Szerhij Rebrov lett a Ferencváros új vezetőedzője

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.22. 09:54
null
Rebrov lett a Ferencváros új vezetőedzője (Fotó: Török Attila)
Az NB I-ben éllovas Ferencváros csaknem öt év után közös megegyezéssel felbontotta Thomas Doll vezetőedző szerződését. A német szakember utódját szerda délelőtt sajtótájékoztató keretein belül bejelentette az FTC. Az új tréner az ukrán Szerhij Rebrov lett.


A budapesti Ritz-Carlton szállodában tartott rendezvényen elsőként Orosz Pál szólalt fel, aki rögtön bejelentette, hogy Szerhij Rebrov veszi át a Ferencváros NB I-es labdarúgócsapatának irányítását. Az FTC Zrt. elnöke hozzátette, nagyon nem kell bemutatni az új szakvezetőt, hiszen játékos-pályafutása és edzői munkássága önmagáért beszél. A Ferencváros nem hozta nyilvánosságra, hogy hány évre írt alá az új edző.

Rebrov segítője a spanyol Alberto Bosch lesz, aki 2014 és 2017 között a Dinamo Kijev utánpótlásedzője volt. Bosch korábban az Espanyol, majd a Dnyipro csapatánál dolgozott, az előző idényben az orosz élvonalbeli Ahmat Groznij másodedzője volt. A 31 éves szakember a Ferencváros és Rebrov kedvéért hagyta ott a Groznijt.

„Szeretném megköszönni a Ferencvárosnak a lehetőséget. Amióta felvetődött, hogy én leszek az új vezetőedző, figyelemmel követtem a csapatot. Köszönöm Thomas Dollnak az eddigieket, és sok szerencsét kívánok neki. A Fradinál a cél természetesen a hazai porondon az első hely megszerzésre, valamint a minél jobb nemzetközi szereplés” – mondta bemutatkozó monológjában Rebrov, aki ezután aláírta szerződését, s kezet fogott Orosz Pállal.

Ezt követően Rebrov újságírói kérdésre azt mondta, szeretne jó kapcsolatot kialakítani a szurkolókkal. Tisztában van vele, hogy a futball a drukkerekről szól.

„Fontos, hogy intenzív futballt játsszunk. Úgy láttam, a Fradi eddig nem mindig tudta kilencven percen át diktálni az iramot. Nehéz megmondani, ennek kialakítása mennyi időbe telik. Beszélnem kell a játékosokkal, meg kell tudnunk, milyen állapotban vannak mentálisan és fizikailag” – mondta Rebrov.

Orosz Pál hangsúlyozta, a szerződés részleteiről nem kíván beszélni, de annyit elárult, vannak elvárásaik Rebrovval szemben.

A Thomas Doll-éráról Orosz Pál azt mondta, csak pozitívan lehet rá visszagondolni, hiszen számos trófeát nyert a Ferencváros. Hozzátette, a német trénerrel baráti viszonyban váltak el.

A sajtótájékoztató videón:

ELŐZMÉNYEK

A Ferencváros kedden délután jelentette be Thomas Doll távozását. Az 52 esztendős német szakember 2013 decemberében érkezett az FTC-hez, irányítása alatt a csapat egyszer bajnok, kétszer ezüstérmes, egyszer bronzérmes lett, valamint három Magyar Kupa-, egy Ligakupa- és egy Szuperkupa-trófeát szerzett.

Az FTC-t az európai kupaporondon ugyanakkor elkerülték a sikerek Thomas Doll edzői időszakában: az Európa-liga selejtezőjében sorrendben a horvát HNK Rijeka (2014), a bosnyák Zeljeznicar (2015), a dán FC Midtjylland (2017) és az izraeli Maccabi Tel-Aviv (2018), a Bajnokok Ligája selejtezőjében az albán Partizani Tirana (2016) búcsúztatta a zöld-fehéreket.

A Nemzeti Sport Online értesülései szerint a klub a korai Európa-liga-búcsú miatt kezdeményezte a közös megegyezéses szakítást. A német szakember stábjából Ralf Zumdick másodedző is távozik, az ugyancsak másodedző Máté Csaba viszont maradhat a klubnál.

Az NB I jelenlegi szezonjában négy győzelemmel és egy döntetlennel hiába vezeti a tabellát a Fradi, a szurkolóktól gyakran hangzott fel az „Auf wiedersehen!” kórus.

Doll 190 tétmérkőzésen irányította a zöld-fehéreket, amelyeken 113 győzelem, 44 döntetlen és 33 vereség volt a mérlege.

A Nemzeti Sport több forrásból megerősített információi szerint a távozó Thomas Doll helyét a Dinamo Kijev korábbi trénere (és játékosa), Szerhij Rebrov veszi át.

A csakfoci.hu korábban megírta, hogy Rebrov az egyik legnagyobb esélyes. Értesüléseink szerint a portál információi helytállóak, és valóban az ukrán szakember – aki ráadásul már Budapesten tartózkodik – irányítja majd az FTC-t.

Rebrov később az obozrevatel.com kérdésére válaszolva reagált a ferencvárosi szálra.

A jelenleg 44 esztendős szakvezető játékos-pályafutása során szerepelt a Sahtar Doneckben, a Dinamo Kijevben, a Tottenhamben, a Fenerbahcéban, a West Ham Unitedben és a Rubin Kazanyban is. A 75-szörös ukrán válogatott Rebrov 2014 óta edzősködik, korábban Kádár Tamás trénere is volt a Dinamo Kijevnél. Utóbbinál három évet töltött el a kispadon, ezalatt kétszer nyert bajnokságot és hazai kupát, valamint egyszer az ukrán Szuperkupát is elhódította irányításával a klub.

A 2015–2016-os szezonban a Chelsea, Porto, Maccabi Tel-Aviv és Dinamo Kijev alkotta csoportból másodikként juttatta tovább a kijevieket a Bajnokok Ligájában, a nyolcaddöntőben viszont a Manchester City nagy falatnak bizonyult: a hazai 3–1-es vereség után gól nélküli döntetlenre végeztek Angliában. Egy idénnyel korábban az Európa-ligában még tovább menetelt a gárdával, itt a negyeddöntőben a Fiorentinával szemben maradt alul a Dinamo Kijev (1–1, 0–2).

2017-ben szerződése lejártával távozott, majd nem sokkal később aláírt az al-Ahlihoz. A szaúdi csapatnál egy évet sem dolgozott, idén áprilisban menesztették.

A Nemzeti Sport májusban exkluzív interjút készített Rebrovval, melyet ide kattintva olvashat el.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2018–2019-ES SZEZONBAN
2018. augusztus 12.Kisvárda
Kondás Elemér helyett Dajka László
2018. augusztus 22.
FerencvárosThomas Doll helyett Szerhij Rebrov
AZ NB I ÁLLÁSA
1. Ferencvárosi TC 5 4 1 14–4 +10 13
2. Budapest Honvéd 5 4 1 9–5 +4 12
3. MTK Budapest 5 3 1 1 9–8 +1 10
4. Debreceni VSC 5 2 3 8–5 +3 9
5. Mol Vidi FC 4 2 2 9–2 +7 8
6. Újpest FC 5 1 3 1 5–6 –1 6
7. Mezőkövesd Zsóry FC 4 1 2 1 5–4 +1 5
8. Szombathelyi Haladás 5 1 1 3 7–10 –3 4
9. Diósgyőri VTK 5 1 1 3 4–9 –5 4
10. Paksi FC 5 3 2 4–7 –3 3
11. Puskás Akadémia FC 5 2 3 5–8 –3 2
12. Kisvárda 5 1 4 1–12 –11 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik