„Magyarország nagyon más, mint Románia” – az erdélyi csatár vallomása

Vágólapra másolva!
2017.02.10. 08:46
null
Fülöp István élete nagy lehetőségének tartja a diósgyőri szerződést (Fotó: dvtk.eu)
A januárban a román élvonalbeli Botosanitól Diósgyőrbe szerződő, 26 éves, marosvásárhelyi születésű Fülöp István pályafutása, élete több szempontból is fordulóponthoz érkezett. Magyar állampolgár lett, klubot, valamint országot váltott, és úgy érzi, ezzel számos lehetőség nyílhat meg előtte. A támadóval a diósgyőri beilleszkedéséről, céljairól beszélgettünk, szóba került a magyar válogatott, de még a romániai tüntetések is.

 

– Kezdjük a legfontosabbal: hogy van? Az őszi szezon végén Romániában hat bajnokit hagyott ki sérülés miatt, Diósgyőrben pedig a legutóbbi két edzőmeccsen nem szerepelt, haza is utazott Marosvásárhelyre, kezelésre.
– Becsípődött egy kis idegszál a lábszáramban, de ez már a múlté. Együtt edzem a csapattal, csak rajtam, a teljesítményemen múlik, hogy a közelgő tétmeccseken be tudok-e kerülni a kezdőcsapatba. A korábbi izomsérülésem pedig szerencsére nem újult ki a felkészülés során.

FELVIDÉKI MAGYAR SZOBATÁRS

A DVTK Fülöp István mellett egy másik határon túli magyart is szerződtetett a télen, a felvidéki Szarka Ákos személyében.

„Ákossal segítjük egymást, amiben csak tudjuk. Az edzőtáborban egy szobában is laktunk. Hasonló a helyzetünk, mindkettőnknek be kell illeszkednünk egy új környezetbe. Szerencsések vagyunk, mert nagyon jól fogadtak minket a többiek, mindenki segítőkész” – mondta a csapattársakkal kapcsolatban Fülöp.

– Milyen állapotban érzi a csapatot, milyen poszton számít majd önre Horváth Ferenc vezetőedző?
– A felkészülési meccseken elég jól teljesített a gárda, de már várjuk a tétmérkőzéseket, hogy lássuk, mennyit is ér valójában a jó formánk. Korábbi csapatomnál voltam csatár is, több poszton tudok játszani, de legjobban a bal szélről indulva szeretek futballozni. Szerintem Diósgyőrben is a szélen játszom majd.

– Mik az első benyomásai, mennyire más az itteni futball, mint Romániában, mennyire lesz nehéz a beilleszkedés?
– Kicsit mások az elvárások. Erőnlétben itt többet várnak, de ezzel nem lesz probléma, meg fogok felelni. Biztos, hogy kell egy kis idő, amíg megszokom az új közeget, ez az időszak nehezebb lesz, de bízom benne, hogy hamar elkapom a ritmust. Úgy, mint ősszel, amikor pályafutásom eddigi legjobb formájában játszottam, tizenkét meccsen sikerült hét gólt szereznem.

– Ha jól tudom, nemrég megszerezte a magyar állampolgárságot. Korábban úgy nyilatkozott a Nemzeti Sportnak a válogatottság kapcsán, hogy ha választania kell a magyar és a román nemzeti csapat között, akkor abban játszik, amelyikbe előbb hívják. Most, hogy az NB I-be szerződött és az állampolgársága is megvan, hogy látja ezt a kérdést?

– Tartom, amit korábban mondtam, de úgy gondolom, azzal, hogy ideszerződtem, a román válogatottnál már nem kerülök képbe, mert Cristoph Daum szövetségi kapitány nem fogja nyomon követni az NB I-et. Ezért a magyar válogatott meghívójára lehet nagyobb esélyem. Szeretnék olyan teljesítményt nyújtani, hogy felhívjam magamra a figyelmet, de a futball csapatjáték. Az a legfontosabb, hogy a csapat jól szerepeljen, és én is hozzá tudjak ehhez járulni.

HARC A CSAPATBA KERÜLÉSÉRT

Fülöp István tisztában van azzal, hogy már a kezdőcsapatba kerülés sem lesz könnyű Diósgyőrben, hiszen többen is pályáznak ugyanarra a posztra, és nem segíti, hogy a legutóbbi két, egyaránt győztes edzőmeccset ki kellett hagynia. Viszont előtte öt mérkőzésen már szerepet kapott, vagyis volt lehetősége megmutatnia magát. Tétmeccsen kedden, a Cegléd elleni MK-nyolcaddöntőn debütálhat az NB I-ben pedig jövő héten a Mezőkövesd ellen.

– Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a DVTK csupán egy ponttal előzi meg a tabellán a már kieső helyen álló MTK-t, ráadásul a tavaszi meccseiket nem Diósgyőrben, hanem Mezőkövesden játsszák majd.
– Tisztában vagyok a klub múltjával, azzal, hogy milyen nagy szurkolótábora van a csapatnak. Ezért a Diósgyőrnek nem ott van a helye a tabellán, ahol most áll, hanem sokkal előrébb. Valódi hazai pálya nélkül persze még nehezebb lesz a dolgunk, de reméljük, Mezőkövesdre is szép számmal ellátogatnak majd a drukkereink, számíthatunk a támogatásukra.

– Hogyan látja a körülményeket, összehasonlítva a romániai helyzettel, itt minden adva van a jó szerepléshez? Romániából sok negatív hír érkezett az elmúlt időben, főképp pénzügyi nehézségekről, még az ön korábbi csapatával, a Botosanival kapcsolatban is.
– Egy-egy hónapos csúszások valóban voltak a fizetésekben, de ez semmi ahhoz képest, amit más klubokról lehetett hallani. Nyolc-kilenc hónapos elmaradások is előfordultak. Mielőtt Magyarországra szerződtem, tájékozódtam arról, milyenek az itteni körülmények. Tudom, hogy itt már a másodosztályú csapatoknál sincsenek anyagi problémák. Innen nézve Magyarország nagyon más, mint Románia.

– Nehézségek az élet más területein is jelentkeznek, hogyan éli meg a romániai tüntetéseket?
– Éppen otthon voltam Marosvásárhelyen, amikor elkezdődtek a tüntetések, láttam, mi történik, mekkora tömegek mennek ki az utcákra. Nagy dolognak tartom, hogy mindenhol az országban naponta több százezer ember fejezi ki a nemtetszését. Romániában változásokra lenne szükség, mert lassan nem maradnak fiatalok az országban, mindenki külföldre megy. Ezért meg tudom érteni az embereket, és úgy gondolom, sokáig elhúzódnak még a tüntetések. Nagy kérdés persze, el lehet-e érni egyáltalán valós változást.

– Az elmondottak alapján önnek a diósgyőri szerződés élete nagy lehetősége.
– Minden futballistának az a célja, hogy minél erősebb bajnokságban, jobb körülmények között szerepelhessen. Diósgyőrben minden adva van ahhoz, hogy fejlődni tudjak, csak rajtam múlik, hogy mennyire tudok élni a lehetőséggel.


TÉLI
JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL

Érkezők: Busai Attila (Ferencváros), Fülöp István (romániai, FC Botosani – Románia), Nagy Tibor (Újpest), Szarka Ákos (szlovákiai, FC DAC 1904 – Szlovákia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Egyed Balázs (Cigánd SE)
Az utánpótlásból felkerültek/ profi szerződést kötöttek:
Kiszemeltek:
Távozók: Bognár István (Ferencváros), Lázár Pál (kérésére felbontották a szerződését, szünetelteti pályafutását), Németh Milán (Soproni VSE, szabadon igazolhatóként), Nikházi Márk (MTK Budapest)
Kölcsönbe távozók: Bacsa Patrik (Kisvárda)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak/ érdeklődnek irántuk: Georges Griffiths (elefántcsontparti)

A DVTK TÉLI FELKÉSZÜLÉSI PROGRAMJA
A felkészülés kezdete: január 4.
Edzőtábor: január 23. – február 1., Oropesa del Mar (Spanyolország)
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK
Január 18.: DVTK–Budaörs 2–0 (Szabó I B., Eperjesi)
Január 21.: Balmazújváros–DVTK 0–0
Január 25., Oropesa del Mar: CD Castellón (spanyol IV.)–DVTK 0–1 (Ugrai)
Január 27., Castellón:DVTK–Ruch Chorzów (lengyel) 2–1 (Vela, Novothny)
Január 29., Oropesa del Mar: DVTK–Górnik Leczna (lengyel) 0–3
Január 31., Oropesa del Mar: Villarreal (spanyol)–DVTK 2–6 (Ugrai, Nono, Novothny 2, Szarka, Mahalek)
Február 4.:DVTK–Kazincbarcika 7–1 (Szarka és Vela 2-2, Ugrai, Makrai, Novothny)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik