Újpest: még a nemzetközi kupaindulásra is lehet remény

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.22. 08:42
null
Roderick Duchatelet, az Újpest tulajdonosa még nem adta fel a harcot (Fotó: NS-archív)
Mint arról tegnap beszámoltunk, az Újpest FC a kirendelt vagyonkezelővel történt tegnapi egyeztetés után ismét időt nyert, de továbbra sem dőlt el, hogy átruházhatja-e az NB I-es indulási jogát az UTE-nek, amivel a labdarúgócsapat megmenekülhetne a várható felszámolástól. A tegnapi tárgyalásról nem szivárogtak ki részletek, annyit tudni, hogy a vagyonkezelő keresi a törvényes megoldást. Visontai Csongor, az Újpest jogásza az egyeztetés hátteréről és a nemzetközi porondról való kizárásról is nyilatkozott a Nemzeti Sportnak.    

 

A Fővárosi Törvényszék által kirendelt vagyonkezelő, valamint az újpesti polgármester, az MLSZ, az Újpest FC és az UTE képviselői – köztük nyolc ügyvéd – vettek részt a pénteki tanácskozáson, ami a törvény szerint a megjelentek részéről titoktartási kötelezettséggel jár. Ám ha az elhangzottakról nem is, a megbeszélés hangulatáról legalább beszámolhatott Visontai Csongor, a futballklub jogi képviselője.

„Ha létrejön a megállapodás, az mindenkitől egyformán igényel tevőlegességet. Ha megszületik az egyezség, és remélhetőleg belátható időn belül megszületik, az valamennyi fél jóvoltából történik. Noha a vagyonkezelő a hitelező érdekeit védi, rendkívül korrekt, részlehajlástól abszolút mentes, kooperatív szakemberrel találkoztunk."

Az ügyvéd szavai tehát arról árulkodnak, mégiscsak jobbra fordulhat az Újpest sorsa, jóllehet sokan úgy vélik, ha az MLSZ nem vár eddig, és az Újpest FC-nek már korábban engedélyt ad az indulási jog átruházására, elkerülhető lett volna ez a drámai fél nap, ám a szövetség mentségére szóljon, a döntés, azaz az indulási jog átadása precedenst teremt. Márpedig aligha mindegy, ezután mi jelenti az igazodási pontot. Végleges megoldás tehát még nincs, de a reményt, hogy valami megoldás mégiscsak születik, a lila-fehérek közleménye is táplálta tegnap, miután a klub bejelentette, „egészen biztosan lesz vasárnap Újpest FC–DVTK mérkőzés”.

Ahogy az már lenni szokott válságos helyzetben, a klubtulajdonos Roderick Duchatelet csütörtökről péntekre virradó éjjel kiadott közleménye után szárnyra kaptak a „biztos helyről származó információk". Ezek szerint a belga üzletember édesapja, Roland nyomására hagyja az egyre lehetetlenebbé váló újpesti tulajdonlást, és hazatér Belgiumba, egyesek pedig azt is tudni vélték, megvan már az őt váltó új honi befektető. Ha mindez – egyelőre – pletykának is bizonyult, van, ami biztosnak tetszik: ahogy azt az MLSZ a kommünikéjében megfogalmazta, az indulási jog átruházásával az UEFA szabályai szerint az Újpest három évre kizárja magát a nemzetközi kupákból.

„Valóban így van – mondta Visontai Csongor, a lila-fehérek jogásza. – Ugyanakkor méltányossági kérelmet ebben az ügyben is be lehet nyújtani. De tartanánk már ott, hogy ez lenne a legfőbb bajunk!"

AZ UEFA SZABÁLYZATA

Az UEFA az elmúlt években már több klubot „kényszerpihenőre" ítélt a klublicenc- vagy pénzügyi szabályzat megsértése miatt. A skót Rangers újjászervezését követően ugyanilyen szankcióban részesült, az új klubentitásokra vonatkozó szabályzati pont miatt.

Az UEFA Klublicenc- és Pénzügyi Fair Play-szabályzatának 12. 2. pontja ad lehetőséget az európai szövetségnek erre. „Az UEFA-licenc kiadásának pillanatában a futballklub legalább három egymást követő, megszakítás nélküli évben regisztrált tagja kell, hogy legyen az európai szövetség égisze alá tartozó nemzeti szövetségnek vagy ligának. (...) A klub jogi formájának vagy vállalati struktúrájának bármilyen megváltoztatása ebben az időszakban megszakítja ezt a hároméves ciklust." Az Újpestnek a hároméves időszak lejárta után van joga igényelni az európai induláshoz szükséges UEFA-klublicencet.

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik