Gyerekek, foci, élmények

Vágólapra másolva!
2014.05.11. 14:41
null
Az időjárás ráijesztett a résztvevőkre, de kedvüket és elszántságukat nem szeghette (Fotók: Szabó Miklós)
Bár a reggeli eső alaposan ráijesztett a Telekom labdarúgó-diákolimpia budapesti döntőjében részt vevő csapatokra, a torna kezdetére alábbhagyott a zápor, sőt később – hacsak rövid időre is –, de a nap is kisütött. A Vasas Fáy utcai sportközpontjában zajló torna megnyitásaként Mészöly Géza, az U19-es labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya végezte el a kezdőrúgást, később Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes öttusázóval és Szász Kittivel, a háromszoros freestyle-világbajnok lánnyal kezdtek dekázni a pálya közepén. Utóbbi később bemutatót is tartott a kíváncsi gyerekeknek, akik tátott szájjal bámulták a lenyűgöző trükköket. (x)

 

„Tavaly keresett meg a Telekom azzal az ötlettel, hogy lépjek fel a diákolimpia döntőjében, én pedig örömmel mondtam igent a felkérésre – mosolygott Szász Kitti. – A bemutatók előtt mindig izgulok picit, de amikor elkezdődik a show, már csak a labdára koncentrálok, mindegy, hogy két ember figyel, vagy több ezer.”

Több párharcban büntetőrúgások döntötték a továbbjutásról
Több párharcban büntetőrúgások döntötték a továbbjutásról

A csinos lány bemutatóján kívül azért akadt más érdekesség is, hiszen egyszerre nyolc pályán folytak a küzdelmek az I–III. korcsoportban (6–12 év). A mérkőzéseken nem volt hiány izgalomból, gólokból és olykor bizony könnyekből sem. Bizony, több párharcban szétlövés döntötte el a továbbjutás kérdését, a hibázó játékosoknál rendre eltört a mécses.

Amíg a pályán a csapatok gyűrték egymást, az éppen pihenő gyerekek, illetve a kilátogató nézők több módon is elüthették az időt. A különböző sátrakban lehetőség nyílt PlayStationön kipihenni a fáradalmakat, esetleg csocsózhattak. A zöld gyepen több játékkal is kedveskedtek a szervezők a fiatal labdarúgóknak, lehetőségük nyílt például lemérni az általuk meglőtt labda sebességét, illetve célzóképességüket is javíthatták, miután az egyik kapu elé egy paravánt húztak, a gyerekeknek pedig a vászonba vágott három apró lyukba kellett belőniük a labdát.

Élményekben nem volt hiány
Élményekben nem volt hiány

Időközben a küzdelmek a döntő felé közeledtek, a nagy tét meghozta Hajdú B. István kedvét is, a népszerű sportriporter sorra barangolt a pályák között, olykor felkonferálta a csapatokat, máskor közvetítette a mérkőzéseket, a II. korcsoport döntőjét az ő kommentárjában élvezhették a nézők, nem is volt hiány a pikírt megjegyzésekből.

„Felhívom a nézők figyelmét, hogy amennyiben a buzdítást ütemben éneklik, sokkal többet használ.”

A mérkőzést végül szétlövéssel a Tomori Pál Általános Iskola nyerte meg, míg az I. és a III. korcsoportban a Pestszentlőrinci Gloriett Általános és Sportiskola diadalmaskodott, s kvalifikálta magát az országos döntőbe.

Az érmek átadása után korcsoportonként a legjobb játékost, a legjobb kapust és a gólkirályt is díjazták. A medáliákat Juhász Roland, a Videoton 79-szeres válogatott labdarúgója adta át.

„Szívesen vállaltam a feladatot, annak idején én is részt vettem hasonló tornákon – mondta Juhász Roland. – Persze akkor még kicsit másként zajlottak versenyek, de emlékszem, nagy élmény volt. Később szeretnék az utánpótlásban dolgozni, tehát nem árt, ha szokom a közeget.”

A program a IV–VI. korcsoport küzdelmeivel, valamit a lány focisták mérkőzéseivel folytatódik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik