NB I: MTK–FTC-t soha nem rendeztek ennyi néző előtt!

Vágólapra másolva!
2016.09.11. 11:37
null
Dunaújvárosban nagyon kevés néző látta a helyszínen az MTK győzelmét a Ferencváros ellen (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 8. fordulójának nézőszámait összegző cikkünkben már érintettük, hogy a forduló legkisebb látogatottságú mérkőzése az ezúttal Dunaújvárosban megrendezett, örökrangadónak nevezett MTK–FTC (2–1) mérkőzés volt, amelyet 1117-en tekintettek meg a helyszínen. Megvizsgáltuk a párosítás legutóbbi – az MTK pályaválasztása mellett rendezett – meccseit, hasonlóan alacsony látogatottságú találkozót találtunk, de ilyet nem!

 

Az, hogy a 8. fordulóban a legkevesebben az MTK–FTC meccsre látogattak ki a szurkolók, már mutatja a találkozó iránti alacsony érdeklődést, még úgy is, hogy a két budapesti csapat meccsét gyakorlatilag semleges helyszínen, Dunaújvárosban rendezték meg, és a televízió is közvetítette.

Ettől függetlenül egy örökrangadó több nézőt érdemelne – gondolhatnánk joggal, és ha visszanézzük az elmúlt évek adatait, azt az időszakot, amely alatt az épülő stadionja miatt már albérletbe kényszerült az MTK, akkor láthatjuk, hogy az elmúlt két évben ennél mindig többen voltak az MTK–FTC meccseken, melyeket 2014 márciusa óta négy különböző helyszínen rendeztek meg, és mindig az MTK győzött.

Két és fél évvel ezelőtt – akkor még a Hidegkuti Nándor Stadionban – 4780 szurkoló előtt nyertek a kék-fehérek 3–2-re. Azután következett az addigi mélypont, a kispesti Bozsik József Stadionban 1290 néző volt kint az MTK–FTC meccsen, de a most szombati, dunaújvárosi találkozó még ezt is alulmúlta. Miközben a vasárnap délutáni PMFC–FTC II meccsre több ezer vendégdrukkerre számítanak a hazai rendezők. Más kérdés, hogy Dunaújvárosban így is ezen a mérkőzésen látták a legtöbben az MTK-t, amióta a kék-fehérek a tavaszi szezon óta több hazai meccsüket is Újvárosban rendezték meg (eddig az előző bajnokság utolsó fordulójában rendezett MTK–Vasas összecsapás tartotta a „rekordot” 877 nézővel).

A Nemzeti Labdarúgó Archívum adatai alapján ez az örökrangadók történetének legalacsonyabb nézőszáma (tegyük hozzá, az 1900-as évek elején lejátszott meccsekről nincsenek nézőszámadatok). Az ellenpólust az 1955. május 22-én a Népstadionban rendezett találkozó jelenti (akkor Vörös Lobogó–Budapesti Kinizsi néven csaptak össze a felek), amelyre a Népsport tudósítása szerint 85 ezer néző látogatott ki (0–0-val zárult a találkozó).

A tegnapi meccs érdekessége ezen túl, hogy a Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll az NB I-ben hétszer ült a zöld-fehérek kispadján a kék-fehérek ellen, de csapata csak kétszer tudott nyerni. Az MTK pályaválasztása mellett rendezett legutóbbi négy, egyaránt MTK-győzelemmel záruló örökrangadón már ő irányította a Fradit. Torghelle Sándor a kilencedik meccsen az ötödik bajnoki gólját szerezte az FTC ellen, mióta 2011-ben hazatért az NB I-be. Ebből négyszer győzelmet ért a találata, egy alkalommal egy pontot. Az öt gólból négyet szerzett az MTK színeiben.

MTK–FTC NÉZŐSZÁMOK
Időpont Helyszín Eredmény Nézőszám
2016. 09. 10. Dunaújváros 2–1 1117 néző
2015. 11. 21. Illovszky-stadion 1–0 2114
2014. 08. 31. Bozsik-stadion 2–1 1290
2014. 03. 08. Hidegkuti Nándor Stadion 3–2 4780
A nela.hu adatai alapján.
NB I, 2016–2017, 8. FORDULÓ
SZEPTEMBER 10., SZOMBAT HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
Videoton–Haladás 3–0Felcsút, Pancho ArénaSolymosi Péter
Mezőkövesd–Honvéd 3–1Mezőkövesd, Városi StadionIványi Zoltán
Gyirmót FC Győr–DVTK 1–0
Győr-Gyirmót, Alcufer StadionAndó-Szabó Sándor
Vasas–Paks 1–0
Budapest, Illovszky Rudolf StadionVad II István
DVSC–Újpest 2–1Debrecen, Nagyerdei StadionBognár Tamás
MTK–Ferencváros 2–1Dunaújváros, Dunaújvárosi StadionKarakó Ferenc

 


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik