Fradi-edző így még nem kezdett; veterán olasz oktatja az NB I-et

P. K., T. Sz. G.P. K., T. Sz. G.
Vágólapra másolva!
2014.03.24. 14:48
null
Thomas Doll négy meccs után is nyeretlen a Fradival az NB I-ben (Fotó: Veres Viktor)
Thomas Doll az első vezetőedző, aki négy nyeretlen meccsel kezdett a Ferencváros élén. Tisza Tiboré a második legkésőbb született gól ebben a szezonban, az idén már 14 cserejátékos talált a kapuba, Emiliano Bonazzoli a hét légiósa – legek és érdekességek a labdarúgó NB I 21. fordulóját követően.  

A HÉT (PRESZTÍZS)MECCSE, RIGMUSA, KAPUSTELJESÍTMÉNYE ÉS EDZŐI NYILATKOZATA

A Lombard Pápa–Haladás (1–1) nyugat-magyarországi derbi nem hozott magas színvonalú játékot – ezt tulajdonképpen egyik meccsről sem mondhatjuk el a 21. fordulóból –, ugyanakkor annak ellenére, hogy két középcsapat találkozott, végig kiélezett csatát láthatott a mintegy háromezer szurkoló, köztük több száz vendégdrukker.

Szombathelyen a Pápa elleni csaták azóta ilyen népszerűek, mióta Bíró Péter a Lombardot Szombathelyről Pápára költöztette. Többször zúgott is a lelátóról a „mindenki szombathelyi” örökzöld rigmus, amit most a hét szurkolói bekiabálásának választottunk. Ennek pikantériája, hogy a pápai csapatban több korábbi szombathelyi labdarúgó is szerepel. A pénteken pályára lépő Lombard-futballisták közül Jagodics Bence és Kulcsár Kornél télen igazolt a Haladástól Pápára (utóbbi kölcsönbe – legutóbb Zalaegerszegen játszott, ugyancsak kölcsönben), és korábban ezt az utat járta be Kenesei Krisztián is (ellenben a szombathelyi Radó András pápai születésű). Az idézett rigmus kapcsán egy kérdés is eszünkbe jutott: a „mindenki” kitétel vajon Bíró Péterre is vonatkozik?

A költői kérdésen kívül több érdekességet is feljegyeztünk a találkozóról. Az első, vendéggól előtti Radó András-megmozdulást, amikor Simon Ádám labdájával két pápai védő között lépett ki – és lőtt aztán a kapuba –, a hét lefordulásának választottuk.

A hét mentése a pápai Jagodics Bencéé, aki a 29. percben Halmosi Péter labdáját a gólvonalról vágta ki, majd még a kipattanónál megeresztett lövést is blokkolta. (Ezelőtt egy másik helyzetnél kézzel is mentett, de Németh Ádám játékvezető azt nem vette észre, Puhl Sándor a Sport Tv Harmadik Félidő című műsorában úgy foglalt állást, a tizenhatoson kívül történt az eset).

A hét védése Rózsa Dánielé, aki a 60. percen kitornázta Kenesei Krisztián léc alá tartó bombáját. Ugyanakkor a „díjat” megosztva odaítéljük a kecskeméti Vukasin Polekszicsnek is, aki a Ferencváros ellen ujjheggyel kiütötte Holman Dávid emelését. Tegyük hozzá, a hét kapusteljesítménye pedig Szűcs Lajosé, aki 0–1-nél több bravúrral tartotta meccsben a Lombardot. Ha pedig már a kapusoknál tartunk, még egy érdekesség: a DVTK-ban újra a szerb Nenad Rajics kezdett, akit legutóbb, a Pápa ellen sérülés miatt a szünetben lecseréltek. A diósgyőriek 2–0-ra kikaptak Újpesten, és ahogy ezt a két gólt, úgy a korábbi 24-et is Rajics kapta ebben a szezonban, cseréje, a hét találkozón pályára lépő Ivan Rados egyet sem. Ezzel együtt Rajicsot is többször kiemeltük már jó teljesítménye okán, az Újpest ellen is volt egy bravúrja Balogh Balázs lövésénél.

LOMBARD–HALADÁS – ÖSSZEFOGLALÓ, RÓZSA VÉDÉSE 2:09-NÉL

POLEKSZICS BRAVÚRJA 3:18-NÁL

A hét edzői nyilatkozata (jelen esetben úgy is mondhatjuk, hogy legelgondolkodtatóbb értékelése) a pápai Tóth Bálinté, szoros versenyben megelőzve a mezőkövesdi Véber Györgyét.

„A szurkoló már csak olyan, hogyha rossz az eredmény, akkor hülye az edző. Kórusban kiabálták, hogy hülye vagyok. Aztán amikor cseréltem, és a cserejátékos gólt rúgott, akkor mégsem lettem hülye. De ezt így kell elfogadni, ez Magyarország, ez mindig is így volt, és így is marad” – fogalmazott Tóth Bálint az egyenlítő gólt szerző Goran Marics cseréje kapcsán.

„Rájöttem, hogy lassan kezd ez az egész az egészségem rovására menni. Családom van, gyermekem, akit fel kell nevelnem, nem szeretnék a pálya szélén meghalni. Nem tudom, hogy mi lesz, felállok-e vagy pedig felállítanak. A segítőimmel a belünket is kidolgozzuk, tesszük a dolgunkat. Mégis minden vereség után – hazai mérkőzés, Mezőkövesd – sajtótájékoztató, a helyi média pedig: lemondasz, kirúgnak? Majd a busznál megint jön a következő, nem érdekel most már. Hát másról se szól. A Harsányit meginterjúvoljátok, hova a p…ba rugdalja a labdákat? Hetente, meccslabdákat? (...) Csak tudod, megint elmondom, ez a játékos a nyáron továbbáll, ha éppen olyanja van. És fog valaki emlékezni, hogy a Harsányi nulla nullánál kirúgta a Sóstói Stadionból a labdát, aztán négy nulla lett, vagy a Balajti oxizgat a Pápa-mérkőzésen, hogy a Kecskemét ellen a gólvonalról nem tudunk három gólt rúgni? Azt fogják mondani, a Véber meg a stábja bukott ember. Na, ezért nem idegeskedek, mert most már ezen túl vagyok. Ami nem igaz persze, mert most körülbelül hétfőig megint biztos, hogy nem alszunk" – nyilatkozta Véber György a Puskás Akadémiától elszenvedett 4–0-s vereség után.

PONTOKAT HOZÓ CSERÉK – A HÉT CSEREMBERE

A hét csereembere egyértelműen a pápai Goran Marics, aki 2013 májusa óta, hosszú sérülést követően először lépett pályára bajnoki meccsen, majd a Haladás ellen 33 másodperccel a becserélése után (85 perc 17 másodpercnél állt be és 85.50-nél talált a kapuba) első labdaérintéséből pontot érő gólt szerzett. Rajta kívül Tisza Tibor (DVSC) és a brazil Nildo (Videoton) is csereként beállva szerzett gólt ebben a fordulóban.

Ennek apropóján megnéztük, hogy az idei négy fordulóban hány cserejátékos szerzett eddig gólt, és kiderült, viszonylag sokan, 14-en szereztek már csereként gólt. Ezek a gólok összesen 16 pontot eredményeztek a csapatok számára. A legjobban eddig a Pápa, a Debrecen és a Videoton cseréi sültek el, egyaránt két-két alkalommal lőttek gólt a cserejátékosaik.

CSEREKÉNT GÓLT SZERZŐ JÁTÉKOSOK
18. forduló
Honvéd–Újpest 3–2: Nebojsa Koszovics, 86. perc, ezzel lett 3–1 helyett 3–2
Mezőkövesd–KTE 0–1: Bebeto, 70. perc – győztes gól
Ferencváros–Győr 1–1: mind a két gólt csere szerezte: Leonardo, 74. perc (1–0), ill. Varga Roland, 87. perc (1–1)
19. forduló
Pápa–Mezőkövesd 1–1: mind a két gólt csere szerezte: Csizmadia Csaba, 89. perc (1–1), ill. George Menougong, 78. perc (0–1)
Puskás AFC–Honvéd 0–4: Prosser Dániel, 75. perc, ezzel lett 0–4
Debrecen–Haladás 2–0: Bódi Ádám, 83. perc, ezzel lett 2–0
Paks–Videoton 2–2: Nikolics Nemanja, 78. perc – egyenlítő gól (2–2)
20. forduló
Haladás–KTE 1–0: Gyurján Bence, 55. perc – győztes gól
Videoton–Győri ETO 0–1: Leandro Martínez, 67. perc – győztes gól
21. forduló
Pápa–Haladás 1–1: Goran Marics, 86. perc – egyenlítő gól
Debrecen–PMFC 1–0: Tisza Tibor, 94. perc – győztes gól
MTK–Videoton 1–2: Nildo, 74. perc ezzel lett 0–2

KÉSEI GÓLOK, A PÉCS ESETE A SZABÓ BÍRÓKKAL

A tavaszi négy fordulóban még csak egy gól esett a 90. perc után, a debreceni Tisza Tibor találata szombaton a PMFC ellen. A csatár a 93. perc 19. másodpercében értékesítette a DVSC javára megítélt 11-est. Ez a második legkésőbbi gól ebben a szezonban, a 16. fordulóban a kispesti Filip Holender 94 perc 16 másodpercnél talált a kapuba (16. forduló, Honvéd–KTE 1–1).

A hosszabbítás perceiben a Debrecen, a Honvéd és a Mezőkövesd a legeredményesebb ebben a szezonban, egyaránt három-három gólt szereztek a 90. perc után. A legeredményesebb játékos ebben a mutatóban a mezőkövesdi Harsányi Zoltán két góllal.

Tisza Tibor egyébként a harmadik olyan játékos az NB I-ben, aki ebben a szezonban két csapatban szerez gólt. Tarmo Kink az ETO (1) és a Kaposvár (2) játékosaként volt már eredményes, Haraszti Zsolt a Puskás AFC (1) és a Videoton (1) labdarúgójaként szerzett gólt, Tisza az ősszel a DVTK-ban, míg most a DVSC-ben talált a kapuba.

Érdekes még a DVSC–PMFC találkozóval kapcsolatban a Pécs és az alapvonali játékvezetők kapcsolata. A 20. fordulóban héten a PMFC javára megítélt 11-est az alapvonali játékvezető (Gaál Gyöngyi) jelzésére ítélte meg Szabó Zsolt – egyébként jogtalanul. Ezen a héten a PMFC ellen ítéltek meg úgy büntetőt, úgy, hogy Takács János jelezte Andó-Szabó Sándornak a Tiszával szemben elkövetett Fodor-szabálytalanságot, Andó-Szabó ugyanis az előtte állóktól nem látta pontosan az esetet. Egyszer hopp, máskor kopp... (egyik Szabó a javára, a másik Szabó ellene). A meccsen egyébként megtört a PMFC 20 meccses sorozata: a pécsiek az első 20 fordulóban mindig szereztek gólt, Debrecenben nem.

A HÉT CSAPATAI, JÁTÉKOSA, LÉGIÓSA, NEGATÍV SOROZATA

A 21. FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A NEMZETI SPORT OSZTÁLYZATAI ALAPJÁN

Rózsa 5 (Haladás) – Csizmadia 4 (Lombard), Heris 5 (Újpest), Szabó J. 4 (MVM-Paks) – Nildo 4 (Videoton), Mihelic 4 (DVSC-Teva), Koszovics 5 (Újpest), Álvarez 4 (Videoton) – Bonazzoli 5 (Bp. Honvéd), Rudolf 5 (Győri ETO), Lencse 6 (Puskás Akadémia)

A forduló játékvezetője: Farkas Ádám 9 (Bp. Honvéd–Kaposvár) – Viszokai László, Becséri Gergely, Oláh Gábor, Szőts Gergely


A hét csapata címet ezúttal megosztva ítéljük oda az Újpestnek és a Puskás Akadémiának. A megszűnés rémétől is fenyegetett lilák simán, 2–0-ra nyertek a nemzetközi szereplésért harcoló DVTK ellen, míg a felcsútiak két nyeretlen meccs után tudtak győzni 4–0-ra a bennmaradásért folytatott harcban közvetlen riválisuknak számító Mezőkövesd ellen.

A hét játékosa a Nemzeti Sport Online-nál a Győr csatára, a Paks elleni meccset a duplájával eldöntő Rudolf Gergely. Két gólt bajnokin – beleértve ebbe a külföldi bajnoki találkozóit is – legutóbb négy és fél évvel ezelőtt, 2009. augusztus 29-én, a DVSC–Nyíregyháza meccsen duplázott, akkor 3–1-re nyert a Loki. Rudolf e heti teljesítményének értékét növeli, hogy a gólhelyzeteket is maga alakította ki, míg például a PAFC-ban triplázó Lencse Lászlót kétszer is már-már kihagyhatatlan helyzetbe hozták a társai, majd értékesített egy büntetőt is (amit ő is harcolt ki). Ebben az idényben amúgy Lencse volt a második játékos, aki egy meccsen három gólt szerzett (Simon Attila volt az első, ő éppen a PAFC ellen triplázott még tavaly augusztusban).

RUDOLF ELSŐ TALÁLATA 0:52-TŐL, A MÁSODIK 1:50-TŐL

Bonazzoli a Paks ellen 11-est harcolt ki, 
a Kaposvár ellen gólpasszt adott  (Fotó: Szabó Miklós)
Bonazzoli a Paks ellen 11-est harcolt ki, a Kaposvár ellen gólpasszt adott  (Fotó: Szabó Miklós)

A hét légiósa a Honvéd olasz játékosa, Emiliano Bonazzoli, aki negyedik meccsén a harmadik gólpasszát szerezte szombaton az NB I-ben a Kaposvár ellen 1–0-ra megnyert találkozón (Holender Filipet szolgálta ki), és emellett a Paks ellen volt már egy kiharcolt tizenegyese is.

A 35 éves, egyszeres olasz válogatott csatár minden megmozdulásán látszik, hogy jóval magasabb szinten is futballozott már. A Kaposvár ellen a jobb szélről indult meg, a védők nem tudták megállítani, majd mesteri keresztlabdával találta meg a hosszún üresen érkező Holendert. Emellett volt további három, gólhelyzetet eredményező passza, és két lövése is (az egyiknél a kapus védett, a másiknál a kissé mögé érkező labdát bravúros mozdulattal lőtte meg, de a kapu fölé vágta). Elsősorban a hozzáállását állítanánk példaként a magyar fiatalok elé. Ugyanaz a tűz jellemzi minden meccsen, minden párharc során, csakúgy, mint például Torghelle Sándort. Bonazzoli esete azért is érdekes, mert fél éve még az amatőr, olasz ötödosztályú Calcio Maranóban játszott, most azonban a magyar élvonalban képes olyan játékra, hozzáállásra, amit tanítani lehetne a fiataljain számára. Játéka azért is elgondolkodtató, mert a 2013–2013-as szezonban már az olasz másodosztályban sem tudott kitűnni, a Padovában 11 meccsen háromszor volt eredményes. Ami azonban az olasz „kettőben” már kevés, az NB I-ben még bőven elég lehet. (Idetartozó példa Adamo Coulibalyé is, aki egy szezonnal ezelőtt gólkirály volt az NB I-ben, jelenleg pedig 22 meccsen három gólnál jár a francia másodosztályban.)

A hét negatív sorozatai a Ferencvároshoz kötődnek. Böde Dániel a KTE ellen sem talált be, ezzel már négy bajnoki óta gólképtelen, ennél hosszabb góltalansági időszaka még nem volt az idényben, igaz, a bajnokság elején az 1. és a 4. forduló között egy ugyancsak négymeccses gól nélküli szériája már volt. A télen érkező német vezetőedző, Thomas Doll pedig immár négy meccse nyeretlen a csapattal (egy vereség és három döntetlen a mérlege), márpedig a fellelhető adatok alapján a Ferencváros történetében még soha (az 1900-as évek elejéig visszakerestük a statisztikákat) nem kezdett edző négy nyeretlen élvonalbeli bajnokival. Az utolsó, hasonlóan rossz kezdés Mucha Józsefé volt 1999-ben, de ő három nyeretlen meccs után győzni tudott a gárdával (más kérdés, hogy ennek ellenére távoznia kellett, Sztanko Poklepovics váltotta).

BOGNÁR GYÖRGY: MINŐSÉGI JÁTÉKOSOK ÉS A KREATIVITÁS HIÁNYZIK A FRADIBÓL

KABÁT „ELLESTE” STRESTÍK MEGMOZDULÁSÁT – A HÉT TÉVEDÉSE

„Háromméteres lesállás előzte meg Kabát Péter kiugrását” – legalábbis ezt mondta az Újpest–DVTK meccs utáni sajtótájékoztatón Tomiszlav Szivics, a Diósgyőr vezetőedzője az újpestiek második gólját eredményező tizenegyest megelőző szituációról.

A lesállás tényén nem lehet vitatkozni, Kabát Péter az indítás pillanatában előbbre helyezkedett, mint Vadász Viktor, a diósgyőriek védője, bár a „háromméteres” jelző erős költői túlzás, pláne annak tükrében, hogy Kabát némely testrésze vonalban volt Vadászéval – ezért is lehetett nehéz dolga megítélni a szituációt a partjelzőnek. A mérkőzést Vad II István vezette, segítői Ring György és Tóth II Vencel voltak.

Kabát Péter lesen a DVTK ellen
Kabát Péter lesen a DVTK ellen

Kissé déja vu érzése volt az eset kapcsán az Újpest meccseit figyelőknek, tavaly májusban az Újpest FC–Győri ETO találkozó utolsó percében hasonló szituációt engedett el az asszisztens. Akkor a passz pillanatában Marek Strestík, a győriek támadója valamivel közelebb volt a kapuhoz, mint a lilák leghátul elhelyezkedő védői – azon a találkozón ezzel a góllal győzött 2–1-re az ETO (azt a meccset Solymosi Péter vezette).

Marek Strestík lesgólja az Újpest ellen az előző szezonból
Marek Strestík lesgólja az Újpest ellen az előző szezonból

A hét másik tévedése is Kabát Péterhez kötődik. Vad II István ugyanis a játékosok takarása miatt nem vette észre, amikor Kabát Péter nyújtott lábbal rárúgott Lazar Marjanovics lábára – piros lapot ért volna az eset, ami alighanem a hét egyik legdurvább megmozdulása volt.

A LEGSZEBB ÉS A LEGTÁVOLABBI GÓL, LEGNAGYOBB KIHAGYOTT HELYZET – TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét góljának Nyilasi Tibor a Harmadik Félidőben Arturo Álvarez jó húsz méteres bombáját választotta az MTK–Videoton (1–2) meccsről, ami nálunk egyúttal a legtávolabbi találat címét is kiérdemelte, holtversenyben csapattársával, Nildóval, aki szinte ugyanilyen távolságból, de szabadrúgásból lőtt az MTK kapujába.

ÁLVAREZ GÓLJA 1:34-NÉL

A hát mázlija is egy Videoton játékosé, méghozzá a kapus Juan Calatayudé, akinek a hátáról nem a kapuba pattant Torghelle Sándor kapufáról levágódó lövése még az első félidőben 0–0-s állásnál.

AZ ESET 0:33-NÁL

A hét legnagyobb kihagyott helyzetét ezúttal is a kaposvári Murai Márk nevéhez kötöttük (a múlt héten holtversenyben kapta a címet). A nagy tehetségnek tartott, még csak 17 éves csatár a 19. fordulóban az Újpest ellen mutatkozott be az NB I-ben, majd a PAFC ellen öt méterről a kapu fölé fejelt, múlt szombaton pedig a Honvéd ellen nyolc méterről fejelt teljesen tiszta helyzetből a kapu mellé.

A FEJES 2:13-NÁL

LABDARÚGÓ NB I, 21. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Március 21., péntek
19.00
Lombard Pápa–Haladás 1–1
Németh Ádám
Március 22., szombat
14.00
Debreceni VSC-Teva–Pécsi MFC 1–0
Andó-Szabó Sándor
16.00Puskás Akadémia FC–Mezőkövesd 4–0
Erdős József
16.00
MTK Budapest–Videoton 1–2 Kassai Viktor
18.00Budapest Honvéd–Kaposvári Rákóczi 1–0Farkas Ádám
20.00MVM-Paks–Győri ETO FC 1–2Solymosi Péter
Március 23., vasárnap
16.30
Újpest FC–Diósgyőri VTK 2–0
Vad II István
18.30
Kecskeméti TE-Phoenix Mecano–Ferencváros 0–0Iványi Zoltán
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC-Teva 21 13 6 2 46–21 +25 45
2. Videoton FC 21 11 5 5 38–20 +18 38
3. Győri ETO FC 21 10 7 4 33–26 +7 37
4. Budapest Honvéd 21 9 6 6 32–24 +8 33
5. Diósgyőri VTK 21 8 9 4 33–26 +7 33
6. Pécsi MFC 21 9 5 7 34–31 +3 32
7. Haladás 21 8 8 5 29–24 +5 32
8. Ferencváros 21 8 6 7 31–31 0 30
9. Újpest FC 21 7 7 7 36–35 +1 28
10. Lombard Pápa FC 21 7 5 9 25–29 –4 26
11. Kecskeméti TE 21 6 8 7 26–33 –7 26
12. Puskás Akadémia FC 21 6 6 9 27–37 –10 24
13. Mezőkövesd 21 5 4 12 22–38 –16 19
14. MTK Budapest 21 4 7 10 22–26 –4 19
15. MVM Paks 21 4 7 10 25–35 –10 19
16. Kaposvári Rákóczi 21 2 6 13 18–41 –23 12
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik