HIRDETÉS
CSILLAG PÉTER (KIJEV) 2018.05.26 12:28 Frissítve: 2018.05.26 12:59

Kádárról, Sevcsenkóról, no meg a Real–Pool BL-döntőről

Szerhij Rebrovval interjút egyeztetni nem könnyű. Nem szívesen szerepel a médiában, amúgy sem fecsegős alkat, telefonon sem ígér semmit – aztán a kijevi Champions Festival pénteki kispályás tornája közben, két mérkőzés között mégis időt szakít a Nemzeti Sportra. Néhány perccel korábban óriási gólt ragasztott a „Sevcsenko és barátai" nevű csapat tagjaként a Real Madrid öregfiúk kapujának bal felső sarkába, a közönség hosszasan skandálta a nevét, éppen úgy, mint két évtizeddel ezelőtt.

 

Rebrov kapura lő a Champions Festivalon

– Jól bevágta...
– Köszönöm.

– Szombaton néhány kilométerrel arrébb, eggyel nagyobb pályán a Real Madrid és a Liverpool játszik egymással. Mit vár a mérkőzéstől?
– Mind a két csapatról elmondható, hogy okkal jutott el a döntőig, mindkettő rászolgálna a győzelemre. Kemény, látványos és élvezetes összecsapásra számítok.

– Ha a játékstílust, taktikai eszközöket, játékszellemet nézzük, miként ragadná meg a különbséget a Real Madrid és a Liverpool között?

– Érdekes együttállást kínál a párosítás, hiszen ha röviden jellemezni kellene az angol és a spanyol együttest, mindkettőt a támadó felfogással tudnám azonosítani. Mégsem hiszem, hogy az Olimpiai Stadionban az első perctől egymásnak esnének, már csak azért sem, mert a tavasszal bebizonyosodott, a védelem egyik oldalon sem sebezhetetlen.

– Számos emlékezetes mozzanatot élt meg a BL-ben, a Dinamo Kijevvel ezerkilencszázkilencvenkilencben eljutott az elődöntőig is, amelyben a Bayern München állította meg csapatát. Melyik pillanatra gondol vissza a legszívesebben?
– A Bajnokok Ligája jelenti a csúcsot a labdarúgásban, a sorozatban szerepelni minden játékos számára hatalmas lehetőség és megtiszteltetés. Nem volt ez másként húsz évvel ezelőtt sem. Ha visszatekintek a pályafutásomra, megállapíthatom, nekem a kilencvenes évek második fele jelentette a legszebb időszakot. Azok az évek, amikor együtt játszottam a Dinamo Kijevben Andrij Sevcsenkóval és az akkori legjobb ukrán játékosbarátaimmal. A BL-elődöntőig jutni kitörölhetetlen élmény marad. Jó most végignézni azokon a korábbi futballistákon, akik mögöttem a Champions Festival pályáján játszanak, hiszen ők alkották az én nemzedékemet, velük vívtam csapattársként vagy ellenfélként a legfontosabb meccseimet. Örülök annak is, hogy a BL-döntő megpezsdíti Kijevet, a kiegészítő események és maga a szombati mérkőzés sokat ad a városnak.

– Kétezerben tíz góljával ön lett a BL társgólkirálya, az aktuális idényben alighanem Cristiano Ronaldóé lesz az elsőség. Mennyire ösztönzi ilyenkor a játékost az egyéni érdem?
– Vannak, akik fontosnak tartják ezt, és bár nem lehet tagadni, BL-gólkirálynak lenni presztízst jelent, ilyen fontos mérkőzésen ez másodlagos szempont. Nem hiszem, hogy a madridi vagy a liverpooli futballisták azon gondolkodnának a pályán, hogy ki hány gólt szerez. Ennél sokkal nagyobb a tét a csapatok, a klubok, a szurkolók számára.

 
 A BL-döntő felvezetése – ÉLŐ!

– Másfél éve ön vitte edzőként a Dinamo Kijevhez Kádár Tamást. Mit látott benne?
– Minőségi, tehetséges játékos, segítséget jelentett a csapatnak az én időmben éppúgy, mint most, hogy már nem dolgozom a klubnál.

– Varga Sándor személyében magyar játékosügynök egyengette útját, az ő közvetítésével került kétezerben a Dinamo Kijevtől a Tottenhamhez. Milyen befolyással volt a pályafutására?
– Az ügynöknek az a feladata, hogy a futballistát segítse. Benne őszinte embert ismertem meg, és ez meghatározó a játékos és a menedzser kapcsolatában.

– Kelet-Ukrajnában született, a jelenleg a háborús övezethez tartozó Horlivka városában. Melyek az ötödik éve zajló harcok hatásai az ország életére és az ukrán labdarúgásra?
– Ha nem haragszik meg, erről nem szeretnék beszélni.

Champions Festival, Rebrov a pályán


Champions Festival, Real Madrid–Liverpool „öregfiúk”
BAJNOKOK LIGÁJA

DÖNTŐ, KIJEV
20.45: Real Madrid (spanyol)–Liverpool FC (angol) (Tv: M4 Sport, élőben az NSO-n)  

2019.01.07 23:12:56

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

2018.12.26 23:08:02

Bajnokok Ligája CSERHÁTI ZOLTÁN

Helyi erőkkel a másodosztályból az európai döntő kapujáig – a BEK/BL történetének egyik legszebb meséje.

2018.12.17 23:16:45

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

2018.12.17 11:36:09

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Az MU a PSG-vel találkozik, a Dortmund a Tottenhammel csap össze – pontos menetrend.

2018.12.12 18:48:17

Bajnokok Ligája nemzetisport.hu

Óriási mérkőzésen 3–3-at játszott az Ajax a bajorokkal, az AEK Athén pont nélkül búcsúzott.