Kovács Zoltán: A Barca vagy a Real sem működhet az Eibar szintjén

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2015.03.19. 11:02
null
Kovács Zoltán először mindig <br />magában keresi a hibát (Fotó: Szabó Miklós)
Kovács Zoltán kedden közös megegyezéssel távozott a labdarúgó NB I-ben szereplő Újpest sportigazgatói posztjáról. A korábbi csatár a Nemzeti Sportnak beszélt távozása részleteiről.

– Jól van?
Köszönöm, jól – felelte az Újpest immár volt sportigazgatója, Kovács Zoltán.

– Tényleg?
Nem vagyok az a típus, aki idő előtt szeret befejezni valamit, de ha valami nem megy, kár erőltetni.

– Mi nem ment?
Szerintem a kedden kiadott közlemény tartalmazza a választ.

– Az csupán néhány mondatra szorítkozott, ám ez a történet több szót érdemel.
Nézze, nem szerencsés, ha a tulajdonos és a sportigazgató között szakmai ellentét feszül, főleg akkor, ha a tulajdonos adja a pénzt. Az kétségkívül furcsa állapot, ha elvileg a sportigazgató dolga az igazolás, valójában azonban ez másként működik. Eddig is úgy gondoltam, de a történtek csak megerősítettek benne, ennek úgy kellene funkcionálnia, hogy van egy külön büdzsé a játékosok szerződtetésére, amely felett a sportigazgató diszponál – a vezetőedzővel egyeztetve. Ráadásul a számonkérés ebben az esetben tiszta sor. Ha ennek hiányában a kialakult helyzet méltánytalan vitákhoz vezet, felesleges erőltetni az együttműködést.

– Már többet megtudtam, mint a kommünikéből…
– Volt egy elképzelésem, ha úgy tetszik, stratégiám arra vonatkozóan, milyen nívót kellene képviselnie a csapatnak – és hogyan lehetne eljutni oda. Amikor szembesültem azzal, hogy ez nem feltétlenül kívánalom Újpesten, rájöttem, szükségtelen gerjeszteni a feszültséget. Azt elfogadom, hogy nincs mindenre pénzt, másnak azonban azt kell elfogadnia, hogy Újpesten a középmezőny kevés. Nem szeretnék senkit megbántani, ezért spanyol példával élek: a Barcelona vagy a Real Madrid nem működhet az Eibar szintjén. Ahogyan a spanyolokat vagy ezért, vagy azért foglalkoztatja a Barca és a Real, a magyarokat úgy érdekli az Újpest is. Alkalmazottnak, szurkolónak, politikusnak, újságírónak, mindenkinek fontos.

– Olyannyira, hogy egyesek legszívesebben már lekevertek volna egy taslit Roderick Duchatelet-nek a Pécs elleni meccsen... Nem mellékesen a családnak ismerős lehetett a szituáció, hiszen a tulajdonában lévő klubok közül nem egynél kikeltek már a drukkerek.
– Ami a Megyeri úti esetet illeti, amennyire sajnálom, annyira elítélem a történteket. Mindazonáltal elgondolkodtató, hogy nem először fordul elő ilyesmi… Ehhez még csak annyit: én mindig magamban keresem először a hibát.

– Magas labda: ön miben hibázott?
Mivel az igazolások tartoztak hozzám, ez idáig egy játékosról derült ki, hogy nem vált be, Kim Ojóról. Mentségemre szóljon, hogy az előélete alapján többet remélhettünk tőle, és az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a klubnak mindössze egy lakás bérlésébe kerül az ittléte, ugyanis ingyen érkezett, a bérét pedig a Genktől kapja.

HA ARRA IS KÍVÁNCSI, HOGYAN BÚCSÚZOTT EL KOVÁCS ZOLTÁN RODERICK DUCHATELET-TŐL, VALAMINT HOGY FÉLTI-E A KORÁBBI CSATÁR AZ ÚJPESTET, OLVASSA EL A TELJES INTERJÚT A NEMZETI SPORT CSÜTÖRTÖKI SZÁMÁBAN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik