THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2018.07.31 23:00 Frissítve: 2018.08.01 09:47

Új révész kell – Thury Gábor jegyzete

 

 
 Kisvárda: „Ostoros edző kell, de az sem tragédia, ha kiesünk”
NB I: a Kisvárda megnevezte Kondás ideiglenes utódjait

A Mol Viditől és a Bp. Honvédtól elszenvedett egyaránt 4–0-s vereség után Kisvárdán menesztették az első osztályú labdarúgócsapat vezetőedzőjét, Kondás Elemért. Az NB I-ben újonc klub honlapján az áll, a csapatnak más habitusú, személyiségű és más munkamódszerrel dolgozó szakvezetőre van szüksége, ezért közös megegyezéssel Kondás feláll a kispadról.

Mint az nso.hu átigazolásokkal kapcsolatos cikkéből kiderül, tíz légiós érkezett a klubhoz május óta, közülük heten szabadon igazolható státusból kerültek Kisvárdára. A vezetőségnek így csupán a labdarúgókkal kellett megegyeznie, transzferdíj nem volt. Nehéz ilyet kimondani, de ezek a játékosok a futballt illetően névtelen senkik, ha megengedőbbek vagyunk, megélhetési futballistának hívjuk őket. Nincs ezzel semmi gond, valamennyien pénzből élünk, de az átlagpolgárok zöme nem szórakoztat – igaz, ezek a légiósok sem, bár elvileg a szórakoztatóiparban (a labdarúgás állítólag ennek része) tevékenykednek.

A klub szakmai igazgatója, Révész Attila szókimondó ember, tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy elmagyarázta, azért nem jó az MLSZ fiatalszabálya, mert ha kiválaszt két fiatalt, az is eldől, melyik csapatrészét gyengíti. Kevés a jó képességű ifjú magyar játékos, az akadémiákról kijövő tehetségek jelentős része nincs felkészítve az első osztályra. Magyarán: velük nem lehet az NB I-ben maradni. Hozzátette, a Kisvárdának a kárpátaljai piacon kell kutakodnia – bár a tízből négy ukrán érkező között a nevek alapján nehéz magyar vagy akár kárpátaljai kötődésre bukkanni.

De más szempontot figyelembe véve lehet, hogy nem rossz ez a csapat, és tényleg az a megoldás, hogy új műsorhoz új férfi kell – ha úgy tetszik, új révész, aki képes eligazodni a légiósáradatban. A transfermarkt.de szerint ugyanis 6.63 millió eurót – cirka kétmilliárd forintot – ér az újonc kerete, márpedig ez alapján a csapatnak a középmezőnyben a helye. Más kérdés, hogy a pályán nem a pénz játszik – hanem a futballista. A mostani eset kapcsán sajátjairól az Révész véleménye, hogy ne csak akkor legyenek profik, amikor a fizetést kell kialkudniuk, továbbá nem elég csak kimenni a pályára, szemléletváltásra van szükség.

De fel a fejjel! Az 1986–1987-es bajnokság első két fordulójában az MTK Both Józseffel a kispadon két vereséggel kezdett, majd érkezett Verebes József, és a csapat bajnok lett. Igaz, névtelen légiósokkal nem kellett bíbelődnie, de együttesével jó révészként evickélt fel a kieső helyről a dobogó tetejére.

Bár Kisvárdán legfeljebb az előbbire van esély, az utóbbi nem fenyeget.

2020.09.25 16:13:19

Labdarúgó NB I PIETSCH TIBOR (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Egyetlen góllal jobbak voltak a felcsútiak a mezőkövesdieknél, Baluta gólja döntötte el a rangadót.

2020.09.24 09:45:22

Labdarúgó NB I M. G.

A Honvédnak lyukas védelmét kell befoltoznia az Újpest ellen, Pakson először irányít Bognár György.

2020.09.21 17:05:20

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY

Megnéztük, mire mentek az NB I-ben az elmúlt két évtized meghatározó válogatott játékosai.

2020.09.20 14:26:41

Labdarúgó NB I H. D.

Nikolics Nemanja duplázott, Márton Gábor csapata könnyedén továbbjutott a legjobb 64 közé.