Döntetlennel indult a labdarúgó NB I új idénye

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.07.26. 18:55
null
Polonkai Attila (balra) a Puskás Akadémia mezében tért vissza az NB I-be (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 2013-14-es idényének nyitó mérkőzésén a Lombard Pápa hiába vezetett Eszlátyi István jól eltalált lövésével az élvonal 100. abszolút újonca, a Puskás Akadémia ellen, a vendégek a hajrában egyenlítettek egy szöglet utáni kavarodást jól kihasználva.



A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

Hiába a kijózanító pofon a nemzetközi színtereken, azért mégiscsak nagy érdeklődés követi a magyar focibajnokságot, amelyben a 2013-14-es idény első 90 percében az NB II egyik bajnoka, a Puskás Akadémia a nyáron kissé meggyengült Pápa találkozott egymással.

A vendégeknél a nyáron igazoltak közül Lubos Hajdúch és Bertus Lajos kezdett, az MTK-tól megvett Tischler Patrik és a Videotontól kölcsönkapott Uros Nikolics a kispadon foglalt helyet, a hazaiaknál a középpályán Orosz Márk, a védelemben a Peter Struhár, Zoran Supics kettős debütált új egyesületében.

Éppen két új szerzemény, Orosz és Hajdúch hozta össze az új idény első érdekes pillanatát: előbbi szépen lőtt ballal a 16-oson belülről, utóbbi pedig még szebben homorítva hárított. A következő helyzet is Orosz előtt adódott, de elnyomta az ötösön a túlerő, és egyébként is a Pápa kezdett jobban, veszélyesebb támadásokat vezettek és a 16-os környékéről is bátran lődöztek a sárga-feketék.

KI HOGYAN ERŐSÍTETT?
Az NB I nyári átigazolásai

A felcsútiak kissé megilletődve futballoztak, gyakran saját térfelükön is rossz helyre passzoltak, a párharcokat pedig rendre elveszítették: a 16. percben így törhetett egyedül, pontosabban a labdával kapura Orosz, Hajdúch azonban megérezte, hová érkezik majd a közeli lövés, és elővezette szokásos bravúrjai egyikét. A következő negyedóra középszerűre sikerült, a nagy meleg rányomta bélyegét, ahogyan a közhely is mondja, de láthattunk pár jó kontrát a vendégektől, miközben a pápaiak néha „barcelonai" mértékben birtokolták a labdát.

A szünetig már pörgött fel a mérkőzés, de gólos csattanója lehetett volna az első 45 percnek, ám César Quintero nagy helyzetben rosszul célzott. Az edzők sem voltak elégedettek a látottakkal, Tóth Bálint mérgelődéseinek ország-világ tanúja lehetett a közvetítésnek köszönhetően – a szünetben a Pápába Eszlátyi István, a PAFC-ba pedig az Uros Nikolics, Tischler kettős érkezett frissítésként.

Nem sokra rá Vasziliosz Aposztolopulosz sérülése miatt újra cserélnie kellett Benczés Miklósnak, Tamás Márk állt be). A görög ápolása közben Georges Griffiths megszerezhette volna a vezetést jelentő találatot a Pápának, ha az ötösön le tudja kezelni Quintero balról érkező lapos beadását, majd Orosz távoli tekerését tenyerelte a léc fölé Hajdúch.

Jó iramban kezdtek tehát ismét a csapatok, de most nem maradt el a gól sem: a 63. percben Griffiths kiugratása után Esztályi István lőtt hatalmas gólt éles szögből. 1–0!

Tóth mester a hátsó sorokat Tóth Gáborral erősítette meg, de előre is beküldött egy friss embert Király Botond személyében. A Puskás Akadémia nehezen pörgött fel a hajrára, de a 82. percben Gajdos Zsolt előtt azért így is adódott egy lehetőség, ám olyan lassan vezette a labdát a kapu(s) felé, hogy Rodenbücher István utolérte. Korán örültek a hazaiak: szöglet következett, amely után ide-oda pattogott a labda az ötös környékén, végül a felcsúti védő, Vaszicsku Gergő közelről a hálóba pofozta. 1–1!

Maradt izgalom a legvégére is, de Tóth Gábor rossz megoldást választott ziccerben, Eszlátyi újabb kemény löketét pedig védte Hajdúch.

Döntetlennel indult tehát az NB I új idénye, az egy ponttal természetesen az újonc lehet elégedettebb.

EDZŐI ÉRTÉKELÉSEK
Tóth Bálint (a Lombard Pápa vezetőedzője):
– Egy null után temérdek helyzetünk volt, de az az agresszivitás, amit a gólszerzéshez mutattunk, kevés. Kimaradtak a helyzeteink, magától értetődő, hogy utána gólt kaptunk. Aztán fejvesztve rohantunk előre, ez tipikus magyar mentalitás, amelyet már elsajátítottak a külföldi játékosok is. Nagyon karcsú teljesítményt nyújtottunk, így nem lehet győzni. Félakarattal, aztán hivatkozunk a melegre. Ez nagyon vérszegény volt. A játékosok nem úgy gondolják, hogy nem a bennmaradásért kell küzdeniük. Azon leszek, hogy a futballisták mentalitása megváltozzon, és olyan legyen, mint az edzőké. Idő kérdése, hogy ez mikor sikerül, cserélgetni kell az embereket, aztán majd menet közben kiderül, hogy ki az, aki a meccseken oda tudja tenni magát. Meglátjuk, hogy hol lyukadunk ki ezzel.

Benczés Miklós (a Puskás Akadémia vezetőedzője):
– Úgy gondolom, hogy eredményesek voltunk. Biztató és fontos, hogy újonc csapatként az első fordulóban döntetlent értünk el, ettől lendületet kaphatunk a jövőre. A játékkal nem vagyok elégedett, a játékstílusunkkal sem, de nem csak rajtunk múlott, hogy nem tudtuk a saját futballunkat játszani, hiszen az ellenfél megakadályozta ezt. A Pápának több támadása volt, nekik volt nagyobb esélyük a győzelemre, így elégedettnek kell lennem az egy ponttal. Hat akadémista lépett ma pályára nálunk, az ő fejlődésük szempontjából is elégedett vagyok. Magyarországon nemcsak az akadémiákon termelnek ki jó játékosokat, de reméljük, hogy itthon sok első osztályú játékos kerül majd ki onnan.
(forrás: DunaTv)

A MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA OLVASHATJA EL!

(A Duna Televízió felvétele)

LABDARÚGÓ NB I
1. forduló

Lombard Pápa–Puskás Akadémia FC 1–1 (Eszlátyi 63., ill. Vaszicsku 82.)

NB I, 1. FORDULÓ – PROGRAM, JÁTÉKVEZETŐK
Időpont Mérkőzés (Tv)
Játékvezető
Július 26., péntek
19.00 Lombard Pápa–Puskás Akadémia FC 1–1 Iványi Zoltán
Július 27., szombat
16.30 Újpest FC–MVM Paks (Sport1) Németh Ádám
19.00 Pécsi MFC–Ferencváros (Tv: Sport1) Szabó Zsolt
19.00 MTK Budapest–Mezőkövesd-Zsóry Andó-Szabó Sándor
21.00 Győri ETO FC–Diósgyőri VTK (Duna Tv) Erdős József
Július 28., vasárnap
16.30 Videoton FC–Haladás (Duna Tv) Kassai Viktor
18.30 KTE-Phoenix Mecano–Bp. Honvéd (Sport2) Solymosi Péter
20.30 Debreceni VSC-Teva–Kaposvári Rákóczi (Sport2) Farkas Ádám
A BAJNOKSÁG MENETRENDJE


ÉRDEKESSÉGEK:

Az NB I falura megy: a Puskás Akadémiának otthont adó Felcsút a valaha élvonalbeli csapatot adott legkisebb település. Az első osztály történetében eddig öt, tízezernél kisebb lakosságú település csapata fordult meg az NB I-ben: Tokod (4209 fő), Pereces (4102 fő), Akasztó (3505 fő), Agárd (nem önálló település, Gárdony részeként 9927 fő) és most Felcsút (1791 fő) alkotja a tízezren aluli ötöst. További érdekességek itt!

♦ A Lombard az előző idényben a Videoton otthonában elért 1–1-es döntetlennel kezdte a szezont.

A pápaiak még sosem nyertek hazai idénynyitó mérkőzést az élvonalban. Ennek az egyik oka, hogy hat NB I-es szezonjukból ötöt idegenben kezdtek... A másik az, hogy az eddigi egyetlen hazait elveszítették (2009-ben 0–1 az MTK ellen). A Lombard hat idénynyitó meccsének mérlege 2–2–2.

♦ Miután megkapta a nyitó meccset, a felcsúti Puskás Akadémia FC a magyar labdarúgó élvonal történetének 100. abszolút újonca. A 99. abszolút újonc (Kecskeméti TE) a 2008–2009-es szezon nyitányán hazai vereséggel kezdett a Paks ellen (1–2). A KTE végül az 5. helyen zárt abban az idényben.

♦ Az NB I 97., 98. és 99. abszolút újonca (Lombard Pápa, Paksi FC, Kecskeméti TE) egyaránt az NB I tagja. A 92. és a 96. sorszám közötti abszolút újoncok (Stadler, Gázszer, Tiszakécske, Szeged LC, FC Sopron) mind megszűntek! Egyébiránt a Paks és a Kecskemét az a két csapat, mely még sosem esett ki (vagy zárták ki) az első osztályból.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik