A „professzor”, aki felfedezte C. Ronaldót – de kicsit unalmas

Vágólapra másolva!
2016.08.13. 13:22
null
Leonel Pontes – kiváló szakember, de vezetőedzőként egyelőre tapasztalatlan (Fotó: AFP)
Leonel Pontesről már akkor lehetett tudni, hogy ő fedezte fel Cristiano Ronaldót, amikor még csak szóba került a neve a labdarúgó NB I-ben szereplő DVSC-nél. De mit lehet még bővebben tudni róla? Bemutatjuk a 44 éves szakember szakmai útját, valamint megszólaltatunk portugál újságírókat is, hogy még teljesebb képet kaphassunk a Loki új mesteréről.

SPORTING, VÁLOGATOTT, GÖRÖGORSZÁG, EGYIPTOM, DEBRECEN

A madeirai származású Leonel Pontes 30 évesen, jelentősebb játékos-pályafutás nélkül kezdte el edzői karrierjét. Nem is akárhol, a Sportingnál kapott állást, a B-csapat pályaedzője volt két éven keresztül, majd az U19-es csapathoz került, mielőtt 2005-ben felkerült az első kerethez.

Cristiano Ronaldo felfedezője
„Először 1997 márciusában láttam Cristianót Madeirán. Egy ismerősöm hívott fel, hogy tornát rendeznek, s feltétlenül meg kell néznem egy fiatal játékost – elevenítette fel a történteket Leonel Pontes a Nemzeti Sportnak. – Idősebb fiúk között játszott, de így is látszott, hogy különleges tehetség. Találkoztam a szüleivel, majd elvittem a csapatomhoz. Velünk edzett, s rögtön láttam, hogy valami különleges van benne. Azonnal telefonáltam a Sporting vezetőinek, és azt mondtam, hogy ezt a játékost magunkhoz kell vennünk, minél hamarabb. Később a Sporting B-csapatánál, majd a válogatottnál is dolgoztunk együtt, a mai napig jó a kapcsoltunk."

Négy éven keresztül volt Paulo Bento segítője, majd menesztése után rövid ideig vezetőedző is volt. Kettejük jó kapcsolata megmaradt, így a játékosként 35 válogatottságig jutó szakember magával vitte a nemzeti együtteshez is.

A világbajnokság és a csoportkörös búcsú után új feladat után kellett néznie, ekkor kezdte meg vezetőedzői karrierjét. Két évre aláírt a Marítimónál, amellyel 30 meccsen 13 győzelem és négy döntetlen mellett 13 vereséget könyvelhetett el, a csapat a 9. helyen zárta a szezont, ami nem volt rossz teljesítmény, mégis az idény vége előtt – néhány gyenge eredményt követően – menesztették.

Nem maradt sokáig állás nélkül, az ősszel már a görög Panetolikoszt trenírozta, de csupán öt meccs után elvált a szakember és a klub útja egymástól. Pontes legutóbbi állomáshelye az egyiptomi al-Ittihad volt, onnan márciusban távozott, miután 16 meccséből csak négyet nyert meg, emellett három döntetlen és kilenc vereség volt a mérlege.

Cristiano Ronaldóval a mai napig jó a kapcsolata
Cristiano Ronaldóval a mai napig jó a kapcsolata

MÉG A VIDI KORÁBBI EDZŐJÉNÉL IS JOBBAN TELJESÍTETT – ÍGY LÁTJÁK PORTUGÁLIÁBAN

Edzői karrierje alapján egyelőre nehéz megítélni Pontest, így portugál újságírókat kértünk meg, hogy mondják el véleményüket róla. Valter Marques, a Record újságírója szerint Portugáliában tisztelik a Debrecen új vezetőedzőjét, kollégája, Nuno Martins kiemeli, hogy az Eb-n és vb-n szerzett tapasztalata sokat érhet, de vezetőedzőként még nincs nagy rutinja, ezért korai lenne ítéletet mondani róla.

„Pontes professzor típusú edző, aki nagyszerűen bánik a fiatalokkal – mondta a Nemzeti Sport Online-nak Sérgio Krithinas, aki szintén a Record szakírója. – Ezt bizonyítja a Sporting U19-es csapatával szerzett bajnoki címe is”

„Ennél azonban sokkal nagyobb jelentősége van annak a ténynek, hogy az UEFA pro licences képzésén – amelyen olyan nevekkel tanult együtt Paulo Bento mellett, mint Vítor Pereira, a Fenerbahce, Rui Vitória, a Benfica és Paulo Sousa, a Fiorentina jelenlegi edzője – ő érte el a legmagasabb pontszámot!”

„Nagyon szervezett és módszeres edző, aki nagyszerűen érti a futballt. A probléma az imázsával van.Nem tud úgy erőt demonstrálni az öltözőben, mint például José Mourinho. Rendes, tiszteletreméltó ember, aki szereti a támadófutballt, de az eddigi klubjainál az volt a veszte, hogy elvesztette az irányítást a csapata felett.”

„Végtelenül nyugodt edző – véli Luís Filipe Simões, az A Bola szakértője. – Sokat tanult Paulo Bentótól, kiváló munkát végeztek együtt, de Portugáliában még nem igazán elismert edző. Ugyanakkor nagyon tanulékony és az edzések megtervezésének mestere.”

„Valójában ez a legnagyobb erőssége, mert bár úgy vélem, hogy a Debrecen nagyszerű döntést hozott vele, igazán a csapatok felkészítésében mozog otthonosan, és nem az irányításában. Ha őszinte vagyok, azt mondom, kicsit unalmas figura…”

ISMERŐS KÖZEGBE JÖN – NEM AZ ELSŐ PORTUGÁL A KLUBNÁL

„Az ideszerződésem története egyszerű: az ajánlat meghallgatása után tetszett az, amit felvázolt számomra a klub – mondta Pontes a Nemzeti Sportnak. – Természetesen számított az is, hogy a Debreceni Labdarúgó Akadémián itt voltak a honfitársaim. Az akadémia szakmai igazgatója, Luiz Castro aktív volt a kapcsolatépítésben. Az sem mellékes, ha az akadémián a portugál vonal érvényesül, akkor hasznos lehet ugyanaz a futballkultúra a felnőttcsapatnál.”

Hogy milyenek az első debreceni benyomásaim? A feltételek ideálisak, a Nagyerdei Stadion gyönyörű, az akadémián pedig minden megvan, ami kell. Jók a pályák, kéznél vannak a gyakorláshoz szükséges eszközök, azaz minden feltétel adva van ahhoz, hogy fejlődjünk.”

Különleges, rendkívüli alkalom volt az első találkozás az új csapattal. A játékosok nyitottnak tűntek, legalábbis ezt láttam a szemekben. Az edzésen is maximális koncentrációt tapasztaltam. Ilyenkor az a legfőbb feladatunk, hogy ismertessük az általános elképzeléseket, a fő stratégiát. Jó hangulatú volt a gyakorlás, a játékosok magatartása azt jelezte, hogy motiváltak, készek az előttünk álló harcra.”

„Arra kell felkészülnünk, hogy az egyre erősödő versenyben a saját játékosainkkal, a saját munkánkkal versenyképesek legyünk. A szurkolók harcos csapatot várnak, úgyhogy azt megígérhetem, hogy harcos csapatuk lesz.”

NB I, 2016–2017, 5. FORDULÓ
AUGUSZTUS 13., SZOMBAT HELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
18.00: Újpest–Gyirmót FC Győr Budapest, Illovszky Rudolf Stadion Erdős József
18.00: Videoton–Mezőkövesd Felcsút, Pancho Aréna Szabó Zsolt
18.00: Bp.Honvéd–Paks Budapest, Bozsik József Stadion Solymosi Péter
18.00: Haladás–DVTK Sopron, Városi Stadion Berke Balázs
18.00: DVSC–MTK (Tv: M5) Debrecen, Nagyerdei Stadion Karakó Ferenc
20.30: Ferencváros–Vasas (Tv: M5) Budapest, Groupama Aréna Iványi Zoltán
NB I., AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 4 3 1 10–3 +7 10
2. Vasas FC 4 3 1 6–3 +3 9
3. Budapest Honvéd 4 2 1 1 6–2 +4 7
4. DVSC-Teva 4 2 1 1 7–4 +3 7
5. Újpest FC 4 2 2 3–4 –1 6
6. Diósgyőri VTK 4 2 2 6–11 –5 6
7. Szombathelyi Haladás 4 1 2 1 5–5 0 5
8. Mezőkövesd Zsóry FC 4 1 2 1 4–4 0 5
9. Videoton FC 4 1 1 2 7–5 +2 4
10. Paksi FC 4 3 1 2–3 –1 3
11. Gyirmót FC Győr 4 2 2 2–10 –8 2
12. MTK Budapest 4 1 3 0–4 –4 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik