Mellbevágó szurkolói ítélet a Ferencvárosról

Vágólapra másolva!
2016.09.12. 14:53
null
Dunaújvárosban nem sokan voltak kíváncsiak a Ferencvárosra (Fotó: <a href="http://www.fradi.hu" target="_blank">fradi.hu</a>)
Bár az NB I 8. fordulójában a helyszínen a legkevesebben az MTK–FTC örökrangadót tekintették meg, 1117-en, mi azért igyekszünk a hagyományaihoz mérten foglalkozni a találkozóval a legutóbbi bajnoki fordulót felelevenítő szokásos, hét eleji cikkünkben.

SZURKOLÓI ÍTÉLET A FRADIRÓL

Miért nincs több szurkoló a lelátókon? Mert nincsen több látványos meccs, nagy rangadó, gyorsabb játékkal. Mert sok esetben a csapatok nem olyan futballt játszanak, amellyel az emberek azonosulni tudnak, de ez már megszokott, ezt sokan elfogadják. Mi nem. A szurkolók mondják ki az ítéletet azzal, hogy távol maradnak a stadionoktól” – ezt Bernd Storck szövetségi kapitány nyilatkozta a Nemzeti Sport szombati számában megjelent interjúban.

Nos, ha ebből indulunk ki, a szurkolók a szombati MTK–FTC örökrangadóról is előre ítéletet mondtak azzal, hogy mindössze 1117-en látogattak ki a meccsre. A korábbi mérkőzések nézőszámairól a rendelkezésre álló források más-más adatokat közölnek, de azt bizton kijelenthetjük, az örökrangadók történetében minden idők egyik legalacsonyabb nézőszámát hozta a szombati összecsapás (a nela.hu adatai szerint ez volt a legalacsonyabb). Ez annak figyelembevételével is nagyon alacsony szám, hogy Dunaújvárosban, 20.30 órai kezdettel rendezték a találkozót, és a televízió is közvetítette.

Storck szavaiból kiindulva a szurkolók többsége már eleve nem számított látványos összecsapásra, gyors játékra, nagy rangadóra. Mint ahogy nem is volt különösebben emlékezetes a meccs, még ha Gera Dániel és Rju Szung Vu dicséretet is érdemel a góljáért.

Persze, feltehetjük a kérdést, hogy ha valóban csak az kell a sok nézőhöz, amit Storck mond, akkor miért látogattak ki 5200-an, sokan családostul (!) az NB III-as PMFC–FTC II bajnokira? Mi másért, ha nem a jó hangulatért, az előre beharangozott igazi futballhangulatért? Mert hosszú éveken keresztül fix dolog volt, hogy ha a Fradi vidékre látogatott, akkor arra a meccsre – lehet, hogy az egész szezonban csak arra az egy meccsre – sokan kimentek, mert tudvalevő volt, hogy a játéktól függetlenül semmihez sem fogható miliője van a Fradi-meccseknek.

NB III: PMFC–FTC II – AZ NSO TV RIPORTJA

Mióta a Fradi-tábor egy része nincs ott az első csapat meccsein, ez már nincs így. Ezek után pedig már nem is annyira meglepő, hogy Dunaújvárosban meglehetősen kevés embert vonzott ki a stadionba az „örökrangadó”. 1117 – ennyien talán még két nagyobb falu rangadójára is összejönnek…

Viszont így, hogy ilyen kevesen foglaltak helyet a lelátón, jól lehetett hallani a 2–1-es MTK-győzelemmel záruló örökrangadó alatt, után a ferencvárosi szurkolók egy részének véleményét a legutóbbi öt bajnokijából csak egyet megnyerő, kétszer is vereséget szenvedő csapatuk teljesítményéről: „k..va gyenge!”

TORGHELLE NAGYON SZERETHETI AZ ÖRÖKRANGADÓKAT, DOLL KEVÉSBÉ…

A Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll az NB I-ben hétszer ült a zöld-fehérek kispadján a kék-fehérek ellen, de csapata csak kétszer tudott nyerni, mindkétszer hazai pályán, és otthon még egy döntetlenre futotta a Fradi erejéből a német szakemberrel Kanta Józsefék ellen. Emellett viszont nem sok öröme lehetett az örökrangadókban Dollnak. Az MTK pályaválasztása mellett rendezett legutóbbi négy, egyaránt hazai győzelemmel záruló meccsen is ő irányította a Fradit. Az MTK a Bozsik- és az Illovszky-stadion után dunaújvárosi albérletében is megverte az FTC-t, a következő örökrangadót már az újjáépült Hidegkuti-stadinban rendezhetik meg.

Torghelle Sándor a kilencedik meccsen az ötödik bajnoki gólját szerezte az FTC ellen, mióta 2011-ben hazatért az NB I-be. Ebből négyszer győzelmet ért a találata, egy alkalommal egy pontot. Az öt gólból négyet szerzett az MTK színeiben.

TORGHELLE EZZEL AZ ÖRÖMTÁNCCAL EMLÉKEZETT A HÉTVÉGI SIKERRE

A HÉT ELSŐI

A DVTK-t 1–0-ra legyőző Gyirmót először nyert NB I-es bajnokit. A másik újonc, a Honvédot 3–1-re megverő Mezőkövesd pedig szezonbeli első hazai sikerét aratta. A Gyirmót a történelmi sikert a csapatban a második bajnoki meccsén az első gólját jegyző Sallói Dániel találatának köszönhette, akinek összességében ez volt a második NB I-es gólja pályafutása során.

Az Újpestet 2–1-re megverő DVSC portugál vezetőedzője, Leonel Pontes először győzött a Lokival, egy döntetlen és két vereség után.

Több, az átigazolási határidő hajrájában érkező játékos is a 8. fordulóban lépett először pályára új vagy éppen régi-új csapatában. A Honvédhoz visszatérő Davide Lanzafame ugyancsak gólpasszal jelentkezett, csakúgy, mint az NB I-ben a DVSC-nél bemutatkozó, a magyar élvonalban legutóbb 2006 májusában a Ferencvárosban játszó, most viszont már ismét a Debrecent erősítő Tőzsér Dániel.

Első meccsén az első gólját szerezte a Fradiba az MTK ellen csereként beálló Rju Szung Vu, akinek a gólja mellett volt egy kapufája is. Az NB I-ben ő a negyedik pályára lépő dél-koreai játékos, és ha szerez még egy gólt, akkor ő lesz a legeredményesebb. Korábban honfitársai közül az amerikai-koreai Ryan Caugherty (Tatabánya, 2007), Li Do Kvon (Újpest, 2007) és Kim Jo Hung (Diósgyőr, 2015) futballozott a magyar élvonalban, előbbi kettő egy-egy gólt lőtt. A múlt hétvégén debütálók között ki kell még emelni az MTK-ban a Fradi ellen jó teljesítménnyel bemutatkozó montenegrói kapust, Danijel Petkovicsot.

Nego a hét (hirtelen)szőkéje (Fotó: Veres Viktor)
Nego a hét (hirtelen)szőkéje (Fotó: Veres Viktor)

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

Tovább dönti a rekordokat a Vasas. Mint korábbi összeállításunkban jeleztük, több csúcsot is megdöntött ebben a szezonban a 8. fordulóban a Paksot is legyőző és az NB I-ben immár négy kör óta listavezető angyalföldi gárda. A piros-kékek néhány hete több mint egy év után szorították le a tabella éléről a Fradit, és legutóbb öt éve előzték meg legalább négy fordulón keresztül a zöld-fehéreket. Részletek itt!

Kiakadtak a DVTK szurkolói. „A Diósgyőr-mezt nem érdemlitek!” – énekelték a vendégszurkolók a Gyirmót–DVTK (1–0) találkozó lefújását követően. A boon.hu beszámolója szerint a kapus Ivan Rados a kerítésnél igyekezett megmagyarázni a történteket a miskolci ultráknak, akik érthetően csalódottak, hiszen kedvenceik a szezonban két győzelmet követően hat mérkőzésből ötször kikaptak, egyszer pedig döntetlent játszottak, s csak a tizedik helyen állnak az NB I-ben.

A hét divadiktátora, Loic Nego. A Videoton védője csak úgy rikított szőke fürtjeivel a Haladás elleni meccsen, de nemcsak a hajával villogott, Géresi Krisztián szép góljánál gólpasszt adott.

A forduló embere nálunk egyébként éppen Géresi Krisztián lett, köszönhetően a 345-ös Instat-indexének.

Ezúttal kiemeljük a hét fiatal játékosát is, aki a Mezőkövesd 23 éves kapusa, Dombó Dávid lett. A kapuvédő a második NB I-es meccsén jó játékkal járult hozzá a kövesdiek első hazai győzelméhez.

Felcsúton szárnyalnak. A hazai meccseit Felcsúton játszó Videoton pályaválasztóként a legutóbbi három meccsét megnyerte, a három találkozón tíz gólt szerzett, és csak egyet kapott.

A hét pechje Király Gáboré, aki augusztusi sérülését követően két meccset hagyott ki, a Videoton ellen visszatért, de akárcsak legutóbb, a Diósgyőr ellen, most is le kellett cserélni. Kiújult a combsérülése, újabb többhetes pihenő vár rá.

A hét kihagyott helyzete a paksi Bertus Lajosé, aki a Vasas elleni, 1–0-ra elveszített mérkőzésen hat méterről jócskán az üres kapu fölé lőtt.

A hét gólját nálunk a Honvéd középpályása, Hidi Patrik szerezte, aki a saját térfelét éppen átlépő Davide Lanzafame hosszú passzát lőtte kapásból a kapuba. Hidi mégsem lehetett boldog a meccs után, mert csapata kikapott, őt pedig második sárga lappal kiállította a játékvezető.

A hét legérdekesebb gólöröme viszont ugyanerről a meccsről Stipe Bacelic-Grgicé, aki úgy ünnepelt, hogy becsúszva kis híján felrúgta Egerszegi Tamást.

FORDULÓ VÁLOGATOTTJA AZ INSTAT-INDEXEK ALAPJÁN
Kovácsik Ádám (Videoton, 295-ös index) – Loic Nego (Videoton, 317), Paulo Vinícius (Videoton, 274), Fejes András (Videoton, 295), Stopira (Videoton, 283) – Pátkai Máté (Videoton, 284), Juhász Roland (Videoton, 309), Tőzsér Dániel (DVSC, 288) – Csiki Norbert (Gyirmót, 277), Feczesin Róbert (Videoton, 311), Géresi Krisztián (Videoton, 345)



Az InStat-index az Instat statisztikai elemzőrendszer egy játékosra vonatkozó teljes teljesítménymutatója. Ez az összes megmozdulás indexe alapján jön ki, de a posztspecifikus mutatók súlyozottan szerepelnek a rendszerben (így például egy védőnél a párharcok, egy támadónál a kulcspasszok, lövések számítanak jobban).

NB I, 2016–2017, 8. FORDULÓ
SZEPTEMBER 10., SZOMBAT HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Videoton–Haladás 3–0Felcsút, Pancho ArénaSolymosi Péter
Mezőkövesd–Honvéd 3–1Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
Gyirmót FC Győr–DVTK 1–0
Győr-Gyirmót, Alcufer StadionAndó-Szabó Sándor
Vasas–Paks 1–0
Budapest, Illovszky Rudolf StadionVad II István
DVSC–Újpest 2–1Debrecen, Nagyerdei StadionBognár Tamás
MTK–Ferencváros 2–1Dunaújváros, Dunaújvárosi StadionKarakó Ferenc
AZ ÁLLÁS
1. Vasas FC 8 6 1 1 12–5 +7 19
2. Ferencvárosi TC 8 4 2 2 15–9 +6 14
3. Szombathelyi Haladás 8 4 2 2 12–10 +2 14
4. Videoton FC 8 4 1 3 17–7 +10 13
5. Újpest FC 8 4 1 3 9–7 +2 13
6. Budapest Honvéd 8 3 2 3 10–8 +2 11
7. Debreceni VSC 8 3 2 3 11–12 –1 11
8. Mezőkövesd Zsóry FC 8 2 3 3 9–11 –2 9
9. MTK Budapest 8 2 3 3 4–6 –2 9
10. Diósgyőri VTK 8 2 1 5 9–18 –9 7
11. Paksi FC 8 1 3 4 6–11 –5 6
12. Gyirmót FC Győr 8 1 3 4 4–14 –10 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik