Messit is megelőzi – ebben a mutatóban Szalai Ádám a topbajnokságok legjobbja

KAMLER JÁNOSKAMLER JÁNOS
Vágólapra másolva!
2017.04.18. 09:12
null
Szalai Ádám három dupla formájában már hat gólnál jár tavasszal (Fotó: AFP)
A hatékonyságot tekintve Lionel Messit is megelőzve Európa legjobbja jelenleg Szalai Ádám, a Hoffenheim magyar válogatott centere, akinek a Mönchengladbach elleni már a harmadik duplája volt tavasszal a Bundesligában.

Mint arról már beszámoltunk, Szalai Ádám két gólt szerzett szombaton, csapata, a Hoffenheim pedig 5–3-ra legyőzte a vendég Mönchengladbachot a Bundesligában. A 29 esztendős, 41-szeres magyar válogatott középcsatár immár hétgólos a bajnoki idényben, s ebből hatot – három dupla formájában – a tavasszal rámolt a kapuba.

2010 januárja óta íródó Bundesliga-pályafutása legeredményesebb tavaszát éli, mi több, szezonokra bontva csupán egyszer volt ennél „termékenyebb”, jelesül 2012 őszén, amikor még a Mainz labdarúgójaként kilenc gólt szerzett – a bajnokságot egyébként karriercsúcsot jelentő 13-mal zárta.

„Ragyogó edzésmunkát végez, sohasem látni rajta, hogy akár csak egy pillanatra is feladná a küzdelmet – méltatta magyar játékosát Julian Nagelsmann, a Bundesliga harmadik, Bajnokok Ligája-főtáblás indulást garantáló helyén álló Hoffenheim 29 esztendős vezetőedzője. – Mint minden labdarúgónk, Ádám is rendszeresen megkapja az esélyt a bizonyításra, és örömmel tölt el, hogy egyre nagyobb kihívás számomra a csatársorunk összeállítása.”

A fiatal tréner öt csatárból válogathat, közülük a horvát Andrej Kramaric a legeredményesebb (29 bajnoki fellépés/12 gól), őt követi a német Sandro Wagner (26/11), majd Szalai Ádám (17/7) és a német Marc Uth (17/7) holtversenyben, valamint a szintén német Marco Terrazzino (9/1).

Hatékonyságban azonban toronymagasan a magyar csatár az első, mi több, az öt európai topliga (német, spanyol, olasz, angol, francia) támadói között is listavezető! Legalábbis úgy számolva, hogy az adott játékos csapata bajnoki meccseinek legalább a felén pályára lépett. Nos, Szalai Ádám 2016–2017-ben 17 Bundesliga-találkozón összesen 530 játékpercet töltött a pályán, átszámítva 75.71 percenként talál a kapuba, ami kilencven percre lebontva annyit jelent, hogy mérkőzésenként 1.18 gólt szerez – e tekintetben Lionel Messit is megelőzve az első helyen áll Európában (lásd a mellékelt táblázatot)!

Szalai Ádám eddigi 166 német élvonalbeli mérkőzésén 39 gólt szerzett, utóbbi mutatóval magyar csúcstartó a Bundesligában – igaz, egyelőre „csak” holtversenyben, mert Huszti Szabolcs is ennyit számlál. Csakhogy a 34 esztendős középpályás jelenleg a kínai Csangcsun Jatajban futballozik, és nem biztos, hogy visszavezet még az útja a Bundesligába.

AZ ÖT EURÓPAI TOPBAJNOKSÁG LEGHATÉKONYABB TÁMADÓI
Név Klubcsapat 90 perc/gól
SZALAI ÁDÁM Hoffenheim 1.18
Lionel Messi Barcelona 1.13
Edinson Cavani PSG 1.08
Falcao Monaco 1.07
Robert Lewandowski Bayern München 1.05
Guido Carrillo Monaco 1.02
Álvaro Morata Real Madrid 1.02
Kylian Mbappé Monaco 1
Pierre-Emerick Aubameyang Dortmund 0.98
Olivier Giroud Arsenal 0.97
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik