NB I: „Az újpesti események azt sugallják, mindig van megoldás”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.29. 09:06
Mint ismeretes, csütörtökön este megmenekült az újpesti élvonalbeli labdarúgócsapata, miután a vagyonkezelő és a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) is jóváhagyta az NB I-es indulási jog átruházását az Újpest 1885 Kft. ellen. Ezt követően pénteken reggel Fővárosi Törvényszék elrendelte ugyan az Újpest FC Kft. felszámolását, de ez a csütörtöki döntésnek köszönhetően már nem érinti az NB I-es gárdát, amely folytathatja élvonalbeli szereplését. A helyzetről Dénes Ferenc sportközgazdász mondta el a véleményét a Nemzeti Sportnak.     

„Szeretném, ha kibővítenénk a kérdést – kezdte válaszát Dénes Ferenc sportközgazdász –, s inkább azt feszegetnénk, hogy a történtek milyen üzenetet közvetítenek a sportág valamennyi szereplőjének. Finoman fogalmazva sem a legjobbat, sőt! Az újpesti események ugyanis leginkább azt sugallják, hogy történjék bármi, mindig van megoldás." Dénes Ferenc sportközgazdász –, s inkább azt feszegetnénk, hogy a történtek milyen üzenetet közvetítenek a sportág valamennyi szereplőjének. Finoman fogalmazva sem a legjobbat, sőt! Az újpesti események ugyanis leginkább azt sugallják, hogy történjék bármi, mindig van megoldás."

Az ismert szakértő nem tagadja, bosszús a miértek és hogyanok miatt.

„Csaknem tíz esztendővel ezelőtt labdarúgásunkban lassú, nehézkes tisztulási, illetve öntisztulási folyamat vette kezdetét – emlékeztetett Dénes Ferenc. – Sok minden rendeződni látszott, jól szabályozott keretek között működtek a dolgok, kezdve a játékosok szerződésén át a licenceljárásig. Szoktuk, mi több, megszoktuk, hogy vannak előírások, amelyeknek meg kell felelni, muszáj tehát kifizetni a játékost, a beszállítót meg a többieket is. Azt mondtuk, oké, a játék olyan, amilyen, de legalább tiszta viszonyok uralkodnak, hiszen betartjuk és betartatják velünk a szabályokat. Erre itt van az Újpest ügye, amelyre mindenki azt mondja, nem precedensértékű, szerintem viszont azt sugallja a többi klub számára, hogy – mint már mondtam –, mindig van megoldás, és majd máskor is úgy alakítják a szabályokat, hogy az adott helyzetben épp jó legyen.”

Ezért tehát az Újpest talpon maradása a sportközgazdász szerint rossz precedenst teremthet.

„A hétköznapi szurkoló csak annyit ért a történetből, hogy százmilliók tűntek el – mondta. – Azt látja továbbá, hogy nehéz helyzetbe került a belga tulajdonos – bár az ő felelőssége is megérne egy alaposabb vizsgálatot –, és a klub offshore cégek hálójába került. Majd egy némiképp érthetetlen színjáték után oda jutottunk, hogy mégis van kiút. Nem csodálkoznék aztán, ha más is mondaná, ha ez egyszer elment, akkor elmegy még egyszer is. A szurkoló pedig milyen következtetést von le? Azt, hogy a futballunkban megint balhé és simliskedés van. Ismét ott tartunk, ahol tíz éve, és ez – azt hiszem – klubszimpátiától függetlenül mindenkit elkeserít.”

A NEMZETI SPORT SZOMBATI SZÁMÁBAN AZ ÚJPEST ÜGYVÉDJE, VISONTAI CSONGOR IS ÁLLÁST FOGLAL A JELENLEGI HELYZETRŐL.

 

LABDARÚGÓ NB I, 22. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Március 28., péntek
19.00
Mezőkövesd–Budapest Honvéd 1–0
Solymosi Péter
Március 29., szombat
14.00
DVTK–Puskás Akadémia FC (Tv: M1)
Németh Ádám
16.00Kaposvári Rákóczi–MVM PaksFábián Mihály
16.00
Pécsi MFC–Kecskeméti TE-Phoenix Mecano (Tv: Sport1)Vad II István
18.00Ferencváros–Lombard Pápa (Tv: Sport1)Becséri Dániel
20.00Győri ETO–MTK (Tv: Sport1)Farkas Ádám
Március 30., vasárnap
16.30
Videoton–Debreceni VSC-Teva (Tv: M1)
Iványi Zoltán
18.30
Haladás–Újpest FC (Tv: Sport2) Andó-Szabó Sándor
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik