A Fradi és Böde a legpechesebb, mázlis gól Újpesten – NB I-es legek

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2014.03.10. 15:03
null
Mateos itt már turbánban játszik – a Ferencváros azalatt kapott gólt, hogy őt és Gyömbér Gábor ápolni kellett (Fotó: Fuszek Gábor)
Múlt héten indítottuk sorozatunkat, amelyben az NB I 18. fordulójának „legjeit”, rekordjait gyűjtöttük össze. Sorozatunkat folytatva most lássuk a 19. forduló legnagyobb és legszebb gólját, legpechesebb csapatát és játékosát, a leghosszabb sorozatokat, a legnagyobb kihagyott helyzeteket, a legfurcsább eseteket és számos egyéb érdekességet…

A LEGEK MECCSE – MTK–FERENCVÁROS

A legtöbb „leget” az MTK–Ferencváros meccs kapcsán jegyezhettük fel. A hazaiak 3–2-es győzelmével végződő találkozó méltó volt az örökrangadó titulushoz, az NB I szintjén kimondottan színvonalas, jó meccset láthattak a nézők, ezért ezt a találkozót választottuk a forduló mérkőzésének. (Sokkal szórakoztatóbb volt, mint például az ezzel egy időben zajló Crystal Palace–Southampton Premier League-meccs).

PÖLÖSKEI ZSOLT BAJNOKI GÓLJAI EBBEN A SZEZONBAN

VEZET AZ MTK! Kanta gurított le egy szabadrúgást Pölöskei elé, aki még tolt egyet a labdán, majd 24 méterről, jobbal, a kapu jobb alsó sarkába lőtt. 1–0 (MTK–Mezőkövesd 3–0)

ÓRIÁSI GÓLLAL VEZET AZ MTK, PÖLÖSKEI! Kanta József gurít le egy szabadrúgást a kaputól 30 méterre, balról Pölöskei Zsoltnak, aki immáron középről, jobbal irgalmatlan nagy gólt lő a bal felsőbe. Rajicsnak esélye sem volt, pedig repült rendesen: 01! (DVTK–MTK 2–2)

ELDŐLT, PÖLÖSKEI ZSOLT! A középpályás 19 méteres, jobblábas lövése megpattan picit Horváth Gáboron, a labda pedig a jobb alsóban köt ki. 20! (MTK–Paks 2–0)

MICSODA KEZDÉS, MICSODA GÓL! Hazai szabadrúgás járt jó 30 méterről, Kanta legurította Pölöskeinek, aki a jobb felsőbe ágyúzott, Dibusz csak hozzáérni tudott a labdához. 1–0! (MTK–FTC 3–2)

Ezen a mérkőzésen láthattuk a forduló legtávolabbról szerzett gólját, Pölöskei Zsolt 30-32 méterről bombázott a Ferencváros kapujába, miután Kanta József közvetett szabadrúgásból legurította neki a labdát. Pölöskeinek ez volt az ötödik gólja a szezonban, és a negyedik olyan amit a tizenhatoson kívülről szerzett nagy erővel, vagyis igazi bombagól (a négy gól történetét keretes írásunkban olvashatja). A négyből három alkalommal Kanta József legurított szabadrúgásából volt eredményes. A Pölöskei-gólok két tanulsága: 1. Ha az MTK ellen játszol, jobb, ha kilépsz Pölöskeire! 2. Ha Pölöskei gólt lő, az MTK nem kap ki. A Ferencváros elleni találattal kapcsolatban olvasóink véleményét is kikértük, a többség (1300 szavazat mellett 745-en) úgy gondolja, Dibusz Dénes bravúrral háríthatta volna a löketet.

Torghelle Sándor, a nagy visszatérő. A kék-fehérekhez télen visszatérő csatár második meccsét játszotta az MTK-ban ebben a szezonban, és megszerezte az első gólját. Ezt megelőzően 2004. március 27-én szerzett legutóbb bajnoki gólt az MTK színeiben (a Békéscsaba ellen). Mellesleg „Air Sanyi” a Ferencváros ellen szerzett góllal kezdte MTK-s karrierjét a 2003-as Szuperkupán. Azon a meccsen az MTK Végh – Molnár Z., Komlósi, Juhász, Füzi Á. – Zavadszky, Zabos (Pusztai, 66.), Jezdimirovics, Rednic (Czvitkovics, 46) – Torghelle, W. Silva (Lengyel, 59.) összeállításban játszott. Torghelle abban a szezonban még egyszer betalált a Fradi kapujába, az Üllői úton. Az MTK szombati sikeréből góllal és gólpasszal vette ki a részét, emellett volt egy, a kezdőkörből eleresztett lövése, ami centikkel ment a kapu fölé – ezt választottuk a legszebb kimaradt „helyzetnek”.

A Ferencváros és Böde Dániel ezen a héten a legpechesebb cím tulajdonosa. A Fradi hét mezőnyjátékossal kapott gólt, miután Julian Jennert kiállította a játékvezető, két védőt, Gyömbér Gábort és David Mateost pedig a pálya mellett ápolták (más kérdés, hogy Várhidi Péter a Sport Tv Harmadik Félidő című műsorában óvodás gólnak nevezte a találatot, hiszen a zöld-fehérek kapusa, Dibusz Dénes nem próbálta meg valahogy húzni az időt, és elvégezte a kirúgást, amikor csak heten voltak a pályán). Bödének pedig azért adományoztuk a nem annyira kitüntető címet, mert az idén a bajnokságban valahogy semmi sem akar sikerülni neki. Az idei első bajnokin, a Győr ellen kiharcolt egy tizenegyest, de kihagyta, míg az MTK ellen a kapufára fejelte a labdát, és volt egy másik, csúsztatott fejese is, ami nem sokkal ment a kapu mellé. Böde az idei két bajnokin tehát még nem szerzett gólt, de nincs oka az aggodalomra a ferencvárosi szurkolóknak, tekintve, hogy az őszi szezon elején is gólképtelen volt, négy meccsig nem talált a kapuba, utána viszont elkapta a fonalat, a következő 13 találkozón kilencszer volt eredményes.

A Fradi ugyanakkor az idei góljai alapján kiérdemeli a legbrazilosabb támadófoci jelzőt, miután a csapat idei három gólját csak brazilok jegyezték, és egy kivétellel ők is készítették elő. A Győr ellen a brazil Somália passzából honfitársa, Leonardo talált be, ezúttal pedig Somália duplázott. Az első gólt Leonardo kipattanó lövéséből szerezte, a második előtt viszont a szerb Vladan Csukics lőtt először kapura.

A hét vitáját Julian Jenner folytatta le: a holland szélső tulajdonképpen mindenkivel összeveszett, aki szembe jött, miután Andó-Szabó Sándor kiállította őt az MTK ellen, még saját edzőjével, Máté Csabával is összetűzésbe került (olvasóink többsége úgy látja, ezek után mennie kell a Ferencvárosból).

A HÉT MEGLEPETÉSE, REKORDJAI ÉS A HÉT EMBERE – PÉCSI CSODA GYŐRBEN

A hét, de talán az egész szezon egyik legnagyobb meglepetését szerezte a PMFC azzal, hogy 5–2-re győzött a bajnoki címvédő Győri ETO otthonában. Tegnapi cikkünkben már összegyűjtöttük, milyen rekordokat döntöttek meg ezzel a sikerrel a baranyaiak.

A PMFC IDEGENBELI MECCSEI AZ AKTUÁLIS NB I-ES BAJNOK ELLEN 2003 ÓTA
2013–2014: Győr–Pécs 2–5
2012–2013: Debrecen–Pécs 4–1
2011–2012: Videoton–Pécs 4–1
2006–2007: Debrecen–Pécs 2–1
2005–2006: Debrecen–Pécs 3–1
2004–2005: Ferencváros–Pécs 1–1
2003–2004: MTK–Pécs 1–2

A PMFC a tegnapi meccsig 2004 óta nem nyert bajnokit az ETO otthonában, legutóbbi öt meccséből négyszer gólt sem szerzett, most mindjárt ötöt is… A Győr öt gólt hazai pályán legutóbb 2006 májusában az Újpesttől kapott, akkor ugyancsak 5–2-es vereséget szenvedett. A PMFC emellett majd’ 11 év utántudott legutóbb győzni az NB I aktuális bajnokának otthonában. A 2003–2004-es szezon 3. fordulójában a PMFC 2–1-re győzött az előző (2002–2003-as) kiírás bajnoka, az MTK ellen. A 2003. augusztus 9-én lejátszott találkozón, a Hidegkuti Nándor Stadionban Szabó Ottó vezető találatára Pest Krisztián két góllal válaszolt, a pécsi középpályás második találata élményszámba ment, hiszen mintegy ötven méterről emelt a kint álló Szántai Levente kapujába. Azon a mérkőzésen a pécsieknél csereként pályára lépett az együttes jelenlegi edzője, Márton Gábor. A PMFC nyolc bajnoki óta veretlen, 2013. október 26. óta nem talált legyőzőre.

A győrieknek több mint egy éve tart egy nagy sorozatuk: 2012. november 4. (ETO–Honvéd 0–0) óta mindegyik vendégüknek betaláltak az NB I-ben, ez a Pécs ellen sem tört meg, de ez aligha vigasztalja Varga Rolandékat.

Az 5–2-es pécsi sikerben főszerepet játszott Koller Krisztián, aki két gólt szerzett, a másodikat tizenegyesből, amely előtt ő maga harcolta ki a büntetőt. Ezzel a teljesítménnyel nálunk ő a hét embere.

A hét legkevésbé sikerült edzői húzásának Horváth Ferenc döntését tartjuk, az ETO mestere sérülés és eltiltások miatt kényszerből Djordje Kambert és Lazar Sztanisicsot állította a védelem közepére, de a pécsiek könnyedén szaladtak át rajtuk.

A HÉT CSAPATA, GÓLJA ÉS LEGFURCSÁBB ESETEI – PUSKÁS AKADÉMIA–BP. HONVÉD

Filip Holender kezében a cipője (Fotó: Meder István)
Filip Holender kezében a cipője (Fotó: Meder István)

Még a Pécsnél is simább győzelmet aratott a Honvéd a Puskás Akadémia FC vendégeként Székesfehérváron. A kispestiek már a 13. percben megszerezték a vezetést, és ezzel tulajdonképpen el is dőlt a meccs, ugyanis a hazaiak helyzetekig sem jutottak. A Honvéd viszont nem állt meg, négy gólt szereztek Marco Rossi tanítványai, akik 4–0-s sikerükkel kiérdemelték a hét csapata címet.

A vendégek negyedik gólját a 19 éves Prosser Dániel szerezte, hatodik NB I-es meccsén először volt eredményes, 20 méterről éles szögből ballal csavart a jobb felső sarokba. Nyilasi Tibor, a Harmadik Félidőben ezt a találatot választotta a hét legszebb góljának.

A Puskás Akadémia–Honvéd meccs két furcsa esetet is hozott. Az egyik a kispesti Filip Holenderé, aki úgy is továbbvitte a labdát, hogy leesett a cipője, és zokniban is megpróbálta beadni a labdát, miközben a cipője a kezében volt.

A másikon kevésbé mosolyoghattak a kispesti drukkerek. A fehérvári rendezők ugyanis a Puskás Akadémia kérésére – amint arról már beszámoltunk – levetették a Honvéd-szurkolókkal a három részből álló, Puskás, Kispest, Hungary feliratú, több méter hosszú drapéria első felét, a Puskás feliratot. A Honvéd drukkerek tudomásul vették a döntést, majd a meccs után elmentek Felcsútra, és az akadémia kerítésére tették ki a teljes molinót.

A Nemzeti Sport osztályzatai alapján 
(az osztályzatokat a játékosok neve fölötti számok jelzik)
A Nemzeti Sport osztályzatai alapján (az osztályzatokat a játékosok neve fölötti számok jelzik)

TOVÁBBI LEGEK PÁPÁTÓL DEBRECENIG

Több „leget" is feljegyeztünk a Lombard Pápa–Mezőkövesd meccsről. A tizenegyest hárító, és emellett még két hatalmas bravúrt is bemutató Szűcs Lajost a hét kapusának választottuk. Ugyanakkor a kapusok közül kiemelnénk még – akárcsak múlt héten – a diósgyőri Nenad Rajicsot, aki a KTE elleni meccs 51. percében hatalmas vetődéssel tolta ki Dejan Karan hatméteres fejesét. A kecskeméti meccsről választottuk a hét bukását is, amit Németh Ádám játékvezető mutatott be, amikor elesett a felezővonal környékén, de dicséretére szólt, ahogy azonnal felpattant.

A hét cseréje a Rajczi Pétert váltó George Menougong lett, a Mezőkövesd kameruni légiósa két perccel a becserélése után gólt szerzett Pápán. A Lomabrd kedvenc büntetőlövője pedig a jelenleg Mezőkövesden játszó Melczer Vilmos. A középpályás pénteken is rontott, csakúgy mint tavaly tavasszal az Újpest ellen az utolsó fordulóban még a Siófok játékosaként, amikor a Balaton-partiak a Pápával vívtak harcot a bennmaradásért, és mivel a Siófok nem tudott nyerni, a DVTK-val ikszelő Lombard maradt az NB I-ben.

A Pápa–Mezőkövesd találkozóról három kimaradt helyzetet is beválasztottunk a legnagyobb kimaradt lehetőségek közé. Georges Griffiths először senkitől sem zavartatva, néhány méterre a kaputól összeesett Orosz Márk beadásánál, majd a második félidőben az elfekvő kapus fölött a lécet találta el. A másik oldalon Balajti Ádám közeli emelését a már-már leülő Szűcs védte. Az újpesti Litauszki Róbert is hatalmas helyzetet hagyott ki a Kaposvár ellen, Kabát Péter bal oldali beadását egy lépésről az üres kapu mellé térdelte.

Több igen szerencsés gólt is láthattunk ezen a hétvégén. Az említett Újpest–Kaposvár (1–1) összecsapáson Lázár Bence lövése került a vendégvédő Kovács Olivér lábáról a kapuba, a Pápa úgy egyenlített a Mezőkövesd ellen, hogy Csizmadia Csaba fejesét Horváth Tamás még védte, de Fótyik Dominikről a kapuba pattant a labda. A Paks pedig Marco Caneria öngóljával szerezte meg a vezetést a végül 2–2-vel záruló meccsen a Videoton ellen.

Ugyancsak szerencsés gólt szerzett a Debrecen a Haladás ellen Bódi Ádám révén, de ezt a találatot, a hét beadásának kereszteltük el, tekintve, hogy a DVSC középpályása beadásnak szánta a labdát, amit aztán Rózsa Dániel beütött a kapuba. A DVSC–Haladás találkozóról választottuk ki a hét legszebb jelenetsorát is: Szakály Péter léc alá tartó bombáját Rózsa a levegőben úszva kiütötte.

Összességében, magyar szinten nem volt rossz ez a forduló. 28 gólt láthattunk (3.5-ös átlag), köztük voltak kimondottan szép találatok is, és az MTK–Ferencváros meccs színvonala, hangulata, a maga mintegy 5500 nézőjével (ennyien voltak a DVSC–Haladás meccsen is) már megütötte a szórakoztató kategóriát. Ilyen meccsekből kellene több. Na meg olyan támadószellemben futballozó csapatokból, mint a Győrben négy gólnál is tovább támadó Pécs és a Puskás Akadémiát kiütő Honvéd.

LABDARÚGÓ NB I, 19. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Március 7., péntek
19.00
Lombard Pápa–Mezőkövesd 1–1Vad II István
Március 8., szombat
14.00

KTE-Phoenix Mecano–Diósgyőri VTK 1–1

Németh Ádám
16.00
Puskás Akadémia FC–Budapest Honvéd 0–4 Farkas Ádám
16.00
MTK Budapest–Ferencváros 3–2Andó-Szabó Sándor
18.00
Újpest FC–Kaposvári Rákóczi 1–1 Iványi Zoltán
20.00
Győri ETO FC–Pécsi MFC 2–5Kassai Viktor
Március 9., vasárnap
16.30
Debreceni VSC-Teva–Szombathelyi Haladás 2–0 Erdős József
18.30
MVM-Paks–Videoton FC 2–2 Fábián Mihály
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik