A Nikolics-pótló megjött, de marad a csatár? Új verseny a Fradinál

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.02. 14:25
null
Igaznak bizonyultak korábbi értesüléseink, Mirko Ivanovszkival erősített a Vidi Kolozsvárról (Fotók: <a href="http://www.vidi.hu" target="_blank">vidi.hu</a>)
A nyugat-európai átigazolási időszak mai zárásához kapcsolódva kétrészes összeállításban tekintjük át, hogyan állnak a magyar csapatok az átigazolási piacon. Milyen posztra érkeztek eddig új játékosok, hova jöhetnek még. A magyar piac február 23-ig van nyitva (szabadon igazolható futballistákat ezután is lehet szerződtetni), de az NB I-ből nyugatra már csak ma lehet váltani. Ez utóbbi kitétel leginkább a Videotont, illetve Nikolics Nemanját érintheti. Kétrészes írásunkban először az 1–8. helyezett csapatokkal foglalkozunk.   

 

A NIKOLICS-PÓTLÓ MÁR MEGJÖTT, DE MÉG NIKOLICS IS A VIDINÉL

A listavezető Videoton esetében eddig is az volt az alapvetés, hogy minden posztra legyen két azonos képességű játékos a csapatban. A keretben történő változások is ennek megfelelőek voltak, ám még nem jelentenénk ki, hogy végeztek az átigazolásokkal.

A portugál belső védő, Marco Caneira távozott, ugyanakkor érkezett a francia balhátvéd (a középpályán is bevethető) Rémi Maréval. Kölcsönadták Kleinheisler Lászlót és az őszt Dunaújvárosban töltő Zsótér Donátot a Puskás Akadémiának, így nem lenne meglepetés, ha a támadó középpályás posztjára érkezne még erősítés.

A tél legnagyobb kérdése Székesfehérváron Nikolics Nemanja jövője. A magyar válogatott csatár iránt több klub is érdeklődött (a szóba jöhető lehetőségekről korábban bővebben értekeztünk), távozására már felkészült a Videoton a macedón Mirko Ivanovszki szerződtetésével. Feczesin Róberttel együtt így jelenleg három centere van a Vidinek, igaz, edzőmeccsen előfordult olyan, hogy Ivanovszki együtt kezdett Feczesinnel.

Nikolics fehérvári jövője a mai nyugat-európai piaczárás utolsó órájáig nyitott lehet, ha eladják (ez az utolsó lehetőség erre, mert nyáron már ingyen távozhat), akkor az érte kapott pénzből még jöhet erősítés Fehérvárra a téli szünetben, akár a csatársorba is. Mint azt mai hírünkben már jeleztük, Nikolicsért elsősorban Angliából érkezhet ajánlat az utolsó pillanatban.

Úgy tudjuk, a Premier League-ből a csatárt kereső, a tabellán 18. helyen álló Hull City érdeklődik, míg a másodosztályból a Readingről és a Sheffield Wednesdayről hallani – ez utóbbi információt a The Guardian is megerősítette. Az angol lap ugyanakkor úgy értesült, jelenleg nagyobb esély van arra, hogy Nikolics végül mégis marad a Videotonban a tavaszi szezonra, mert a szóba jöhető kérők mást szerződtetnek csatárposztra.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A VIDEOTONNÁL
Érkezők: Mirko Ivanovszki (macedón, CFR – Románia), Rémi Maréval (francia, Maccabi Tel-Aviv – Izrael)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:
Papp Máté (PAFC), Milan Perics (Dunaújváros), Zsótér Donát (Dunaújváros)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Borne Barisic (horvát, NK Osijek – Horvátország), Alekszander Grazdani (albán-görög, Ravenna – Olaszország)
Távozók: Marco Caneira (portugál, ?), Milan Perics (szerb, Donji Szrem – Szerbia)
Kölcsönbe távozók:Kleinheisler László (PAFC), Nagy Zsolt (PAFC), Papp Máté (Dunaújváros), Zsótér Donát (PAFC)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak: Álvaro Brachi (spanyol, érdeklődnek iránta: Dunaújváros), Nikolics Nemanja (Crystal Palace, Reading – Anglia; Bordeaux – Franciaország; Olaszország; Celta Vigo – Spanyolország), Dinko Trebotic (horvát, érdeklődnek iránta: Celta Vigo – Spanyolország; Genoa – Olaszország; Lech Poznan – Lengyelország)


GARAMI MOST SEM ROBBANTOTT, AHOGY A DVSC SEM; DIÓSGYŐRI TÁVOZÓK

A 2. helyen álló MTK szakmai igazgatója, Garami József a nyárhoz hasonlóan télen sem robbantotta fel az átigazolási piacot. Lezárt átigazolása egy van a kék-fehéreknek – az is a távozók oldalán –, Rodenbücher István fél plusz két évre a Pakshoz szerződött. Az újonnan érkezők listája egyelőre üres, egy próbázója van az MTK-nak, egy kapus a szerb másodosztályból, valamint ketten (Hangya Szilveszter és Myke Bouard Ramos) visszatértek kölcsönből, de nem biztos, hogy maradnak is a tavaszi szezonra. Nagy változások egyébként a továbbiakban sem várhatóak a keretben.

A 3. helyen telelő DVTK-tól két alapember távozott: a kínai Jatajhoz igazoló Elek Ákos és a lengyel Lech Poznanhoz szerződő Kádár Tamás. Elek helyére, a középpályára érkezett a legutóbb Cipruson játszó szerb Milos Krsztics, míg Kádár helyettesét még keresik a vezetők. Az első számú kiszemelt a paksi Kovács Gábor, de klubjával még nem sikerült egyezségre jutni. Rajta kívül szóba került a pécsi Balogh Béla és a pozsonyi Slovanban játszó Hudák Dávid megszerzése is. A védelem mellett még a középpálya támadó szekciójában szeretne erősíteni Tomiszlav Szivics vezetőedző.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ MTK BUDAPESTNÉL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Hangya Szilveszter
(Dunaújváros), Myke Bouard Ramos (brazil, Kisvárda?), Rodenbücher István (Vasas)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Vukovics (próbajátékon a szerb másodosztályból)
Távozók: Rodenbücher István (Paks)
Kölcsönbe távozók: Sergio Tamayo (spanyol, ?)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak:
TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DIÓSGYŐRI VTK-NÁL
Érkezők: Milos Krsztics (szerb, Nea Szalamisz – Ciprus, szabadon igazolható)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Balogh Béla (PMFC), Hudák Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kovács Gábor (Paks), Luis Ramos (hondurasi, AZAL – Azerbajdzsán)
Távozók: Debreceni András (Vasas), Elek Ákos (Csangcsun Jataj – Kína), Kádár Tamás (Lech Poznan – Lengyelország), Nenad Rajics (szerb, szabadon igazolható)
Kölcsönbe távozók: Csirszki Martin (Szolnok), Szabó Balázs (Soproni VSE)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak: Barczi Dávid (érdeklődnek iránta: Újpest), Bori Gábor (érdeklődnek iránta: Nyíregyháza)

A DVSC-nél nagy játékosmozgás nem szokott történni a téli átigazolási időszakban, ha mégis, általában az esetleges távozók miatt. Az már korábban eldőlt, hogy a szlovén támadó, Dalibor Volas az NK Mariborban folytatja pályafutását, most már viszont az is biztos, hogy a jövőben az ősszel kevés játéklehetőséghez jutó francia csatár, L’Imam Seydi a Nyíregyháza Spartacust fogja erősíteni.

A megüresedő helyekre először Wittrédi Dávid érkezett Pécsről, aki bár nem vérbeli csatár, a támadósorban alternatívát jelenthet. A bő kerettel rendelkező Lokinak az sem jelentene hatalmas problémát, ha Wittrédin kívül már senkit sem igazolnának, ám ha egy gólerős befejező csatár mégis a látószögükbe kerülne, nem titkoltan szívesen lecsapnának rá.
Kölcsönből visszatért Debrecenbe Kondás Kristóf (Balmazújváros), Nagy Zoltán (Nyíregyháza), Szatmári Csaba (Balmazújváros), Szécsi Márk (Nyíregyháza) is, ám az ő sorsuk egyelőre kérdéses.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A DEBRECENI VSC-TEVÁNÁL
Érkezők: Wittrédi Dávid (PMFC, szabadon igazolható)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők: Kondás Kristóf
(Balmazújváros), Nagy Zoltán (Nyíregyháza), Szatmári Csaba (Balmazújváros), Szécsi Márk (Nyíregyháza)
Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:
Távozók: L’Imam Seydi (francia, Nyíregyháza Spartacus), Dalibor Volas (szlovén, NK Maribor – Szlovénia)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak: Rene Mihelic (szlovén, érdeklődnek iránta: Spezia – Olaszország, Eintracht Braunschweig – Németország), Varga József (érdeklődnek iránta: külföld)

 

ÚJ VERSENYHELYZET, „KÉT CSAPAT” – A FRADINÁL MÁR BEZÁRT A BAZÁR?

Ralf Zumdick, a Ferencváros másodedzője azt mondta, szeretnék, hogy minden poszton két kiváló játékosuk legyen, a téli igazolások alapján ez nagyjából meg is van, nem is lennénk meglepve, ha a három szerzemény után újabb futballista már nem érkezne a zöld-fehérekhez. három olyan posztra – balhátvéd, irányító középpályás, szélső – érkezett új játékos, amely valóban erősítésre szorult.

Érkezett Hajnal Tamás, akire a jelenlegi magyar mezőnyben akkor is szüksége lenne a Fradinak, ha a posztján többen lennének a keretben, így pedig, hogy klasszikus irányítója nincs a zöld-fehéreknek, különösen jó igazolás lehet, aki az eddigi felkészülési meccsek tapasztalata alapján hamar beilleszkedett a Thomas Doll vezetőedző által kitalált szerkezetbe.

Roland Lamah az ősz folyamán jött az FTC-hez, még volt lemaradása, de a tavasszal minden bizonnyal alapember lesz, a másik szélen azonban várhatóan szintén rendszeres játékelehetőséget kap a télen Győrből igazolt Varga Roland. A válogatott labdarúgó, Hajnalhoz hasonlóan gólokkal, gólpasszokkal hálálta meg már a felkészülési találkozókon is a bizalmat, de a szélen a két fentebb említett játékos nélkül is van variációja Dollnak: Somália, Nagy Dániel, Ugrai Roland is bevethető itt. (Ezért talán nincs is nagy szükség a brazil kiszemeltre, Marcos Júniorra, akinek az ügyében nem született egyezség a Fluminensével.)

A 20 éves ecuadori válogatott balhátvéd Cristian Ramírez kölcsönvétele a Düsseldorftól a balhátvéd posztján teremthet új versenyhelyzetet. Ősszel Philipp Bönig volt a legtöbbször kezdő balhátvéd – az ő cseréje volt a télen Nyíregyházára kölcsönadott Bosnjak Predrag –, de a 34 éves németre hosszú távon nem tud már számítani a Fradi. Ráadásul ősszel a legtöbb kapott akciógólnál (öt esetben) az ő oldalán vezetett támadást az ellenfél, vagyis Bönig védőmunkája kevésbé volt hatékony.

A Fradi így valóban felállíthat két, hasonló képességű kezdő tizenegyet. A Dibusz – Dilaver, Mateos, Pavlovic, Ramírez – Gera, Gyömbér, Hajnal – Varga, Böde, Lamah tizenegy mellett a Jova – Csilus Á., Batik, Nalepa, Bönig – Busai, Csukics, Kukuruzovic – Somália, Lauth, Ugrai kezdő sem számítana gyengének az NB I-ben.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A FERENCVÁROSNÁL
Érkezők: Hajnal Tamás (szabadon igazolható),Varga Roland (Győri ETO)
Kölcsönbe érkezők: Cristian Ramírez (ecuadori, Fortuna Düsseldorf – Németország)
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Popov Patrik, Haris Attila
Kiszemeltek: Marcos Júnior (brazil, Fluminense, legutóbb kölcsönben Vitória – Brazília)

Távozók:
Kölcsönbe távozók: Bosnjak Predrag (szerb-magyar, kölcsönbe, Nyíregyháza), Holman Dávid (Lech Poznan – Lengyelország)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:

Távozhatnak: Tomislav Havojic (horvát)

ÚJPESTI ÁLLANDÓSÁG, FELCSÚTI VÁSÁRLÁS

Az Újpestnél érdemi változás még nem történt a keretben. Jönnek-mennek a különböző játékosok a Duchatelet család érdekeltségi körébe tartozó csapatoktól, illetve csapatokhoz. Hét kiegészítő ember távozott, többen pedig tesztelésre érkeztek. Két meghatározó futballista szerződtetését tervezik a támadósorba, illetve érkezhet két tehetséges fiatal is. Friss hír, hogy a válogatott szélső, Simon Krisztián az 1860 Münchenhez szerződött.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS AZ ÚJPEST FC-NÉL
Érkezők:
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek: Jovan Baosics (montenegrói, Mogren Budva – Montenegró), Murai Márk (szabadon igazolható, legutóbb Kaposvár), Mihailo Perovics (montenegrói, Buducsnoszt Podgorica – Montenegró), Yashir Pinto (chilei, Bahlinger SC – Németország, szabadon igazolható), Ronnie Stam (holland, Standard Liege – Belgium)
Távozók: Berat Ahmeti (albán, szabadon igazolható), Marko Dmitrovics (szerb, Charlton – Anglia), Aristote Mboma (finn, szabadon igazolható), Jérémy Serwy (belga, szabadon igazolható), Simon Krisztián (1860 München – Németország)
Kölcsönbe távozók: Rodrigo Rojo (uruguayi, Sint-Truiden – Belgium)
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Dani Ponce (spanyol, AD Alcorcón – Spanyolország), Nebojsa Koszovics (montenegrói, Standard Liege – Belgium)
Távozhatnak: Nagy János (próbajátékon a Győri ETO-nál)

A paksiak nem rendelkeznek olyan bő kerettel, mint a legtehetősebb magyar klubok, így minden esetleges távozó fejtörést okozhat Csertői Aurél vezetőedzőnek. Ami már biztos, a válogatottban is számításba vett Fiola Attila a Puskás Akadémia FC-ben folytatja pályafutását. A sokoldalú játékos akkor is érzékeny vesztesége lehet a csapatnak, ha egyetértünk azzal a közhellyel, hogy senki sem pótolhatatlan.

A kiváló őszi szereplés természetesen felkeltette a riválisok érdeklődését is a meghatározó játékosok iránt, így nem lenne meglepetés, ha a belső védő poszton remeklő Kovács Gábor vagy a támadásokban aktív Bartha László is távozna. Mindkettejükkel kapcsolatban lehetett hallani a DVTK érdeklődéséről, de utóbbiért Törökországból is informálódtak. Jelen helyzetben Kovács távozására lehet nagyobb esély, aki Kádár helyettese lehet Diósgyőrben, ha a klubok megegyeznek vételáráról.

Az érkezők oldalon eddig két játékos található: a Kecskemétről távozó támadó, Balázs Zsolt, és az MTK-val szerződést bontó belső védő, Rodenbücher István. Velük mindenképp növekszik a Paks variációs lehetőségei, hogy milyen szerep juthat nekik Pakson az attól is függ, lesznek-e még távozók.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PAKSI FC-NÉL
Érkezők: Balázs Zsolt (Kecskemét), Rodenbücher István (MTK, legutóbb kölcsönben Vasas)
Kölcsönbe érkezők:
Kölcsönből visszatérők:

Az utánpótlásból felkerültek:
Kiszemeltek:
Távozók: Fiola Attila (PAFC)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Távozhatnak: Bartha László (érdeklődnek iránta: DVTK, Balikesirspor – Törökország), Kovács Gábor (érdeklődnek iránta: DVTK)

A Puskás Akadémia átigazolási politikáját továbbra is a Videotonnal való szoros kapcsolat határozza meg, így ahogy számítani lehetett, többen is érkeztek Fehérvárról. Kleinheisler László, Nagy Zsolt és Zsótér Donát is a Videoton játékosaként kölcsönbe került Felcsútra, bár nem ismeretlen közegbe csöppentek, hiszen korábban mindhárman a klub akadémista növendékeiként váltak felnőtt labdarúgóvá. A védelem megerősítésére viszont nem sajnáltak pénzt áldozni sem, ugyanis a válogatott Fiola Attilát élő szerződéséből vásárolták ki a paksiaktól.

A távozók között talán Czvitkovics Péter a legismertebb, a válogatott középpályástól valószínűleg többet vártak volna a vezetők ősszel, ezért köszöntek el tőle. Marin Ljubicic a szlovákiai DAC-hoz igazolt, ám a korábbi horvát utánpótlás válogatott középpályás egyetlen bajnoki mérkőzésen sem lépett pályára a PAFC színeiben, így aligha nevezhető érzékeny veszteségnek. A mindössze öt bajnokin szerepet kapó Papp Máté pótlása sem jelent lehetetlen küldetést Benczés Miklós vezetőedzőnek, ő kölcsönből visszatért klubjához, a Videotonhoz, amely máris tovább adta az újonc Dunaújvárosnak.

Összességében kijelenthetjük, hogy a PAFC eddig jól erősített, a távozók helyére fiatal, motivált játékosok érkeztek, akik meghatározó játékossá is válhatnak Felcsúton.

TÉLI JÁTÉKOSMOZGÁS A PUSKÁS AKADÉMIA FC-NÉL
Érkezők: Fiola Attila (Paks)
Kölcsönbe érkezők: Kleinheisler László (Videoton), Nagy Zsolt (Videoton), Zsótér Donát (Videoton, legutóbb Dunaújváros kölcsönben)
Kölcsönből visszatérők:
Barcsay Márk (Csákvár)
Az utánpótlásból felkerültek:
Koronczi Bence, Zima Ádám
Kiszemeltek:
Távozók: Czvitkovics Péter (szabadon igazolható, érdeklődnek iránta: Vasas), Marin Ljubicic (horvát, DAC – Szlovákia)
Kölcsönbe távozók:
Kölcsönből visszatértek klubjukhoz:
Papp Máté (Videoton, onnan Dunaújváros, kölcsönbe)
Távozhatnak: Sztefan Denkovics (montenegrói, érdeklődnek iránta: Zawisza Bydgoszcz – Lengyelország?), Lubos Hajdúch (szlovák), Renato Kelic (horvát, érdeklődnek iránta: Lech Poznan – Lengyelország)

Összeállításunk második részében a 9–16. helyezett csapatokkal foglalkozunk majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik