Benne van a gól – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.04.18. 00:54

Szalai Ádám ismét felhívta magára a figyelmet. Szerencsére most nem szavakban, mint a 2013-as, csúfos 8–1-es vereséggel végződő holland–magyar válogatott labdarúgó vb-selejtező után, amikor is súlyos kritikával illette a magyar futballt. Nem is a mondandó igazságtartalmát rótták fel neki, hanem az időzítést. Egy biztos: ha a brazíliai vb-re nem is jutott ki válogatottunk, a következő eseményen, a franciaországi Eb-n ott volt és helytállt a csapat – nem kis részben Szalai Ádámnak köszönhetően.

Persze egy ilyen kritikus megnyilvánulás nem megy ki egyhamar a szurkolók fejéből, magam is árgus szemekkel figyelem, mit tesz hozzá a jelenleg a német Bundesliga harmadik helyén álló Hoffenheim csatára a válogatott teljesítményéhez, meg úgy egyáltalán. Márpedig ha hiszünk a számoknak, a támadó ugyancsak felhívta magára a figyelmet.

A legutóbbi fordulóban a Mönchengladbach 5–3-as legyőzését két góljával segítő játékos egy statisztika szerint az öt európai topbajnokság leghatékonyabb támadója a rendszeresen pályára lépők közül. Ez utóbbi kitétel azért fontos, mert ehhez a szezonban a bajnoki találkozók legalább a felén játszani kell. E szerint Szalai egymeccsnyi idő, azaz 90 perc alatt 1.18 gólt lő. A listán Lionel Messi követi 1.13 góllal, a PSG csatára, az uruguayi Edinson Cavani a harmadik, de az átlagot tekintve ő is megrúgja a maga gólját találkozónként (mérkőzésenkénti átlaga gól/meccsben kifejezve 1.08).

Egyfelől a számok nem hazudnak, másfelől minden statisztika kicsit csalóka. Ha az utóbbi oldaláról nézem a rangsort, nem biztos, hogy honfitársunk ilyen jól állna a gólok tekintetében, ha a neve mellett Messi meccsszáma állna. Másrészt tény: Ádám az argentin zseninél kevesebb játékperc alatt érte el ezt az átlagot. Némiképpen árnyalja a képet, hogy a cseréket is figyelembe véve a magyar csatár ötödik, ám ez semmit sem von le teljesítménye értékéből.

A statisztika ismeretében érthető igazán, hogy Bernd Storck miért ragaszkodik különösen Szalai szerepeltetéséhez a válogatottban – de nem volt ez másként Dárdai Pál szövetségi kapitánysága idején sem, ő ugyanis azt vallotta, ha gyengébben megy neki a játék, akkor is leköt két védőt.

Nem vitás: benne van a gól.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik