FTC: Thomas Doll az új vezetőedző - hivatalos

Vágólapra másolva!
2013.12.18. 17:35
null
A Fradi bejelentette Doll érkezését (Fotó: fradi.hu)
A Ferencváros hivatalos honlapján, a fradi.hu-n jelentett be, hogy Thomas Doll a labdarúgócsapat új vezetőedzője.

„A Ferencvárosi Torna Club vezetősége a mai nap folyamán mindenben megegyezett Thomas Doll-lal, így a német szakember hivatalosan is labdarúgócsapatunk új vezetőedzőjének tekinthető" – olvasható a fradi.hu-n.

A szakember korábban a helyszínen tekintette meg a Videoton–Ferencváros mérkőzést, ezután kaptak szárnyra a hírek, hogy ő lesz Ricardo Moniz távozása után a Ferencváros vezetőedzője.

SZAVAZÁS

Mi a véleménye Thomas Doll kinevezéséről?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Először kilenc napja írta meg a Nemzeti Sport Online, hogy a szakember tárgyalt a Moniz utódját kereső Ferencváros vezetőivel. A klub nagyjából ismertette elképzeléseit, a lehetséges feltételeket. Doll ezt követően hazautazott Németországba. Mérlegelte a klub ajánlatát.

Ezután a családjával egyeztetett, és elmondta: „Nagyon elégedett vagyok, de a családommal és a barátaimmal is részletesen meg kell ezt vitatnom.”

A Nemzeti Sport ezt követően megtudta, hogy a német szakember már a segítőjét keresi, aki német nyelvtudással és magyarországi futballmúlttal rendelkezik. Első körben Lőw Zsoltot kereste meg közvetítő útján, a korábbi válogatott játékos azonban az NSO-nak elmondta, újpesti múltjára és jelenlegi munkájára hivatkozva megköszönte, de visszautasította a megkeresést.

Tegnapelőtt pedig már kész tényként közöltük, hogy finisükhöz érkeztek a tárgyalások. Mára pedig nem csalódtunk: megvan a Fradi új vezetőedzője.

„Egy dolgunk van: nyernünk kell. Csak azt várják tőlünk, hogy eredményesek legyünk. És én nagyon szeretek nyerni, és gyűlölök veszíteni. Láttam Székesfehérváron, hogy a szurkolók is nagyon szeretik a győzelmet, szeretnek a meccs után együtt ünnepelni a játékosokkal. A szurkolók szenvedélyessége emlékeztet a Lazio szurkolóinak szenvedélyességére" – nyilatkozta Doll az M1-en a szerda esti TeleSportban.

A szakember stílusos futballt és karakteres játékot ígért. Azt mondta, már az ellenfél térfelén labdát kell szerezni és nagyon fontosnak nevezte még, hogy a csapat egységes legyen. Hozzátette, mindenkinek megadja a maximális tiszteletet, de ezt viszont is elvárja.

„Nem fogom azt mondani, hogy megjöttem a nagy Németországból, és most megtanítalak benneteket focizni. Nem mondok ilyet, mert tudom, hogy az én pályafutásom előtt Magyarországon kiváló labdarúgás volt. A célunk, hogy a Ferencváros újra sikeres legyen" – jelentette ki az új tréner.

DOLL NÉVJEGYE

Név: Thomas Jens Uwe Doll
Születési idő/hely: 1966. április 9., Malchin (NDK)
Játékos-pályafutása – klubcsapatok: Hansa Rostock (1983–86), BFC Dynamo (1986–90), HSV Hamburg (1990–91), Lazio (1991–93), Eintracht Frankfurt (1993–96), Bari (1996–98), HSV Hamburg (1998–2001)
Játékos-pályafutása – válogatott: NDK olimpiai válogatott (1986–88), NDK (1986–90), Németország (1991–93)
Sikerei: keletnémet bajnok (BFC Dynamo, 1987, 1988), Keletnémet Kupa-győztes (BFC Dynamo, 1988, 1989), Eb-ezüstérmes (Németország, 1992), DFV Szuperkupa-győztes (BFC Dynamo, 1989)
Edzői pályafutása: HSV Hamburg U19 (2001–02), HSV Hamburg II (2002–04), HSV Hamburg (2004–07), Borussia Dortmund (2007–08), Genclerbirligi (2009–10), al-Hilal (2011–12)
Sikerei: Intertotó-kupa-győztes (HSV Hamburg, 2005), UEFA-kupa-nyolcaddöntős (HSV Hamburg, 2005–06), az év embere a Kickernél (2005), Bundesliga-bronzérmes (HSV Hamburg, 2006), Bajnokok Ligája-csoportkörös (HSV Hamburg, 2006–07)

Doll játékos-pályafutását követően maradt a Hamburg alkalmazásában, bekerült a német egyesület szakmai stábjába, 2002-től a tartalékcsapat vezetőedzője lett. Két évvel később már a Hamburg első csapatának vezetőedzője. Első szezonjában a Hamburggal elkerülte a kiesést, sőt kiharcolta az Intertotó-kupában való indulást, és meg is nyerte a sorozatot. Ennek köszönhetően elindulhatott az UEFA-kupában, amelynek első fordulójában kiejtette a dán Köbenhavnot. A csoportkört követően Doll a legjobb 16-ig jutott a Hamburggal.
A következő szezonban a Bundesliga harmadik helyén zártak, így a BL selejtezőjében indulhattak. A selejtező során kiverték a spanyol Osasunát, így a Hamburg a csoportkörig jutott.
A 2007–2008-as szezonban kinevezték a Dortmund élére, amelyet a Német Kupa döntőjébe vezetett, majd dolgozott még a Genclerbirligi, valamint az al-Hilalnál is. Doll elismert szakembernek számít – nem csak Németországban –, aki észrevételeivel, nyilatkozataival jelentős szerepet játszott a német labdarúgás ezredforduló környékén véghezvitt megújításában.
A 2005-ös esztendőben a Kicker című tekintélyes szaklap az év emberének választotta, miután látványos és roppant eredményes, a Bundesligában szinte példátlan fejlődésen ment keresztül keze alatt a Hamburg. (fradi.hu)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik