Régóta nem történt ilyen a Fradival; Doll számítását egy fradista húzta keresztül

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.11.21. 17:16
null
A Vasas 68 százalékban birtokolta labdát a Fradi ellen (Fotó: Hegedüs Gábor)<br />
A labdarúgó NB I 16. fordulójának érdekességeit összegző cikkünkben ezúttal a hét meccse, a Kispesten rendezett Vasas–Ferencváros rangadó kerül a fókuszba, de kitérünk a hatféle újpesti védelemre, a Hahn-szólóra és a hét gólörömére is.

A HÉT MÉRKŐZÉSE

Szerencsére nem először írhatjuk le azt az elmúlt időszakban egy aktuális bajnoki után, hogy „talán az egész idény egyik legjobb találkozóját láthattuk”. Szeptemberben az Újpest–Videoton (3–4) és az FTC–Újpest (3–3), októberben az Újpest–Diósgyőr (4–4) mérkőzés, most pedig a négy gólt (ebből kettőt a 90 perc letelte után), négy tizenegyest (ebből hármat lőhetett a Vasas, de csak egyet értékesített) és két kiállítást hozó Vasas–FTC (2–2) találkozó után érezhetjük ezt.

A HÉT STATISZTIKÁJA

68–32. A Vasas–Ferencváros mérkőzésen az angyalföldiek 68 százalékban birtokolták a labdát, ami azt jelenti, hogy megszakadt az FTC 2015. május 24. után kezdődő sorozata. Az InStat Football statisztikái szerint akkor fordult elő legutóbb magyar bajnokin, hogy az aktuális ellenfél – a mérkőzést 1–0-ra elveszítő Honvéd – többet birtokolta a labdát (51–49 százalék), mint a Fradi.

Ebben az idényben a 11. fordulóban az Újpest már képes volt arra, hogy ugyanannyit birtokolja a labdát, mint Thomas Doll legénysége, de felülkerekednie azóta sem sikerül senkinek a zöld-fehéreken. Minden tétmeccset számolva, a meglévő adatok alapján sorozatban 58 találkozón egyetlen csapat sem birtokolta többet a labdát a Ferencvárosnál. Az 59.-en aztán jött a Vasas...

A piros-kékek labdabirtoklási fölényét természetesen alapvetően meghatározta az, hogy az FTC már a 9. percben vezetést szerzett, így nem kellett futnia az eredmény után, a 49. percben pedig Cristian Ramírez kiállítása után emberhátrányba került a bajnoki címvédő.

A HÉT EDZŐI HÚZÁSAI, A HÉT NEGATÍV HŐSE

Viszont a Fradi már a meccs elejétől olyan felfogást választott, hogy a korábbi találkozókhoz képest több teret enged az ellenfélnek, nem törekszik a megszokott labdabirtoklási fölényre. Ezt jelezte, hogy Böde Dániel meglepetésre nem kapott helyet a kezdőcsapatban. Böde ebben a szezonban először állt be csereként, két meccset kényszerből hagyott ki, a többin kezdő volt, de a korábbi ferencvárosi idényeiben sem sokszor volt kispados taktikai okokból.

A taktika pedig kezdetben eredményre vezetett, hiszen Rju Szung Vu szemfüles szöktetéséből Marco Djuricin megszerezte a vezetést, ami után jól megszervezte a védelmét a Fradi. A Vasas csak egyszer tudott mögé kerülni Remili Mohamed révén, amiből tizenegyes lett, de a hét kapusává avanzsáló Dibusz Dénes védeni tudott. Ramírez kiállítása azonban a második félidőben tönkretette az addig alapvetően jól működő Doll-taktikát, mert tíz emberrel már nem maradt ereje ellentámadásokra a Fradinak (erre akkor volt ismét lehetősége, amikor Mahir Saglik is piros lapot kapott a másik oldalon a 86. percben).

Ramírez egyértelműen negatív főszereplővé vált azzal, hogy a földön ülve beletalpalt Vaskó Tamásba. Ez még sokba kerülhet. Neki azért, mert az FTC vezérigazgatója, Orosz Pál milliós büntetést helyezett kilátásba, csapatának pedig azért, mert nem tudta megnyerni a Vasas elleni rangadót, megmaradt a listavezetővel szembeni ötpontos hátránya, és a most elhullajtott két pont még nagyon hiányozhat a végelszámolásnál.

Tegyük hozzá, Michael Oenningnek is bejött, hogy a megszokott 3–4–3-as felállás helyett 3–1–3–3-at választott. A védelem előtt helyezkedő Korcsmár Zsolt sokat tett azért, hogy ne tudjon ellentámadásokat vezetni a Fradi.

A HÉT FŐSZEREPLŐJE

Ez a cím most Kassai Viktoré, aki négy büntetőt is megítélt, ebből hármat a Fradi ellen. Korábban a DVTK–Videoton és a Honvéd–DVTK meccs után is megjegyeztük, hogy Kassai két indokoltnak tűnő esetben sem fújt tizenegyest, most viszont nem fukarkodott...

Arra nem találtunk választ, mikor fújtak be legutóbb három büntetőt egy meccsen a Ferencváros ellen, viszont 2001-ben az FTC három büntetőt is lőhetett a Vasas ellen 2–0-ra megnyert találkozón, és ez a siker is hozzájárult ahhoz, hogy bajnok lett abban az évben. Még ha a három büntetőből kettő erősen vitatható is volt (a meccset Bukovics József vezette)...

A mostani eset kapcsán nem foglalnánk állást, mert megtette ezt már helyettünk Varga László volt FIFA-licences játékvezető és az FTC vezérigazgatója, Orosz Pál is, aki jelezte, kérik az MLSZ-t, hogy Kassai ne vezethessen nekik több mérkőzést.

ÚJPEST: ENNYIFÉLE VÉDELEMMEL NEHÉZ STABILAN FUTBALLOZNI

Megtört a jég, véget ért az újpestiek rossz szériája: kilenc nyeretlen bajnoki mérkőzés (amelyből az utolsó hat döntetlennel zárult...) után sikerült győzniük a lila-fehéreknek. Ráadásul amíg az utóbbi időben rendre a hajrában kapott góllal úszott el a siker, ezúttal a mérkőzés végén Windecker József révén ők találtak be – a találkozón végig nagyszerű hangulatot teremtő, de a 80. perc környékén „k..va gyengézni” kezdő újpesti szurkolók a győztes gól után úgy ünnepelték kedvenceiket, mintha bajnokságot nyertek volna.

Ha az újpestiek pozitívan gondolkodnak, akkor azt hangsúlyozzák, hogy az együttes hét forduló óta veretlen. Legutóbb az előző szezonban volt ilyen (sőt még ennél is jobb) sorozata az Újpestnek, az idény közepén egymás után tíz mérkőzést vívott meg veretlenül. Ám a szombati gyirmóti siker sem feledtetheti el, hogy egy másik rossz széria még nem zárult le. A lila-fehérek ezúttal is kaptak gólt, az augusztus 21-i Újpest–MTK összecsapás (0–0) óta ez volt sorozatban a kilencedik bajnokijuk, amelyen legalább egyszer megzörrent a hálójuk.


Tény, sok gólt szed be az Újpest, az őszi 16 fordulóban 24-szer voltak eredményesek ellene a riválisok, ennél többször csak a DVTK kapuját vették be. Nyilván több összetevője van annak, hogy ennyire sebezhető a lila-fehérek védelme. Manapság, amikor minden mezőnyjátékosnak vastagon ki kell vennie a részét a csapat védekezéséből, nem lehet kizárólag a hátvédsorra fogni a gyengébb védőmunkát, de azért meghatározó, hogy a védelem mennyire rutinos, mennyire összeszokott, és az is, hogy hosszú távon ugyanazok a játékosok alkotják-e.

Az előző idény őszén például a Ferencvárosnak volt egy olyan időszaka, amikor egymást követő tizenkét bajnokiból tizenegyszer (!) a Dilaver, Nalepa, Leandro, Ramírez védőnégyes kezdett, és ez az állandóság is közrejátszott abban, hogy a Fradi nagyon kevés gólt kapott, és megnyerte a bajnokságot.

A 16. FORDULÓ INSTAT-ÁLOMCSAPATA
Tomás Tujvel (Mezőkövesd, 241-es InStat-index) – Balázs Benjámin (Újpest, 296), Jonathan Heris (Újpest, 281), Kire Risztevszki (Vasas, 299), Emir Dilaver (FTC, 274) – Kovács Lóránt (Haladás, 267), Windecker József (Újpest, 289), Borbély Bálint (MTK, 284) – Enisz Bardhi (Újpest, 340) – Rácz Barnabás (Haladás, 275), Remili Mohamed (Vasas, 321)

Az Újpestnél ez az állandóság hiányzik. Nem is olyan rég még megvolt, másfél évvel ezelőtt, 2015 tavaszán a Nego, Heris, Litauszki, Forró összetételű védelem egész stabil volt, az akkori bajnokság utolsó kilenc fordulójában például hétszer ez a négy játékos alkotta a védősort, és ebben az időszakban sorozatban hét győzelmet arattak a lilák...

Nego, Litauszki és Forró azonban már más klubban futballozik, az Újpest védelme azóta szinte teljesen kicserélődött (csak Jonathan Heris maradt meg hírmondónak), és a mostani őszi évadban sérülések, eltiltások és egyéb okok miatt a hátvédsor összetétele szinte folyamatosan változott. Egyedül Mohl Dávid képviseli az állandóságot – a balhátvéd mind a 16 bajnokin játszott –, a többiek jó néhány meccset kénytelenek voltak kihagyni.

Az eddigi tizenhat fordulóban az volt a csúcs, amikor egymás után négy mérkőzésen ugyanaz a négy játékos (Nagy T., Pávkovics, Kálnoki-Kis, Mohl) alkotta a hátvédsort, ezenkívül még ötféle, tehát összesen hatféle összetételben állt fel az újpesti védelem. Olykor már annak is örültek a IV. kerületben, ha egymás után kétszer ugyanúgy állt fel a lilák védelme. A már említett Nagy T., Pávkovics, Kálnoki-Kis, Mohl védősor mellett a Nagy T., Pávkovics, Kecskés, Mohl négyes is négyszer játszott együtt, utóbbi volt egyébként az Újpest legrutintalanabb hátvédsora, hiszen a két középső védő, Pávkovics Bence és Kecskés Ákos sincs még 21 éves.

Háromszor léptek pályára az újpestiek a Nagy T., Kecskés, Kálnoki-Kis, Mohl, valamint a Balázs B., Heris, Kecskés, Mohl védelmi négyessel, míg egyszer a Nagy T., Heris, Kecskés, Mohl, egy másik alkalommal pedig a Nagy T., Pávkovics, Heris, Mohl négyes alkotta a lilák védelmét. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy az eddigi 16 fordulóban kilencszer Balajcza Szabolcs, hétszer Banai Dávid állt az Újpest kapujában, akkor nem csodálkozunk azon, hogy miért kapott az átlagosnál több gólt az együttes.

Nagy kérdés, hogy Nebojsa Vignjevics mikor találja meg a legideálisabb összetételű védőnégyest. Írhatnánk, hogy keresi, de sokszor ki van szolgáltatva, hiszen hol Heris, hol Kálnoki-Kis, hol Kecskés, hol Nagy Tibor sérült – és az eltiltásokról még nem is beszéltünk –, így azt tudja beállítani, aki éppen egészséges...

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

HAHN-SZÓLÓ. Hahn János Honvéd elleni szólója nemcsak a tálcán kínálkozó szójáték miatt volt érdekes, hanem azért is, mert valóban három kispestit is kicselezett, még ha nem is lett végül helyzet belőle.

VERETLENEK. Az NB I-ben a leghosszabb aktív veretlenségi sorozata a hat iksz után Gyirmóton nyerő Újpestnek van. Hatnál tart a Vasas, amely továbbra is veretlen az előző idény dobogósaival szemben (csak az Újpesttől, a Gyirmóttól és a Haladástól kapott ki), és ötnél jár a Mezőkövesd, ebből négyet meg is nyert Pintér Attila legénysége.

HAJRÁGÓLOK. Ebben a fordulóban öt találat is a 90. perc után született. Az FTC–Vasas meccsen Gera Zoltán és Ferenczi István is a hosszabbításban talált be, ahogy az Újpestben Windecker József, a DVSC-ben az MTK ellen egyenlítő Holman Dávid, és a Diósgyőrben volt csapata, a Haladás ellen győztes gólt elérő Ugrai Roland is a ráadás perceiben szerzett gólt.

A HÉT MENTÉSE. A ferencvárosi Leandro a 38. percben a gólvonalról vágta ki Korcsmár Zsolt lövését.

A HÉT GÓLÖRÖME. Kanta József DVSC elleni, tizenegyesből szerzett gólja után az MTK-játékosok az ég felé mutattak, így emlékeztek meg a napokban elhunyt Molnár István masszőrről, aki 23 évig szolgálta a klubot.

NB I, 2016–2017, 16. FORDULÓ
NOVEMBER 19., SZOMBAT HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Gyirmót FC Győr–Újpest 1–2
Győr-Gyirmót, Alcufer StadionSzőts Gergely
1500
Mezőkövesd–Videoton 2–1Mezőkövesd, Városi Stadion
Vad II István
2005
MTK–DVSC 1–1
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Andó-Szabó Sándor
1657
Paks–Honvéd 1–1
Paks, Paksi Stadion Szabó Zsolt
1118
DVTK–Haladás 2–1
Debrecen,
Nagyerdei Stadion
Erdős József
1033
Vasas–Ferencváros 2–2Budapest, Bozsik József Stadion Kassai Viktor3425
AZ ÁLLÁS
1. Vasas FC 16 9 4 3 26–15 +11 31
2. Videoton FC 16 8 3 5 35–18 +17 27
3. Ferencvárosi TC 16 7 5 4 31–24 +7 26
4. Budapest Honvéd 16 7 4 5 25–16 +9 25
5. Mezőkövesd Zsóry FC 16 6 5 5 18–20 –2 23
6. Szombathelyi Haladás 16 6 4 6 19–20 –1 22
7. Újpest FC 16 5 7 4 26–24 +2 22
8. Debreceni VSC 16 5 5 6 20–22 –2 20
9. MTK Budapest 16 4 6 6 10–17 –7 18
10. Paksi FC 16 3 8 5 15–21 –6 17
11. Diósgyőri VTK 16 4 3 9 21–33 –12 15
12. Gyirmót FC Győr 16 3 4 9 8–24 –16 13
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik