Légiósok: Nehéz a futballra koncentrálni háborús helyzetben – Kecskés Ákos

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2022.03.05. 08:26
Az orosz Nyizsnyij Novgorodban szereplő Kecskés Ákos elmondta, a szankciók rá is hatással vannak, de megpróbálja visszaverekedni magát a válogatottba.

You can read the interview in English here!You can read the interview in English here!

Kecskés Ákos (Fotó: Dömötör Csaba)
Kecskés Ákos (Fotó: Dömötör Csaba)

– Oroszország több mint egy hete háborút indított Ukrajna ellen: hogyan viseli ezt a helyzetet?
– Nehezen, mivel nem egyszerű az élet Oroszországban, sőt! – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Kecskés Ákos, a Nyizsnyij Novgorod négyszeres válogatott belső védője.

– Fenekestül felforgatott mindent a háború?
– Az utcán egyáltalán nem érzékelni pánikhangulatot annak ellenére, hogy nagyon nehéz helyzetbe kerültek az itt élők. Az országos gazdaságon azonban már most látszik, hogy megrogyott, Nyizsnyij Novgorodban csütörtökön például ezrével álltak sorba az emberek a boltokban, mivel a külföldről érkező termékek beszerzése a jövőben ellehetetlenül.

– A szankciók az orosz futballt sem kímélik: óriási pofon érte azáltal, hogy a klubok nem versenyezhetnek az UEFA égisze alá tartozó sorozatokban, a válogatott elesett a vb-selejtezős szerepléstől, és a sportdiplomáciában is fájó lehet, hogy Szentpétervártól elvették a BL-döntő rendezésének jogát.
– Egyelőre senki sem tudja, meddig lesznek érvényben a szankciók, ám ha az új idényben is maradnak, az ország labdarúgásának versenyképessége jelentősen csökkenhet, sokaknak nem lesz csábító Oroszországban futballozni. Vannak, akiknek már most sem az, a külföldi labdarúgók közül többen is felbontották a szerződésüket. Napról napra érkeznek a hírek arról, kik hagyják el a klubjaikat, ez pedig nagyban befolyásolja a bajnokságot. Nálunk senki sem bontotta fel a megállapodását, ez nem téma a csapatban. Az viszont problémát jelent, hogy egyes mérkőzések elmaradnak, mert a találkozók helyszínei légzár miatt megközelíthetetlenek. A bajnokság mindezek ellenére nem áll le: folytatódik, mintha mi sem történt volna.

– A sportot finanszírozó helyi nagyvállalatok hatalmas veszteségei miatt több orosz klub működése is veszélybe kerülhet. A Nyizsnyij Novgorod anyagi helyzetéről mit tudni?
– Másokkal ellentétben stabil lábakon áll jelenleg, ami azért megnyugtató, de a rubel értéktelenedése mindenkit érintő probléma. A klubom csütörtökön kezdeményezett először megbeszélést a külföldi játékosaival, így velem is. Próbáltak minket megnyugtatni, ne aggódjunk, mindenben segítenek nekünk, s bátran forduljunk hozzájuk, ha bármi gond van.

– Az öltözőben sok szó esik a háborúról vagy tabuként kezelik?
– A külföldi csapattársaimmal rengeteget beszélünk róla, esténként összeülünk a szállodában, s amint lehetőségünk nyílik rá, követjük az eseményeket. Emellett a más klubokban szereplő délszláv játékosokkal is tartom a kapcsolatot.

– Milyen az élet Nyizsnyij Novgorodban azóta, hogy kitört a háború?
– Mivel kedden a Dinamóval játszottunk, szombaton pedig a CSZKA-val csapunk össze idegenben, a hetet Moszkvában töltjük, így sok személyes tapasztalatom nincs. A fővárostól is el vagyunk zárva, a szállodában és az edzőpályákon töltjük az időnket. A felkészülésünk, mondhatni, zavartalan.

– Mennyire érdekli az embereket ilyen helyzetben a futball?
– Erre a hétvége adhat választ. Oroszországban a minap feloldották a járványügyi korlátozásokat. Amióta itt játszom, ilyen még nem fordult elő, úgyhogy rettentően kíváncsi vagyok, hogy ennek milyen hatása lehet a nézőszámok emelkedésére, a háború árnyékában mekkora érdeklődés mutatkozik majd a mérkőzéseink iránt.

AZ UKRÁNOK A SKÓTOK ELLENI PÓTSEELEJTEZŐ HALASZTÁSÁT KÉRIK

A Reuters szerint az Ukrán Labdarúgó-szövetség azt kérte a nemzetközi (FIFA) és az európai szövetségtől (UEFA), hogy halasszák el a válogatott március 24-én esedékes, Skócia elleni világbajnoki pótselejtezőjét. A glasgow-i mérkőzés győztese az Ausztria–Wales párharc továbbjutójával játszik a katari vb-részvételért.

– A körülmények ismeretében képes a futballra koncentrálni?
– Profi labdarúgóként próbálok a munkámra összpontosítani, de természetesen nem tudom magam függetleníteni az eseményektől és a helyzettől, hiszen itt élek, s számos szankció van hatással a mindennapi életemre. Idegőrlő, hogy nem tudni, meddig húzódik el a háborús helyzet. Ugyanakkor motivál, hogy jól kell teljesítenem annak érdekében, hogy számoljanak velem a nemzeti csapatban, ezért minden edzés előtt át kell kapcsolnom fejben, hogy a feladataimra fókuszáljak.

– Ha Marco Rossi szövetségi kapitány számít önre, haza tud utazni a válogatotthoz? A szankciók nem könnyítik meg, hogy csatlakozzon a nemzeti csapathoz…
– A klubomban engem érint a legtöbb, egyedül én vagyok EU-s állampolgár a légiósaink közül, ez pedig a ki- és a beutazásomat is megnehezíti. Eljátszottam már a gondolattal, mi lenne, ha meghívót kapnék a válogatottba. Légi úton közvetlenül nem tudnék beutazni Európába, ezért alternatív megoldást kell találnom, ám van több megoldási lehetőség is, hogy visszatérjek Budapestre. A betegségem után egyre jobb fizikai állapotban érzem magam, biztató, hogy kedden hetven perc erejéig pályán lehettem, s szombaton is lehetőséget kaphatok.

Kecskés Ákos azon van, hogy több lehetőséget kapjon (Fotó: AFP)
Kecskés Ákos azon van, hogy több lehetőséget kapjon (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik