VIZSGÁLT KÖRÖN KÍVÜL
Mivel tíz bajnokságban húztuk meg a kört, kimaradt három meghatározó élvonalbeli magyar légiós (Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkva, Vanczák Vilmos a Sion, Lovrencsics Gergő a Lech Poznan futballistája), valamint a még mindig viszonylag népes angol, olasz és német másodosztályú kolónia. Az említett körből összesen heten tagjai Pintér Attila keretének az északírek elleni Eb-selejtezőre. Kimaradásuk nem torzít jelentősen, hiszen a német és angol kettőben játszó légióskolónia hosszú idő óta stabil, a svájci bajnokságban is rendszeresen van magyar légiós, míg az oroszoknál az általános csökkenő trend látszik. Mivel Oroszország korlátozni kívánja a légiósok számát hazai rendezésű világbajnoksága előtt, alighanem a Premjer-liga a jövőben kevésbé lesz vonzó célpont.

Ha végigfutjuk fejben a magasan jegyzett bajnokságban futballozó magyarok listáját, feltűnhet, hogy a névsor jelentősen megrövidült. Ez nem „optikai csalódás": tíz elit nyugat- és dél-európai ligát megvizsgálva 1991 óta nem szerepelt ezekben ennyire kevés magyar légiós. A vizsgált élvonalbeli bajnokságok: a négy európai topliga (Bundesliga, Premier League, Primera División, Serie A), illetve a francia, a holland, a belga, a görög, a török és a portugál első osztály. A vizsgált időszakot attól a bajnokságtól indítottuk, amikor már ismét össznémet bajnokságot rendeztek – ez 1991–1992. A cikk megállapításai egyébként az első rendszerváltás utáni szezonra (1990–91) is helytállóak, ekkor 14 magyar játékos szerepelt a vizsgált bajnokságokban, 3 pedig topligában. Mindkettő magasabb szám, mint a mostani.

A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA A LEGKEVESEBB

Jelenleg az említett tíz bajnokságban szereplő, a csapatok felnőttkeretéhez tartozó magyar játékosokból nem lehetne összeállítani egy válogatott kezdőcsapatot, hiszen mindössze tíz légióst tudunk felmutatni. Ez a szám a legalacsonyabb 1991–1992, a vizsgált időszak eleje óta – korábban előfordult, hogy csak a belga élvonalban tíznél több magyar szerepelt, és három szezont is fel lehet jegyezni, amelyben a négy topligában több volt a légiósaink száma, mint most a tíz elit bajnokságban összesen.

A legszembetűnőbb és legszomorúbb a legerősebb pontvadászatokban szereplő magyarok számának drasztikus csökkenése – ebben a tekintetben a kilencvenes évek közepének állapota állt vissza, amikor futballistáinkat még véletlenül sem keresték a nagy élvonalbeli bajnokságokban. 1991 és 1997 között egy olyan idény sem akadt, melyben háromnál több magyar légiós szerepelt volna topligában, a mélypont pedig az 1994–1995-ös és az 1995–1996-os kiírás, amikor nem volt magyar futballista a négy legnagyobb nevű és presztízsű bajnokságban.

Szalai Ádám a Schalke mezét a Hoffenheimére cserélte - legértékesebb topligás játékosunkként így sem válogatott (Fotó: Reuters)
Szalai Ádám a Schalke mezét a Hoffenheimére cserélte - legértékesebb topligás játékosunkként így sem válogatott (Fotó: Reuters)

ELSŐ FECSKÉK, MAJD NÉGY TOPLIGA „MEGHÓDÍTÁSA”

A „nullázást” követő első fecske Lisztes Krisztián volt, akit a Stuttgart még a Ferencváros juniorjaként szúrt ki, majd (már A-válogatottként) szerződtetett is – a most Soroksáron játszó középpályás ugyan sosem lett Kraszimir Balakov igazi utóda a sváboknál, ám német bajnoki címe és két kupagyőzelme, illetve 219 Bundesliga-mérkőzése bizonyítja, hogy maximálisan megállta a helyét a német első osztályban. Lisztes mellett ráadásul a Herthánál klublegendává váló Dárdai Pál (297 bajnoki, ebből 286 első csapatbeli meccs a berlinieknél, klubrekord) és Király Gábor (366 német és 143 angol bajnoki) is meghatározó futballista lett, így a legmagasabb szintről álmodó magyar futballistáknak a Bundesliga lett a reális célpont.

NÉHÁNY FONTOS DÁTUM
1996: A futballvilágot alapjaiban megváltoztatja a Bosman-szabály: az EU-s játékosok ezentúl szerződésük lejárta után átigazolási díj nélkül válthatnak klubot.
2001: Bosman II., magyar főszereplővel: Balog Tibor precedensértékű ügye nyomán a Bosman-szabályt kiterjesztik a nem uniós állampolgárságú futballistákra is.
2004. május 1.: Magyarország az EU tagja lesz, a magyar futballistákra különböző országokban (pl. Anglia) vonatkozó korlátozások megszűnnek.

Egyetlen kivétellel (Molnár Balázs tán még magát is meglepte azzal, hogy az Espanyolba került és pályára is lépett az 1999–2000-es spanyol bajnokságban) 2004-ig a topligák közül kizárólag a Bundesligában szerepeltek magyar futballisták. A vízválasztó a 2004-es esztendő: május elsején Magyarország az Európai Unió tagja lett, így játékosaink nem estek már korlátozás alá többek között Angliában sem. A nyáron Angliába szerződő Gera Zoltán, Király Gábor és Torghelle Sándor közül Gera lett hosszú távon PL-játékos – 172 angol élvonalbeli mérkőzésének és 17 góljának a közelében sem jár más futballistánk –, a magyar kolónia pedig ezt követően egy évtizeden keresztül mindig jelen volt a Premier League-ben. A 2006–2007-es idényben ismét szerepelt magyar légiós az olasz élvonalban – a tinédzser Koman Vladimir mutatkozott be a Sampdoriában –, majd a 2009–2010-es idényben már mind a négy topligát „belakták" legjobbjaink, miután Vadócz Krisztián az Osasunába szerződött.

A magyar légiósok 2004 és 2013 között voltak a legnagyobb számban jelen az elemzett tíz ligában, ebben az időszakban mindig legalább húszan álltak alkalmazásban az európai élbajnokságokban. A csúcspont 2010–2011, amikor 32 honfitársunkat találhattuk meg a keretekben. Nyilván nem mindegyikük kapott rendszeresen lehetőséget – az, hogy az erős bajnokságokban alkalmazott játékosaink közül éppen ki lép pályára, pedig nagyon erősen befolyásolta a mindenkori szövetségi kapitány mozgásterét a válogatottnál –, de nem is tűnik véletlennek, hogy az e szezon idején lebonyolított Eb-selejtezősorozatban a magyar válogatott a megszerezhető pontok 63.33 százalékát gyűjtötte be, ami messze a legjobb az 1986 óta tartó, kvalifikáció nélküli időszakot tekintve.

VISSZASZÁLLINGÓZÁS

A kijózanodás éve 2013–2014, amikor két trend is egyértelműen megindult. Egyrészt a karrierjük zenitjén már túljutó, rutinos, évtizedes légiósrutinnal büszkélkedő magyar játékosok elkezdtek hazaszállingózni (Juhász Roland, Buzsáky Ákos, majd egy idénnyel később Gera Zoltán is hazafelé vette az irányt), másrészt a külföldön perifériára kerülők is inkább elkezdtek az NB I-es játéklehetőségre szavazni, miután az élvonalbeli magyar csapatok meg tudták fizetni őket (néhány példa: Futács Márkó, Kádár Tamás, Elek Ákos, Lencse László, Vass Ádám). Az utóbbi névsorba tartozó játékosok elsődleges célja természetesen az, hogy az NB I-ben újjáépítve magukat visszanyerjék formájukat és önbizalmukat, majd visszakerüljenek külföldre – ideiglenes jó példa Rudolf Gergely lehet, aki franciaországi „nevelőévei” után a DVSC-vel bajnok és BL-szereplő lett, el is vitte a Genoa, az más kérdés, hogy 2013 már ismét itthon találta.

MÉLYPONT ÉS CSAPATKERESŐK

LEGALÁBB ÖT TELJES SZEZON ÓTA, MEGSZAKÍTÁS NÉLKÜL LÉGIÓSKODÓ MAGYAROK
Király Gábor (38 éves, légiós 1997 óta, jelenleg Fulham, angol II.)
Babos Gábor (39 éves, légiós 2000 óta, jelenleg NAC, holland I.)
Bogdán Ádám (26 éves, légiós 2007 óta, jelenleg Bolton, angol II.)
Gulácsi Péter (24 éves, légiós 2007 óta, jelenleg Salzburg, osztrák I.)
Kovácsik Ádám (23 éves, légiós 2007 óta, jelenleg Reggina, olasz III.)
Tőzsér Dániel (29 éves, légiós 2003–2004-ben és 2006 óta, jelenleg Watford, angol II.)
Gruborovics Tamás (30 éves, sosem futballozott Magyarországon, jelenleg Inter Turku, finn I.)
Huszti Szabolcs (31 éves, légiós 2005 óta, jelenleg Csangcsun Jataj, kínai I.)
Stieber Zoltán (25 éves, légiós 2005 óta, jelenleg HSV, német I.)
Kovács Péter (36 éves, légiós 1998 óta, jelenleg Strömsgodset, norvég I.)
Filkor Attila (26 éves, légiós 2006 óta, jelenleg Avellino, olasz II.)
Dzsudzsák Balázs (27 éves, légiós 2008 óta, jelenleg Dinamo Moszkva, orosz I.)
Vanczák Vilmos (31 éves, légiós 2006 óta, jelenleg Sion, svájci I.)
Szalai Ádám (26 éves, légiós 2004 óta, jelenleg Hoffenheim, német I.)
A jelenleg szerződés nélkül álló játékosok nem szerepelnek a listában.

Az előző idényben tizenkét magyar játékos szerepelt a tíz vizsgált bajnokságban, most viszont már egy csapatot sem lehetne kiállítani az itt játszókból. 1996 óta nem látott mélységbe zuhant topligás játékosaink száma, ráadásul az Eb-kvalifikáció első mérkőzésén, Észak-Írország ellen Pintér Attila egyiküket (Szalai Ádám – Hoffenheim, Stieber Zoltán – HSV) sem hívta meg. 2003 óta először nincs magyar játékos az angol Premier League-ben, nincs Serie A-légiósunk (Tőzsér Dániel ugyan a Parma futballistája, de az angol másodosztályú Watfordban szerepel), a spanyol élvonalban pedig már az előző szezonban sem volt magyar. A vizsgált tíz bajnokságban 1991 óta nem látott mértékűre zsugorodott a magyar légió.

A 2014–2015-ös európai kupák csoportkörében nincs csapatunk, igaz, a DVSC nem járt messze legalább az El-csoportkörtől. Magyar játékos sem sok van a keretekben: az egyetlen BL-játékosunk a szezonban Megyeri Balázs (Olympiakosz), míg Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkva, Gulácsi Péter pedig a Salzburg futballistájaként készülhet az El-csoportkörre. Összesen tehát három magyar légiós szerepel a kontinentális kupák azon szakaszában, amely igazán reflektorfénybe kerül.

Az 54 UEFA-tagállamból 29 ad csapatot a csoportkörbe, Magyarország ellenben azon 25 ország egyike, amelyik nem. Zárójelben jegyezzük meg: minden szomszédos államnak van csapata legalább az El csoportkörében. A volt szövetségi kapitány, Egervári Sándor amondó, haza kellene hozni csellengő légiósainkat – kérdés, a már hazahozott csellengők vissza tudnak-e kerülni az európai kupaporondra, vagy kényelmesen elfutballoznak az NB I-ben az erősebb bajnokságba visszaigazolás esélye nélkül.

Kérdés az is, milyen út vár a válogatott csapatkeresőkre: Koman Vladimir, Németh Krisztián, Guzmics Richárd és Vadócz Krisztián egyaránt klub nélkül van, szabadon igazolhatóként keresik új egyesületüket – csakúgy, mint az idősebb légiósgenerációból Hajnal Tamás vagy Bodor Boldizsár.

„Felfelé” igazolni, egyértelműen előrelépést jelentő szerződést kapni nem sok magyar játékosnak sikerült. Kalmár Zsolt nagy lehetőséget kap az RB Leipzignél, de a szinte kimeríthetetlen pénztartalékokkal rendelkező lipcsei csapatnál egészen biztosan könyörtelen lesz a konkurenciaharc, és ha a klub szintet lép a Bundesligába, a pénzcsapok megnyílnak, ez pedig nem biztos, hogy a fiataloknak kedvez. Stieber Zoltán több ízben bizonyította, hogy kiemelkedő Bundesliga 2.-es játékos, idén ismét az élvonalban, a patinás HSV-nál kap lehetőséget –, de többi légiósunk vagy maradt a helyén, vagy azonos erősségű csapatba igazolt, vagy a több játéklehetőség (esetleg a kisebb megterhelés és a remek fizetés – Huszti Szabolcsra gondolunk) reményében visszább lépett eggyel, esetleg éppen csapatát keresi.

Amikor az utóbbiak elhelyezkednek, könnyen a jelenlegi, eléggé hervasztó tízes szám fölé nőhet a magyar légiósok száma a tíz vizsgált bajnokságban. Ez azonban azon a tényen nem változtat, hogy a legutóbbi két szezonban úgy kiürült a magyar „elitlégió", mint a rendszerváltás óta még egyszer sem. Európa futballelitje látványosan nemet mondott a magyar játékosokra. Hogy miért? Biztos választ nyilván nem adhatunk, de néhány faktort érdemes megvizsgálni.

MIÉRT NINCS NAGYOBB LÉTSZÁMÚ MAGYAR LÉGIÓ?

1. Kevés a pionír. Nagyon kevés azon magyar játékosok száma, akik pionírként és a fogadó országban meghatározó játékossá válva utat törnek a többiek előtt. A Bundesligában megvannak a jó példák (Király, Dárdai, Lisztes, Huszti, Lőw Zsolt egyaránt 100 meccs fölé jutott), a Premier League-ben igazán csak Gera tudott stabil játékossá válni, a Serie A-ban vagy a Primera Divisiónban pedig nincs kiemelkedő magyar példa a jelenlegi labdarúgók közül. Pedig egy fecske csinálhat nyarat, esetleg megnyithatja a kaput a többieknek – pláne, ha berobban légiósként. Gondoljunk csak bele Kagava Sindzsi példájába, aki japán futballisták sorának tárta ki a kaput parádés Bundesliga-szereplésével (Kagava érkezése óta megduplázódott a német élvonalban a japán futballisták száma).

2. Nincsenek magyar szakemberek külföldön. A Magyarországon tanult magyar edző még a hazánkban edződő légiósnál is sokkal kevésbé kelendő „áru" az erős bajnokságok világában – abszolút nincs kereslet trénereinkre az európai futballvilágban. Mondjuk ki, nem is feltétlenül hívják fel magukra a figyelmet... Az átigazolások tekintetében fontos posztokon (klub/sportigazgató, vezető játékosmegfigyelő) szintén alig lelünk magyart. Pedig jól ismert jelenség, hogy az edzők saját hazájukból (vagy általuk jól ismert bajnokságokból) hoznak játékosokat. Két „magyaros" példa: Popovics Sándor a Geel trénereként MTK-s kapcsolatai révén ötös magyar légiót hozott össze csapatába az 1999–2000-es szezonban, míg a német Eduard Geyer (aki dolgozott a Siófoknál és keletnémetként jó magyar kapcsolatokkal rendelkezett) az Energie Cottbusnál „gyűjtötte" hazánkfiait. Ha hamarosan döntési szituációba kerülnek egy klubnál a fiatal, külföldön tanuló magyar szakemberek – Dárdai Pál a Herthánál, Lőw Zsolt a Salzburgnál, Bódog Tamás az RB Leipzignél dolgozik, Szabics Imre a Sturm Graz játékosmegfigyelője –, akkor esetleg változhat a helyzet.

3. Nincsenek „játékosküldő" együttműködések. Az elmúlt években leginkább az MTK és a Liverpool közti akadémiai áramlásról beszélhettünk, ha magyar és külföldi klub együttműködése került szóba, igaz, egyetlen, a Poolnál járt magyar fiatal sem került be bajnokin az első csapatba. Az Újpest ugyan a Duchatelet-család transzfereinek állandó és aktív résztvevője, de a Megyeri útiak inkább „játékoslerakó" szerepét töltik be, légiósokat kapnak és küldenek vissza, magyar játékos nem került a Duchatelet-birodalom klubjaihoz. Más aktív, A-csapatokat érintő együttműködés nincs jelenleg. A magyar játékosügynöki hálózat sem képes konkurálni az európai futballba sokkal jobban beágyazott – és kitűnő mentalitású labdarúgókat kínáló – regionális konkurens délszlávokkal.

4. Nem vonzó az NB I. Míg a lengyel bajnokság mérkőzésein 15-20 (rangadókon akár 40) megfigyelő ül a lelátón, a magyar élvonal mérkőzéseire alig jut el közülük egy is. Ha eljut, akkor sem feltétlenül nyűgözik le a látottak... Mivel az NB I-es csapatok ritkán szerepelnek európai kupák csoportkörében, nem is nagyon kerülnek szem elé a játékosok. 2009 és 2014 között hat magyar futballista jutott ki külföldi topligába az NB I-ből. Most éppenséggel egy sem, csakúgy, mint 2013–14-ben. A hazai élvonalból kiáramló játékosmozgást (illetve annak hiányát) és a kinti hányódások után hazajövő játékosok számát tekintve erősen kérdőjeles, mennyire készít fel a magyarországi szakmai háttér az európai erős bajnokságokban való szereplésre.

5. A válogatott nem jut ki sehová. A magyar válogatott a magyar futball egészénél még mindig valamivel jobb állapotban van, bár a felnőtt nemzeti csapat 1986 óta nem tudta magát kvalifikálni egy nagy tornára sem. Ezzel értelemszerűen ugrik ez a kirakat is a játékosok számára.

JÓ EZ ÍGY NEKÜNK?

Nem. Bővebben megfogalmazva nagyon nem. Az összes szomszédos országot megnézve egyedül Ukrajnából szerepel jelenleg a mieinknél kevesebb játékos a vizsgált tíz ligában, de az ukránoknak egyrészt ott vannak saját topcsapataik (Sahtar, Dinamo Kijev, Metaliszt Harkiv, Dnipro), másrészt (még a jelenlegi politikai helyzetben is) az orosz Premjer-liga, melyben hét futballistájuk játszik. Eb-selejtezős ellenfeleink közül Finnországnak és Feröernek van kevesebb légiósa a meghatározó európai bajnokságokban, a topligás légiósokat tekintve Finnországgal ikszre állunk, csak Feröer van mögöttünk – a többi szomszéd és Eb-rivális pedig jóval előttünk. Nem beszélve arról, hogy Feröer és a szintén elhanyagolható erősségű hazai ligájú Észak-Írország kivételével minden, a mieinkkel összevetett ország fel tud mutatni egy vagy több csapatot európai kupa csoportkörében. Még Finnország is.

Egervári Sándornak igaza lehet abban, hogy a légiósként csellengő, játéklehetőséget ritkán kapó magyar futballistáknak a periférián mozgásnál jobb a rendszeres NB I-es játéklehetőség. Annál viszont egyáltalán nem jobb, mint ha legalább középerős (a mienknél erősebb) kontinentális bajnokságokban rendszeresen játszanak. A csellengés – bár kétségtelenül benne van egy profi futballista életében – annak a jele, hogy a magyar légiósok jelentős része nincs megfelelően felkészítve a hosszú ideig tartó, magas szintű külföldi szereplésre. Magyarán egy újabb betegségtünet.

Már ha nem lenne ebből épp elég.


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik