Birkózás: kitartással, szorgalommal a kisiskolások is nagy bajnokok lehetnek

IGLÓI-NAGY ISTVÁNIGLÓI-NAGY ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2018.02.24. 17:53
null
Miskolcon szőnyegre lépők jelentik majd a hazai birkózósport jövőjét (Fotó: Róth Tamás)
Talán még sohasem volt egyszerre olyan sok nagy bajnok, sporthíresség a miskolci Városi Szabadidő Központban, mint ezen a hétvégén. Szombaton és vasárnap a borsodi megyeszékhelyen rendezték meg a diákolimpia grundbirkózás országos döntőjét.

 

A gyermekek seregszemléjén megjelentek többek között Varga János és Majoros István, Mexikóváros (1968) és Athén (2004) olimpiai bajnok birkózói, akik egyébként a 2018-as budapesti világbajnokság nagykövetei is, továbbá Komáromi Tibor háromszoros világbajnok, Kovács István, az egyetlen magyar szabadfogású vb-aranyérmes, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) alelnökei, Deák Bárdos Mihály Európa-bajnok, Miskolc város önkormányzati képviselője. Más sportágak képviseletében ott volt Balogh Gábor olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok öttusázó, a Magyar Diáksportszövetség (MDSZ) elnöke, Dombi Rudolf olimpiai és Európa-bajnok kajakos, illetve Máthé Vivien öttusázó-világbajnok, az MDSZ területi szolgáltatási osztályának vezetője.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózószövetség elnöke köszöntőjében megemlítette, hogy a sportág előkészítő műhelyének is felfogható, az egész országot behálózó rendezvénysorozaton 1800 ifjú birkózó 10 fős csapatokban képviselte iskoláját, lakóhelyét, és ebből a népes mezőnyből kerültek ki a két korcsoport legjobb csapatai, akik elindulhattak a miskolci fináléban. Az elnök az iskolások elé példaként állította a csarnokban megjelent hírességeket, mondván, kitartással, szorgalommal és sok-sok lemondással egyszer majd a most még kisiskolások is nagy bajnokok lehetnek. A sportvezető elismeréssel szólt a gyerekeket felkészítő tanárok, edzők áldozatos munkájáról, s reményét fejezte ki, hogy a most Miskolcon szőnyegre lépő apróságok jelentik majd a hazai birkózósport jövőjét.

 

Balogh Gábor MDSZ-elnök az eseményt megnyitó beszédében saját példáját említette, ugyanis tizenkét évvel a 2000-es sydneyi olimpián elért második helyét megelőzően éppen egy diákolimpián lett ezüstérmes. Reményét fejezte ki, hogy sokan követik majd az ő útját, s érnek el nagy sportsikereket. Köszönetet mondott a birkózószövetség vezetőinek, hogy anyagi és erkölcsi támogatásukkal új életet tudtak lehelni ebbe a versenyformába.

A gyermekek olimpiai eskütételét követően az ifjú birkózók és felkészítőik boldogan álltak össze egy közös fotó erejéig a grundbirkózás döntőjén megjelenő egykori bajnokokkal. A hátteret az októberi budapesti birkózó-világbajnokság díszletei adták, a vb szervezői ugyanis ezt az alkalmat is kihasználták, hogy kedvet csináljanak a sportág őszi csúcseseményének. Sokan a miskolci döntősök közül iskolájuk, klubjaik révén a szövetség támogatásával októberben a Papp László Budapest Sportarénában közelről is megcsodálhatják majd a világ legjobb birkózóit.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik