„Liptákot követtem, amikor kaptam egy ütést a nyakamra”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.26. 11:50
null
Aki sokat markol, keveset fog, tartja a közmondás, így a Videoton kapusa, Kovácsik Ádám aligha értékelte, hogy a labda helyett egy fűcsomót kaparintott meg a Vasas elleni meccsen (Fotó: Koncz György) – A FORDULÓ KÉPE
A labdarúgó NB I tavaszi szezonjában – szakítva korábbi szokásainkkal – nem egy, hanem két cikkben pillantunk vissza az aktuális fordulóra. Előbb a Nemzeti Sportban is olvasható, fordulós „legekkel” jelentkezünk, majd később csokorba gyűjtjük a hétvégéhez köthető egyéb statisztikákat, érdekességeket.  

A FORDULÓ SZÁMA
Novothny Soma és a 40.7 százalék

Az Újpest a 4. helyen áll a bajnoki tabellán, csupán két pontra a dobogótól. A hétvégén a Haladást győzte le 1–0-ra, méghozzá Novothny Soma góljával. Novothny az Újpest meghatározó játékosává nőtte ki magát, a lila-fehérek 27 bajnoki góljából 11-et ő vállalt. A házi góllövőlistán négy góllal követi őt Nagy Dániel (ő augusztus 6. óta nem volt eredményes), és egynél több gólja rajta kívül csak Tischler Patriknak (3), Branko Pauljevicsnek (2) és Windecker Józsefnek (2) van. Novothny Soma így csapata góltermésének 40.7 százalékát vállalta magára, ezzel az egész ligában neki köszönhet a legtöbbet a saját együttese. Mögötte a „dobogón” a felcsúti Josip Knezevic áll, aki a PAFC góljainak 38.5 százalékát (10/26) szerezte, míg a harmadik a kispesti Davide Lanzafame (11/33 – 33.3 százalék).

A FORDULÓ VESZTESE
Djordje Kamber: Elismerem, hibáztam

Finoman fogalmazva sem Djordje Kamber meccse volt a szombat esti – a Bp. Honvéd csapatkapitánya gyengén futballozott a Ferencváros ellen (az összefoglalót ide kattintva lehet megnézni), a rutinos labdarúgó a hazaiak három góljánál is hibát követett el. Előbb Miha Blazic mellőle lőtt gólt, majd két alkalommal is eladta a labdát, amiből gól született.

„Elismerem, hibáztam – mondta Djordje Kamber. – Miután szépítettünk, s három-kettőre állt a meccs, Davide Lanzafame kihagyta a tizenegyest, de sajnos én is elveszítettem a koncentrációmat, nem figyeltem eléggé a folytatásban, megzavart, hogy nem egyenlítettünk. Sajnálom…”

„A kommunikáció sem volt megfelelő közöttünk, hiszen szóban több alkalommal is kisegíthettük volna egymást. Ilyenkor kell erősnek lenni! Fel kell emelnünk a fejünket, s meg is állapodtunk arról a vasárnapi edzés előtt a srácokkal, hogy le kell zárnunk magunkban a szombati meccset, le kell szűrnünk a tanulságokat, s menni tovább. Felesleges emésztenünk magunkat, abból sok jó nem sülhet ki. Biztos vagyok benne, hogy nem csak mi kapunk ki az Üllői úton, vagyis nem történt tragédia. A hibáim mellett arról se feledkezzünk el, hogy a szerencse sem állt mellettünk, gondoljunk csak az első ferencvárosi gólra, hiszen Böde Dániel nem Fernando Gorriaránnak szerette volna középre passzolni a labdát, hanem lőtt… Ez nem kifogás, csak tény. Nekem is össze kell kapnom magam. A szurkolóink előtt le a kalappal, megtöltötték a vendégszektort, s hátrányban is buzdítottak minket, nem rajtuk múlt, hogy kikaptunk.”

 

A kispestiek szerdán a BFC Siófok elleni Magyar Kupa-nyolcaddöntő visszavágóján lépnek pályára, a mérkőzés a tervezett 19 óra helyett egy órával korábban, 18 órakor kezdődik.

„Az első meccsen elszórtuk a kétgólos előnyünket, kettő-kettes döntetlenre végeztünk, így szerdán nemcsak továbbjutni akarunk, hanem magabiztosan bejutni a negyeddöntőbe, vagyis nyernünk kell. Aztán következik a Videoton elleni bajnoki szombaton, úgyhogy nincs idő a kesergésre.”

A FORDULÓ SÉRÜLÉSE
Zsibbasztó ütés

Ez nem kezdődött jól. Simon Ádámot a tavaszi rajton le kellett cserélni, nem sokkal a szünet előtt.

„Szögletet rúgott a Diósgyőr, Lipták Zoltánt követtem – idézte fel a történteket a Paks 27 éves középpályása. – Ahogy az ellenfél játékosa elindult, mentem volna utána, de a nagy tömegben összeakadtunk többen is, és kaptam egy ütést a nyakamra. Erős fájdalmat éreztem, de azért mentem az emberem után, nehogy gólt kapjunk. Ám ahogy vége volt az akciónak, azonnal segítséget kértem. Zsibbadt a karom, fájt a nyakam, a hátam, és mert egy-két perc lehetett még a szünetig, megpróbáltam addig kihúzni – de nem ment. A második félidőt az öltözőben töltöttem, hétfőn megyek CT-vizsgálatra, remélem, hogy megnyugtató híreket kapok.”

Simon Ádám a Paks–DVTK meccsen sérült meg
Simon Ádám a Paks–DVTK meccsen sérült meg

A sérülés sosem jön jókor, most sem, hiszen Simon Ádám addig a paksiak egyik legjobbja volt. A futballista elmondta: erős ellenfelekkel találkoztak a felkészülési időszakban, és alaposan feltérképezték a Diósgyőrt.

„Négy csatárral támadják le a védők labdakihozatalát, így nagyon nehéz a DVTK ellen futballozni, folyamatosan figyelni, egymásnak segíteni kell – mondta a középpályás. – Nagyon egységesek voltunk, és készültünk rá, hogy ha át tudjuk játszani a letámadásukat, gyors kontrákkal veszélyesek lehetünk. Stabilak, fegyelmezettek voltunk, szerencsére az ősszel sokat hiányzó Haraszti Zsolt remekül tért vissza, gyönyörű gólt szerzett a meccs végén. Talán számított, hogy elmaradt a keddi kupameccsünk – pedig arra is nagyon készültünk –, míg a Diósgyőr lejátszotta a mérkőzését, ráadásul havas pályán. Szerencsére nálunk nagyon jó volt a talaj, lehetett futballozni.”

A Paks a 6. helyen áll, ezzel együtt Simon Ádám azt mondja: érdemes hátrafelé tekingetni akkor is, ha a jelenlegi helyezés megnyugtatónak tűnik. A tolnaiak hét ponttal előzik meg a védekező középpályás legutóbbi csapatát, a Haladást, és nem viccelt Csertői Aurél vezetőedző akkor sem, amikor „kiesési rangadónak” nevezte a klub következő bajnokiját, amikor is Balmazújvárosban lépnek fel.

„Jól kezdtünk, de már a következő meccs számít – mondta Simon Ádám. – Nagyon bízom benne, hogy nem kell sokat kihagynom.”


A FORDULÓ MEGLEPETÉSE
Csak egy mondat volt…

Jóllehet nem a balmazújvárosi Rácz Ferenc találata érdemelte ki a forduló gólja címet, el kell ismerni, a csereként beálló játékos magyar pályán ritkán látható mozdulattal emelte a labdát a 95. percben a DVSC kapujába.

„Nekem is tetszett – ismerte el Rácz Ferenc. – Ám az csak a hab volt a tortán, hiszen nélkülem is jól futballozott a társaság – jobban, mint a Debrecen. Rendkívüli hidegben ücsörögtem a kispadon, és bevallom, a pályán sem volt melegebb. Jó húsz perccel a vége előtt, nulla-nullánál küldött a pályára Horváth Ferenc. Csak annyit mondott: hozzam ki magamból, amire képes vagyok. Tudom, közhelynek tűnhet az utasítás, de maradjon a kettőnk titka, miért szűkszavú velem a szakvezető.”

A játékos önfejűsége és rátermettsége is oka lehet a szűkre szabott utasításnak, mindenesetre Rácz Ferenc szombaton jó cserének bizonyult.

„A bal oldalon kezdtem – folytatta a Balmazújváros támadója –, de ha a játék úgy kívánta, középen is felbukkantam. Ez történt Rudolf Gergő remek indítása előtt is. Hatalmas terület nyílt előttem. Felnéztem, mielőtt átvettem a labdát, s láttam, hogy a Loki kapusa kimozdul, majd megtorpan. Egyből bevillant egy kozármislenyi akció, amikor hasonló helyzetben az emelést választottam, s azt gondoltam, miért ne sikerülhetne megint. Jól döntöttem, a kapuba került a labda, amivel megadtuk a kegyelemdöfést a Debrecennek.”

Rácz Ferenc elmondta: sok apró körülmény miatt feszültek voltak a mérkőzés előtt, s ez a feszültség olykor a játékukban is megmutatkozott. Szerencsésnek tartja, hogy a hosszú téli felkészülés alatt bővült a csapat taktikai repertoárja, ennek is köszönhető, hogy sikerült meglepniük a harmadik helyen telelő Lokit.

A FORDULÓ BEMUTATKOZÓI
Sztefan, a király

Valami hasonlót remélhetett a Videoton vezetősége és persze Marko Nikolics vezetőedző is, amikor a téli átigazolási időszakban úgy döntött, a csapat támadósorát Sztefan Scsepoviccsal, míg a középpályáját – Huszti Szabolcs mellett – Boban Nikolovval erősíti meg. A 28 éves szerb támadó (aki a fehérváriak másik csatára, Marko Scsepovics bátyja) első NB I-es mérkőzésén rögtön győztes gólt szerzett a Vasas ellen (2–1), míg macedón válogatott játékostársa gólpasszal tette emlékezetessé élvonalbeli bemutatkozását.

A legutóbbi idényét a spanyol másodosztályú Sporting Gijónnál töltő, nyolcszoros szerb válogatott labdarúgót boldoggá tette, hogy betalált, de nem felejtette el megjegyezni: góljánál sokkal fontosabb a csapat sikere. „Nagyon boldog vagyok, hogy győztes tétmérkőzésen mutatkozhattam be a Vidiben – értékelte a rajtot Sztefan Scsepovics. – Persze annak is örülök, hogy első NB I-es bajnokimon rögtön sikerült gólt szereznem. De igazából nem fontos, hogy ki a gólszerző, a lényeg a három pont. Kemény, harcos meccs volt. Úgy gondolom, megérdemelten nyertünk, többet tettünk a győzelemért. A Partizanban már játszottam együtt a testvéremmel, Markóval tétmérkőzésen, és most újra megadatott a lehetőség itt, a Vidiben. Mit mondjak, hatalmas élmény volt! A gólom előtt Boban Nikolov nagyon jól tekerte középre a labdát, igazából nem volt nehéz dolgom a befejezésnél. Bízom benne, hogy a hátralévő mérkőzéseken is sikerül újabb gólokat szereznem, de a legfontosabb, hogy a meccseinket megnyerjük, és a szezon végén bajnoki címet ünnepelhessünk."

Érdemes figyelembe venni, hogy Sztefan Scsepovics nem a Videotonnal kezdte el a felkészülést, csak később csatlakozott a kerethez. Éppen ezért jó esély van rá, hogy az idő előrehaladtával egyre jobb lesz az összhang közte és a csapattársak között.

Mindenesetre a Vasas elleni győztes góljával tökéletesen igazolta vezetőedzője, Marko Nikolics meccs utáni mondatait: „Sztefan azért jött, hogy ilyen fontos gólokat szerezzen. Szüksége volt a csapatnak egy ilyen típusú támadóra. Lehet, sokan azt hitték, hogy olyan jellegű játékos, mint a testvére, de más-más előnyös tulajdonságaik vannak – Sztefan például remekül fejel, és gyilkos ösztön lakozik benne a tizenhatoson belül.”

Ami a másik téli átigazolást, Boban Nikolovot illeti: a Vardar Szkopje korábbi középpályása ugyancsak azonnal a fehérváriak kezdőcsapatában találta magát, és ha már megkapta a bizalmat, élt is vele.

„Jó érzés volt végre a bajnokságban is pályára lépni a Vidi színeiben – nyilatkozta a klub honlapjának a hatszoros macedón válogatott. – Örülök, hogy sikerült győzelemmel bemutatkozni. A bajnoki címről természetesen korai még beszélni, de ez a siker is fontos lépés lehet az ahhoz vezető úton. Most meccsről meccsre kell gondolkodnunk, aztán meglátjuk, mi történik. Adtam egy gólpasszt Sztefan Scsepovicsnak, de ez egyáltalán nem miattam lényeges, a három pont miatt boldogabb vagyok. A közönség is fantasztikus volt: annak ellenére, hogy a szünetben nem vezettünk, egy-egy volt az állás, taps közepette vonulhattunk be az öltözőbe. Ez óriási erőt adott, talán közrejátszott abban is, hogy a második félidőben sikerült felülkerekednünk ellenfelünkön. Remélem, sikerült boldoggá tennünk szurkolóinkat!”

A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA
A forduló játékvezetője: Kassai Viktor (9) (Újpest–Haladás) – Lémon Oszkár, Varga Zsolt, Andó-Szabó Sándor, Takács János
A FORDULÓ VÁLOGATOTTJA A forduló játékvezetője: Kassai Viktor (9) (Újpest–Haladás) – Lémon Oszkár, Varga Zsolt, Andó-Szabó Sándor, Takács János

 

A FORDULÓ LEGJOBBJA
Böde Dániel tíz hónap elteltével duplázott újra

Legutóbb 2017. április 29-én, a Mezőkövesd elleni hazai bajnokin (3–1) szerzett tétmérkőzésen két gólt Böde Dániel. A tavaszi összecsapáson a 31 esztendős támadó kilenc perc alatt duplázott, nem mellékesen két gólja között adott egy gólpasszt Gera Zoltánnak, és a Nemzeti Sport tudósítójától 8-as osztályzatot kapott. Nos, szombaton hasonló teljesítményt nyújtott: a Bp. Honvéd elleni rangadón a Ferencváros Böde lövését követően egyenlített Gorriarán révén, majd a 31. percben – egy kispesti védekezési hiba után – közelről megszerezte a vezetést.

A második félidő elején már 3–1-es állásnál gólhelyzetbe hozta Varga Rolandot, vagyis nem Böde Dánielen múlt, hogy nem dőlt el ekkor a bajnoki. A hajrában aztán maga döntött, 4–2-re módosította az eredményt – a tizenhatoson kívülről volt eredményes, amire ebben az idényben még nem volt példa.

A Böde Dániellel készült interjút itt olvashatja!

A HÉT EDZŐI ÉRTÉKELÉSE
Bódog Tamás: Nem volt játék

A videót ide kattintva nézheti meg!

NB I, 2017–2018, 20. FORDULÓ
FEBRUÁR 24., SZOMBAT
HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Videoton–Vasas 2–1
Felcsút, Pancho ArénaSzabó Zsolt
1525
Mezőkövesd–Puskás Akadémia 0–0
Mezőkövesd, Városi StadionBerke Balázs
1500
Debreceni VSC–Balmazújváros 0–2
Debrecen, Nagyerdei StadionErdős József
1824
Paksi FC–Diósgyőri VTK 2–1
Paks, Városi Stadion
Solymosi Péter
852
Újpest FC–Haladás 1–0
Budapest, Szusza Ferenc StadionKassai Viktor
2050
Ferencváros–Bp. Honvéd 5–2Budapest, Groupama ArénaIványi Zoltán
7225
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC20135243–19+2444
2. Videoton FC20125343–23+2041
3. Debreceni VSC2094734–25 +931
4. Újpest FC2078527–25 +229
5. Budapest Honvéd2084833–35 –228
6. Paksi FC2076729–31 –227
7. Diósgyőri VTK2074933–32 +125
8. Puskás Akadémia FC2066826–31 –524
9. Balmazújváros2057826–28 –222
10. Vasas FC20631125–39–1421
11. Szombathelyi Haladás20621219–34–1520
12. Mezőkövesd Zsóry FC2038920–36–1617

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik