Légiósok: Kecskés Ákos sokat fejlődhet az orosz élvonalban

Vágólapra másolva!
2021.08.04. 08:41
null
Egy biztos: a magyar válogatott hátvéd az orosz élvonalban újonc Nyizsnyij Novgorod együttesében is szívét-lelkét kiteszi majd a pályára (Fotó: Nyizsnyij Novgorod FK)
A kétszeres magyar válogatott Kecskés Ákost az Alekszandr Kerzsakovval folytatott telefonbeszélgetés győzte meg arról, hogy a Premjer-liga újoncához, a Nyizsnyij Novgorodhoz szerződjön, klubváltását Marco Rossi szövetségi kapitány is üdvözölte.

Már nem szabadon igazolható a magyar válogatott kerettag Kecskés Ákos, a Luganótól három év után távozó 25 éves középhátvéd ugyanis a múlt csütörtökön aláírt az orosz élvonalbeli Nyizsnyij Novgorodhoz. Az iránta mutatkozó nagy érdeklődés miatt némileg elhúzódott a klubváltása, de megérte várni: erős bajnokságba szerződött.

„Egy ideje már tudtam, hogy itt kötök ki, de a vízumigénylés procedúrája, a járványügyi helyzet okozta fennakadások és az adminisztrációs ügyek miatt elhúzódott a szerződés aláírása – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Kecskés Ákos. Számos egyesület érdeklődött, ez a megkeresés július elején érezett. Eleinte nem tudtam, mit szeretnék, ám miután hosszasan beszéltem telefonon Alekszandr Kerzsakov vezetőedzővel, meghoztam a döntésemet. Elmondta, milyen stílusú csapatot kíván építeni, milyen elképzelései vannak a futballról, s hogy szüksége van olyan belső védőre, aki a labdakihozatalnál hasznos, ezért szeretne szerződtetni. Együttese háromvédős rendszerben játszik, ami nekem testhezálló, mert Luganóban és a válogatottban egyaránt ezt alkalmaztuk. Emellett a bajnokság színvonala is fontos szempont volt a klubváltásnál, a tizenhat csapatos mezőny felét ugyanis nagy egyesületek adják: a moszkvai klubok, valamint a Zenit, a Kazany, a Krasznodar és a Rosztov neve is jól cseng az európai porondon. Szerintem a topbajnokságok után az orosz következik, úgyhogy biztosan sokat fejlődhetek.”

A bemutatkozására egyelőre várni kell, mivel adminisztratív jellegű akadállyal küzd: noha aláírta kétéves megállapodását, még nem hitelesítették a munkavállalói vízumát, ezért nem érkezett meg a játékengedélye.

„Valószínűleg a héten megkapom a papírokat, addig erőnléti edzőkkel és fizioterapeutákkal készülök. Kicsit utol kell érnem magam, remélem, minél hamarabb visszanyerem a formámat, s augusztus közepére bevethető leszek – feltéve, ha minden papírom rendben lesz.”

Együttese jól kezdte a bajnokságot, újonc létére két forduló után négy ponttal áll. A kétszeres válogatott játékosnak nem lesz könnyű beverekednie magát a kezdőcsapatba, szerinte a legnagyobb konkurenciaharc éppen a belső védő posztján van.

„A keret négy légiósából három középhátvéd, öten pályázunk a három kiadó helyre, úgyhogy nagy a verseny. Masszív, taktikailag érett csapatnak ismertem meg a Novgorodot, feltűnt, hogy mindenki fegyelmezetten betartja az edzői utasítást. A játékosállomány azonban aligha teljes, pillanatnyilag csupán négy légiós tagja a keretnek, még négy-öt külföldi érkezhet. A körülmények fantasztikusak, negyvenháromezres stadion az otthonunk, amely a három évvel ezelőtti világbajnokságra épült, s az edzőközpont is káprázatos, minden adva van a jó munkához. Feljutó csapat a miénk, úgyhogy a bennmaradás a cél, de jól rajtolt a gárda, s evés közben jön meg az étvágy... Úgy érzem, erősebb bajnokságba igazoltam, mint a svájci volt. Amíg Luganóban a tabella első feléhez tartoztunk, szép sikereket értünk el, itt más céljaink lesznek, szakmailag mégis előrelépés szerintem, hogy ide szerződtem. Az állandó játéklehetőség kiharcolása a legfontosabb, máskülönben csak álmodozhatok a válogatottságról. Beszéltem Marco Rossival a klubváltásomról, tájékoztattam a döntésemről, szerinte is rendben van, hogy a Premjer-ligában folytatom. Ha a játékom megfelel a kapitánynak, remélem, lesz helyem a válogatottban.”

Kecskés Ákos klubváltását Marco Rossi szövetségi kapitány is teljes mellszélességgel támogatta (Fotó: Földi Imre)
Kecskés Ákos klubváltását Marco Rossi szövetségi kapitány is teljes mellszélességgel támogatta (Fotó: Földi Imre)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik