Miriuta elküldött egy klasszist; Doll betömte a lyukakat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.23. 16:34
Ki az NB I legjobb téli igazolása? Miben javult tavaly óta a Ferencváros? Tudta, hogy Fejér megyében már „bajnok” a Videoton? Lássuk a labdarúgó NB I 21. fordulójának legjeit, rekordjait.

PAKS–HALADÁS 1–2 – LEANDRO MARTÍNEZ BÜNTETŐJE DÖNTÖTTPAKS–HALADÁS 1–2 – LEANDRO MARTÍNEZ BÜNTETŐJE DÖNTÖTT

EGYEDÜL ANNYI GÓLT LŐTT, MINT AZ ETO ÖSSZESEN – MIRIUTA ELKÜLDTE

A legjobb téli igazolásnak négy forduló elteltével, a teljes NB I-et nézve a Haladás támadója, Leandro Martínez tűnik.

Az olasz-argentin szélső volt az a játékos, akit a Győri ETO-hoz novemberben érkezett vezetőedző, Miriuta László a Paks ellen már a 28. percben lekapott a pályáról, annyira elégedetlen volt vele. Majd több lehetőséget nem is kapott a tar mestertől, aki a téli szünetben közölte is, nem számít a játékosra.

A korábban Kispesten kulcsembernek számító, de Győrben másfél év alatt meglehetősen hullámzóan teljesítő játékos a Haladásban újra bizonyítja, az NB I szintjén klasszisjátékosnak számít. A legutóbbi három bajnokin négy gólt szerzett, a 21. fordulóban Pakson előbb 11-est harcolt ki, majd értékesítette is a büntetőt, amivel a Haladás 2–1-re megnyerte a meccset. Martínez kulcsszerepet játszott abban, hogy a szombathelyiek hét tavaszi pontjukkal elkerültek a kieső helyről.

Ő a legeredményesebb téli szerzemény az NB I-ben, de az InStat Football elemzőrendszer adataiból kiderül, nagyon hatékonyan is játszik. A legutóbbi három meccsen ugyanis tízszer vette célba a kaput, ebből hatszor el is találta, és négy kísérletéből gól született.

Martínez egyedül annyi gólnál tart tavasszal, mint korábbi csapata, a Győri ETO összesen.

Cristian Ramírez (fehérben) szerződtetése is hozzájárult az FTC-védelem megszilárdításához (Fotó: Korponai Tamás)
Cristian Ramírez (fehérben) szerződtetése is hozzájárult az FTC-védelem megszilárdításához (Fotó: Korponai Tamás)

THOMAS DOLL BETÖMTE A LYUKAKAT?

Az MTK elleni, 2–0-ra megnyert bajnoki azért volt kiváló teszt a Ferencváros számára (ezzel a zöld-fehérek kiérdemelték nálunk a hét csapata címet), mert Thomas Doll irányításával az NB I-ben eddig mindkétszer kikapott a Fradi (2–1-re és 3–2-re) a kék-fehérektől – igaz, idegenben –, a vasárnapi meccsen azonban jól látható volt a fejlődés.

Elsősorban abban mutatkozott meg, hogy a Fradi csírájában elfojtotta a kontraakciók, gyors szélső támadások lehetőségét. Az MTK legutóbbi két győzelme alkalmával elért öt gólból hármat szélső beadásból, illetve szélen vezetett akcióból szerzett.

A vasárnapi mérkőzésen azonban csak négyszer tudott szélső akciót indítani az MTK, a négyből kétszer kerültek a Fradi védelme mögé (egyszer a jobb, egyszer a bal oldalon), de helyzet egyikből sem alakult ki. Azért sem, mert a Ferencváros belső védői, illetve Dibusz Dénes kapus teret sem hagytak az érkezőknek (eltűntek a lyukak), nem úgy, mint például tavaly tavasszal, amikor előbb Torghelle Sándor lefejelt labdájából talált be Kanta József, majd Kanta beadásából Torghelle.

A Fradi tökéletesen megvalósítja a „legjobb védekezés a támadás” elvét, ugyanis végig nyomás alatt tartja ellenfeleit. Nagy labdabirtoklási fölényt harcol ki, köszönhetően a kimondottan labdabiztos középpályássorának. Az MTK ellen kezdő Varga Roland, Gera Zoltán, Hajnal Tamás, Somália, Roland Lamah ötös egyik tagja sem tipikus szűrő, labdaszerző játékos, ugyanakkor képesek megtartani a labdát, és mindegyikük hozzá tud járulni a támadójátékhoz, ugyanúgy, mint a védelemből felfutó Emir Dilaver, Cristian Ramírez kettős. Ez a hét játékos, kiegészülve a sokszor visszalépő csatárral (az MTK ellen Benjamin Lauthtal, korábban Böde Dániellel) egyértelmű fölényt tud kiharcolni a pálya közepén. Nem véletlen, hogy a Fradi 61 százalékban birtokolta a labdát az örökrangadón.

A Ferencváros egyetlen gyengéjének most az tűnik, hogy idegenben a mezőnyfölénye ellenére kevés gólt szerez. Az idén az NB I-ben két meccsen csak egyszer voltak eredményesek a zöld-fehérek vendégként, míg legutóbbi négy tétmérkőzésükön mindössze kétszer.

Mindeközben a tavasszal a felkészülési meccsekkel együtt összesen 15-ször (edzőmeccsen nyolcszor, Ligakupában és Magyar Kupában három-három alkalommal, NB I-ben egyszer) kapuba találó Busai Attila az NB I-ben továbbra sem volt kezdő idén, viszont megszerezte első 2015-ös bajnoki gólját.

A Fradihoz kapcsolódó abszolút NB I-es szezonrekord, hogy Thomas Doll csapata immáron 11 bajnoki óta veretlen, ilyen hosszú szériája más csapatnak még nem volt. A 498 perces, kapott gól nélküli sorozat pedig aktuálisan a leghosszabb, de a Videotonnak korábban már kétszer is volt ennél hosszabb (545 és 555).

FTC–MTK 2–0

FEJÉR MEGYÉBEN MÁR „BAJNOK” A VIDEOTON!

A Videoton a hétvégén 0–0-s döntetlent játszott a Puskás AFC otthonában (az NB I-ben először veszített pontokat a felcsútiakkal szemben), és ezzel biztossá vált, hogy – a még hátralévő DPASE–PAFC mérkőzés eredményétől függetlenül – megnyerte a Fejér megyei „minibajnokságot”. Ez azt is jelenti, hogy az élvonalbeli idényeket nézve negyedszer lett „megyei bajnok” a fehérvári együttes.

A forduló válogatottja az NS osztályzatai alapján
A forduló válogatottja az NS osztályzatai alapján

A labdarúgó NB I történetében ez az ötödik olyan szezon, amikor egyszerre három Fejér megyei labdarúgócsapat szerepel a legmagasabb osztályban. Az 1970-es évek vége volt az első ilyen periódus, a stabil NB I-es Videoton mellé előbb a Dunaújvárosi Kohász, majd a Székesfehérvári MÁV Előre csatlakozott, 1977 és 1980 között egymást követő három idényben is három Fejér megyei együttes játszott az élvonalban. Az egymás elleni eredmények alapján kiszámolt tabellán mind a három kiírásban a Videoton végzett az élen, a rendre a kiesés ellen küzdő MÁV Előre ebben az összevetésben kétszer is megelőzte az újvárosi Kohász-csapatot.

A Székesfehérvári MÁV Előre aztán eltűnt a süllyesztőben, évtizedekig alsóbb osztályban szerepelt, majd meg is szűnt a futballcsapata. Közben a kilencvenes évek közepén feltört egy agárdi csapat, a Velence Tours jogutódjaként megalakult Gázszer FC, amely eljutott egészen az NB I-ig, s mivel a Dunaferr is visszakerült az élvonalba, az 1998–1999-es szezonban megint három Fejér megyei együttes játszott a legmagasabb osztályban (amelyet akkor Professzionális Nemzeti Bajnokságnak hívtak).

Abban az évben a Videoton egyszer sem tudta legyőzni megyei riválisait (két iksz és két vereség volt a mérlege ellenük), a három csapat összevetésében a Gázszer bizonyult a legjobbnak, második a Dunaferr lett. Az igazsághoz tartozik, hogy nem volt „tiszta” Fejér megyei küzdelem, az agárdi székhelyű, edzéseit a volt MÁV Előre-pályán tartó Gázszer FC ugyanis nem Fehérváron, a Sóstói Stadionban (ahogy az eggyel korábbi szezonban tette), hanem az addigra megszűnt Stadler FC akasztói stadionjában játszotta „hazai” meccseit.

A szezon végén a Videoton kiesett az élvonalból, így a következő esztendőben csupán két Fejér megyei gárda indult a PNB-ben – majd néhány hónap múlva már csak egy szerepelt ott, a csődbe ment Gázszer FC ugyanis megszűnt, a labdarúgócsapatot működtető kft.-t a PNB-s indulási joggal együtt a pécsiek vásárolták meg...

A Dunaferr kiesése után évekig egyedül a Videoton maradt NB I-es a Fejér megyei csapatok közül, ám előbb a Puskás Akadémia FC, majd a Pálhalmáról Újvárosba „beköltöző” Dunaújváros Pálhalma Agrospeciál SE is feljutott az első osztályba, így ebben a szezonban ismét lehetett egy megyei „minibajnokságot rendezni” – amelyet a Videoton nyert meg.

A PAFC ELŐSZÖR, A VIDI HARMADSZOR –SOK A 0–0. DE KI A „RANGLISTAELSŐ”?

AZ NB I tavaszi négy fordulója közül csak az elsőben (18. forduló) nem akadt olyan meccs, amely 0–0-ra végződött volna. Azóta előbb a DVSC–Újpest, aztán a Nyíregyháza–Ferencváros és a Győr–Lombard, majd a legutóbbi fordulóban a Puskás AFC–Videoton találkozón nem esett gól.

A felcsútiak ebben a szezonban először játszottak 0–0-s döntetlent, míg a Videoton – amely az NB I-ben messze a legtöbb gólt szerezte (46-ot) – már a harmadik olyan bajnokiján van túl, amelyen nem született gól.

PUSKÁS AKADÉMIA–VIDEOTON 0–0

A nem éppen dicsőséges listát az Újpest vezeti öt 0–0-val, második a Ferencváros és a Lombard Pápa néggyel, míg a Videotonon kívül öt csapat van, amelyik háromszor végzett 0–0-ra.

Az MTK ebben a szezonban még nem játszott döntetlent, így értelemszerűen 0–0-s bajnokija sincs, s a Pécsi MFC-nek is mindegyik meccsén esett legalább egy gól. Az MTK legutóbb 2014. március elsején, Szombathelyen, míg a PMFC 2014. április 11-én, odahaza az Újpest ellen végzett 0–0-ra, a fővárosi kék-fehérek egymás után 33, a baranyaiak sorozatban 27 bajnokit játszottak le úgy, hogy mindig esett gól a meccsükön.

BRAVÓ, KTE! KIS CSAPATOK NAGY SOROZATAI AZ UTÓBBI ÉVEKBŐL

Sorozatban negyedik bajnoki mérkőzését nyerte meg a Kecskeméti TE, Bekő Balázs együttese egyedül százszázalékos a tavaszi szezonban. Már a múlt héten is írtunk arról, hogy a kecskeméti csapat legutóbb 2012 őszén épített négyes győzelmi szériát az élvonalban, akkor sorrendben a Honvéd (2–1), az Eger (2–0), a Haladás (2–1) és a Siófok (2–0) ellen nyert – még Horváth Ferenc irányításával.

2010 novemberében is volt egy hasonlóan remek időszaka a KTE-nek, az Újpest (4–3), a Siófok (2–1), a Vasas (3–1) és az MTK (3–0) elleni sikerrel négymeccses győzelmi szériát hozott össze Tomiszlav Szivics vezetésével. Négyesnél hosszabb pozitív sorozata viszont még nem volt a gárdának az első osztályban – ha a lila-fehérek a következő fordulóban győznének Győrben, klubrekordot döntenének.

Az alacsony költségvetéssel működő KTE-t nevezhetjük kis csapatnak (a transfermarkt.de kimutatása alapján a 3. legalacsonyabb a keretértéke az NB I-ben, 3.7 millió euróval), és a hasonló kategóriájú együttesek nem sűrűn produkálnak ilyen győzelmi szériát az NB I-ben. De azért akad rá példa – ezek közül szemezgettünk.

KECSKEMÉT–PÉCS 1–0

Ebben a szezonban a Puskás AFC-nek is volt egy négymeccses sikersorozata, a felcsútiak a Pápát, a Dunaújvárost, a Győrt és a Nyíregyházát verték meg egymás után.

A Pécsi MFC 2011-ben újoncként megnyerte az első négy bajnokiját, ezt a szériát a Haladás, a Vasas, a Zalaegerszeg és a Ferencváros bánta.

A 2008–2009-es szezonban az újonc Haladás tavasszal sorozatban öt bajnokin győzött (a REAC, a Kaposvár, a Honvéd, a Videoton és az MTK ellen), s a szezon végén a harmadik helyen végzett.

A gazdag klubnak szintén nem mondható Lombard Pápa 2009 őszén, újoncként egymás után hat NB I-es meccset nyert meg Véber György irányításával. Az „áldozatok” időrendben: Újpest, Győr, KTE, DVTK, Vasas, Honvéd.

KIÁLLÍTÁSOK, TIZENEGYESEK – KESERŰ PAKSI SZÁJÍZ

TOVÁBBI LEGEK ÉRDEKESSÉGEK
A legszebb gólnak Nyilasi Tibor a Harmadik Félidőben Halmosi Péter Paks elleni távoli lövését választotta meg. Nálunk azonban rendhagyó módon ezúttal az NB II-es Békéscsabában futballozó Birtalan Botond skorpiórúgása érdemelte ki a hét találata címet.
A hét legfurcsább gólját az Újpest kapta: a lilák játékosa, Aaron Addo a kispesti Aníbal Godoyjal lökdösődött a térfél közepén, miközben a Honvéd Prosser Dániel révén gólt szerzett.
A legnagyobb kimaradt helyzetet, illetve a legnagyobb kapusbravúrt a DVSC–DVTK meccsen jegyeztük fel: a vendégek kapusa, Ivan Rados bele tudott kapni a labdába, így hárította a kapu torkából becsúszó Balogh Norbert kísérletét.
A Dunaújváros négy meccs után is szerzett gól nélkül áll 2015-ben az NB I-ben, míg a kétgólos DVSC-nél eddig csak Tisza Tibor talált a kapuba (a PAFC után korábbi csapata, a DVTK ellen is győztes góllal jelentkezett).

„Valakit nagyon zavar, hogy harmincnégy pontunk van…” – többek között ezt is mondta Csertői Aurél, a Paksi FC vezetőedzője a Haladástól elszenvedett 2–1-es vereség után.

Hogy pontosan mire, vagy ki(k)re gondolt Csertői Aurél, azt csak találgatni lehet, ám ha megnézzük a paksiak legutóbbi három bajnoki mérkőzésének kulcsmozzanatait, akkor lehet tippünk arra, hogy mire célozhatott a szakember.

1. Mind a három meccsen kiállítottak valakit a tolnaiaktól: a PAFC ellen a 61. percben Gévay Zsoltot, Újpesten Tamási Zsolt kapott piros lapot a 68. percben, míg pénteken Kulcsár Dávidot küldte le a játékvezető a 66 percben – az utóbbi három bajnoki mérkőzésén tehát összesen 75 percet játszott emberhátrányban a paksi együttes. Az más kérdés, hogy a három meccsből kettőt megnyert a Paks, csak a Haladás elleni találkozót veszítette el.

2. Az utóbbi három mérkőzés közül kettőn tizenegyest is ítéltek a Paks ellen, mind a két esetben a kiállításhoz kapcsolódott a büntető: a Puskás Akadémia ellen Gévay szabálytalankodott Tischlerrel szemben, a tizenegyest Lencse értékesítette, míg a Haladás ellen a kötényt kapó Kulcsár lökte el Leandro Martínezt, aki aztán értékesítette a büntetőt.

BIRTALAN BOTOND ELKÉPESZTŐ GÓLJA A GYIRMÓT–BÉKÉSCSABA NB II-ES RANGADÓN

LABDARÚGÓ NB I, 21. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)Játékvezető
Március 20., péntek
19.00Paksi FC–Szombathelyi Haladás 1–2 Vad II István
1148
Március 21., szombat
14.00Puskás Akadémia–Videoton FC 0–0 Németh Ádám
3156
16.00Kecskeméti TE–Pécsi MFC 1–0 Solymosi Péter
1458
16.00Lombard Pápa–Nyíregyháza Spartacus 0–1
Andó-Szabó Sándor
800
16.00Dunaújváros PASE–Győri ETO 0–2 Bognár Tamás
1347
18.30Bp. Honvéd–Újpest FC 2–2 Iványi Zoltán
1536
Március 22., vasárnap
16.30Ferencváros–MTK Budapest 2–0Erdős József
8973
18.30
DVSC-Teva–Diósgyőri VTK 1–0
Farkas Ádám
3338
A bajnokság állását itt tekintheti meg!
AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 21 16 4 1 46–8 +38 52
2. MTK Budapest 21 14 7 30–21 +9 42
3. Ferencvárosi TC 21 12 5 4 32–15 +17 41
4. DVSC-Teva 21 11 5 5 28–14 +14 38
5. Kecskeméti TE 21 10 4 7 26–24 +2 34
6. Paksi FC 21 9 7 5 32–21 +11 34
7. Diósgyőri VTK 21 9 7 5 31–25 +6 34
8. Újpest FC 21 7 9 5 19–18 +1 30
9. Győri ETO FC 21 7 7 7 29–26 +3 28
10. Puskás Akadémia FC 21 7 5 9 21–24 –3 26
11. Nyíregyháza Spartacus FC 21 6 4 11 21–30 –9 22
12. Szombathelyi Haladás 21 5 3 13 14–28 –14 18
13. Lombard Pápa FC 21 4 6 11 11–33 –22 18
14. Pécsi MFC 21 4 5 12 22–38 –16 17
15. Budapest Honvéd 21 3 6 12 15–29 –14 15
16. Dunaújváros PASE 21 3 5 13 15–38 –23 13
* Dunaújváros PASE csapatától 1 pont levonva
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik