NB II: az MLSZ-nél nem kivételeznek Szanyó Károllyal

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.05.22. 14:24
A 2013-ban indult legmagasabb szintű labdarúgó pro licenc tanfolyam tizenkét résztvevője mind végzett, nem igazak a híresztelések, hogy Dárdai Pált annak idején nem vették fel elsőre a háromszoros túljelentkezés közepette. A szövetségi kapitánynak a válogatott meccseit elfogadták gyakorlati vizsgaként – mondta el az MLSZ-edzőképzést vezető Szalai László a DIGI Sport Reggeli Start című műsorában. Szalai kitért a megfelelő képzettséggel nem rendelkező, de NB I-be jutó Vasas-tréner ügyére is: nem kívánnak kivételezni Szanyó Károllyal, de az UEFA-nál már érdeklődött áthidaló megoldásról, mert új pro-tanfolyam leghamarabb csak 2016–2017-től indul.

„Hogy volt-e évfolyamelső a tizenkét végzett pro licences között? Természetesen osztályoztunk, de nem ez a lényeges, hiszen az igazi vizsga a kispad lesz majd számukra. Nagy öröm, hogy a hallgatóink között volt Dárdai Pál szövetségi kapitány, aki mindenféle híreszteléssel szemben elsőre bejutott a felvételin, sőt: elsőként kezdte ezt a másfél éves tanfolyamot. Számára természetesen az igazi vizsgapillanatok a magyar válogatottal vívott mérkőzései voltak, ezt elfogadtuk gyakorlati feladatként, ezt kivételezésnek felfogni butaság lenne. Lemorzsolódás nem volt, tizenketten ütötték meg a tanfolyam szintjét induláskor a körülbelül háromszoros létszámú túljelentkezőből, ők mind végeztek is. A licenckártya három évre ad működési engedélyt, a hosszabbításhoz megfelelő mennyiségű kreditet kell szerezni továbbképzéseken. Legmagasabb képzettséggel bíró pro végzettségű edző jelenleg százhuszonhat van Magyarországon” – jelezte az MLSZ edzőképző központ vezetője.

Szalai László kitért az NB I-be feljutó Vasas-edzőjére is, aki nem rendelkezik megfelelő végzettséggel:

„Szanyó Karcsi esete azért teljesen más, mint Dárdai Palié: ő 2009-ben végezte el az A-licencet, azóta két pro-tanfolyam indult, 2011-ben és 2013-ban, de ő egyikre sem jelentkezett – valószínűleg nem volt még akkor terveiben az NB I-es edzősködés. Meg kell találni a módját, hogy jelentkezzen a következő tanfolyamra, amelyet 2017-től indítunk, bár megfelelő igény esetén talán 2016-ban elindulhat, ám az idén ősztől biztosan nem. Az NB I-es kispadhoz szükséges végzettséget nem mi írjuk elő, mi felkészítünk. A klubnak, vagyis ez esetben a Vasasnak kell végiggondolnia, mi a megoldás a feljutás esetén: nehéz ügy, nem szeretnénk kivételezni, nincs is rá szükség. Karcsinak el kell végeznie a tanfolyamot, akkor lehet teljes értékű harcos az NB I-ben. De azért megpróbálok segíteni az ügyben, felvettem a kapcsolatot az UEFA-val.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik