Videoton: Nagy az elvárás, de ez csak jó – Henning Berg

Vágólapra másolva!
2017.01.27. 13:25
null
Támadófutballra törekszik a Videoton (Forrás: <a href="http://www.vidi.hu/" target="_blank">vidi.hu</a>)
A Manchester United egykori norvég válogatott hátvédje, az NB I-es tabella élén álló székesfehérvári klub edzője, Henning Berg munkatársunknak beszélt arról, miben fejlődik a futballunk, mennyire fontosak a sportágnak a tehetségek, s hogy a BL- vagy az Európa-liga-szereplés realitás-e.

– Szóval Niko…
– Ó, Nikolics Nemanja nagyon jó srác – Henning Berg, az NB I élén telelő Videoton 47 esztendős vezetőedzője a név kiejtése után mosolyogva vette át a szót a marbellai edzőtáborban. – Rendkívül lelkes, tele van energiával, élmény volt vele dolgozni Varsóban a Legiánál. Állandóan tanulni, fejlődni akart. Persze senki sem tudta, mi lesz a klubváltásból, mivel a lengyel erőnlétileg jobb a magyar bajnokságnál. Azzal tisztában voltunk, mennyire gólérzékeny, abban viszont nem voltunk száz százalékig biztosak, hogy megállja-e a helyét.

– Ma már tudjuk, megállta.
– Megmutatta, hogy képes rá, de ezért nagyon keményen megdolgozott. A munka meghozta gyümölcsét, és gólokban is megmutatkozott. Tudja, miért szerez annyit?

– Miért?
– Mert kiváló a mentalitása.

– Ennyire egyszerű lenne?
– Persze. Megvan a képessége hozzá, tudja, mikor kell érkezni, jó a tizenhatoson belül, remekül ismeri fel és használja ki a helyzeteket, nagyszerű az érzéke a gólszerzéshez, s ezért rengeteget tett. Ha kitűz maga elé valamilyen célt, azért mindent megtesz. Ettől különleges. Amikor együtt dolgoztunk, és a mérkőzések után nagyon elfáradt, akkor sem állt le, hajtott tovább. Nem csoda, hogy annyira sikeres volt, s szerették a Legiánál.

NAGYSZERŰ AMERIKAI KALAND VÁR NIKÓRA

– Mit szólt a klubváltásához?
– Az Egyesült Államok más világ, új kalandra vágyott, ki akart valami mást próbálni. Nem a pénz
motiválta, akkor minden bizonnyal inkább Kínába ment volna. Amerika családcentrikusabb hely. Csapatát, a Chicago Fire-t nem ismerem, nem tudom, hogyan szerepel, és a bajnokságról sem tudok sokat, csak annyit, hogy profik a körülmények, mint a többi sportágban.

– Faggatta a gólkirályt Magyarországról, mielőtt elfogadta a Videoton ajánlatát?
– Nem. Az igazság az, hogy nem is tudtam mindent az országról. Azzal persze tisztában voltam, hogy Ausztria szomszédja, sok ország veszi körül, a dicső futballmúltról már nem is szólva. A határon túl elsősorban még mindig az ötvenes évek futballja és Puskás Ferenc neve miatt híresek a magyarok. Sőt játszottam is Magyarországon a válogatott ellen, csak a mostani sportigazgatónk, Kovács Zoltán elszúrta a látogatásunkat, ugyanis ő egyenlített. Jó rég volt, majdnem húsz éve.

– Gondolom, akkor nem azzal győzte meg önt, hogy felemlegette a gólját.
– Érdekes kihívásnak találtam. Kétezer-tizenöt novemberében a válogatott legyőzte Norvégiát, kijutott az Európa-bajnokságra, az országban folyamatosan fejlődik a labdarúgás, no és az sem ártott, hogy láttam, milyen körülmények várnak a Videotonnál. Nemcsak az infrastruktúrára gondolok, hanem arra is, hogy a klubnál nagy terveket szőnek, megvolt az ambíció a fejlődésre.

– Milyen céllal vágott neki a szezonnak?
– Mivel a Ferencváros huszonegy ponttal nyerte meg az előző kiírást, a klubvezérkar tagjaival azt határoztuk meg elsődleges célként, hogy csökkentsük a különbséget, harcban legyünk a bajnoki címért.

– A jelek szerint ezzel nincs probléma.
– Négy ponttal előzzük meg a Fradit, úgyhogy nagyobb is az igény: bajnokok akarunk lenni! A nyáron átalakult a szakmai stáb, a keretben változások történtek, időbe telt, de nagy fejlődésen ment keresztül a csapat.

MI A LEGJOBB? AZ, HOGY NAGY AZ ELVÁRÁS

– Akkor jól érzi magát Magyarországon?
– Kiválóan! Persze úgy könnyű ezt mondani, hogy az első helyen állunk a bajnokságban, de tényleg nincs okom panaszra. A klub profi, jól szervezett, a játékosok keményen dolgoznak, fejlődni szeretnének, és fejlődnek is. A körülmények adva vannak a minőségi munkához, és élvezem, hogy remek helyen dolgozhatok. Nagy az elvárás, de ez csak jó, anélkül semmit sem ér az egész, én pedig igyekszem segíteni, hogy sikeres legyen az együttes.

HÁROM A MAGYAR IGAZSÁG
1. A VETÉLYTÁRSAKRÓL…
„Azért szorítok, hogy a legjobb
magyar csapatok Európában
szerepeljenek, mert ez segíti a
futball előrelépését. Tudom, a
kisebb országokban több együttesnél
sem elsődleges cél az európai
szereplés, mert úgy gondolják,
nincs esélyük, és inkább
csak az első háromban akarnak
végezni, de nem akarnak ennél
tovább menni. A Videotonnak, a
Ferencvárosnak, az Újpestnek,
a Vasasnak, a Honvédnak is úgy
kell tekintenie a nemzetközi porondra,
hogy ott alkosson maradandót.”
2. A BAJNOKSÁGRÓL…
„Boldog vagyok itt, élvezem,
hogy a futballnak nem a fizikai,
hanem a technikai és a taktikai
oldala domborodik ki. A tizenkét
csapatos bajnokság optimális,
megfelelő a magyar futballnak,
mert még izgalmasabbá, kiélezettebbé
teszi a küzdelmet.”
3. AZ ORSZÁGRÓL…
„Budapest nagyon szép város,
a gyerekek angol iskolába járnak,
jól érezzük magunkat. De
Székesfehérvár is csodálatos,
csendes, történelmi szentély,
szeretem mindkettőt, és természetesen
a Videoton is nagyon
közel áll a szívemhez.”

– A Ferencváros az első számú vetélytárs?
– Erős a kerete, és alighanem minden ellenfelével szemben bizonyítani akar, elvégre az ősze nem úgy sikerült, ahogy tervezte, főleg az előző szezon után, de nem szabad megfeledkezni a többi csapatról sem. A Vasas kiválóan szerepelt, remek rendszerben játszik, ami fejtörést okoz az ellenfelek többségének, és a Honvéd is jól teljesített, úgyhogy nagy csata lesz az első helyért.

– Elégedett a Vidi elmúlt félévével?
– Óriási csalódás volt a Magyar Kupa-kiesés. Elemeztük a történteket, tudjuk, mit csináltunk rosszul, most már nem kell vele foglalkozni, előrenézünk, még egyszer nem történhet meg hasonló. A bajnoki teljesítménnyel viszont elégedett vagyok, főleg a hazai formánkkal, igaz, vendégként tudunk javulni, mert hiába játszunk jól, ha nem nyerünk. Sokat kell még dolgoznunk.

A ZENIT ELLENI MECCS ÓRIÁSI ÉLMÉNY VOLT

– Munka van, hiszen alighogy hazaértek az Emírségekből, máris indultak tovább Spanyolországba edzőtáborba. Nem sok ez?
– Nem Dubaiban kezdődött ám a munka! Az őszi szezon végén rövid szünetet kaptak a játékosok, de akkor is edzettek, hogy megfelelő erőnléti állapotban térjenek vissza a csapathoz. Az első edzőtáborban már a következő lépcsőfokra kellett lépni, ott még nagyobb erőnléti terhelést kaptak. Dubaiban arra fektettük a hangsúlyt, Marbellában azonban a játék, a mérkőzések a legfontosabbak.

– Edzői szemmel milyen volt Dubai?
– Tökéletes terep a felkészüléshez. Kiválóak a körülmények, a felszerelések, a pályák minősége, és az időjárás is ideális volt, ráadásul a Zenittel játszottunk felkészülési mérkőzést, ami a játékosokat motiválta, egy-egy lett a vége. Megmutattuk, ilyen erős együttes ellen sem jövünk zavarba, ha labdakihozatalról van szó. Jó mérkőzést játszottunk, még ha nem is volt nagyobb tétje.

– Mit vár a spanyol túrától?
– Hogy meccsre kész állapotba kerüljenek a futballisták. Négy találkozó vár ránk, ezeken mindenki szerepel. Egy nap két mérkőzést játszunk, vagyis nem lesz sok cserénk, a többség kilencven percet futballozhat. Fontos, hogy meglegyen a ritmus, és készen álljunk a tavaszi szezonra.

– Bajnok lesz a Videoton?
– Azon dolgozunk. Készülünk a mérkőzésekre, hogy jó formában várjuk a tavaszt, fejlődni akarunk erőnlétileg, mentálisan, minden területen. Támadófutballra törekszünk, ám ehhez rengeteg munkára, koncentrációra van szükség, fontos, hogy összetartozzunk és jó legyen a csapatszellem, elvégre aranyérmesek akarunk lenni.

KÖVETKEZŐ LÉPCSŐFOK: EURÓPA-LIGA

– Realista vagy álmodozó edző, azaz gondol-e már a Bajnokok Ligája-szereplésre?
– Annyira azért nem szaladnék előre. Elsődleges feladatunk, hogy megszerezzük az első helyet az NB I-ben, a Bajnokok Ligájával és az Európa-ligával egyelőre nem foglalkozunk. Nehéz egyszerre két fronton helytállni, a nyáron még nem alakult ki teljesen a keret, elmaradtak a jó eredmények, érkezett néhány labdarúgó, és ahogy dolgoztunk, úgy javult a játékunk. Most már jóval előrébb tartunk, az a tervünk a nyárra, hogy olyan minőségi csapatunk legyen, amely nemcsak a bajnoki címért van versenyben, hanem a nemzetközi porondon is megállja a helyét, és képes bejutni az Európa-liga csoportkörébe, vagy ha minden jól alakul, a Bajnokok Ligájáéba. A BL egészen mást szint, igaz, a futballban sohasem lehet tudni, mit hoz a holnap. Mindenesetre a Videotonnak a következő lépcsőfok az Európa-liga főtáblája.

– Mi a hitvallása edzőként?
– Mindig törekszem a fejlődésre.

– Ez jó szlogen, mert ebből a magyar futball is profitálhat.
– Az ország futballmúltja elképesztően sikeres, de… Abból nem lehet megélni, ellenben lehet rá építeni. Hiszem, hogy újra jó lehet a magyar labdarúgás, van lehetőség a fejlődésre. A javulás már most érzékelhető, a kormány is mindent megtesz, hogy az ország segítse a klubokat. Stadionok épülnek, a körülmények, az infrastruktúra egyre jobb, a klubok profi k, vagyis a futballipar egyre jobb minőséget képvisel Magyarországon. Nem látom akadályát, hogy a közeljövőben a magyar csapatok az Európa-ligában vagy időnként a Bajnokok Ligájában szerepeljenek.

– Akkor mi a probléma?
– Nem jó, hogy a tizenhat-tizenhét éves tehetségek eligazolnak, vagy az, hogy tizennyolc-tizenkilenc éves fiatalokat nagyon olcsón eladnak a csapatok ahelyett, hogy játszatnák őket, hogy fejlődhessenek, jobbak legyenek. Ez probléma. A Videotonnál szerencsére nincs ilyen gond, szervezett a klub, kiválóak a körülmények. Az Eb idején is érződött, mekkora szüksége van az országnak a jó futballra.

A VÁLOGATOTTNÁL ZAJLÓ MUNKÁT SEGÍTENI KELL

– Követte válogatottunk Eb-szereplését?
– Természetesen. Nagyszerű eredményt ért el a csapat, a portugálok elleni döntetlen nagy tett volt, úgy meg főleg, hogy a későbbi tornagyőztes ellen nyújtott emlékezeteset a csapat. Ráadásul Magyarország az első helyen jutott tovább a csoportból. Amikor a norvég válogatottban szerepeltem, és ezerkilencszázkilencvennégyben kijutottunk a világbajnokságra, hihetetlen volt a labdarúgást körülvevő légkör odahaza. Így volt ez önöknél is, euforikus hangulat uralkodott. Most az lenne a feladat, hogy fenntartsuk ezt az érdeklődést a klubfutball és a válogatott iránt is.

– Melyik a fontosabb?
– Mindkettő egyformán fontos. A válogatott mégiscsak a válogatott, de könnyebb eredményes nemzeti csapatot összeállítani, ha a klubok sikeresek. Minél több magyar csapat játszik az európai kupaporondon, minél jobb játékosok alkotják az együtteseket, annál nagyobb merítési lehetősége van a szövetségi kapitánynak, hiszen egyre több, nemzetközi tapasztalattal felvértezett futballistából választhat. Egy csónakban evezünk. Vezetőedzőként nekem is fontos, hogy a válogatott jól szerepeljen, mivel vannak ott játékosaink, nekünk is előnyös, ha fejlődnek, jobbak lesznek, tapasztalatot szereznek. A futballisták ezt a Videotonnál és a válogatottnál is megszerezhetik, úgyhogy együtt dolgozunk az ország sikeréért, ugyanakkor…

– Igen?
– Fontos lenne klubszinten is a nemzetközi szereplés, az ismertebb csapatok elleni tétmérkőzések. Nekünk az a célunk, hogy eljussunk odáig, és remélem, a többi magyar együttesnél is ez élvez prioritást. Mert ez a futball jövője.

A VIDEOTON TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 5.
Edzőtábor:január 9–19., Dubai (Arab Emírségek); január 24. – február 4., Marbella (Spanyolország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 18., Dubai: Videoton–Zenit (orosz) 1–1 (Pátkai)
Január 27., Marbella: Videoton–Admira Wacker (osztrák) 0–1
Január 27., Marbella, 16.00: Videoton–Dinamo Bucuresti (román)
Videoton–FK Krasznodar (orosz)
– a helyszín és az időpont egyelőre nem ismert
Február 11., Székesfehérvár vagy Felcsút, 12.00:Videoton–Haladás

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik