Hihetetlen! 2 év alatt másodszor csinálta meg ezt a kapus a Fradival

Vágólapra másolva!
2018.11.13. 12:53
null
Rózsa Dániel (középen) és posztriválisa, Király Gábor (sapkában) is együtt ünnepelt a szurkolókkal a Ferencváros legyőzését követően
A labdarúgó NB I 14. fordulójára visszapillantó, a forduló „legjeiről” szóló összeállításunkban fókuszban a Haladás Ferencváros elleni sikere, illetve Rózsa Dániel védése, no meg a Mezőkövesd győzelme a nemzetközi kupasiker után ismét botló Mol Vidivel szemben.

A FORDULÓ JÓSLATA ÉS A HÉT VÉDÉSE

Amikor a Haladás–Ferencváros meccs második félidejében Sztefan Szpirovszki szabálytalansága után Farkas Ádám játékvezető a büntetőpontra mutatott, alighanem minden vasi szurkolóban felvetődött a kérdés: ki meri elvállalni a lövést? A korábbi fordulókban Priskin Tamás, valamint Karol Mészáros is hibázott. Ezúttal Gaál Bálintállt a labda mögé, s bár a Ferencváros kapuját őrző Dibusz Dénes közel állt a hárításhoz, a labda a hálóban kötött ki. Mint utóbb kiderült, a 27 esztendős támadó a meccs egyetlen gólját szerezte, így a Haladás augusztus 11. után nyert ismét bajnokit.

Sokat vártunk az újabb győzelemre – mondta a Haladás 27 esztendős támadója. A tizenegyes előtt átfutott az agyamon, hogy korábban két büntetőt is kihagytunk, de a meccs előtti napon megéreztem, hogy ismét tizenegyeshez jutunk, és én állok a labda mögé. Éppen ezért előre elterveztem, hova rúgom a labdát, nem is változtattam rajta. A meccs előtt azt is mondtam az egyik csapattársamnak, hogy a Fradi ellen biztosan nem szerzünk egynél több gólt, úgyhogy az egy nullás győzelem az egyetlen esélyünk. Bejöttek a megérzéseim.”

A hajrában a vendégek közel kerültek az egyenlítéshez: a Ferencváros is büntetőhöz jutott, ám Davide Lanzafame lövése után Rózsa Dániel a kapufára tolta a labdát: „Sokan bizonyára megmosolyognak, de két évvel ezelőtt Sopronban kettő nullára nyertünk a Fradi ellen, s az ellenfél akkor is tizenegyest rúghatott. Akkor is Rózsa Dani állt a kapuban, és kivédte Marco Djuricin büntetőjét. Azonnal bevillant ez a jelenet, amikor a Fradi olasz csatára odaállt a labda mögé. Bíztam benne, Rózsa Dániel megint kisegít minket.”

Az, hogy Rózsa éppen a Ferencváros ellen hárított két büntetőt két év alatt azért is érdekes egybeesés, mert a kapus Király Gábor mellett alig kapott lehetőséget ez idő alatt, a Fradi elleni, 2016. október 15-i találkozó után a mostani volt a kilencedik bajnoki meccse.

RÓZSA VÉDÉSE A 2016-OS MECCSEN

RÓZSA BRAVÚRJA LANZAFAME 11-ESEÉNÉL

A FORDULÓ LEGJOBBJA

Bár Novothny Soma mesterhármast szerzett szombaton, az Újpest játékosa talán megérti, hogy a kieső helyen szerénykedő Kisvárda elleni három gólja ellenére miért Rózsa Dániel a forduló legjobbja. A sereghajtó 33 esztendős kapusa valamennyi ferencvárosi kapura lövést hárította, így a listavezető elszenvedte idénybeli második vereségét. A kapus leginkább a 77. percben tett sokat a szombathelyiek 1–0-s győzelméért, amikor is kivédte Davide Lanzafame tizenegyesét. Nem mellékesen érdemes megjegyezni, hogy egy héttel korábban, az Újpest elleni hibája miatt (0–2) lapunktól hármas osztályzatot kapott, ezúttal azonban – Novothny Somával együtt – kiérdemelte a nyolcast.

A 13. fordulóban az Újpest otthonában lépett pályára a Haladás, és bár a kiesés elől menekülve a mezőnyben jól tartotta magát, a lila- fehérek a második félidőben vezetést szereztek. Egygólos hátrányban aztán Tamás László hazagurította a labdát Rózsa Dánielnek, a kapus azonban túl sokat várt a labda elrúgásával, a rárontó Obinna Nwobodót találta telibe, akiről az üres kapuba pattant a labda.

A hatalmas hiba után sokan arról beszéltek, hogy a Ferencváros ellen Király Gábor visszatérhet a gólvonal elé, esetleg a fiatal Gyurján Márton kap lehetőséget. Horváth Ferenc vezetőedző azonban szombat este továbbra is a nagyot hibázó kapusnak adott lehetőséget, aki bravúrokkal hálálta meg a bizalmat, teljesítménye megkoronázásaként a 77. percben Davide Lanzafame tizenegyese során a kapufára tolta a labdát. Az olasz lövése előtt éktelen füttykoncertbe kezdő hazai közönség eksztázisban ünnepelt a védés után, és mivel a kapus a hátralévő percekben is állta a sarat, a listavezető elleni győzelem hősévé vált, a lefújás után mosolyogva állt oda a közös képet kérő szurkolók mellé.

Rózsa Dániel és Gaál Bálint értékelése az NSO Tv-nek

A FORDULÓ CSALÓDÁSA

Nem találtuk az ellenszert a hazaiak zárt védekezésére, az első félidőben különösen rosszul futballoztunk, helyzetbe sem kerültünk – mondta önkritikusan Dibusz Dénes, a Ferencváros 27 esztendős kapusa. A szünetben Szerhij Rebrov vezetőedző elmondta, miben kell javulnunk, de a második félidő elején hátrányba kerültünk, és futnunk kellett az eredmény után. Az egyenlítéshez hiányzott a pontosság, s a tizenegyest is elhibáztuk. Csak annak örülhettünk, hogy a Vidi sem szerzett pontot, így nem faragott a hátrányából. Másfelől nézve viszont elszalasztottuk az esélyt, hogy még jobban ellépjünk a fehérváriaktól, ráadásul egy olyan mérkőzésen, amelyen előzetesen mindannyian három ponttal számoltunk.”

A Fradi hatszoros válogatott kapusa azért is bosszankodhatott, mert az 52. percben kis híján hárította Gaál Bálint tizenegyesét – ám a labda elsuhant a combja alatt: „Arra számítottam, hogy Gaál Bálint a lövés előtt kifordítja a lábfejét, ezért indultam balra. Szerintem nem találta el jól a labdát, nem hiszem, hogy a kapu közepétől negyven centivel balra akarta helyezni a lövést, de a gólt nem kell megmagyarázni. Amikor elrugaszkodtam, láttam, hogy laposan jön a labda, viszont a gravitáció törvényeit nem lehet felülírni, sajnos a lendületvétel utáni másodpercben még nem lehet elindulni lefelé. Próbáltam hárítani, a labda azonban elment a lábam alatt.”

A FORDULÓ DÖNTÉSE

A múlt héten szinte végig párás és ködös volt az időjárás az északkeleti országrészben, így Kisvárdán is, de tartósan nem maradt meg a köd. Pénteken azonban egész napossá vált, és a délutáni edzésen már csak sötétben, helyesebben fehérségben tapogatóztak a játékosok. A szombati időjárás-előrejelzések 13 órától napos időt ígértek, ennek ellenére tejszínű köd telepedett a városra. Természetes fényviszonyok mellett még gond nélkül meg lehetett volna rendezni a Kisvárda–Újpest bajnokit, az eredeti, 17 órás kezdési időpontban viszont már alig-alig lehetett látni.

Elkezdődött a találgatás: lesz-e meccs, vagy sem? A játékvezetők előbb határozott igennel feleltek, majd elbizonytalanodtak. A döntésbe bevonták az ellenőröket s a csapatok képviselőit is. Kurmai Zoltán játékvezetői ellenőr folyamatos kapcsolatban állt feletteseivel, akiktől információink szerint azt az utasítást kapták, hogy belátásuk, de az észérvek alapján döntsenek. Megkönnyítette a helyzetüket, hogy a zord körülmények ellenére mindkét fél játszani akart. Az Újpest részéről volt érthetőbb ez a hozzáállás, hiszen halasztás esetén még egyszer meg kellett volna tenniük az oda-vissza csaknem 560 kilométeres utat. Aztán közös döntés született az első, negyedórás halasztást követően a játékról, majd arról, hogy negyven perc csúszással induljon útjára a labda.

Abban Nebojsa Vignjevicsnek, az Újpest vezetőedzőjének igaza volt, hogy a csapatok készen álltak – a triplázó Novothny Soma például remekelt. Más kérdés, hogy a szurkolók kizárólag akkor láttak valamit, amikor az orruk előtt folyt a játék – a többit csak hallották.

Semmi sem sikerült. Hiába játszott mezőnyfölényben a Ferencváros a Haladás otthonában, a mérkőzés egyetlen gólját a szombathelyiek szerezték.

A FORDULÓ BRAVÚRJA ÉS SZABÁLYTALANSÁGA

„Jó formában, nagy önbizalommal várjuk a Mol Vidit, bízom játékosaimban és abban is, hogy hazai közönség előtt sikerül olyan bravúrt bemutatnunk, amely már régen benne van csapatomban” – a Mezőkövesd Zsóry vezetőedzője, Kuttor Attila mondta ezt még a hétvégi fordulót megelőzően, hogy aztán az általa irányított együttes Koszta Márk góljával 1–0-s győzelmet arasson a csütörtökön még az Európa-ligában parádézó (a görög PAOK-ot 1–0-ra megverő) címvédő ellen.

A mezőkövesdit is beleszámolva nyolc bajnokit játszott az idényben a Mol Vidi FC közvetlenül európai kupamérkőzése után, és ezeken mindössze kétszer győzött (4–0 a Kisvárda és 3–0 a Bp. Honvéd ellen). Emellett négy döntetlen (Paks 1–1, Debrecen 1–1, Ferencváros 2–2, Kisvárda 2–2), valamint két vereség (0–3 az MTK Budapest és 0–1 vasárnap a Mezőkövesd Zsóry ellen) a mérlege, vagyis a teljesítménye csupán 41.67 százalékos.

A győztes találatot szerző huszonkét esztendős támadó újra bizonyította, nagy értéke a kövesdiek keretének, és persze reméli, a folytatásban jó játékkal, újabb gólokkal tudja majd segíteni csapatát.

A Vidi ellen mindig bravúr a siker, ugyanakkor teljesen megérdemelten győztük le a nemzetközi porondon is remeklő címvédőt – mondta a találkozó másnapján Koszta Márk. – Az előző két bajnokink nem úgy sikerült, ahogy reméltük, hiszen Pakson kikaptunk, a Debrecen pedig a meccs végén egyenlített, ezért is volt nagyon fontos a vasárnapi sikerünk. Rendben, a fehérváriak három nappal korábban még az Európa-ligában léptek pályára, ám minden posztra van legalább két remek képességű labdarúgójuk, így aligha beszélhetünk arról, hogy tartalékosan álltak fel. Már a mérkőzés elején nagy helyzetbe kerültem Molnár Gábor remek indítása után, ám nem szerettem volna, ha a lövésem elakad a kapus lábában, ezért túlzottan alányúltam a labdának, amely így a kapu fölé szállt. A második félidőben aztán már gólra váltottam csatártársam újabb remek passzát, s nagy öröm, hogy végül három pontot ért!”

A Mezőkövesdnek a vasárnapi volt egyébként a hatodik győzelme a bajnokságban, s 22 ponttal hatodik helyezettként várja a folytatást – ám állhatna sokkal jobban is, ha nem veszített volna többször is értékes pontokat a hajrában. Bármennyire hihetetlen, úgy játszott négyszer is döntetlent, hogy a DVSC az első egymás elleni meccsen a 87., a másodikon a 86. percben egyenlített, az Újpest és az MTK pedig egyaránt a 89. percben mentette döntetlenre a párharcot. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy a Ferencváros a 91. percben szerezte a győztes gólt, könnyen kiszámítható, öt bajnokin kilenc pont ment el a hajrában. S hogy képben legyünk: a listavezető Fradinak 30 pontja van...

„Mindig bosszantó, ha az utolsó percekben bukja el a csapat a győzelmet, sokszor mi sem értjük, mi történik velünk a hajrában – folytatta Koszta Márk. – Nem hiszem, hogy gond lenne a koncentrációnkkal, úgy látszik, a saját kárunkon kell megtanulnunk, hogy egyetlen pillanatra sem hagyhatunk ki!”

Alighanem sokaknak feltűnt, Koszta Márk hiába volt tíz találattal az előző idény házi gólkirálya, a mostani bajnokságban többször is a kispadra szorult, sőt előfordult, hogy még a keretbe sem került be. A támadó megharcolt a posztjáért, Kuttor Attila újra a kezdő tizenegyben számol vele, és mert a legutóbbi két bajnokin betalált, érthetően nem örül, amiért szünet következik a bajnokságban.

Az előző bajnokságban húzóembernek számítottam, szereztem tíz gólt, már csak ezért is nehezen éltem meg, hogy kevesebb játéklehetőséget kapok – mondta a tartalékszerep kapcsán Koszta Márk. – A nyáron még az is felvetődött, hogy esetleg külföldön folytatom, és bár nem így lett, az első két fordulóban annak ellenére jól ment a futball, hogy nem sikerült a hálóba találnom. Tény, a következő fordulóban, a Honvéd ellen gyengén futballoztam, lecseréltek, majd olyan időszak következett, amikor még a megye egyben is játszottam... Erős a keretünk, mindenkinek meg kell küzdenie a játéklehetőségért, és bár a biztos bennmaradás a legfontosabb, bízom benne, a végén is a mezőny első feléhez tartozunk, és ebben gólpasszokkal, gólokkal segítem a csapatot. Tavaly ilyenkor nagyon nehéz helyzetben voltunk, nem volt egyszerű a sok érkezőből csapatot építeni, ám az edzőváltás után Kuttor Attila összekovácsolt bennünket, és a tavasz már azt mutatta, sokra lehetünk képesek. Legközelebb korábbi csapatommal, a Honvéddal játszunk, ám nem görcsölök emiatt. Jó erőfelmérő lesz az a találkozó, hiszen ellenfelünk második helyezettként vár bennünket, de ettől még a három pont megszerzése a célunk.”

A forduló legemlékezetesebb szabálytalanságának éppen Koszta már volt az elszenvedője, akit hátba rúgott Fiola Attila. Koszta a csakfoci.hu-nak elmondta, már a meccsen megbeszélték a történteket, lepacsiztak, nincs harag közöttük.



A FORDULÓ SIKERE

Csaknem negyedév telt el győzelem nélkül. A Diósgyőr a hétvégén megverte a Debrecent 1–0-ra, így a csapat augusztus 18., a Haladás elleni szintúgy 1–0-s siker után élhette át ismét, milyen is három ponttal gazdagodni.

„Kis túlzással elfelejtettük, hogyan is kell örülni – mondta lapunknak Tamás Márk, a DVTK 25 esztendős védője. – Borzalmas volt megélni, hogy hétről hétre csak kudarcélmények érnek bennünket, nagyon kellett ez a siker a lelkünknek. Azért már volt előjele, hogy nyerünk, hiszen az utóbbi két-három bajnokin egyre jobb formát mutattunk. Végre elkerültünk a kieső helyekről, igaz, csak jobb gólkülönbségünknek köszönhetően állunk a tizedik helyen.”

A DVTK hat vereség és két döntetlen után szerzett újra három pontot, de még mindig nehéz helyzetben van – csakúgy, mint az előző két szezonban.

„Ideje lenne felzárkóznunk a középmezőnyhöz, hiszen az utóbbi két szezonban csak az utolsó meccsen harcoltuk ki a bennmaradást – nem lenne jó, ha sorozatban harmadszor is ilyen végjátékot kellene átélnünk. Hogy ne így legyen, lényegesen jobban kell védekeznünk, mert a huszonnégy kapott gól rengeteg – a Debrecent legalább egy nullára tudtuk megverni, ez jó kiindulási alap. Rendkívül fontos meccsek várnak ránk a bajnokságban, hiszen az MTK után két legfőbb riválisunkkal, a Haladással és a Kisvárdával játszunk, a Halival ráadásul Szombathelyen. Fel kell kötnünk az alsónkat, de hiszek a csapatban!”

NB I, 2018–2019, 14. FORDULÓ
NOVEMBER 10., SZOMBATHELYSZÍN
NÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
DVTK–DVSC 1–0
Miskolc, DVTK Stadion2553
Iványi Zoltán
MTK–Puskás Akadémia 3–2
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion1849
Berke Balázs
Kisvárda–Újpest 1–4
Kisvárda, Várkerti Sporttelep2280
Németh Ádám
Paks–Honvéd 0–0 Paks,
Városi Stadion
1283
Szőts Gergely
Haladás–Ferencváros 1–0
Szombathely, Haladás Stadion8294
Farkas Ádám
NOVEMBER 11., VASÁRNAP
Mezőkövesd–Mol Vidi 1–0
Mezőkövesd,
Városi Stadion
2456
Solymosi Péter
TABELLA • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC1493227–11+1630
2. Budapest Honvéd1483318–8+1027
3. MTK Budapest1473421–20+124
4. Mol Vidi FC1364324–13+1122
5. Újpest FC1364316–10+622
6. Mezőkövesd Zsóry FC1464422–17+522
7. Debreceni VSC1456320–18+221
8. Paksi FC1455419–18+120
9. Puskás Akadémia FC1442816–22–614
10. Diósgyőri VTK1423911–24–139
11. Kisvárda1423913–32–199
12. Szombathelyi Haladás14221012–26–148
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik