Szervezett támadás volt az FTC-szurkolók balhéja; a klub kitart a megállapodás mellett

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.11.10. 09:53
null
Szervezett támadás volt az FTC-szurkolók balhéja (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I-ben szereplő Ferencváros rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a múlt szombati, DVSC elleni hazai bajnokin (2–1) történt szurkolói rendbontással kapcsolatban.

 

A sajtótájékoztatón Volly György, a Ferencváros sajtófőnöke felolvasta a klubhoz beérkezett 59 kérdést, amelyet az üggyel kapcsolatban kapott a Fradi, majd választ is kaptak a sajtó munkatársai Nyíri Zoltántól, az FTC operatív igazgatójától.

Az újságírók megnézhették a klub kamerás felvételeit, amelyből kiderül, hogy szervezett támadás történt a szünetben. Körülbelül 30-40, többnyire fekete ruhát viselő, arcukat eltakaró szurkolók a B1-szektorból kifelé menve a büfénél rátámadtak néhány ferencvárosi szurkolóra.

A korábbi vezérszurkoló, a szürke ruhás, késelő férfi volt az első számú célpont. A Fradi operatív igazgatója közölte, hogy nem rúgják fel a korábbi megállapodást a visszatérő szurkolókkal, azonban innentől kezdve alaposabb átvizsgálásra lehet számítani a Groupama Aréna bejáratánál.

A rendőrség eddig 11 embert azonosított, köztük kilenc olyan személy, aki a Debrecen elleni bajnokin tért vissza. Az ő szurkolói kártyájukat felfüggesztette a klub, nem látogathatják a Ferencváros mérkőzéseit. A jövőben – ahogy az az elmúlt három és fél évben működött – a B-szektorok mögé visszatér a kríziskezelő egység.

A klub mindenki felelősségét vizsgálja, így a biztonsági szervezetét is.

A SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ VÉGET ÉRT, AZ ÚJSÁGÍRÓK NEM TEHETNEK FEL TOVÁBBI KÉRDÉSEKET.

10.48: Az esetleges következő hasonló esetnél nagyjából feleannyi idő alatt odaér a helyszínre a beavatkozó egység.

10.46: Megállapodás volt, hogy a visszatérő szurkolók nem bántják a korábbi vezérszurkolót.

10.44: Nem növelik a biztonsági őrök számát a stadionban, ellenben átcsoportosítás lesz.

10.41: Az MLSZ döntése egyelőre nem jogerős a szektorbezárásokkal kapcsolatban. Amennyiben visszakéri a jegy árát valaki, akinek oda szól a jegye a következő három hazai meccsre, visszakapja, cserélni is tudja, viszont B-típusú szurkolói kártyával az ezen kívüli szektorok nem látogathatók a megegyezés értelmében. Az MLSZ első fokú döntése alapján az Üllői út felőli kapu mögötti szektorok lesznek zárva a soron következő három hazai meccsen (Videoton, Honvéd, Balmazújváros).

10.40: A szürke ruhás férfi a rendes kapun próbált bemenni (a vénaszkenneres kapun), ott erre nem volt lehetősége, mert a keze egy sérülés miatt be volt kötve. Ezért ment be a problémamegoldó kapun. Ott minden meccsen körülbelül 40-50 ember lép be a stadion területére.

10.38: A biztonsági szolgálat azért nem avatkozott közbe, mert abban a pillanatban messzebb tartózkodott az esettől.

10.35: A jövő heti Paks–FTC bajnoki mérkőzésre, akinek érvényes jegye van, elutazhat, beléphet az idegenbeli meccsre.

10.33: A klub kitart a szurkolói megegyezés mellett, továbbra is lehet vénaszkennelés nélkül belépni.

10.32: A 11 felfüggesztett kártyából 9 olyan, ami a most visszatérő szurkolók birtokában volt. A szürke ruhás késelő is a 11 ember között van.

10.31: A klub mindenki felelősségét vizsgálja, így a biztonsági szolgálatét is. Ez a vizsgálat még nem zárult le.

10.30: Alaposabb átvizsgálás várható a jövőbeli hazai mérkőzéseken a Groupama Arénában.

10.28: Nem szigorúbb, hanem az eddig megszokott biztonsági ellenőrzés lesz a stadionban. Korábban a kríziskezelő egységet kivonták a B-szektorok alól. Ez az egység ezután visszatér oda.

10.26: A klub szerint nem könnyű a biztonsági szakemberek dolga, akiknek a kést kellett volna megtalálniuk, hiszen az akár egy bankkártya méretű eszköz is lehet, amelyet össze is lehet hajtani.

10.25: Jelenleg 11 embert azonosítottak be, ezt egyébként a rendőrség végzi. A Ferencváros érez felelősséget, azonban hangsúlyozza, hogy a klub mindezt nem tudta volna megakadályozni.

10.24: A klub szerint bevált a megállapodást, amelyet Kubatov Gábor klubelnök kötött a visszatérő szurkolókkal, akiknek vezetőivel együttműködve azonosítják be a tetteseket.

10.22: A klub információ szerint a két sérült már elhagyta a kórházat.

10.21: A klub a rendőrséggel együttműködve jár el, mindent felvételt, adatot átadott a rendőrségnek. Köztörvényes bűncselekményről van szó. Akiket azonosítanak a felvételeken, felfüggesztik a kártyájukat, ők semmilyen ferencvárosi eseményre nem jöhetnek be a nyomozás végéig.

10.20: Volly György, a Ferencváros sajtófőnöke ismerteti az 59 kérdést az üggyel kapcsolatban, illetve a válaszokat is.

10.15: A videón tisztán látható, hogy a támadók eltakarták az arcukat. Most egy másik kameraállásból is megtekintjük az eseményeket, jól látható, hogy szervezett támadásról lehet szó, a többnyire fekete ruhát viselők, akik a B1-es szektorból jönnek, sietve érkeztek a támadás helyszínére. Célirányosan mozogtak, a felvétel alapján nagyon jól tudták, hogy kit, hol keressenek.

10.12: A sajtó munkatársainak kivetítik a biztonsági felvételeket, amelyből az látszik, hogy a szünetben a büfénél tört ki a verekedés, egy szurkolói csoport néhány emberre támadt rá. A szürke ruhás, korábbi vezérszurkolót támadták elsősorban.

10.10: 59 kérdés érkezett a Ferencvároshoz az utóbbi időben, a sajtó munkatársai mindezekre választ kapnak. A rendőrség kérése, hogy hangfelvétel, kép, illetve videó a személyiségi jogok védelme érdekében nem készülhet az eseményen.

10.07: Elkezdődött a sajtótájékoztató!

ELŐZMÉNYEK

Mint ismert, a szombati találkozót – amelyet az FTC 2–1-re megnyert – csaknem húszezer néző előtt rendezték meg, miután három és fél év elteltével megállapodtak egymással a Ferencváros vezetői, illetve a vénaszkenneres regisztráció miatt sztrájkoló kemény mag tagjai, akik most először léptek be a 2014 nyarán átadott Groupama Arénába. A meccs szünetében a hazai nézők között súlyos rendbontás történt, amikor a szurkolók egy csoportja összeverekedett egymással. Három személy megsérült, őket kórházba szállították. A sérülésokozással kapcsolatban megállapítható volt, hogy két szurkoló sérülését a stadion területére bekerült késsel okozták.

A rendőrség közlése szerint két szurkolót már őrizetbe vettek, rájuk elektronikus nyomkövető is kerülhet. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, akár négy és fél éves börtönbüntetést is kaphatnak a balhézók. A Ferencváros hétfőn adott ki először közleményt, majd csütörtökön is, míg az MLSZ hárommillió forintos pénzbüntetést, valamint szektorbezárást szabott ki.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik