Csatár nélkül nehéz – az egy gól kevés volt az Újpestnek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.05. 20:19
null
A labda ugyan a Vasas kapujában, az angyalföldiek azonban így is az elődöntőben (Fotó: Földi Imre)
Az Újpest 1–0-ra legyőzte a Vasast a labdarúgó Magyar Kupa negyeddöntőjének visszavágóján az Új Hidegkuti Nándor Stadionban, ám 2–2-es összesítéssel, idegenben szerzett több góllal az angyalföldiek jutottak tovább a sorozat legjobb négy csapata közé.

MAGYAR KUPA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
VASAS–ÚJPEST 0–1 (0–1)
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion, 1300 néző. Vezette: Szőts Gergely
VASAS: Nagy G. – Burmeister, Vaskó, Risztevszki – Kleisz (Ádám, 91.), James, Berecz, Murka (Vida M., 62.), Hangya – Remili, Saglik (Gaál B., a szünetben). Vezetőedző: Michael Oenning
ÚJPEST: Kovács Z. – Balázs B., Heris, Pávkovics, Mohl – S. Diarra, Windecker – Bardi (Szűcs K., 75.), Cseke, Andrics (Szankovics, 79.) – Lázok (Balogh B., 30.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerző: Andrics (45+1.)
Továbbjutott: a Vasas, 2–2-vel, idegenben szerzett több góllal

A legutóbbi négy tétmeccsén nyeretlen, ebből hármat el is veszítő Újpest a múlt heti, hazai 2–1-es vereség után nagy lendülettel kezdte a Vasas elleni MK-negyeddöntő visszavágóját, szinte saját térfelére szorította a piros-kékeket, de a fölény gólhelyzetet nem eredményezett.

A mérkőzésnek otthont adó semleges helyszínen – még ha hivatalosan a stadionja építéséig újpesti albérletben játszó, de erre a meccsre az MTK pályája mellett döntő Vasas is volt a pályaválasztó – a Hidegkuti-stadionban ettől függetlenül mindkét tábor igyekezett jó hangulatot teremteni. A mintegy 650-en lévő újpestiek voltak hangosabbak, de a nagyjából kétszáz fős Vasas-had is (ezalatt az ultrák szektorát értjük, ahol úgy 50-en szurkoltak igazán, viszont több szektorban is voltak a stadionban Vasas-szurkolók) lelkesen biztatta az övéit.

A 19. percben aztán a meccs első lövőhelyzete, Remili Mohamed kapufája után még nagyobb hangerőre kapcsoltak az angyalföldi drukkerek, akik előtt még egy Záhony feliratú zászlót is láthattunk. Ami Remili helyzetét illeti: a Balajcza Szabolcs helyére a kapuba kerülő, a szezonban a harmadik tétmeccsén védő (a Magyar Kupa előző fordulójában, a ZTE elleni meccseken játszott) Kovács Zoltán csak nézte a labdát, mozdulni sem tudott rá.

Az Újpestnek ugyanakkor rögtön volt válasza a Vasas helyzetére, a februári sérülése óta először kezdő Enisz Bardi emelte át a kifutó Nagy Gergely kapust, de mellé ment a labdája.

A szünetig az egyébként jó iramú meccsen az Újpestnek még két nagy helyzete volt. Bardi közeli lövését nagyot vetődve még védte Nagy Gergely, az első félidő hosszabbításában Nemanja Andrics fejesét azonban már csak beljebb segíteni tudta, így a több helyzetet kidolgozó lila-fehérek a szünetben 1–0-ra vezettek.

Az első félidő krónikájához hozzátartozik, hogy az újpestiek vezetőedzőjének, Nebojsa Vignjevicsnek már a 30. percben le kellett cserélnie egyetlen csatárát, a megsérülő Lázok Jánost, akit Balogh Balázs váltott.

A folytatásra a Vasas játékosai érkeztek ki jóval később az öltözőből (percekkel az újpestiek után). A „kényelmesség" a pályán is érezhető volt Michael Oenning csapatán, alig kezdődött el ugyanis a második félidő, Souleymane Diarra máris célba vette Nagy Gergely kapuját, de nem volt igazán veszélyes a kísérlet. Az persze érthető volt, hogy Berecz Zsomborék nem rontottak neki az Újpestnek, hiszen az idegenben szerzett több (2) góljuknak köszönhetően még 1–0-s újpesti vezetésnél is továbbjutónak számítottak.

Az 56. percben, Cseke Benjámin tiszta lövőhelyzete után azonban felvetődött a kérdés, bírja-e majd a nyomást a Vasas?

Alighanem a középpályás védekezés megszilárdítása érdekében küldte pályára a 62. percben Oenning mester a sérülése és betegsége után idén először játszó Vida Mátét. A Vasas egyre többször át is lépte a térfelét, sőt Gaál Bálint jobb oldali beadásából kis híján gól született: Kovács Zoltán fölött átszállt a labda, amely a jobb oldali kapufára pattant.

Az Újpest legnagyobb problémája az volt, hogy hiányzott elölről egy csatár, aki meg tudja tartani a kapu előtt a labdákat. Ráadásul Vignjevics a hajrá előtt nem merte megkockáztatni, hogy a sérülés után visszatérő Bardit végig a pályán hagyja. A macedón középpályást a védelembe beálló Szűcs Kristóf váltotta, a támadósorba pedig az addig jobbhátvédet játszó Balázs Benjámin váltotta.

Az Újpest egyre kapkodóbbá vált, amit az is jelzett, hogy a csapat harmadik cseréjeként beálló Bojan Szankovics Kecskés Ákos felirattal a hátán készülődött a pályára lépésre.

Még idejében szóltak neki, az Újpestnek azonban már nem maradt ideje, de igazából ereje sem, hogy még egy gólt betuszkoljon. Az utolsó puskaport Windecker József lőtte el, egész pontosan a kapu fölé, a 89. percben.

A Vignjevics-csapat így hiába győzött 1–0-ra, 2–2-es összesítés mellett, idegenben szerzett több góljának köszönhetően a Vasas jutott be a négy közé a Magyar Kupában.

A MECCS UTÁNI SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ VÁGATLANUL

NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
2017. március 28. (kedd)
Mezőkövesd–Szolnok (NB II) 3–1
2017. március 29. (szerda)
Budafok (NB III)–Sopron (NB II) 1–2
Ferencváros–DVTK 2–1
Újpest–Vasas 1–2

VISSZAVÁGÓK
2017. április 4. (kedd)
DVTK–Ferencváros 0–0
2017. április 5. (szerda)
Szolnok (NB II)–Mezőkövesd 3–4
Sopron (NB II)–Budafok (NB III) 0–2
Vasas–Újpest 0–1

Az elődöntő sorsolását pénteken tartják.

PERCRŐL PERCRE

94. perc : Véget ért a mérkőzés, hiába nyert az Újpest, a Vasas jutott a legjobb négy közé idegenben szerzett több góllal.

91. perc: Vasas-csere: Kleisz Márk le, Ádám Martin be.

91. perc: Négy perc a ráadás.

90. perc: Diarra tört be a tizenhatoson belülre, lapos labdáját azonban Nagy felszedte a becsúszó Balázs elől.

89. perc: Egymás után két újpesti szöglet érkezett, a másodikat követően Windecker durrantott 18-ról a kapu fölé.

87. perc: Diarra löbbölt a tizenhatoson belülre, Windecker azonban hiába csúszott be, kirúgták előle a labdát.

84. perc: Remili szabadrúgását Risztevszki fejelte középre, James elől azonban elrúgták a labdát.

82. perc: Berecz ugratta ki Hangyát, előle azonban kivágták a labdát.

81. perc: Heris kapott sárga lapot, miután felborította Gaált. Remili veszélyes szabadrúgását Kovács öklözte el.

79. perc: Andrics helyére, már a megfelelő mezben, Bojan Szankovics állt be.

Szankovics érkezik hamarosan, mindössze annyi a gond, hogy először Kecskés mezét vette fel.

78. perc: Andrics ugrott ki a leshatárról, majd 18-ról lőtt, Nagy középre ütötte a labdát, de a védők kisegítették.

75. perc: A sérülésből visszatérő Bardi helyére Szűcs Kristóf érkezett.

74. perc: Bardi szabadrúgását Balogh csúsztatta a kapu mellé.

73. perc: James borított fel egy újpestit, a hazaiak szerint azonban csak könnyen adta magát.

71. perc: Egy jobb oldali beadást Risztevszki fejelt fel a levegőbe, Balogh pedig kapásból lőtt, egy védőről azonban szögletre pattant a labda.

66. perc: James Manjrekar sárgult be.

65. perc: KAPUFA! Gaál lábáról csúszott le egy jobb oldali beadás, azonban pont így lett veszélyes, Kovácson átszállt a labda, majd a kapufáról kifelé pattant.

62. perc: Murka Benedek hagyta el a pályát, Vida Máté váltotta. Vida hosszú lábadozás után tért vissza vakbél műtétje után.

60. perc: Védés! Berecz forgolódott a tizenhatoson belül, majd éles szögből lőtt, Kovács azonban jól zárta a rövidet, nem fért be a labda a kapufa és a lába között.

59. perc: Andrics kényszerítőzött volna Mohllal, utóbbit azonban eltüntették a hazaiak. Bardi ívelte be a szabadrúgást, Nagy azonban elöklözte a labdát.

58. perc: Remili szöglete érkezett veszélyesen az újpesti kapu elé, a vendégek azonban eltakarítotték a labdát.

56. perc: Helyzet! Andrics bal oldali beadása után Bardi nem találta el a labdát, ám pont így lett jó Csekének, aki egy kis igazítás után, 15-ről a jobb alsó sarok mellé lőtt.

54. perc: Gaál indult meg nagy lendülettel a bal oldalon, Balázs azonban megállította.

51. perc: Vaskó indítása után Hangyának, majd Risztevszkinek sem sikerült beadásig jutnia.

49. perc: A frissen beállt Gaál Bálint sárgult be, miután Windeckernek odakönyökölt.

48. perc: Remili visszatért, de az orvosi stáb is, ám ezúttal Jamest kellett letámogatni.

47. perc: Remili szorult rövid ápolásra, ám úyg tűnik, nincs nagy gond, folytatja.

46. perc: Vaskó találta el rosszul a labdát, ám Diarra külsővel eleresztett lövésében nem volt elég erő.

46. perc: Michael Oenning cserélt: Gaál Bálint érkezett Mahir Saglik helyére.

46. perc: Újra útjára indult a labda, az angyalföldiek kezdték a második félidőt.

45+1. perc: Ez volt az első félidő végszava, 1–0-ra vezet az Újpest, összesítésben azonban hiába 2–2, a Vasas áll továbbjutásra több idegenben szerzett góljának köszönhetően.

45+1. perc: GÓÓÓL! Vezet az Újpest! Cseke szerelt remekül, majd jobbal a jobb oldalról középre tekert, ahol Nemanja Andrics senkitől sem zavartatva a jobb alsó sarokba csúsztatott. Nagy belekapott a labdába, hárítani azonban nem tudott.

45. perc: A tartalék játékvezető egy perc ráadást jelzett.

44. perc: Mohl bal oldali beadását Nagy biztosan lehúzta, majd a másik kapunál Kovács tisztázott Saglik elől.

41. perc: Berecz Zsombor tört be az újpesti tizenhatoson belülre, az egyik védő szorításában elesett, de nem reklamált büntetőt, feltételezhetően nem is történt szabálytalanság.

35. perc: Mohl bal oldali beadása pattant szögletre, melyet Bardi mindenki feje felett tekert középre.

33. perc: VÉDÉS! A középen kilépő Bardi kapott remek labdát a bal oldalról, a jobb alsóba tartó lövését Nagy Gergely nagyot vetődve oldalra ütötte. Az ellentámadásból pedig Remili Mohamed iramodott meg a jobb oldalon, de utolérték a védők, így nem alakult ki újabb helyzet.

31. perc: Egy kis kavarodás végén végül felszabadítottak a hazaiak a saját tizenhatosokun belülről, majd Remili kapott hosszú indítást a másik oldalon.

Négy angyalföldi játékos is elkocogott melegíteni, azonnal jön a taps a Vasas-drukkerektől.

30. perc: Lázok János húzza a lábát, Balogh Balázs érkezett a helyére.

29. perc: Diarra ugratta ki Lázokot, akinek az eltört lövése kis híján jó volt beadásnak, Vaskó azonban felszabadított.

Az újpesti Balogh Balázs ment el melegíteni.

27. perc: Mohl tüzelt jó harminc méterről, lapos, középre tartó lövése azonban nem okozott gondot Nagynak.

26. perc: A sarokrúgás nem volt az igazi, elfejelték a hosszú oldalon.

25. perc: Remili kevergetett ezúttal a jobb oldalon, beadásába azonban beleléptek, így szöglethez jutott a Vasas.

22. perc: Heris meglehetősen rosszul adta haza a labdát, Kovács szöglet helyett bedobásra mentett.

21. perc: Helyzet a másik oldalon is! Bardi elé került a labda, a tizenhatoson belülről átemelte Nagyot, azonban rosszul célzott, a labda a jobb oldali kapufa mellett elpattogott.

19. perc: KAPUFA! A szabadrúgás nem volt veszélyes, ám egy újabb Vasas-támadás végén Remili tüzelt, a vizes fű pedig megtréfálta Kovácsot, a bal oldali kapufa tövéről azonban kifelé pattant a labda.

18. perc: Remilit borították fel együttes erővel a tizenhatos bal oldalánál. Jön a szabadrúgás, és a hajrá, Vasas is a szurkolóktól.!

15. perc: Kovács húzott le magabiztosan egy Remili-szabadrúgást.

14. perc: Heris döntötte fel Remilit, a szabadrúgás azonban elmaradt.

14. perc: Berecz iramodott meg a bal oldalon, Pávkovics azonban beállt elé, így a labda kigurult az alapvonalon.

13. perc: Ezúttal Lázok indult a kelleténél hamarabb, így ez is les volt.

Az eső folyamatosan szakad, ez azonban nem látszik meg a pályán, jól bírja.

11. perc: James lépett oda szabálytalanul egy megiramodó újpestinek, de a lap elmaradt, csak szabadrúgást kapott a vendégegyüttes.

10. perc: Diarra leballagott, ám egy kis cipőigazítás után visszaállt.

8. perc: Diarra maradt a földön: csapattársával Csekével ért össze, ám valószínűleg már egy, a bemelegítés alatt összeszedett sérülés lehet a háttérben.

7. perc: Lázok ragadt lesen.

Nagyjából 1300 néző van a stadionban, a hangulatra azonban nem lehet panasz, a Vasas-tábor is kitesz magáért.

5. perc: Mohl ívelése után Lázok lapos beadását kivágták az angyalföldiek.

Megtelt az újpesti vendégszektor, egyelőre tőlük zeng a Hidegkuti-stadion.

2. perc: Burmeister szerelte a beadni készülő Bardit, a bal oldalon.

A Vasas bordó, az Újpest pedig tiszta fehér szerelésben lépett pályára.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, az újpestiek indították útjára a labdát.

A lelátón több között ott van Thomas Doll, a Ferencváros vezetőedzője, illetve Marco Rossi, a Honvéd trénere is.

Érkeznek a csapatok, hamarosan kezdődik a találkozó.

ELŐZMÉNYEK

A játékvezető Szőts Gergely lesz, a mérkőzést a Vasas új stadionjának építése miatt az Új Hidegkuti Nándor Stadionban rendezik meg.

„A szerdai Magyar Kupa-visszavágó lesz az eddigi szezon legfontosabb mérkőzése – mondta Windecker József az ujpestfc.hu-nak. – Nincs mese, emberfelettit kell nyújtanunk. Úgy érzem, fizikailag rendben vagyunk, ugyanakkor mindenkinek lelkileg top formát kell majd nyújtania. Meg kell mutatnunk, hogy túl tudjuk tenni magunkat a hullámvölgyön, amiben most vagyunk. Fontos, hogy a küzdésen és az akaraton túl a játékban is maximálisan oda kell tennünk magunkat."

„A mai visszavágó találkozón is mindenképpen nyerni szeretnénk – idézi Remili Mohamedet a vasasfc.hu. – Mivel kedvezőbb helyzetben vagyunk, mint ellenfelünk, ezért úgy vélem, hogy elsősorban a lilákon van nagyobb teher. Az eszünkbe sem jut, hogy tartsuk az eredményt, hiszen az elhibázott taktika lenne. Éppen úgy támadni fogunk az Újpest ellen, mintha nulla–nulla lenne, és nem volna egygólos előnyünk. Csapatunk mostani balszerencsés bajnoki sorozatában minden siker fontos számunkra, így mindenképpen a továbbjutásért fogunk küzdeni szerda este, mert bizonyos vagyok abban, hogy ez erőt, hitet adhatna nekünk a szombati Videoton elleni bajnoki, és az azt követő nem könnyű sorozat előtt. Továbbra is bízom a csapattársaimban, magamban és abban, hogy már egy esti sikerrel kimászunk a gödörből."

Az Újpesten rendezett odavágón Lázok János szinte azonnal vezetéshez juttatta a hazaiakat, az angyalföldiek azonban fordítottak a második félidőben: előbb James Manjrekar szerzett gólt, majd Remili Mohamed emelt pazarul Balajcza Szabolcs kapujába, így a Vasas 2–1-re nyert. Részletek a párharc első felvonásáról itt!

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Vasas–Újpest Magyar Kupa-párharc második felvonása. A tét a legjobb négy közé kerülés, tartsanak velünk!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik