NB I: Rebrov újra felfedezte – ő produkálta a derbi legjobb számait

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.11. 09:33
null
A derbi statisztikái, csapatonként – <a href="https://adatbank.mlsz.hu/match/49/0/18936/20/1345077.html">NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!</a> (Forrás: mlsz.hu/InStat Football)
Ha részletesen szemügyre vesszük az mlsz.hu-n a szombati Újpest–FTC (1–1) mérkőzés főbb statisztikai mutatóit, akkor azt láthatjuk, hogy két összevetésben a lilák, másik kettőben a zöldek „nyerték meg” a rangadót – innen nézve az 1–1-es döntetlen igazságosnak mondható. Az InStat-elemzőrendszer adataiból azt is megtudhatjuk, hogy a statisztikák alapján ki volt a derbi legjobbja.

 

 

Az Újpest a passzok (553–443) és a labdabirtoklás (54–46 százalék) terén nőtt a Fradi fölé, viszont az FTC több párharcot nyert meg (97–82), s a vendégek többet lőttek és többször is találták el a kaput. Más kérdés, hogy utóbbi mutatóban sokkal hatékonyabbak voltak a hazai támadók, mert ugyan csak négyszer vették célba a kaput a 11 ferencvárosi kísérlettel szemben és csupán egyszer találták el (a vendégek négyszer), de abból az egyből gól született.

Ami a szabálytalanságokat illeti, az újpestiek 22-szer, a ferencvárosiak 12-szer szabálytalankodtak, vagyis annak ellenére a lilák szabálytalankodtak többször, hogy náluk volt többet a labda (több esetben a gyors ferencvárosi kontratámadást igyekeztek szabálytalansággal megakadályozni a lila-fehérek). A legtöbbször, négy alkalommal az újpesti Branko Pauljevics szabálytalankodott, a legtöbb szabadrúgást (ötöt) Ivan Petrjak harcolta ki – Petrjak Pauljevics oldalán futballozott, a mérkőzés folyamán sok párharcot vívtak meg.

A legtöbb szabálytalanság mellett Pauljevics nevéhez fűződött a legjobb passzmutató is 67 százalékos pontossággal, 79 kísérletéből 53-szor passzolt jó helyre. Sőt Pauljevicsé a legtöbb sikeres támadópassz is (49), ráadásul a sikeres támadópasszok egyéni rangsorában az első öt helyen csak újpesti játékos szerepel (Pauljevics 49, Szankovics 44, Onovo 42, Burekovic 40, Risztevszki 32), ami azt jelzi, hogy a mérkőzés döntő részében egygólos hátrányban futballozó újpestiek próbálkoztak több támadópasszal. Ennek ellenére nagyon ritkán tudták veszélyeztetni az FTC kapuját, a beadások, indítások után ugyanis rendre a vendégek védői tisztáztak.

Az egyéni mutatókkal kapcsolatban érdemes még kiemelni, hogy a statisztikák alapján a derbi legjobbja a Ferencváros uruguayi légiósa, Fernando Gorriarán volt, aki 288-as értékkel a legmagasabb InStat-indexet érte el, ami a játékosok összes megmozdulását együttesen értékelő pontszám (az élmezőnyben végzett még Risztevszki 269-es, Frimpong 267-es, Litauszki 264-es és Varga Roland 263-as pontszámmal). Gorriarán mutatta be a legtöbb jó cselt (5 kísérletéből négy sikeres volt) és az ő nevéhez fűződött a legtöbb gólhelyzetet teremtő átadás (2) is.

Gorriarán Szerhij Rebrov vezetőedző érkezését követően a 7. fordulóban megsérült, egy meccset ki kellett hagynia, utána viszont kiszorult a kezdőből. Négy bajnokin is csak csere volt, kétszer keretbe sem került. Már-már úgy tűnt, az előző szakvezető, Thomas Doll alapembere kiszorul a Fradiból, de a 15. fordulótól visszakerült a csapatba, és azóta újra minden meccsen kezd, a derbit végig is játszotta, annak ellenére, hogy a téli szünetben több középpályást is igazolt a Ferencváros. Az ő példája is azt erősíti, amit a derbin két meccs után ismét kezdő Böde Dániel esete is alátámaszt, vagyis hogy Rebrovnál mindig az aktuális teljesítmény számít, ha valaki meggyőzően teljesít, helye lesz a csapatban.

Az InStat mutatói szerint Gorriarán (27) volt a derbi legjobbja (Fotó: Török Attila)
Az InStat mutatói szerint Gorriarán (27) volt a derbi legjobbja (Fotó: Török Attila)

NB I, 2018–2019, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 9., SZOMBAT HELYSZÍN JÁTÉKVEZETŐ NÉZŐSZÁM
Budapest Honvéd–Puskás Akadémia 2–1
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion Vad II István
1780
Paksi FC–Szombathelyi Haladás 1–1
Paks, Városi Stadion Solymosi Péter
1000
Mezőkövesd Zsóry–MTK Budapest 2–3
Mezőkövesd, Városi Stadion Berke Balázs
1380
Mol Vidi FC–Diósgyőri VTK 1–2
Székesfehérvár, Mol Aréna Sóstó Pintér Csaba
2540
Kisvárda–Debreceni VSC 3–0
Kisvárda, Várkerti Sporttelep Kassai Viktor
1542
Újpest FC–Ferencváros1–1Budapest, Szusza Ferenc Stadion Farkas Ádám
8719
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik