nemzetisport.hu 2014.04.22 08:38 Frissítve: 2015.03.28 01:33

PFLA: Tajti döntött, a Real helyett a Barcelonába igazol

A Puskás Akadémia labdarúgócsapatának utánpótlás-válogatott tehetsége, Tajti Mátyás a Real Madrid helyett a Barcelonát választotta, és a katalánoknál folytatja pályafutását – adta hírül a Blikk.

Tajti Mátyás útja a Barcelonához vezet (Fotó: Grnák László)

„Véget érhetnek a találgatások, immár nem titok, Matyi a Barcába igazol. Alá is írtuk a szerződést, amely három évre szól – mondta a Blikknek ifjabb Tajti József, a középpályás édesapja, aki maga is a Puskás Akadémia alkalmazottja, szakmai igazgatója. – Szempontunkból annak sincs jelentősége, hogy a Barcát kizárták az átigazolásokból, ugyanis a mi megállapodásunk már a döntés meghozatala előtt megszületett.”

A biatorbágyi születésű fiatal játékosnak először a Barcelona ajánlott hároméves szerződést, majd a Real Madrid is ismerkedésre hívta, és ezt követően jelezte, tárgyalásokat kezdeményez az átigazolásáról. A nemzetközi szövetség (FIFA) csak 16 éves kortól engedélyezi a fiatalok nemzetközi átigazolását (ezt is csak bizonyos feltételek teljesülése esetén, egyébként 18 a határ), vagyis Tajti profi szerződést csak 2014. júniusi hatállyal köthet, mert a 16. életévét június 2-án tölti be.

A FIFA ÁTIGAZOLÁSI SZABÁLYZATÁNAK 19. PONTJA (A FIATAL JÁTÉKOSOK ÁTIGAZOLÁSÁRÓL)

1. Futballisták nemzetközi átigazolása kizárólag 18 éves kor felett engedélyezett.
2. A következő három kitétel teljesülése esetén lehet kivétel.
a) A játékosok szülei is a szerződtető klub országába költöznek a futballhoz nem köthető okból.
b) A játékos 16 és 18 év közötti életkorú, és az Európai Unió területéről, avagy az Európai Gazdasági Térség területéről származik. Ebben az esetben a következő feltételeknek kell megfelelnie a szerződtető klubnak.
I.) A legmagasabb nemzeti szintű futballképzést és edzéslehetőséget kell nyújtania a játékosnak.
II.) A futballképzés mellett megfelelő iskolai, illetve szakmai képzést is biztosítania kell a klubnak, mely arra szolgál, hogy a játékos profi karrierje meghiúsulása esetén az élet más területén el tudjon helyezkedni.
III.) A klubnak biztosítania kell a játékos megfelelő gondviselését (megfelelő életszínvonal, fogadó család vagy elhelyezés a klubnál, mentorálás, stb.)
IV.) A klubnak minden esetben bizonyítania kell a nemzeti szövetség felé, hogy betartotta az említett rendelkezéseket.
c) A játékos nem él távolabb 50 kilométernél egy államhatártól, és a fogadó klub nincs távolabb 50 kilométernél az államhatár másik oldalán. A játékos otthona és a klub székhelye között 100 kilométer lehet a maximális távolság. Ilyen esetekben a játékosnak továbbra is a családjánál kell élnie, és a két érintett szövetség beleegyezését is ki kell kérni az átigazoláshoz.
3. A fenti szabályok vonatkoznak az összes játékosra, akit korábban még nem regisztrált futballklub, és nem a regisztráltató klub országának állampolgára.
4. Minden első regisztrációt vagy nemzetközi átigazolást a Játékosstátus-bizottság albizottságának kell jóváhagynia. A jóváhagyást az érintett, a játékost regisztrálni kívánó tagszövetségnek kell kérnie a bizottságtól. (...) A jóváhagyás megléte kötelező az átigazolási papírok kikérése, illetve az első regisztráció előtt. Bármilyen szabálysértés a FIFA fegyelmi bizottságának hatáskörébe tartozik. A játékost előzőleg regisztráló tagszövetség is szankcionálható, ha kiállítja a bizottság jóváhagyása nélkül a futballista átigazolási papírjait.
5. Az albizottság engedélyének kikéréséhez követendő procedúrát a szabályzat kettes melléklete tartalmazza.

2020.03.27 16:29:43

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

A nehéz időkben a korábbi válogatott középpályás Pécelen igyekszik magát hasznossá tenni.

2020.03.23 22:19:49

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Beállt a családi patikába, hogy ezzel is enyhítse a vészt.

2020.03.22 22:36:01

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A hazai futballban 1970-ben az volt az általános vélemény, hogy „az úttörőkkel foglalkozó szakemberek a grundok eltűnése mellett a beatzenét jelölik meg egyes számú »közellenségként«”.

2020.03.21 09:47:51

Labdarúgó NB I Z. A.

Koszta Jánoson nem fog az idő: a kapusnevelés mellett vonatok elektronikáján dolgozik.