Légiósáradat Győrben, Nyíregyházán és Pécsen is

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.02. 21:18
null
Luis Ibánez már erősít a tavaszi szezonrajtra (Fotó: Korponai Tamás)
A nyugat-európai átigazolási időszak mai zárásához kapcsolódva kétrészes összeállításban tekintjük át, hogyan állnak a magyar csapatok az átigazolási piacon. Milyen posztra érkeztek eddig új játékosok, hova jöhetnek még. A magyar piac február 23-ig van nyitva (szabadon igazolható futballistákat ezután is lehet szerződtetni), de az NB I-ből nyugatra már csak ma lehet váltani. Kétrészes írásunkban másodszor a 9–16. helyezett csapatokkal foglalkozunk.

 

VÁLOGATOTT LÉGIÓSOKBÓL ÉPÜL ÚJ CSAPAT GYŐRBEN ÉS NYÍREGYHÁZÁN

A tabellán 9. helyen álló Győri ETO vezetőedzője, Miriuta László új együttest épít, és a korábbiakhoz képest csökken a keret létszáma. Ennek egyik jele a csapatra való távozó, köztük több korábbi alapember, mint például Varga Roland, Völgyi Dániel, Michal Svec (utóbbi két játékos sorsa még nem dőlt el, de Miriuta nem számol velük).

Az érkezők száma nem vetekszik a távozókéval, ellenben mind a négyen rögtön a kezdőcsapatban találhatják magukat. Jobbhátvédposzton a macedón válogatott Vladica Bradrovszki, a másik oldalon a Dinamo Zagrebtől érkezett argentin-olasz Luis Ibánez, a középpályán a kolozsvári Universitatea-tól szerződtetett Dan Bucsa, a támadósorban pedig a bosnyák válogatott, a tíz meccsen a spanyol élvonalban is pályára lépő Miroslav Stevanovic.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A GYŐRI ETO-NÁL
Érkezők: Vladica Brdarovszki (macedón, Peliszter – Macedónia), Dan Bucsa (román, Universitatea Cluj – Románia, szabadon igazolható), Luis Ibánez (argentin-horvát, Dinamo Zagreb – Horvátország), Miroslav Stevanovic (bosnyák, szabadon igazolható)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Bénes László, Németh Bence, Szabó Levente

Kiszemeltek:Nagy János (Újpest, próbajáték)

Távozók: Valentin Babic (horvát, szabadon igazolható), Dudás Ádám (Haladás), Marián Had (szlovák, Dukla Banská Bystrica – Szlovákia), Leandro Martínez (olasz-argentin, Haladás), Mihai Nicorec (román, szabadon igazolható),Sváb Dániel (szabadon igazolható), Takács Ákos (befejezte pályafutását), Varga Roland (Ferencváros), Rafe Wolfe (Dunaújváros PASE)
Kölcsönbe távozók: Illés Dávid (Lombard Pápa), Pongrácz Viktor (Lombard Pápa)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak: Milos Kocics (szerb), Stieber András (érdeklődnek iránta: Lombard Pápa), Michal Svec (cseh), Lazar Sztanisics (szerb), Völgyi Dániel (érdeklődnek iránta: Nyíregyháza, PAFC, Vasas)

A Kecsemét finoman szólva sem tartozik hazánk legtehetősebb klubjai közé, éppen ezért az átigazolási politikáját is döntő módon befolyásolja a pénz. Előszeretettel nyúl saját nevelésű labdarúgókhoz, szívesen alkalmaz kölcsönjátékosokat is, de nem riad vissza a kevésbé ismert légiósok alkalmazásától sem. Mindegyik természetesen a költséghatékony megoldások közé tartozik.

A KTE téli átigazolási terveit elsősorban a távozók határozhatják meg. Már biztos, hogy Pakson folytatja pályafutását az ősz egyik legeredményesebb (három gól és hat gólpassz) kecskeméti támadója, Balázs Zsolt, de korábban szerződést bontottak a montenegrói csatárral, Darko Pavicseviccsel is. Bekő Balázs vezetőedző a két futballista helyére szívesen látna új gólvágót, de hogy ez megvalósul-e, aligha rajta múlik.

A védelemből távozott a rutinos belső védő, Varga Róbert és a fiatal jobb oldali védő, Botka Endre. Előbbi hazatért Győrbe, és a másodosztályú Gyirmót játékosa lesz, utóbbi kölcsönből visszatért a Budapest Honvédhoz. Bekő Balázs a felkészülési mérkőzéseken többnyire az ötvédős rendszert gyakoroltatta csapatával. Ebben a felállásban fontos szerepe van a két szélső védőnek, és bár bal oldalra megvannak, a jobb oldali védő hiányposzt a kecskemétieknél. A felkészülés alatt több próbajátékost is teszteltek ide, de egyelőre nem találták meg a megfelelő embert.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A KECSKEMÉTI TE-NÉL
Érkezők: Kovács Dániel (szabadon igazolható)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Sztefan Radoja (szerb, szabadon igazolható – próbajáték), Nebojsa Szkopljak (szerb, Novi Sad – Szerbia)
Távozók: Balázs Zsolt (Paks), Darko Pavicsevics (montenegrói, szabadon igazolható), Varga Róbert (Gyirmót FC Győr)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Botka Endre (Bp. Honvéd)
Távozhatnak:

Nyíregyházán hasonló a helyzet, mint Győrben: hazájukban válogatottságig jutó légiósokból épül új csapat. Más kérdés, hogy a Spartacushoz kétszer annyian érkeztek, mint az ETO-hoz, és bár Mátyus János vezetőedző biztos benne, hogy nem lőttek bakot az új fiúkkal, a nyolcból hét újonccal felálló csapata szombaton hét gólt kapott a Debrecen vendégeként.

A Nyíregyháza két legnevesebb fogása a téli átigazolási piacon a két 31 éves szlovák válogatott játékos, Igor Zofcák középpályás és Juraj Halenár csatár. Az előző években mindketten alapemberek voltak a 10-szeres szlovák bajnoknál, de megromlott a viszonyuk a vezetőséggel és a szurkolókkal. Ráadásul a csapat a csalódást jelentő ötödik helyen áll a tabellán, így a jövőben, több társukhoz hasonlóan, már velük sem számoltak Pozsonyban. Annak ellenére, hogy Halenár például a Slovan házi gólkirálya volt az ősszel öt találattal. Nyíregyházán viszont meghatározó játékosként számolnak velük. Mindketten ingyen kerültek a csapathoz.

Átigazolási díjat a hírek szerint csak L'Imam Seydiért kellett fizetni. A francia csatár nyolc meccsen két gólt szerzett az ősszel az NB I-ben. Zofcák és Halenár mellett másik három, télen érkező válogatott labdarúgótól, a lett belső védőtől, Deniss Ivanovstól (hazájából, az FK Liepajától érkezett), a grúz védekező középpályástól, Zurabi Arzianitól (az orosz másodosztályú Szahallintól jött) és a Ferencvárosnál keveset játszó, kölcsönbe érkező szerb származású, de magyar válogatott balhátvédtől, Bosnjak Predragtól is sokat remél a szakmai stáb.

Mátyus múlt héten még arról beszélt, hogy esetleg a támadósorba érkezhet még új játékos (úgy tudjuk, Pölöskey Péter került szóba, de a pécsi csatár ügyében nem született egyezség), de a kínos debreceni zakó után nem lepődnénk meg, ha több változás is lenne még a keretben.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A NYÍREGYHÁZA SPARTACUSNÁL
Érkezők: Zurabi Arziani (grúz, Szahalin – Oroszország), Dato Darcimelija (grúz, FK Szevasztopol II – Ukrajna), Juraj Halenár (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia), Deniss Ivanovs (lett, FK Liepaja – Lettország), Michael Kovacevic (svájci, szabadon igazolható, legutóbb Sztara Zagora – Bulgária), L’Imam Seydi (francia, Nyíregyháza Spartacus), Igor Zofcák (szlovák, Slovan Bratislava – Szlovákia)
Kölcsönbe érkezők: Bosnjak Predrag (FTC)
Kölcsönből visszatérők: Dajka László (Nyírbátor), Perger Géza Bence (Balmazújváros), Reznek Donát (Balmazújváros)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:

Távozók: Huszák Tamás (Soroksár), Molnár Marcell (Siófok), Patály János (Diósd?), Póti Krisztián, Sándor István (Soroksár), Spitzmüller István (Békéscsaba), Borisz Zsivanovics (szerb)
Kölcsönbe távozók: Bajzát Péter (Mezőkövesd), Gengeliczki Gergő (Mezőkövesd), Reznek Donát (Cigánd)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Nagy Zoltán (DVSC), Szécsi Márk (DVSC)

A PÉCS, A HALADÁS ÉS A DUNAÚJVÁROS MÁR ERŐSÍTETT, A LOMBARD ÉS A HONVÉD MÉG KEVÉSBÉ

A Nyíregyházához hasonlóan 14 pontos, és ugyancsak a veszélyzónában, a 12. helyen tanyázó Lombard Pápánál mindegyik csapatrészbe szeretne még erősíteni Lengyel Ferenc vezetőedző. Eddig két NB II-es játékost (Eisenberger Tamás, Juhász Dániel) és két U-válogatott győrit (Illés Dávid, Pongrácz Viktor) szereztek meg a pápaiak. Eközben az elmúlt hetekben egymást váltják a próbajátékosok, akik közül két győri, a középpályás, Stieber András és a támadó, Vankó Imre szerződtetését javasolja a szakmai stáb. Az alapemberek közül Kenesei Krisztián a Vasasba tart (az angyalföldiekkel már megegyezett, de pápai szerződését még nem bontotta fel), és távozik Tóth Gábor is.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A LOMBARD PÁPÁNÁL
Érkezők: Eisenberger Tamás (Siófok), Juhász Dániel (BKV Előre)
Kölcsönbe érkezők: Illés Dávid (Győri ETO), Pongrácz Viktor (Győri ETO)
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:Stieber András (Győri ETO), Vankó Imre (Győri ETO, próbajáték), Weller Wilson Pereira (brazil, szabadon igazolható, legutóbb Cartaginés – Costa Rica, próbajáték)
Távozók: Andrei Florean (román)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak: Benkő Krisztián (érdeklődnek iránta: Brönshöj – Dánia), Faggyas Milán (érdeklődnek iránta: Békéscsaba), Kenesei Krisztián (érdeklődnek iránta: Vasas), Marián Sluka (szlovák), Tóth Gábor

A Lombardhoz hasonlóan a Honvédnál is egyelőre a távozók sora a hosszabb. A kispestiek eddig csak a szerb csatár, Bratiszlav Punosevac szerződtetését jelentették be, igaz, hogy a kilenc távozóból csak Raffaele Alcibiade számított alapembernek az őszi csapatban.

Többen próbajátékra érkeztek, illetve érkeznek. amerikai források szerint a mexikói csatár, David Izazola ügylében már megszületett az egyezség, és a venezuelai középpályás, Jesús Meza is arról írt közösségi oldalán, hogy szerződést kötött a Honvéddal, a kispesti klubnál azonban Gács Pál ügyvezető közölte, nem tud újabb szerzeményről beszámolni. Csábi József vezetőedző ugyanakkor arról beszélt a Lombard elleni szombati felkészülési meccs (1–1) után az NSO-nak, hogy még mindegyik csapatrészbe érkezhet új játékos.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A BUDAPEST HONVÉDNÁL
Érkezők: Bratiszlav Punosevac (szerb, Radnicski Nis – Szerbia)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Bobál Dávid (Soproni VSE), Botka Endre (Kecskemét), Csábi Mihály (Soproni VSE), Czuczi Márton (Békéscsaba), Daru Bence (Siófok), Lőrinczy Attila (Békéscsaba), Emmanuel Mensah (ghánai, FK Bodva Moldava nad Bodvou – Szlovákia)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Hidvégi Sándor (Ferencváros, kölcsönben az MTK-nál), David Izazola (mexikói, Pumas UNAM – Mexikó), Francis Koné (togói-elefántcsontparti, szabadon igazolható – próbajáték), Jesús Meza (venezuelai, szabadon igazolható, legutóbb Olympiakosz Volosz – Görögország – próbajáték), Michael Rabusic (cseh, Hellas Verona/Perugia, Olaszország), Székely Szabolcs (romániai, Poli Timisoara, szabadon igazolható – próbajáték)
Távozók: Donald Bendé Bende (elefántcsontparti, szabadon igazolható), Thomas Iyock Job (kameruni, szabadon igazolható), Andrea Mancini (olasz, Haladás, szabadon igazolható volt), Cristian Portilla (spanyol, szabadon igazolható), Anatolis-Alexis Sundas (román-görög, Fidelis Andria – Olaszország), Kandia Traoré (elefántcsontparti, szabadon igazolható), Vereckei Dániel (szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Raffaele Alcibiade (olasz, Haladás), Bobál Gergely (Gyirmót)
Kölcsönből visszamentek klubjukhoz:
Távozhatnak: Jevrem Kosznics (olasz, érdeklődnek iránta: Brescia – Olaszország)

A kieső helytől két pontra lévő Dunaújváros egy sor, az ősszel nem (megfelelően) teljesítő játékost elküldött, érzékenyebb veszteség is érte ugyanakkor a dunaújvárosiakat (az ősszel 14 meccsen játszó Zsótér Donátot Újváros helyett a tavasszal Felcsútra adja kölcsön a Videoton), ezért várhatóak voltak és lesznek is még változások a keretben. Érkezett az erősítésre szoruló védelembeRafe WolfeésVaskó Tamás, akik megfelelő igazolások lehetnek, ha kihozzák magukból azt, ami bennük van – mind a ketten voltak már jobb formában is karrierjük során.

A Csákvárra távozó kapus, Milinte Árpád pótlásátSafet Jahiccsaloldották meg Dobos Barnáék, míg a csatárok terén „szerbváltás" történt: Milan Perics ment,Goran Maricsjött. Kiszemeltek terén nincs hiány, a legismertebb név a Videoton jobbhátvédje, Álvaro Brachi, de mégaz ötödosztályból (a BLSZ II-ből) is kiszúrt egy támadót a szakmai stáb, amely minden bizonnyal szeretné még erősíteni a csapatot a tél utolsó heteiben.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DUNAÚJVÁROSNÁL

Érkezők: Safet Jahic (szlovén, szabadon igazolható, legutóbb Kaposvári Rákóczi), Goran Marics (szerb, szabadon igazolható, legutóbb Lombard Pápa), Vaskó Tamás (szabadon igazolható, legutóbb PAFC), Rafe Wolfe (Győri ETO)
Kölcsönbe érkezők: Papp Máté (Videoton, legutóbb PAFC, kölcsönben)
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:

Kiszemeltek: Álvaro Brachi (spanyol – Videoton), Füstös Krisztián (Szpartak Szubotica – Szerbia), Hajdók Gábor (legutóbb Bölcske, kölcsönben), Holczer Ádám (Soroksár), Juraj Piroska (szlovákiai, FK Senica – Szlovákia), Szellák Soma (szabadon igazolható), Tóth Tibor (legutóbb Bölcske, kölcsönben), Louis René Zome (kameruni, Inter CDF)
Távozók: Timotej Dodlek (szlovén, szabadon igazolható), Józsi György (szabadon igazolható), Rowen Muscat (máltai, szabadon igazolható), Szalai Tamás (Csákvár)
Kölcsönbe távozók:Milinte Árpád (Csákvár)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz: Hangya Szilveszter
(MTK), Milan Perics (szerb, Videoton, onnan Donji Szrem – Szerbia), Zsótér Donát (Videoton, onnan PAFC kölcsönbe)
Távozhatnak:

A 15., még kieső helyen álló Haladásnál alaposan kicserélődött a keret. A középpályán a két győri érkező, Dudás Ádám és Leandro Martínez nagy erősítést lehet, és a korábban a Honvédnál szereplő Andrea Mancini és Nagy Patrik is bővítheti a variációs lehetőségeket.

A hátsó alakzatban a Mancinihez hasonlóan volt honvédos olasz, a kispestiektől kölcsönkapott Raffaele Alcibiade jelenthet erősítést, míg a Juventusnál is megforduló kapus, Laurentiu Branescu Rózsa Dániel új riválisa lesz.

A szombathelyieknél edz Leandro Martínez testvére, a 20 éves Emanuel Martínez, de további minőségi javulást nem annyira tőle, hanem további két olasz kiszemelttől remélnek. Egyikük egy eddig még meg nem nevezett balhátvéd (erre a posztra szóba került már a Pécsen szabadlistára helyezett Mohl Dávid is), a másikuk pedig a kolozsvári CFR középpályása, Davide Petrucci, akinek lehetséges érkezéséről már korábban beszámoltunk, és úgy tudjuk, még mindig nem dőlt el az ügye.

Az őszi keretből heten is távoztak, de egyikük sem tartozott a „kihagyhatatlan” kategóriába.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A HALADÁSNÁL
Érkezők: Dudás Ádám (Győri ETO), Andrea Mancini (olasz, Bp. Honvéd, szabadon igazolható volt), Leandro Martínez (olasz-argentin, Győri ETO), Nagy Patrik (SV Seligenporten – Németország)
Kölcsönbe érkezők: Raffaele Alcibiade (olasz, Bp Honvéd), Laurentiu Branescu (román, a Juventus és a Virtus Lanciano közös tulajdona – Olaszország)
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Mohl Dávid (PMFC), Davide Petrucci (olasz, CFR Cluj – Románia), Emanuel Martínez (olasz-argentin, próbajáték)
Távozók: Dvorschák Gábor (Mezőkövesd), Gyurján Bence (Gyirmót FC Győr), Mursits Roland (szabadon igazolható, Békéscsaba) Szakály Attila (ZTE FC)
Kölcsönbe távozók: Andrij Jefremov (ukrán, OFC Russel Gabcíkovo, Bős – Szlovákia), Medgyes Zoltán (Mezőkövesd), Zsirai Martin (Ajka)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak: Farkas Márk (szabadon igazolható, Békéscsaba?), Kamil Kopúnek (szlovák, szabadon igazolható), Kulcsár Kornél (Mezőkövesd – kölcsön után végleg?), Nagy Olivér (szabadon igazolható), Radó András (érdeklődnek iránta: külföld), Skriba Máté, Városi Viktor (szabadon igazolható), Zamostny Balázs (szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Sopron)

A Pécsi MFC-nél az őszi szezon végén érkező Robert Jarni vezetőedző azzal indította az új keret kialakítását, hogy elköszönt az azóta Debrecenbe szerződő Wittrédi Dávidtól – valamint Lantos Leventétől, Mohl Dávidtól és Pölöskey Pétertől (előbbi már távozott, utóbbi kettő szabadlistás).

A sereghajtó baranyaiaknál túl sok mozgás nem volt a télen, a megüresedő helyeket igyekeztek feltölteni a vezetők. A balhátvéd posztjára érkezett a horvát Mario Tadejevic, akinek ősszel nem volt csapata, a pécsi vezetők szerint azért, mert kivárt a megfelelő ajánlatra, őt Jarni kifejezett kérésére szerződtették, korábban dolgoztak együtt Szarajevóban. A szintén horvát Ivor Weitzer az NK Zadarban játszotta végig az őszt, a középpályás három gólt is szerzett, ami nem rossz ajánlólevél, ahogy a Siófok elleni felkészülési meccsen szerzett bombagólja sem. Ráadásul ingyen érkezett, mert ki tudott lépni a horvátországi szerződéséből.

A legtöbbet viszont alighanem a korábbi bolgár válogatott csatártól, a korábban az olasz Inter utánpótlásában is megforduló Dimitar Makrievtől várják, akit a Transfermarkt 500 ezer eurós becsült értékkel a baranyaiak legértékesebb játékosának tart, és úgy tudjuk, a klub legjobban kereső játékosai közé fog tartozni. Az ősszel Hongkongban játszott, a legutóbbi idényben pedig 19 bajnokin hat gólt szerzett a Levszki Szófiában. A pécsiek még egy csatárt szeretnének igazolni.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PÉCSI MFC-NÉL
Érkezők: Dimitar Makriev (bolgár, szabadon igazolható – legutóbb South China, Hongkong), Mario Tadejevic (horvát, szabadon igazolható), Ivor Weitzer (horvát, NK Zadar – Horvátország)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Horvát Gábor
Kiszemeltek: Branko Ojdanic (bosnyák-horvát, szabadon igazolható)

Távozók: Gránicz Patrik (szabadon igazolható), Lantos Levente (Kozármisleny), Wittrédi Dávid (DVSC, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:

Távozhatnak: Balogh Béla (érdeklődnek iránta: DVTK), Mohl Dávid (érdeklődnek iránta: Haladás), Pölöskey Péter, Gránicz Patrik, Beke Péter (mindkettő kölcsönbe)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik