Történelmi siker kapujában a Puskás Akadémia

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.08. 19:50
A Puskás Akadémia a hazai pályán elért négygólos előnyéből csak kettőt adott le Debrecenben, így a felcsúti labdarúgócsapat készülhet történelme első Magyar Kupa-döntőjére.
Mint később kiderült: Tisza Tibor (pirosban) gólja nem sokat ért – a galéria megtekintéséhez kattintson a képre! (Fotó: Török Attila)
Mint később kiderült: Tisza Tibor (pirosban) gólja nem sokat ért – a galéria megtekintéséhez kattintson a képre! (Fotó: Török Attila)


MAGYAR KUPA

ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Debreceni VSC–Puskás Akadémia FC 2–0
(1–0)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 855 néző. V: Iványi
Debrecen: Kosicky – Filip (Bereczki, 82.), Mészáros N., Szatmári, Barna – Jovanovic, Kusnyír (Sós B., 63.), Tőzsér, Varga K. – Tisza (Mengolo, 73.), Takács T. Vezetőedző: Herczeg András
PAFC: Hegedüs – Osváth, Poór, Spandler, Hegedűs J., Trajkovski – Márkvárt, Madarász (Perosevic, a szünetben), Balogh B. – Radó (Szakály P., 58.), Henty (U. Diallo, 82.). Vezetőedző: Pintér Attila
Gólszerző: Tisza (38.), Takács T. (50.)

Továbbjutott: a Puskás Akadémia, 4–2-es összesítéssel

Pár embernek eszébe jutott talán az Isten Háta Mögött nevű zenekar A szokásos hátborzongató kora reggeli ordítás c. albuma, amikor Ezekiel Henty valóságos halálsikollyal omlott össze, mert az őt korábban többször is lefutó 37 esztendős védő, Mészáros Norbert elvette tőle a labdát – sokat elmond a légiósról, hogy csapattársai sem rúgták ki a labdát, hogy lehessen őt ápolni, majd miután varázsütésre felpattant, mint aki tévedésből tűzhangyák bolyán látott neki metálénekesi karrierjének, kapott egy sárga lapot a játékvezetőtől.

Sokat elmond ez a jelenet az első félidőről is, amelyben kizárólag a védekezéssel foglalkozott az öt hátvéddel kiálló Puskás Akadémia, és pár helyzetéből egyet – Tisza Tibor révén – kihasznált a Debrecen. Amely a szünet után gyorsan megduplázta az előnyét Takács Tamás szép fejes góljával, azaz már csak kettő, válasz nélküli hazai találat kellett volna ahhoz, hogy következzen a hosszabbítás.

Azonban sokkal jobban figyelt már ezt követően a felcsúti csapat, amely Márkvárt Dávid révén végleg eldönthette volna a párharcot, majd Pintér Attila falta fel kis híján a hajrá elején az ápolása után a pályára visszafelé nem igyekvő Hentyt, mérgében még a kulacsot is kiütötte a felpörögni nem képes csatár kezéből.

Ha nem is mindenki akarta annyira a sikert, mint Pintér Attila, a középszer is elég volt a középszerű Loki ellen – 4–2-es összesítéssel, megérdemelten jutott tovább a Puskás Akadémia, amely készülhet fennállása első Magyar Kupa-döntőjére.

Az 1800 lakosú Felcsút együttese amúgy már így is kupatörténelmet írt, hiszen ilyen kis település csapata a Magyar Kupa 1909 óta íródó történetében korábban még sosem jutott be a fináléba.

A MÁSIK ELŐDÖNTŐ
MÁJUS 9., SZERDA

20.00:
Balmazújváros–Újpest (Tv: M4 Sport)

Az első mérkőzés végeredménye: 2–1 az Újpest javára

 

PERCRŐL PERCRE

MK-DÖNTŐ: MÁJUS 23., GROUPAMA ARÉNA.

Megvan Pintér mester 5. MK-döntője; a Ferencváros (2004, győzelem), a Sopron (2005, győzelem), a Vasas (2006, 2. hely) és a Győr (2013, 2. hely) után most a Puskás Akadémián volt a sor.

93. PERC EZZEL VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

93. perc Szatmári ellöki a balon Perosevicet. Csigalassú szabadrúgás... Balogh beadása a védőké.

92. perc
Mengolo balos beadása Hegedüsé.

90. perc
Szakály az ötös bal sarka elől Diallo passza után ballal a kapusba lő.

89. perc Tőzsér Dániel odalép Balogh bokájára, jár a sárga.

88. perc Pár rossz beadás után Jovanovic jobbal 19-ről átlövi a labdát Téglásra.

85. perc Pintér szerint jár a piros, mert Sós nekiment Trajkovskinak. De még sárga sem. Sós ezen felbuzdulva nekifut Baloghnak is.

82. perc Henty le, Ulysse Diallo be. Filipet pedig Bereczky Dániel váltja.

Henty nem akar visszasietni a pályára, Pintér mindjárt megeszi őt, a kulcsra mindenesetre hideg vizet ihat az ék, mert az mestere kiütötte a kezéből.

78. perc
Henty balos beadását a bal alsó mellé teszi Márkvárt jobbal, 19-ről, laposan, majd magasabban ugyanezt teszi ugyanonnan, ugyanúgy Trajkovski lapos passzával is.

76. perc
Jovanovic, majd Trajkovski ad egy-egy pocsék passzt, Henty meg jobbal 23-ról Kosicky kapus ölébe tekeri a labdát.

73. perc Justin Mengolo be, Tisza le. Herczeg mester óvatos duhaj...

73. perc
Takács jobblábas, 21 méteres suhintása a kapusé.

72. perc
Márkvárt balos beadása kapuscsemege lenne, de Hegedűs elé kerül a labda, aki ballal 15-ről gyatrán a bal sarok mellé emel.

71. perc Szatmári Csaba kap sárgát Trajkovski megrúgásáért.

69. perc
Kosicky kiüti az ötösről a menetrendszerű Márkvárt-kornert, Poór jobbal 22-ről nem sokkal lő a jobb alsó sarok mellé!

Jovanovic ment egy sorral beljebb, Tőzsér mögé szűrni.

63. perc Sós Bence be, Kusnyír le. Szűrő helyett szélső. Kosicky meg elkapja Márkvárt szögletét.

Takács idénybeli 9. gólját láthattuk az imént, 5 assziszt mellett, az MK-ban most volt először hálózörgető formában.

ÉRDEKES. Takács a PAFC ellen játszotta a legtöbb meccset karrierje során, 3. gólja volt ez a felcsútiak ellen, ennél többször senkinek sem talált még be!

58. perc Szakály Péter váltja a ma finoman szólva sem villogó Radót

56. perc
Hegedüs kisimogatja a léc alól Tisza 23 méteres, jobblábas lövését.

53. perc
Márkvárt beadását Radó a kapushoz fejeli.

Spandler és Hegedűs hibázott nagyot.

50. PERC CSAK ELJUTOTT TAKÁCS TAMÁSIG A LABDA! Jovanovic adta be jobból, a támadó az ötösről három bekk közül hat méterről félmagasan a bal sarokba fejel. 2–0!

50. perc Kusnyír elé pattan a labda Spandlerről, az ötös jobb sarka elől jobbal, nyolc méterről a rövid felső mellé emel.

48. perc Varga passzát Tisza most jobban teszi középre, ez majdnem eljut Takácsig. Harmadszorra összejön?!

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc
Madarászt Antonio Perosevic váltja.

A 33 éves Tisza idénybeli 3. gólját szerezte, 2 assziszt mellett, és csak az MK-ban volt eredményes.

A Debrecen legutóbb a 2012–2013-as kiírásban jutott el a Magyar Kupa döntőjébe, és ha már járt, Adamo Coulibaly két góljával 2–1-re győzött a Győri ETO ellen (a vesztes gólját Nemanja Andrics jegyezte). Mészáros Norbert akkor végigjátszotta a finálét, ám hogy újra eljusson a sorozat utolsó meccséig, ahhoz most már borulnia kell a papírformának.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Egy perc a ráadás.

44. perc
Tisza csele jó a jobbon, a beadása nem. Takács el sem indul.

41. perc
Pintér kap szóbeli figyelmeztetést reklamálásért.

38. perc Tisza középtávolija most nem az igazi. Sőt.

38. PERC VEZET A LOKI! Varga három jó csel után balról ballal bead, Tőzsér elé pattan a labda Márkvártról, a 19 méteres lövés Spandlerről TISZA TIBOR elé csorog, aki ballal az ötösről a kapu jobb alsó sarkába lő. 1–0!

35. perc Rossz hazai szögletekre egy pontatlan Radó-fejes a válasz, Kosicky kilép Henty elé.

A nagyreményű légiós nem kellett a Vidinek, a Puskás Akadémiának ebben az idényben hat góllal tolta meg a szekerét. Hármat a kupában vágott, kettőt meg a Hali elleni vereségkor, a hétvégén.

30. perc Ezekiel Henty eldől a jobbon egy óriási halálsikollyal, mert elvette tőle a labdát Mészáros, de megy a játék tovább. A PAFC sem rúgja ki a labdát, Iványi meg ad egy sárgát neki, mert hirtelen feltámadt, miután övék lett a labda, és emelt kézzel kérte azt. Jogos.

26. perc
Tőzsér ad balról Tiszának egy egészen pocsék passzt, előtte Osváth jobb oldali beadását fejeli el az ötösön a már rúgni készülő Henty elől Szatmári.

23. perc
Kusnyír passzát ballal a bal alsó mellé tötyögteti 22-ről. Kirúgás. Kusnyír Erik, a 18 éves szűrő Kárpátalján, Alsókerepecen született, félig ukrán családba, de a Loki saját nevelésű ígérete.

A nagy hiányzó: a Felcsúton lesérült Könyves az azt megelőző 6 meccsén holmi 8 gólt szerzett, 2 assziszt mellett.

21. perc
Kirúgás, Hegedüs ellop pár másodpercet.

Megjelent a stadionban Georges Leekens is. Nem vész el a tömegben, maradjunk annyiban.

20. perc
Hentyt futtatja szépen Radó a jobbon, de közbelép a 16-oson Mészáros. Aki villámgyors volt fiatalon, és sokat megőrzött a régi szépből. Tisza távolija ellenben...

15. perc
Osváth nagyot rúg Jovanovicba, Pintér most elégedett, int, csak így tovább. Osváthot a Vasas egy fél évre kölcsönadta a Lokinak 2017 elején, majd a nyáron el Felcsútra.

MAGYAR KUPA-ADATBANK ITT!

14. perc Jovanovic buktatja a Márkvárt indította Trajkovskit, Hegedűs 23 méteres, jobblábas szabadrúgását kikapja a jobb alsó elől Kosicky, vetődve.

Pintér olyannyira elégedett játékosaival, hogy elküldi melegíteni a cseréit.

10. perc Tőzsér most közelebbről próbálkozik, Spandler blokkolja. A hazaiak szerint kézzel.

9. perc Tőzsér távolija távolról sem jó.

7. perc
Helyzetecske: Tőzsér bal oldali szögletét az ötös túlsarkáról feladja fejjel a kapusnak Jovanovic.

6. perc
Varga jobbal 21-ről a jobb alsó mellé lő, majd Jovanovic elől ment a kapu előtt Trajkovski, Varga bal oldali, lapos beadása után.

5. perc Egy bal oldali Tőzsér-szögletet Szatmári az ötösről Poórba vág, aztán ballal kapura lő, de védi a középre tartót Hegedüs, a kipattanó három méterről a léc fölé teszi Jovanovic. ZICCEREK!

2. perc Madarász nagyot rúg Jovanovicba.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak tiszta pirosban, a vendégek sárga-fehér mezben és sötétkék nadrágban.

„Szombathelyen véget ért a szép sorozat, amely öt bajnoki és két kupamérkőzést foglalt magába, de a futball azért is szép, mert máris lehetőség van javításra, egy új sorozat indítására – folytatta a hatszoros válogatott középpályás. – Korábban négyszer is voltam már Magyar Kupa-győztes csapat tagja, de még nem vagyunk ott a döntőben, így ne is beszéljünk arról, meglehet-e az ötödik. Bízom a csapatunkban, megpróbálunk taktikusan futballozni, az első mérkőzésen megszerzett előnynek elegendőnek kell lennie a továbbjutáshoz!”

Szombaton mindenesetre a Puskás Akadémia öt veretlenül megvívott bajnoki után 3–2-es vereséget szenvedett a Haladás vendégeként, ám ez Szakály Péter szerint nem lehet hatással a keddi, debreceni kupavisszavágóra.

„Amióta eljöttem Debrecenből, bajnoki meccset még nem játszottam ellene, igaz, ellenfélként már jártam a Nagyerdei Stadionban, és akkor kettő kettőre végeztünk a Diósgyőrrel... – mondta Szakály Péter. – Lassan másfél éve már, hogy nem a DVSC-hez tartozom, és bár nehéz volt feldolgozni a távozásom körülményeit, lezártam azt az időszakot. Persze, ha kedden belépek a stadionba, alighanem olyan érzelmek jönnek majd elő, amelyek emlékeztetnek az ottani kilenc év évemre, de a pályán csakis az lesz a fontos, hogy kiharcoljuk a döntőbe jutást. Hatalmas hiba volna azt gondolni, már az első meccsen eldöntöttük a továbbjutást, egy pillanatig sem hihetjük, hogy máris ott vagyunk a fináléban. Nálam jobban senki sem tudja, a Loki otthonában senki sem mehet biztosra, arról nem is beszélve, a Bajnokok Ligájában is láttunk elbukni nagyon nagy előnyről párharcokat...”

Kilenc évig a Debrecen volt a csapata, kell-e mondani, Szakály Péter számára nem egy átlagos összecsapás következik. A felcsútiak 31 éves labdarúgója még 2008-ban, Kaposvárról szerződött Debrecenbe, négy bajnoki címnek és ugyanennyi Magyar Kupa-győzelemnek volt a tevékeny részese, a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában is futballozott a főtáblán, hogy aztán számtalan sikerrel a háta mögött 2017 januárjában igent mondjon Pintér Attilának, és a Puskás Akadémiához igazoljon.

„Finoman fogalmazok, azt mondom, kellemetlen emlék számunkra a felcsúti mérkőzés... – indította a beszélgetést Mészáros Norbert, debreceniek 37 esztendős védője. – Nagyon rosszul kezdtünk a Puskás Akadémia ellen, már a második percben vezetett az ellenfelünk, ráadásul viszonylag hamar megduplázta előnyét. Tetézte a problémát, hogy a játékvezető még a szünet előtt kiállította Kinyik Ákost, Antonio Perosevic pedig gólra is váltotta a megítélt szabadrúgást. A második félidőben mindent elkövettünk a szépítés érdekében, de semmi sem sikerült, sőt, a hazai csapat szerzett újabb találatot. Nem többre, sokkal többre számítottunk, visszavágó előtt nem vagyunk egyszerű helyzetben.”

Az odavágót alapjaiban határozta meg az a tény, hogy a Loki alig nyolcvan másodpercnyi játék után máris hátrányban volt Ezekiel Henty szerezte a hazaiak gólját), mi több, az első játékrészt követően három góllal vezetett a Puskás Akadémia az akkor már tíz emberrel futballozó riválisa ellen.

Lassan három hete annak, hogy április 18-án a DVSC 4–0-s vereséget szenvedett a Puskás Akadémia elleni Magyar Kupa-elődöntő első mérkőzésén, így csodával érne fel, ha hátrányát ledolgozná, és eljutna a sorozat május 23-án rendezendő fináléjába.

Aztán jött a kupában a felcsúti henger...

Egy kis örökmérleg: 9 élvonalbeli mérkőzés 6 debreceni sikerrel és 3 iksszel, 15, ill. 5 rúgott góllal. És legutóbb egy nulla nullával.

JÖTTEK-MENTEK!
A DVSC-től a PAFC-hoz:

2016, Szakály Péter, ingyen
2015, Zsidai László, 20.000 euró
2015, Geoffrey Castillion, kölcsönbe
2013, Czvitkovics Péter
2013, Mamadou Wagué, i.
2008, Belényesi Csaba, i.
A PAFC-tól a DVSC-hez:
2016, Braniszlav Danilovics, kölcsönbe
2016, Karol Mészáros, 110.000 euró
2011, Takács Ronald

Ősszel a bajnokságban a DVSC pályaválasztóként 3–0-ra legyőzte a Puskás Akadémiát (a gólokat Varga Kevin, Könyves Norbert s Tőzsér Dániel szerezte), vagyis egyszer már közel járt ahhoz, hogy a felcsúti riválisát négy góllal megverje. Nem szabad azonban elfelejteni, a 10. fordulóban rendezett meccsen a 81. percben még csak 1–0 volt az állás, ráadásul a Loki akkori kezdő tizenegyéből kedden sérülés miatt Ferenczi János, Haris Tabakovic, Bódi Ádám, Könyves Norbert és Bényei Balázs sem léphet pályára, Kinyik Ákos pedig az eltiltását tölti.

A PAFC ellen készülő DVSC-nél az a Herczeg András ül a kispadon, aki 2008-ban és 2010-ben már nyert Magyar Kupát a csapattal. Ráadásul az eddigi 12 elődöntős párharcából csak négyben maradt alul a Loki. A felcsútiakat irányító Pintér Attilának sem rossz a kupamúltja: edzőként a Ferencvárossal (2004-ben) és a Sopronnal (2005-ben) egyaránt megnyerte a sorozatot, míg a Győrrel (2013-ban éppen a DVSC-vel szemben) és a Vasassal (2006) a döntőben maradt alul, míg játékosként a Ferencváros színeiben, 1991-ben emelhette magasba a trófeát (1989-ben ezüstérmes volt).

ÚT A DÖNTŐIG – A KORÁBBI MÉRKŐZÉSEK

Ellenben a Balmazújváros döntőbe jutása amiatt is kuriózumnak számítana – túl azon, hogy az első NB I-es idénye rögtön az első kupafináléval is társulna –, hogy eddig csak három tiszántúli város (Szegedet és Szolnokot nem számolva) csapata verekedte el magát a Magyar Kupa végküzdelméig. A Puskás Akadémia elleni szerdai eldöntőre készülő Debreceni VSC nyolcszor játszott döntőt (ebből hatot meg is nyert, legutóbb 2013-ben), a szintén debreceni Bocskai egyszer (és győzött is 1930-ban a szegedi Bástya ellen), ahogy a Kolozsvári AC (1944-ben vereség a Fraditól) és a Békéscsaba (1988-ban győzelem a Honvéd ellen) is. Balmazújváros lehetne a negyedik...

Ha idén a Balmazújváros, Puskás Akadémia párosból kerül ki a Magyar Kupa győztese, akkor új rekord születik, a Dorogot leszámítva ugyanis még csak a fináléba sem került be korábban 20 ezernél kevesebb lakosú település csapata. A felcsúti PAFC pedig már a döntőbe jutva is csúcsot döntene, a legkisebb lélekszámú finalistává válna. Az 1800 lakosú település esetében ez persze nem meglepő, hiszen az NB I történetében is a legkisebb településnek számít.

Ha a Balmazújváros vagy a Puskás Akadémia megnyeri a sorozatot, több szempontból is történelmet ír!

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DVSC–PAFC LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA-ELŐDÖNTŐ ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik