Négy lépésről fölé, hatról a kapusba - mik maradtak ki az NB I-ben?!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.31. 17:08
null
Varga Roland egyedül lépett ki az MTK ellen, de kimaradt a helyzet (Fotó: Veres Viktor)
A labdarúgó NB I 22. fordulója után is összegyűjtöttük a hét legjeit, rekordjait. A Debrecen a hét csapata, Leonardo és Bognár István a hét játékosa. Fókuszban a csökkenő gólátlag, a kihagyott helyzetek, a kiállítások és a pápaiak „összehozott” tizenegyesei.

„Összességében, magyar szinten nem volt rossz ez a forduló. 28 gólt láthattunk (3.5-ös átlag), köztük voltak kimondottan szép találatok is, és az MTK–Ferencváros meccs színvonala, hangulata, a maga mintegy 5500 nézőjével (ennyien voltak a DVSC–Haladás meccsen is) már megütötte a szórakoztató kategóriát. Ilyen meccsekből kellene több. Na meg olyan, támadó szellemben futballozó csapatokból, mint a Győrben négy gólnál is tovább támadó Pécs és a Puskás Akadémiát kiütő Honvéd” – írtuk még a 19. fordulót követően az NB I legjeivel foglalkozó cikkünkben.

Azóta lement három kör, de hasonló pozitívumokat nem tudtunk leírni. Stagnáló nézőszámok, csökkenő gólátlag, rengeteg kihagyott helyzet. Egy bajnokság színvonalát nehéz objektív számokkal kifejezni, de az tény, hogy az említettek azért árulkodóak e tekintetben (még akkor is, ha egy kevés gólt hozó meccs vagy forduló is lehet színvonalas, illetve a sok néző sem jelent egyenesen magas színvonalú játékot). A 22. fordulót összefoglaló írásunkban utóbbi két mutatóval foglalkozunk részletesen. A nézőszámokkal kapcsolatban annyit jegyeznénk meg, hogy csak egy találkozót, a Ferencváros–Lombard összecsapást látta hatezernél több néző (6122), miközben az első DVSC és a második Videoton nagy rangadójára 5232 szurkoló váltott belépőt.

NYOLC VENDÉGBŐL HAT NULLÁZOTT – JELENTŐS VISSZAESÉS A GÓLOK SZÁMÁBAN

A mögöttünk hagyott hétvégi forduló mérkőzésein összesen 17 gól esett, ez volt az ötödik leggólszegényebb kör a 2013–2014-es kiírásban.

A tavaszi mérkőzéseken az őszi találkozókhoz képest jelentősen visszaesett a gólok száma, míg például az őszi 17 forduló közül mindössze kettő volt olyan, amelyben húsznál kevesebb gól született (9. forduló: 18 gól, 14. forduló: 15 gól), addig a tavaszi öt forduló közül négyben nem érte el a góltermés a 20-at.

A 20. forduló 13 találata tartja a negatív rekordot, a mostani, 22. kör pedig a vendégcsapatok góliszonya miatt maradhat „emlékezetes”. Az idegenben szereplő nyolc együttes közül csak a Puskás AFC (3) és a Debreceni VSC (2) szerzett gólt, a másik hat gárda (Honvéd, Kecskemét, Paks, Pápa, MTK, Újpest) gólképtelen maradt. A látogatók tehát összesen öt gólt szereztek, ez negatív rekord (holtversenyben az eggyel ezelőtti, 21. fordulóval).

A gólátlagokat nézve is jól látszik, hogy a tavaszi góltermés jóval gyengébb, mint az őszi. Az őszi 136 mérkőzésen összesen 405 gól esett, ez fordulónként 23.8-as, meccsenként 2.98-as átlagnak felelt meg. A tavaszi öt forduló 40 bajnokiján összesen 89 gól született, ez fordulónként 17.8-as, mérkőzésenként 2.25-ös átlagot jelent. Fordulónként átlagosan hat góllal esik kevesebb tavasszal, mint amennyi az ősszel született.

A gólínségre még egy jellemző adat: míg az őszi fordulókban egyetlen mérkőzés sem végződött 0–0-ra, tavasszal már négy találkozó is gól nélküli döntetlent hozott. A 18. fordulóban a Haladás–MTK, a 21. fordulóban a Kecskemét–Ferencváros meccs végeredménye lett 0–0, a hétvégi fordulóban pedig a Pécs–Kecskemét és a Kaposvár–Paks bajnokin nem esett gól – vagyis a 22. fordulóban annyi 0–0-s meccs volt, mint előtte összesen. A KTE az egyetlen csapat, amely ebben a szezonban két 0–0-s mérkőzést játszott az NB I-ben.

GÓLOK AZ NB I 2013–2014-ES SZEZONJÁBAN
FordulóGólokHazai csapat
Vendégcsapat
1.27198
2.21912
3.301812
4.22148
5.21147
6.23158
7.23815
8.23158
9.18108
10.322210
11.21813
12.261412
13.21813
14.1587
15.331716
16.21912
17.281513
18.1587
19.281216
20.1376
21.16115
22.17125
Összesen494273221
Ősszel405223182
Tavasszal895039


NAGYOBBNÁL NAGYOBB KIMARADT HELYZETEK

Varga Roland helyzete
Varga Roland helyzete

A gólátlag csökkenésében jelentős szerepet játszanak a kihagyott ziccerek. Az edzők gyakran panaszkodnak, hogy van egy pont, amelynél ők már tehetetlenek, hiszen a helyzetet nem tudják belőni játékosaik helyett (ezzel kapcsolatos emlékezetes kifakadás Véber Györgyé még a Puskás Akadémia elleni múlt heti meccs után).

Összeszámoltuk, a 22. fordulóban 16 olyan helyzetet hagytak ki a csapatok, amikor a támadók már csak a kapussal álltak szembe.

ÖSSZEÁLLÍTÁS A FORDULÓ LEGNAGYOBB KIMARADT HELYZETEIBŐL

A Mezőkövesd–Honvéd meccsen a hazaiaknak három ilyen lehetőségük volt. Harsányi Zoltán nyolcméteres lövését védte Kemenes Szabolcs védte, ahogy Bognár István és Dominik Fótyik hasonló távolságból leadott lövését is. Utóbbi ráadásul passzolhatott is volna, hiszen teljesen üresen érkezett mellette az egyik társa. A másik oldalon az NB I-ben ezen a héten bemutatkozó Andrea Lupoli helyzetét jegyeztük fel, aki négy méterről a léc tetejére emelte a labdát. Azzal együtt is nagy lehetőség volt, hogy bravúros megoldás lett volna, ha a kapuba emel a kifutó kapus fölött. (Az olasznak emellett volt egy kapufája is, vagyis gólra törően futballozott az első mérkőzésén, még ha nem is talált a kapuba).

Simon Attila helyzete
Simon Attila helyzete

A Ferencváros–Lombard meccsen három nagyon közeli helyzetet (az öt és feles környékékéről) is kihagytak a hazaiak. Ezúttal ez belefért, hiszen így is simán, 4–0-ra nyertek a zöld-fehérek, de a kevesebb helyzetet hozó, szorosabb meccseken az ilyen kimaradt ziccerek pontokba kerülhetnek, és már kerültek is korábbi találkozókon. Böde Dániel egyszer Szűcs Lajosba lőtt, egyszer pedig kapu fölé, Leonardo pedig a kapu mellé emelt. Ugyanakkor nagy helyzet hagyott ki a hajrában Ugrai Roland is, aki nyolc méterről lőhetett tisztán, de Szűcs védett.

A Kaposvár–Paks meccsen két olyan helyzetet jegyeztünk fel, amikor a támadó már csak a kapussal állt szembe. Simon Attila kilenc méterről lábon lőtte Antal Botondot, Könyves Norbert hétméteres lövését pedig bravúrral hárította a kapus.

Grumics (két védő között középen) helyzete a PAFC ellen – 
a labda már valahol a futópályán
Grumics (két védő között középen) helyzete a PAFC ellen – a labda már valahol a futópályán

A DVTK–Puskás Akadémia (2–3) meccsen 1–0-s hazai vezetésnél előbb a vendégek csatára, Tischler Patrik ötméteres fejesét tolta a kapu fölé Nenad Rajics, majd a diósgyőri Miroszlav Grumics három méterről vágott fölé egy szélről középre passzol labdát.

A PMFC–Kecskemét találkozón Henri Eninfullal már csak egy védő állt szemben, miután Gőcze Gergő kifutott a kapuból, de a kecskeméti középpályás nem tudta elhelyezni mellette a labdát.

A Videoton–DVSC mérkőzés sem volt híján a kimaradt ziccereknek. Szakály Péter senkitől sem zavartatva 14 méterről Juan Calatayud kapus kezébe pörgette a labdát. Zé Luís pedig a 90. percben közvetlen közelről a kapu fölé fejelt (az is lehet, hogy a válláról ment fölé a labda).

A végére hagytuk az általunk a hét legnagyobb kimaradt helyzetének választott Varga Roland lövést: a Győr támadója hat méterről belevezette a labdát az MTK kapusába, Hegedüs Lajosba.

NEMCSAK A GÓLOK, A PIROS LAPOK SZÁMA IS CSÖKKENŐBEN

Tavasszal eddig csökkenő tendenciát mutat a kiállítások száma, a 18. fordulóban ötször, következőben háromszor, a 20. és a 21. fordulóban egyaránt kétszer kellett felmutatniuk a piros lapot a játékvezetőknek, míg a legutóbbi fordulóban csupán egy kiállítás volt. Eddig a diósgyőriek a legfegyelmezetlenebbek, a DVTK-ból három játékost állítottak ki a tavasszal (Abdouramant, Kádárt és Futácsot).

Tegyük hozzá, hogy piros lap felmutatása nélkül is tiltottak már el labdarúgót a tavasszal. Az Újpest támadóját, Kabát Pétert a 21. fordulóban egy durva belépőért, videofelvétel alapján „meszelték el” két bajnokira, míg a Videoton védőjét, Viníciust a 19. fordulóban lejátszott Paks–Videoton találkozó után tiltották el egy mérkőzésre, mert a meccset követően „sportszerűtlenül viselkedett, káromkodott, köpködött”.

Az már külön történet, hogy ezt az egymeccses eltiltást három nappal később a fegyelmi bizottság eltörölte, helyette 100 000 forint megfizetésére kötelezte a fehérváriak védőjét, aki így pályára léphetett a 20. fordulóban, a Videoton–Győri ETO meccsen. És milyen a sors: ezen a találkozón a 45. percben összehozott egy tizenegyest a vendégeknek, és még ki is állították. Eredetileg két bajnoki mérkőzésről tiltották el, ezt mérsékelték egy meccs kihagyására, így a hétvégi fordulóban már játszhatott volna, de José Gomes a DVSC elleni meccsen csak a kispadra nevezte, és nem cserélte be.

18. forduló – 5 kiállítás
Bori Gábor (Paks) – PAFC–Paks 1–0
Michal Svec (Győr) – FTC–Győr 1–1
Lipták Zoltán (Győr) – FTC–Győr 1–1
Mateo Pavlovic (FTC) – FTC–Győr 1–1
Mohamadou Abdouraman (DVTK) – DVTK–DVSC 1–1

19. forduló – 3 kiállítás
Kádár Tamás (DVTK) – KTE–DVTK 1–1
Julian Jenner (FTC) – MTK–FTC 3–2
Pierre-Yves Ngawa (Újpest) – Újpest–Kaposvár 1–1

20. forduló – 2 kiállítás
Rodenbücher István (MTK) – Pécs–MTK 1–0
Paulo Vinícius (Videoton) – Videoton–Győr 0–1

21. forduló – 2 kiállítás
Vermes Krisztián (Mezőkövesd)–PAFC– Mezőkövesd 4–0
Futács Márkó (DVTK) – Újpest–DVTK 2–0

22. forduló – 1 kiállítás
Raffaele Alcibiade (Bp. Honvéd) – Mezőkövesd–Bp. Honvéd 1–0

ELKÉPESZTŐ FEGYELMEZETLENSÉG – MÁR KILENC TIZENEGYEST ADTAK MEG A PÁPA ELLEN; TÓTH BÁLINTÉ A HÉT NYILATKOZATA

Nincs irigylésre méltó helyzetben Szűcs Lajos, a Lombard Pápa ellen ugyanis kilenc büntetőt adtak meg a játékvezetők, így a rutinos kapusnak kilencszer kellett farkasszemet néznie az ellenfél valamelyik ítélet-végrehajtójával, hétvégén a Ferencváros ellen (FTC–Lombard 4–0) előbb Leonardóval, majd David Mateosszal. A kilencből egyszer sikerült védenie (tavasszal a mezőkövesdi Melczer Vilmos büntetőjét hárította), egyszer „kinézte a labdát” (a pécsi Pölöskey Péter ugyanis a kapu fölé lőtt), míg hétszer nem tudott menteni, azaz gólt kapott a Pápa.

A Lombard ellen megítélt büntetőket azonban más aspektusból is meg lehet nézni, méghozzá abból a szempontból, hogy mely pápai játékosok hozták össze.

Nos, az ősszel megadott öt tizenegyesből kettőnél Rodenbücher István szabálytalankodott, egyszer-egyszer Peter Struhár, Novica Makszimovics és Jaszmin Mecinovics volt a „hunyó”. Közülük már csak Struhár van a Lombardnál, Rodenbücher (MTK), Makszimovics (Szloboda Uzsice) és Mecinovics (Gorno Liszicse) a téli átigazolási időszakban távozott Pápáról. Mecinovicsnak ráadásul az MLSZ fel is függesztette a játékengedélyét, mert a hatóságok vizsgálják a szerepét az Egri FC-hez köthető fogadási csalásokban.

A tavaszi öt fordulóban négy büntetőt ítéltek meg Tóth Bálint együttese ellen, már majdnem annyit, mint az őszi tizenhét fordulóban... Két esetben Présinger Ádám, egyszer Csizmadia Csaba és Youcef Sekour volt a tizenhatoson belül szabálytalan. Présinger mindkét esetben rossz ütemben csúszott be, legutóbb szombaton a Fradi ellen, ezen a találkozón szabálytalankodott Sekour is, egy szögletnél teljesen fölöslegesen lerántotta Holman Dávidot.

Ezek után nem is csodálkozunk Tóth Bálint vezetőedző meccs utáni értékelésén, így – akárcsak egy hete – ezúttal is az övét választottuk meg a hét edzői nyilatkozatának.

„Minden edző megrohad Pápán, idő előtt kirúgják, mert a játékosok így csinálnak – a két tenyerét egymáson többször elcsúsztatva jelezte a nemtörődöm hozzáállást – Majd jön a következő edző, az is megdöglik, vagy azt is kirúgják. Ilyen általában a magyar játékosok mentalitása.”

Tóth ezután azt is elmondta, hogy ősszel, a bővebb kerettel könnyebb volt a dolga, mert „kipöckölte” azokat a játékosokat, akiknek nem volt megfelelő a hozzáállása. Most azonban még fiatalokat sem építhet, mert, ahogy ő fogalmazott, nincsenek.

NÉMETH ÁDÁM NEM FUKARKODIK A TIZENEGYESEKKEL

A 22. forduló egyik érdekessége volt, hogy a Diósgyőr–Puskás AFC mérkőzésen (2–3) Németh Ádám játékvezető három büntetőt ítélt meg – mind a háromból gól lett: diósgyőri részről Gosztonyi András és Gohér Gergő, a vendég felcsútiaktól Lencse László értékesítette a tizenegyest.

Ebben a szezonban ez volt az első olyan mérkőzés, amelyen három tizenegyest adott meg a játékvezető, hasonló esetre legutóbb az előző kiírás utolsó (30.) fordulójában volt példa, a Győrben rendezett Ferencváros–Kaposvár (2–2) találkozón Szabó Zsolt mutatott háromszor a büntetőpontra (akkor Böde Dániel két, a kaposvári Waltner Róbert egy gólt szerzett 11-esből).

Az idei szezonban korábban nyolc olyan mérkőzés volt, amelyen két tizenegyest adott meg a játékvezető, íme a lista (zárójelben a bíró neve, Farkas Ádámtól, Németh Ádámtól és Solymosi Pétertől lehet „rettegni"):

1. forduló: Újpest–Paks 1–2 (Németh Ádám)
2. forduló: Haladás–Győr 2–2 (Solymosi Péter)
3. forduló: KTE–Mezőkövesd 2–6 (Farkas Ádám)
8. forduló: Pécs–Lombard Pápa 1–3 (Vad II István)
9. forduló: Bp. Honvéd–Haladás 2–1 (Solymosi Péter)
10. forduló: Debrecen–Paks 2–2 (Farkas Ádám)
20. forduló: Bp. Honvéd–Paks 1–1 (Németh Ádám)
22. forduló: Ferencváros–Lombard Pápa 4–0 (Becséri Dániel)

A FORDULÓ LEGJOBBJAI – DVSC, LEONARDO, BOGNÁR

Mint minden héten, ezúttal is megválasztottuk a hét legjobbjait. A hét csapata egyértelműen a DVSC-Teva, amely idegenben győzte le 2–1-re a forduló előtt tabellán második helyen álló Videotont.

A Debrecen abszolút célfutballt játszott, és könnyen felejthető meccsen, 0–1-ről fordítva megérdemelt győzelmet aratott a továbbra is nagyon ötlettelenül futballozó fehérváriak fölött. A Loki így már nyolcpontos előnnyel vezet, de már nem a Videoton, hanem a Győr a második.

A debreceniek sikere mellett kiemelnénk még a Puskás Akadémia diósgyőri győzelmét. A bennmaradásért küzdő Benczés-csapat 0–1-ről fordított, majd 2–2 után sem elégedett meg az egy ponttal, és 3–2-re nyert a nemzetközi kupaindulásért harcoló DVTK otthonában.

A hét játékosa a Ferencváros brazil játékmestere Leonardo, aki a Pápa ellen 11-esből gólt szerzett, és volt két zseniális gólpassza is (egy-egy mélységi indítás Böde Dánielnek, illetve Somáliának), de ezek mellett is több klasszismegoldást bemutatott. A pápaiak képtelenek voltak őt tartani, összesen hétszer szabálytalankodtak vele szemben (messze a legtöbbször a Ferencvárosból, de alighanem a teljes fordulóban is rekordközeli a szám).

A hét magyar játékosa Bognár István, aki a Honvéd ellen igazi vezére volt a Mezőkövesdnek, és szemfüles gólpasszt adott (gyorsan elvégzett szabadrúgásból) a találkozót eldöntő George Menougongnak.

Kiemelnénk még Rudolf Gergelyt is. A győri támadóé a hét egyéni villanása: két párharcot is megnyert, mielőtt 11 méterről egy jó csel után a jobb alsóba lőtt az MTK ellen 3–0-ra megnyert találkozón, ezzel a góllal szerzett vezetést az ETO.

A hét legszebb góljának Nyilasi Tibor a Harmadik Félidőben a harmadik győri találatot jegyző Nemanja Andrics gólját választotta. A szerb szélső egy kontra során a saját tizenhatosától indulva végigsprintelte a pályát, majd 14 méterről a jobb alsóba lőtt. Nálunk ő a hét cseréje is, ugyanis a 67. percben lépett pályára .

Nincs szerencséje a Videoton védőjének, Marco Caneirának. A portugál hátvéd rövid idő alatt két öngólt jegyzett: a 19. fordulóban, a Paks–Videoton meccsen Délczeg bal oldali beadása után ért bele fejjel úgy a labdába, hogy az a saját kapujában kötött ki, míg a 22. fordulóban a debreceni Szakály Péter lövése után a Calatayud kapusról kipattanó labda vágódott a lábáról a Videoton kapujába. Marco Caneirán kívül nincs olyan játékos az NB I-ben, aki ebben a szezonban két öngólt szerzett volna.

CANEIRA ÖNGÓLJA PAKSON

CANEIRA ÖNGÓLJA A DVSC ELLEN

A hét szerelését Iványi Zoltán játékvezető mutatta be, aki Szakály Pétert „állította meg” a Videoton–DVSC-Teva meccsen (a játékvezető rossz helyen állt, és a lábában elkadt a labda), így került a labda Sándor György elé, aki gólpasszt adott az üresen kilépő Nikolics Nemanjának.

Végül, de nem utolsósorban a hét butasága címet ítéljük oda, méghozzá megosztva két légiósnak. A kispesti Raffaele Alcibiadénak azért, mert meglökte Menougongot, akit éppen lecseréltek, amiért második sárga lappal kiállítottak a Mezőkövesd ellen. A győri Nikola Trajkovics a cserék között melegített Varga Roland műesésénél, reklamálásért kapott lapot, így eltiltás miatt ki kell hagynia a Debrecen elleni hétvégi rangadót.

LABDARÚGÓ NB I, 22. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Március 28., péntek
19.00
Mezőkövesd–Budapest Honvéd 1–0
Solymosi Péter
Március 29., szombat
14.00
Diósgyőri VTK–Puskás Akadémia FC 2–3
Németh Ádám
16.00Kaposvári Rákóczi–MVM Paks 0–0Fábián Mihály
16.00
Pécsi MFC–Kecskeméti TE-Phoenix Mecano 0–0Vad II István
18.00Ferencváros–Lombard Pápa 4–0Becséri Dániel
20.00Győri ETO–MTK 3–0Farkas Ádám
Március 30., vasárnap
16.30
Videoton–Debreceni VSC-Teva 1–2
Iványi Zoltán
18.30
Haladás–Újpest FC 1–0 Andó-Szabó Sándor
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik