A legdrágább magyar átigazolás története - Dzsudzsák és a Dinamo-sztori

Vágólapra másolva!
2012.01.14. 13:25
null
Dzsudzsák Balázs új csapata, a Dinamo Moszkva mezében (Fotó: fcdinamo.ru)<br />
Címkék
A héten – saját rekordját megdöntve – minden idők legdrágább magyar labdarúgójaként, 19 millió euróért szerződött az Anzsi Mahacskalától a Dinamo Moszkvához. Néhány nappal a megállapodás után összefoglaljuk az elmúlt hét fejleményeit, a honi futballhistória legdrágább átigazolásának történetét: Dzsudzsák Balázs és a Dinamo-sztori.

A REKORD

DZSUDZSÁK ÁTIGAZOLÁSA A SZÁMOK NYELVÉN
  • 19 millió euróért váltott klubot
  • 4 évre írt alá
  • az orosz liga 4. legértékesebb játékosa lett
  • a legdrágább 2012-es téli átigazolások listáján az 1. helyen áll
  • minden idők legdrágább magyar átigazolásainak listáján az 1. helyen áll
  • a 11-es (vagy a 7-es) mezben futballozhat a Dinamóban

Január 10-én bombaként robbant a hír, hogy Dzsudzsák Balázs hamarosan a Dinamo Moszkva játékosa lesz. A futballista és menedzsmentje kérésére a Magyar Labdarúgó-szövetség kommunikálta a szélső klubcseréjét. Kedden az MLSZ honlapján, az mlsz.hu-n jelent meg, hogy az Anzsi Mahacskala és a Dinamo Moszkva megállapodott egymással: Dzsudzsák 19 millió euróért vált klubot, ebből a fővárosi klub 15 milliót azonnal átutal, a vételár maradék részét pedig később egyenlíti ki.

Ezzel az átigazolási díjjal a sport.ru közelmúltbeli kimutatása alapján Dzsudzsák a Premjer-liga negyedik legértékesebb futballistája lett és – saját korábbi csúcsát megjavítva – minden idők legdrágább magyar játékosa (akiért valaha a legtöbb pénzt adták), mivel pályafutása során eddig összesen 35 millió eurót fizettek ki érte. Ráadásul ezen a télen egész Európában nem került még ekkora összegbe labdarúgó – az ezen a listán második helyezett német szupertehetség, Marco Reus 17.5 millióért szerződik a Mönchengladbachtól Dortmundba (igaz, csak a nyáron kell csatlakoznia új együtteséhez).

Később megtudtuk, a 41-szeres magyar válogatott támadóra még augusztusban, az Anzsi Dinamo elleni bajnokiján figyeltek fel a moszkvai vezetők, akik a télen mindenképpen szerettek volna balszélsőt igazolni, és erről január első napjaiban kezdték meg a tárgyalásokat. Dzsudzsákot nyáron 14 millió euróért vette meg a PSV-től az Anzsi, amely az akkor kötött szerződésében rögzített kivásárlási árnak nagyjából megfelelő összegért, ötmillió eurós haszonnal adta tovább, úgy, hogy kulcscsonttörése miatt mindössze nyolc bajnokin szerepelt a dagesztáni klubban, s ezalatt gólt nem szerzett.

AZ INDOK

A Dzsudzsák ügyeit intéző Stars and Friends menedzseriroda és maga a játékos elsősorban a Dinamo nagyobb hagyományaival, illetve a nemzetközi szereplés esélyével indokolta a váltást.

A Dinamo Moszkva a belügy csapataként a Szovjetunió egyik legsikeresebb klubja volt, 11 alkalommal diadalmaskodott a bajnokságban, hatszor pedig a kupában. Utolsó bajnoki elsőségét azonban 36 esztendővel ezelőtt szerezte, orosz bajnok meg még sosem volt, és Orosz Kupát is csak egyszer, 1995-ben nyert. Az utóbbi 15 évben mindössze egyetlen dobogós helyezést ért el a pontvadászatban (2008-ban a harmadik helyen végzett). A klub legnagyobb nemzetközi sikerének az 1972-es KEK-döntő számít.

A csapat jelenleg a harmadik a bajnokságban, a második CSZKA mögött egy pont a hátránya, míg az éllovas Zenit hét egységgel előzi meg. Az orosz élvonal első két helyezettje indul a Bajnokok Ligájában, a 3–5. helyezettek pedig az Európa-ligában. Dzsudzsák Balázs olyan ismert futballistákkal szerepel majd egy gárdában, mint a német Kevin Kuranyi, az ukrán Andrij Voronin, vagy a bosnyák Zvjezdan Misimovic. Az együttes vezetőedzője a klub egykori játékosa, az 50 esztendős Szergej Szilkin. A Dinamónak jelenleg nincs saját stadionja, a most épülő VTB Arena 2016-os átadásáig a Himki Arenában játssza a hazai meccseit, csakúgy, mint a nagy rivális CSZKA Moszkva.

A SZERZŐDÉS ÉS EGYÉB RÉSZLETEK

Dzsudzsák két nappal a klubok megegyezéséről szóló bejelentés után, január 12-én csütörtökön írta alá négyéves szerződését a Dinamóhoz, miután a klub igazgatótanácsa is rábólintott az átigazolásra.

DZSUDZSÁK ALÁÍRJA A SZERZŐDÉSÉT

A szélső az új csapata hivatalos honlapjának adott interjújában elmondta, tudja, hogy nem tarthatja meg a 22-es számú mezt, amelyben az Anzsinál játszott, ezt ugyanis Kevin Kuranyi viseli. Több forrásban is megjelent, hogy Dzsudzsák a válogatottban is használt 7-es dresszben szerepel majd új munkaadójánál, de a különböző internetes adatbázisokban a 11-es szerepel a neve mellett.

A 25 éves középpályás dinamós karrierje jövő hétfőn dubai edzőtáborozással kezdődik, az első bajnokiját pedig március 3-án Moszkvában játszhatja a kék-fehéreknél, s éppen volt csapata, az Anzsi ellen. Más kérdés, hogy a dagesztáni vezetők szeretnék elérni, hogy ellenük még ne lépjen pályára, ám mivel nem kölcsönszerződésről van szó, aligha fogják meggyőzni a Dinamót arról, hogy tekintsen el a szélső bevetésétől.

A fővárosiaknak 19 millió okuk van arra, hogy pályára küldjék minden idők legdrágább magyar futballistáját...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik