Vasas: fizikai teszt a válogatottal, Oenning elégedett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.26. 09:58
Az NB I-ben szereplő Vasas labdarúgói a válogatott játékosokkal együtt részt vettek egy fizikai felmérő teszten. Michael Oenning, a piros-kékek vezetőedzője elmesélte, milyen felmérőről volt szó, mesélt a hátteréről, valamint előnyeiről.

A Vasas trénere a klub honlapjának elmondta, játékosainak az úgynevezett „lépcső-tesztet” kellett elvégezniük.

„Ennek a lényege, hogy a tesztalanyoknak lépcsőzetesen növelik a terhelését egészen az elfáradásig. Ezt a tesztet kerékpáron vagy futópadon szokták végezni. Célja, hogy felmérje a labdarúgók aktuális fizikai állapotát, valamint meghatározza azt a szintet, ahol adott játékos a legjobban képes teljesíteni. Ezeket az adatokat az edzéstervezésben fel tudjuk használni” – árulta el Oenning, aki részletesen is elmesélte a menetét egy ilyen tesztnek.

„A játékos elkezdi a futást. Mi állandó időközönként növeljük a sebességet, egészen addig, amíg az alany bírja, és félbe nem kell szakítani a műveletet. A lépcsős váltásoknál – általában öt-hat ilyen lehet – a játékosok fülcimpájából vért vesznek, és megmérik a benne lévő laktát (a lebomlott tejsav) mértékét. A tejsav a szervezetben mindig folyamatosan termelődő magas energiaértékű organikus sav, aminek mennyisége a fizikai terhelés hatására egyre növekszik. Ez a közismert »elsavasodás«, ami a fáradtság emelkedésével nő.”

„Ez az érték segíti meghatározni azt, hogy a játékos milyen fáradtsági állapotban van, illetve az értékek grafikus elemzésekor megállapítható, milyen terhelés alatt teljesít a legjobban. Az eredmények két-három nap múlva lesznek meg.”

Oenning elmondta azt is, hogy a tesztből leszűrt adatok miben segíthetik a stábot, ami az edzések megtervezését illeti.

„Egyrészt ebből pontos információkat szerzünk az adott játékos állóképességéről, valamint meg tudjuk határozni, hogy erőnléti vagy állóképességi edzéseknél milyen intenzitásfokot állapítsunk meg az egyes labdarúgók számára. A játékosok beoszthatóak lesznek a velük hasonló intenzitásfok szerinti csoportba, így hatékonyabban és differenciáltabban végezhető az edzésmunka.”

A szakember elmondta, elégedett a tesztek eredményével, úgy véli, futballistái erőnlétileg jó állapotban vannak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik