Leendő klasszist igazolt a Loki! Csalódás a Vidi BL-csatára

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2014.03.18. 07:26
null
Jó igazolásnak tűnik a debreceni Rene Mihelic (balra) (Fotó: Veres Viktor)
Az Újpest lett a hét csapata, Tomiszlav Szivicsé a hét nyilatkozata. Tavasszal már mindegyik fordulóban láthattunk kimaradt tizenegyest. Somália az új Böde Dániel. Rene Mihelic személyében remek légiósa van a Debrecennek. A pápaiak taxival jutottak el Diósgyőrbe, na de hogyan került Újpest-címer a DVTK szurkolók szektorába? A labdarúgó NB I 20. fordulója után ismét összegyűjtöttük a hét érdekességeit, legjeit, rekordjait.

A HÉT CSAPATA ÉS KIMARADT HELYZETE

Az elmúlt hét témája egyértelműen az Újpest FC körül kialakult helyzet volt. Miközben a bíróságon már bármelyik nap jogerős döntés születhet a klub felszámolásáról, a csapat négy napon belül két idegenbeli meccset is megnyert, előbb a Magyar Kupában 3–1-re a Pécs vendégeként, majd az NB I-ben Mezőkövesden győzött 1–0-ra.

Ezek után indokoltnak érezzük, hogy a lila-fehéreket tüntessük ki a hét csapata címmel. Még akkor is, ha a Balogh Balázs fejes góljával kicsikart mezőkövesdi siker alkalmával nem sziporkázott a gárda, de megérdemelt győzelmet aratott (tegyük hozzá: a viharos szélben és a borzalmas talajon nem egyszerű „sziporkázni”).

A hosszún érkező Koszovics kihagyta a helyzetet
A hosszún érkező Koszovics kihagyta a helyzetet

Nagyobb különbséggel is nyerhetett volna a fővárosi csapat, ha Balogh Balázs beadását a gólvonaltól három méterre becsúszó Nebojsa Koszovics még kapura tudja irányítani, így azonban csak a forduló legnagyobb kihagyott helyzete fűződik a montenegrói középpályás nevéhez. Érdekesség, hogy az újpestiek a 19. fordulóban, a Kaposvár elleni meccsel is bekerültek a válogatásunkba ezen kategóriában, akkor ugyancsak a szélről belőtt labdára Litauszki Róbert érkezett, de közvetlen közelről a kapu mellé térdelt.

MEZŐKÖVESD–ÚJPEST FC0–1 – A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Forrás:mlsz.hu

A 20. fordulóban Koszovics mellett a kaposvári Murai Márk is kihagyott egy óriási ziccert, öt méterről fejjel nem talált a kapuba (Lubos Hajdúch és a kapufa közös erővel hárított) a Puskás Akadémia FC ellen, az MTK csatára, Torghelle Sándor pedig még csak a kaput sem találta el hat méterről tiszta helyzetben a Pécs ellen.

A HÉT TÉVEDÉSE, KIMARADT TIZENEGYESEK

Murai (fehérben) nem talált be a PAFC ellen
Murai (fehérben) nem talált be a PAFC ellen

„Legek” sorozatunkban eddig nem foglalkoztunk a játékvezetői ítéletekkel, de a PMFC–MTK (1–0) találkozón egymás után két olyan, teljesen egyértelmű szituációt ítélt meg rosszul Szabó Zsolt játékvezető, hogy ezek a döntések már kiérdemelték a nem éppen kitüntető „hét tévedése” címet. A 42 éves bíró előbb nem ítélt tizenegyest a hazaiak javára egy buktatás után, majd alapvonali asszisztense, Gaál Gyöngyi intése alapján büntetőt fújt Pölöskey Péter javára, Rodenbücher Istvánt pedig kiállította, miközben a két játékos párharca a pécsi csatár szabálytalanságával kezdődött…

A büntetőt Koller Krisztián értékesítette (csakúgy mint egy hete Győrben, miközben a kupában az Újpest ellen rontott). Ezt azért emeljük ki külön, mert tavasszal mindegyik fordulóban láthattunk már kimaradt büntetőt.A három fordulóban 11 alkalommal ítéltek tizenegyest a játékvezetők, ebből négy esetben nem született gól (vagyis a büntetők 36 százaléka kimaradt). A 20. fordulóban Koller mellett a diósgyőri Gosztonyi András is betalált a Pápa ellen, a tizenegyesek meccsén a Honvéd–Paks (1–1) találkozón hazai részről Daud (ötből öt már a kispesti mérlege, a Honvédnak pedig nyolcból nyolc ebben a szezonban), a tolnaiaktól pedig a Kispestről szerződtetett Délczeg Gergely volt eredményes. Ugyanakkor a győri Rudolf Gergely hibázott a Videoton otthonában. Ősszel 48 büntetőt végezhettek el a csapatok, ebből mindössze hatot (12.5 százalék) hibáztak el.

KOLLER KRISZTIÁN BÜNTETŐJE HÁROM PONTOT ÉRT

Forrás:mlsz.hu

Lázár Pál: A Pécs is versenyben lehet a bajnoki címért!

A HÉT EMBERE ÉS EDZŐI HÚZÁSA

Ahét játékosa cím büszke tulajdonosa a már említett Gosztonyi András lehet, aki a Lombard ellen játszotta a 100. NB I-es meccsét, amelyen két gólt is szerzett, így 11 gólnál jár az első osztályban. Az 1990-es születésű középpályás 2008 szeptemberében az MTK játékosaként a Győr ellen (1–1) mutatkozott be az NB I-ben. Ebben a szezonban azonban a Pápa elleni meccsig csak kétszer volt kezdő, legutóbb még a 14. fordulóban, tavaly novemberben. Gólt pedig csaknem két éve, a ZTE ellen szerzett legutóbb, még a Videotonban (2012. 04. 21., ZTE–Videoton 0–2). Gosztonyi volt az egyetlen duplázó ebben a fordulóban, és a DVTK volt az egyetlen olyan csapat, amely két gólt szerzett, a többi együttes legfeljebb egyszer talált be ellenfele kapujába.

A DVTK 2–1-es sikerében kulcsszerepet játszó labdarúgó mostani kezdőcsapatba állítása így edzőjét, Tomiszlav Szivicset is dicséri. Azért is, mert nem eredeti posztján, a szélen szerepeltette, hanem középen, a csatár mögött, ahol sokkal jobban érvényesíteni tudja kreativitását, képes mozgatni a csapatot, és több veszélyt tud jelenteni a kapura. Gosztonyi a Sport Tv Harmadik Félidő című műsorában el is mondta, jobban érzi magát ezen a poszton, mint a szélen.

DIÓSGYŐRI VTK–LOMBARD PÁPA2–1 – A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA

Forrás:mlsz.hu

A HÉT EDZŐI NYILATKOZATAI

Új kategóriánk ezen a héten a legjobb edzői nyilatkozat. Rögtön négy indulónk is van. Személyes kedvencünk, és ezzel nálunk a hét nyilatkozója a Farkas Ádám játékvezetővel „kibabráló” Tomiszlav Szivics, de megvillantotta ez irányú képességeit a legfrappánsabb nyilatkozók között számon tartott, ezúttal bérgyilkosokkal példálózó győri Horváth Ferenc is, José Gomes azzal keltett feltűnést, hogy az MLSZ elnökét és Pintér Attilát is beleszőtte mondandójába, míg Véber György nem titkolta, betojt a csapata az Újpesttől.

„Nem volt könnyű érzés – mondta Szivics az első félidő kihagyott lehetőségeit firtató kérdésre. – Ma nagyon jól játszottunk, lehet, hogy a legjobb meccsét játszotta a csapat, amióta itt vagyok. Köszönöm a csodálatos közönségnek, amely vitt minket végig és segített nekünk. A bíróról szeretnék egy kicsit beszélni. Tudom, hogy tisztelt Puhl Sándor úr azt fogja holnap mondani, hogy nincs igazam, nincs ezzel semmi baj. Én készültem, követem a statisztikát, Farkas Ádám minden diósgyőri mérkőzésen kiállít valakit, én pedig megelőztem, hogy ne a játékosok közül valakit, hanem inkább engem állítson ki. Elnézést kérek azért, amit mondtam neki, nem volt szép, és megérdemeltem a piros lapot, de megelőztem, hogy ne állítson ki játékost. Az élet úgy hozta, hogy bemutatta, hogy nem ezen a szinten van, és befújt egy tizenegyest, amit én sem láttam, hogy az volt.” Való igaz, hogy Farkas Ádám ténykedése nem nélkülözi a piros lapokat a diósgyőriek mérkőzésein, ebben a szezonban a 12. fordulóban a Haladás (Haladás–DVTK 2–2) ellen Kádár Tamást a 90. percben, az előző kiírásban a 10. fordulóban az MTK ellen (DVTK–MTK 2–1) Vadász Viktort a 40. percben állította ki – ez utóbbi alkalommal még Sisa Tibor volt a diósgyőriek edzője.

„Nagyon örülök, hogy sikerült szép győzelmet aratnunk egy ilyen jó csapat ellen. Jól játszottunk, abszolút megérdemelten nyertünk. Úgy éreztem, kézben tartottuk az első félidőt, a másodikban pedig azt kértem a srácoktól, ne kapkodják el a dolgokat, ne akarják eldönteni hamar a meccset. Játsszák ezt a stabil játékot, passzoljanak sokat, és biztosan lesz lehetőség később. Arra figyeljenek oda, hogy hideg fejjel, mint egy bérgyilkos, úgy játsszanak, s ez valóban sikerült is” – értékelt Horváth Ferenc, a Győr szakvezetője a Videoton elleni 1–0-s siker után.

„Szeretném kikérni a magyar szövetség elnöke [Csányi Sándor – a szerk.] és Pintér Attila szövetségi kapitány véleményét arról, mi történt ma itt – mondta José Gomes, a Vidi trénere a Sport Tv kamerái előtt a lefújást követően. – Ismét azt láttam, hogy nem kaptunk meg egy jogos büntetőt nulla-nullánál, a másik oldalon viszont épp ellenkezőleg. Ugyanaz a játékvezető fújt ma, aki a Debrecen elleni meccsünkön is hibázott. Kérem, kérdezzék meg az előbb említett két embert, mit gondolnak erről. Számomra világos, mi történt, de tisztelettel kérem, kérdezzék meg a két személyt.”

„Nagyon könnyű (értékelni). Újra bizonyítottuk, hogy gyáva és ostobán futballozó csapat vagyunk. Ezzel a meccsel eldőlt a sorsunk, semmi más reményünk nincs, mint az esetleges bennmaradás kivívása, semmilyen bátrabb célt nem tűzhetünk ki. Így hozzáállni egy hazai mérkőzéshez… Az ellenfél címerétől, a belerajzolt csillagoktól összetojta magát a csapatom. Megijedtek az Újpesttől, semmit sem valósítottak meg a megbeszéltekből, mert halálra válva, sápadtan futballoztak, ez ellen tehetetlen vagyok” – mondta az Újpest elleni 1–0-s kudarcot követően a mezőkövesdiek szakvezetője, Véber György.

A HÉT GÓLJAI ÉS CSERÉI

A Harmadik Félidőben Nyilasi Tibor a legszebb gólnak a szombathelyi Gyurján Bence Kecskemét elleni, felső sarkos csavarását választotta.

GYURJÁN BENCE GÓLJA

Forrás:mlsz.hu

A 29. első osztályú meccsén az első gólját jegyző 22 éves futballista nálunk emellett a hét cseréje címet is kiérdemelte, ugyanis a szünetben állt be, és győztes gólt szerzett. Ebben a kategóriában meg kell említenünk a diósgyőri kapust, Ivan Radost is, aki az agyrázkódást szenvedett Nenad Rajics helyére csereként beállva fontos védésekkel járult hozzá a Lombard legyőzéséhez.

A góloknál Gyurján szép találata mellett a legnagyobb, vagyis legtávolabbról, mintegy 23 méterről született Tarmo Kink-bombát emelnénk még ki, a kaposvári támadó a PAFC kapuját vette be.

A KLASSZISIGAZOLÁS ÉS A CSALÓDÁS

A télen szerződtetett 25 éves szlovén középpályás, Rene Mihelic már három meccs alatt is bizonyította, nem véletlenül szerződtette őt a Debrecen. A jobb oldali középpályás a DVSC eddigi mindhárom mérkőzésén kezdő volt, és a Ferencváros ellen már a második gólpasszát adta (nagyszerű pörgetéssel találta meg a debreceniek egyenlítő gólját fejelő Dalibor Volast). A remek szabadrúgásairól is ismert játékos gólt még nem szerzett, de több veszélyes lövést is megeresztett már, fontos láncszem a Lokiban, és ha tartja jó formáját, akkor az NB I szintjén klasszis játékossá nőheti ki magát. Ezen a héten a hét légiósa címmel jutalmaztuk teljesítményét.

A hét csalódása ugyancsak egy légiós, a zöld-foki-szigeteki csatár, Zé Luís, aki nem is kimondottan a vasárnapi játékával, hanem egész eddigi tavaszi teljesítményével okoz csalódást (több társával együtt) a Videotonban. Három meccsen még nem szerzett gólt, ennek ellenére a Győri ETO ellen kiszorította a kezdőcsapatból a fehérváriak házi gólkirályát, Nikolics Nemanját, végig is játszotta az ETO elleni kilencven percet, de az InStat Football adatai szerint a három lövéséből egy sem találta el a kaput. Az idén összesen három forduló alatt hatszor lőtt, abból mindössze egyszer találta el a kaput.

A José Gomes által a Bragától nyáron egy évre kölcsönbe Magyarországra csábított csatár 17 NB I-es meccsen négyszer volt eddig eredményes, ennél alighanem többet vártak a szurkolók egy olyan játékostól, aki négy alkalommal már a Bajnokok Ligája csoportkörében is pályára lépett (igaz, az már árulkodó lehet, hogy a négy meccsen csak 65 perc jutott neki).

TAXIZÓ PÁPAIAK, ÚJPEST-CÍMER DIÓSGYŐRBEN – TOVÁBB ÉRDEKESSÉGEK, LEGEK

Újpesti zászló címerrel a diósgyőri táborban (Fotó: csonttfej.try.hu)
Újpesti zászló címerrel a diósgyőri táborban (Fotó: csonttfej.try.hu)

A legnagyobb kapusbravúrok között négyet is feljegyeztünk. Elsőként a debreceni Nenad Novakovics megmozdulását díjaznánk, aki a levegőben úszva hárította David Mateos szabadrúgását, a pápai Szűcs Lajos a DVTK ellen Debreceni András közeli fejesébe ütött bele elképesztő reflexszel, a paksi Molnár Péter Borisz Zsivanovics fejesét védte, míg a szombathelyi Rózsa Dániel a hajrában pontot mentett a Kecskemét ellen, amikor nagyot vetődve kiütötte Darko Pavicsevics fejesét.

A legszerencsésebb gólt Délczeg szerezte a Honvéd ellen: tizenegyese Kemenes Szabolcs lábai között jutott a kapuba.

A hét egyik furcsa esete volt, amikor a Videoton vezetőedzője, José Gomes Fehérváron befutott a pályára, és kirúgta a fölöslegesen bekerülő labdát, hogy ne álljon emiatt a játék. Furcsa volt a pápaiak diósgyőri utazása is, ugyanis a buszuk lerobbanása után taxival érkeztek meg Miskolcra.

Érdekes volt az a zászló is, ami egy időre feltűnt a diósgyőriek szurkolótáborában: a következő ellenfél, az Újpest címerét ábrázoló lila-fehér zászlót raktak ki a kerítésre a DVTK-drukkerek. A szurkolók alighanem ezzel a gesztussal fejezték ki együttérzésüket a nehéz helyzetben lévő lila-fehérekkel. Más kérdés, hogy néhány, az Újpestet szidalmazó rigmus is felhangzott a lelátóról a Pápa elleni meccsen.

A Fradi régóta keresi azt a játékost, aki időnként leveheti Böde Dánielről a terhet a gólgyártás terén. Nos, az új Böde jelen állás szerint a Debrecen ellen is betaláló brazil Somália, aki a Ferencváros idei négy bajnoki góljából hármat vállalt. Egyébként a zöld-fehérek mind a négy gólját brazilok jegyezték (Somália mellett Leonardo is betalált) a tavaszi szezonban.

LABDARÚGÓ NB I, 20. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Március 14., péntek
17.00
Szombathelyi Haladás–KTE-Phoenix Mecano 1–0Becséri Dániel
19.00 Diósgyőri VTK–Lombard Pápa 2–1Farkas Ádám
Március 16., vasárnap
14.30

Mezőkövesd–Újpest FC 0–1

Andó-Szabó Sándor
16.30
Pécsi MFC–MTK Budapest 1–0Szabó Zsolt
16.30Kaposvári Rákóczi–Puskás Akadémia FC 1–1Solymosi Péter
16.30Ferencváros–Debreceni VSC-Teva 1–1Kassai Viktor
18.30
Videoton FC–Győri ETO FC 0–1Vad II István
Március 17., hétfő
18.30
Budapest Honvéd–MVM-Paks 1–1
Németh Ádám
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
AZ ÁLLÁS
1. Debreceni VSC-Teva20126245–21+2442
2. Videoton FC20105536–19+1735
3. Győri ETO2097431–25 +634
4. Diósgyőri VTK2089333–24 +933
5. Pécsi MFC2095634–30 +432
6. Haladás2087528–23 +531
7. Budapest Honvéd2086631–24 +730
8. Ferencváros2085731–31 0 29
9. Lombard Pápa FC2074924–28 –425
10. Újpest FC2067734–35 –125
11. Kecskeméti TE2067726–33 –725
12. Puskás Akadémia FC2056923–37–1421
13. Mezőkövesd20541122–34–1219
14. MTK Budapest2047921–24 –319
15. MVM Paks2047924–33 –919
16. Kaposvári Rákóczi20261218–40–2212
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik