FTC, DVSC: magyar újonc nélkül; Futács az év debütánsa

Vágólapra másolva!
2014.06.11. 16:17
null
Futács Márkó (fekete mezben) volt a legeredményesebb újonc (Fotó: NS-archív)<br />
A Nemzeti Sport olvasói már megszokhatták, hogy az NB I-es labdarúgó-bajnokság szezonzárását követően több idényértékelő cikkel, elemzéssel jelentkezünk. Mostani összeállításunkban az élvonalban debütáló labdarúgókkal foglalkozunk. Hány magyar és hány légiós játszotta első NB I-es meccsét a 2013–2014-es szezonban? Ki volt közülük a legfiatalabb vagy éppen a legidősebb? Melyik csapat szerepeltette a legtöbb újoncot? Alábbi összeállításunkból választ kaphat ezekre a kérdésekre.

 

A DEBÜTÁLÓ KÜLFÖLDIEK
Íme, a legutóbbi szezonban debütáló légiósok névsora – csapatonkénti bontásban:
Bp. Honvéd (10 – az előző szezonban 11): Emiliano Bonazzoli, Ayub Daud, Aníbal Godoy, Thomas Hervé Job, Abdul Kader Keita, Arturo Lupoli, Andrea Mancini, Emmanuel Mensah, Edixon Valencia Perea, Emanuele Testardi
Debreceni VSC (5 – az előző szezonban 1): Dusan Brkovics, Rene Mihelic, Igor Morozov, Alekszandar Trninics, Dalibor Volas
Diósgyőri VTK (6 – az előző szezonban 1): Augusto Batioja, Senad Husic, Zoran Kosztics, Lazar Marjanovics, Nenad Rajics (k), William Alves
Ferencváros (7 – az előző szezonban 8): Akeem Adams, Ulysse Diallo, Gerson, David Mateos, Mateo Pavlovic, Jack Tuijp, Arsenio Valpoort
Győri ETO FC (1 – az előző szezonban 7): Patrick Mevoungou
Kaposvár (12 – az előző szezonban 3): Stjepan Babic, Andrei Coroian, Issaga Diallo, Dragos Firtulescu, Andrei Florean, Badis Lebbihi, Dominic Luca, Lucas dos Santos Rocha, Adrian Markus, Pieter Mbemba, Landry Mulemo, Iulian Petrache
Kecskeméti TE (5 – az előző szezonban 6): Borisz Bulajics, Eliomar, Dejan Karan, Sidoine Oussou, Pato
Mezőkövesd (2 – az előző szezonban NB II-es volt): Dominik Fótyik, Stanislav Velicky
MTK Budapest (1 – az előző szezonban 1): El Harrak Ayub
Pápa (1 – az előző szezonban 4): Novica Makszimovics
Pécsi MFC (2 – az előző szezonban 4): Djordje Jocsics, Danijel Romic
Puskás AFC (5 – az előző szezonban NB II-es volt): Vasziliosz Aposztolopulosz, Sztefan Denkovics, Fábio Oliveira, Miguel Angel Luque, Mamadou Wagué
Újpest FC (11 – az előző szezonban 8): Marko Dmitrovics (k), Jonathan Heris, Juanan, Nebojsa Koszovics, Simon Ligot, Loic Nego, Pierre-Yves Ngawa, Lansana Sagna, Elhadji Sidibe, Asmir Suljic, Bojan Szankovics
Videoton (4 – az előző szezonban 7): Juan Calatayud (k), Mamadu, Nildo, Zé Luís
A Haladásban és a Paksi FC-ben – csakúgy, mint a 2012–2013-as idényben – ezúttal sem debütált légiós labdarúgó.

Ha NB I-es újoncokról készítünk statisztikát, elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy hány magyar fiatal debütált bajnoki mérkőzésen az adott futballszezonban. Nem lehet azonban teljes az újoncmustra a légiósok nélkül, hiszen évről-évre jó néhány külföldi labdarúgó is bemutatkozik a magyar eső osztályú labdarúgó-bajnokságban. Kezdjük velük cikkünket.

CSÖKKENŐ TENDENCIA, DE MÉG MINDIG SOK LÉGIÓS ÉRKEZIK

Ha abból a tézisből indulunk ki, hogy a légiósok jó része elveszi a helyet a magyar tehetséges (vagy kevésbé tehetséges) fiatalok elől, akkor akár örömtelinek is nevezhetjük azt, hogy az utóbbi esztendőkben – még ha nem is látványosan, de – folyamatosan csökken az NB I-ben debütáló külföldiek száma. A 2011–2012-es szezonban 83 légiós mutatkozott be az NB I-ben, tavaly már „csak” 75, a mögöttünk hagyott (2013–2014-es) szezonban pedig 72. Ez a szám azonban még mindig elég magas, különösen három csapatnál volt igen sok a külföldi debütáló: a Kaposvári Rákócziban 12, az Újpestben 11, a Bp. Honvédban 10 légiós mutatkozott be az első osztályban (a csak magyar játékosokat foglalkoztató Haladásban és Paksban értelemszerűen egyetlen külföldi sem debütált a szezonban). Kaposváron és Kispesten ráadásul akadémiai képzés is folyik, így nem éppen szívderítő adat, hogy e két csapatnál ennyi légiós debütált a legutóbbi szezonban.

Az újonc légiósok döntő többsége a szezon előtt vagy az idény közben érkezett Magyarországra (és egy részük – nem sok emléket hagyva maga után – már távozott is…), de akadt néhány olyan külföldi játékos is, aki már korábban hazánkban futballozott, csak eddig alacsonyabb osztályban szerepelt, így most mutatkozhatott be az élvonalban (ilyen például Danijel Romic, Fótyik Dominik vagy Vasziliosz Aposztolopulosz).

Sokszor felteszik azt a kérdést, hogy milyen légiósokat érdemes Magyarországra hozni, és a válasz szinte mindig ugyanaz: a szakértők egybehangzóan azt állítják, olyan külföldieket ajánlott szerződtetni, akik jobbak a magyar játékosoknál és valóban erősítést jelentenek az adott csapatnál.

Nos, az idén bemutatkozó 72 légiós közül nem sok olyat találunk, akit valóban érdemes volt idehozni.

A VIDEOTON KAPUSA EGY PERCET SEM HIÁNYZOTT

Ha pusztán a statisztikai adatokat vesszük alapul, és először azt nézzük meg, hogy ki hány mérkőzésen kapott szerepet, akkor az idén debütáló külföldiek közül mindössze nyolc olyan labdarúgó nevét tudjuk felsorolni, aki több mint 20 bajnokin lépett pályára: közülük a Videoton 1979-es születésű spanyol kapusa, Juan Calatayud volt az egyetlen, aki csapata mind a 30 NB I-es találkozóján játszott, sőt egy percet sem hiányzott, a pécsiek horvát védője, Danijel Romic 28, a kecskeméti Dejan Karan 27, a fehérvári Zé Luís 26, a diósgyőri Zoran Kosztics 23, az FTC spanyol védője, David Mateos, a fehérvári Nildo és a debreceni Dalibor Volas egyaránt 21 bajnoki meccsen játszott. Tekintettel arra, hogy a Magyarországra kerülő külföldiek többsége nem utánpótláskorú játékos (akit sok esetben jutalomból egy-két meccsre beraknak a felnőttek közé), hanem már kész futballista, sokat sejtet a légiósok minőségéről, hogy ilyen kevesen játszottak rendszeresen a csapatukban.

Az idén debütálók közül a Videoton játékosa, Zé Luís volt a leggólerősebb 9 találattal, a Bragától kölcsönkapott zöld-foki-szigeteki csatárt – kihagyott ziccerei ellenére – megérte az NB I-be hozni, csakúgy, mint a Debreceni VSC szlovén támadóját, Dalibor Volast, aki 8 góllal zárta a szezont. A Honvéd szomáliai csatára, Ayub Daud biztos lábbal végezte el a büntetőket, tizenegyesből öt, összességében hét gólt szerzett, de nem mondhatnánk, hogy kiemelkedően teljesített. Hullámzóan szerepelt a Fradi centere, Ulysse Diallo is, aki ugyan összehozott négy gólt, de nem mindig győzte meg edzőjét, hogy helye van a csapatban. A diósgyőriek szerb futballistája, Kosztics viszont a legjobb vételek közé sorolható, hasznosan futballozott és középpályás létére négy gólig jutott.

A HONVÉD OLASZ LÉGIÓSA A LEGIDŐSEBB DEBÜTÁLÓ

Újpesten Marko Dmitrovics a bajnokikon kiszorította a kapuból Balajcza Szabolcsot, a szerb U21-es válogatott kapusnak ugyan még kell fejlődnie, de jó felépítésű, nyurga labdarúgó, megfelel a mostani trendeknek. A lila-fehérektől még Asmir Suljicot érdemes kiemelni, technikás és gyors futballista, aki a szezon vége felé már passzolt is – addig inkább öncélú játékával tűnt ki –, van benne potenciál.

Jó fogásnak tűnik a remek rúgótechnikájú debreceni Rene Mihelic. Rutinjával a tavasz első felében sokat segített, mentalitásával a fiataloknak példát mutatott a szezon legidősebb (1979. január 20-án született, tehát 35 esztendős) debütálója, a kispesti Emilianio Bonazzoli. Tavasszal Mateosszal és Pavloviccsal kifejezetten jól zárt a Fradi hátsó alakzata, és lehetne még néhány olyan külföldi debütáló nevét sorolni, aki sokat hozzátett együttese játékához – a többség azonban nem ilyen volt.

Azt pedig nem könnyű előre megjósolni, hogy a fentebb felsoroltak közül – már aki itt marad jövőre is – ki teljesít a következő szezonban is átlag felett, és lesz olyan meghatározó játékosa csapatának, mint az egy évvel korábban debütálók közül a ferencvárosi Muhamed Besic és Leonardo – hogy csak a legkiemelkedőbbeket (és ne Alcibiadét, Bőniget, Jennert, Andricsot, Kamenárt, Svecet, Uzomát, Tshibuabuát, Sztaniszavljevicset, Arturo Álvarezt, Stopirát, stb.) említsük.

EGY HÍJÁN HETVEN MAGYAR FUTBALLISTA DEBÜTÁLT AZ NB I-BEN

Két esztendővel ezelőtt 57, a tavalyi szezonban csupán 49 honfitársunk játszotta élete első NB I-es mérkőzését – csökkenő tendenciát sejtettünk akkor. Ehhez képest a 2013–2014-es kiírásban 69 magyar játékos debütált az élvonalban, hússzal több, mint egy évvel korábban.

A DEBÜTÁLÓK SZÁMA CSAPATONKÉNT
Csapat Magyar Légiós Összes
Bp. Honvéd 5 10 15
Debrecen 5 5
Diósgyőr 2 6 8
Ferencváros 7 7
Győri ETO 2 1 3
Haladás 3 3
Kaposvár 5 12 17
Kecskemét 6 5 11
Mezőkövesd 9 2 11
MTK 8 1 9
Paks 2 2
Pápa 3 1 4
Pécs 4 2 6
Puskás AFC 16 5 21
Újpest 2 11 13
Videoton 2 4 6
Összesen 69 72 141

Többségük természetesen csak egy-két mérkőzésen szerepelt, tehát messze van attól, hogy meghatározó egyénisége legyen együttesének, de örömteli, hogy egyre több magyar labdarúgó kap esélyt arra, hogy bemutatkozhasson az NB I-ben, ez ösztönzőleg hathat a kluboknál, akadémiáknál nevelkedő fiatalokra.

A PAFC BELEHÚZOTT, A LOKI ÉS A FRADI ELZÁRKÓZOTT

A zászlóshajó szerepét a Puskás Akadémia FC töltötte be, és ez még akkor is így van, ha a szezon közben – többek között az NSO cikkeihez hozzászóló olvasóinktól is –rengeteg gúnyos megjegyzést kapott az akadémiai együttes, mondván: innen-onnan összeszedett, fiatalnak nem éppen nevezhető, sőt inkább rutinos futballistával játszotta végig a szezont a PAFC, és nem az akadémián tanuló, ott végző labdarúgókra támaszkodott. Ez így is van, ám ettől függetlenül az is tény, hogy a klubnál a szezon során 16 magyar labdarúgó debütált az élvonalban, ez magasan a legtöbb a mezőnyben. Itt szögezzük le, hogy cikkünkben kifejezetten az NB I-ben első meccsüket játszó futballistákkal foglalkozunk, azokat nem vettük számításba, akik a bajnokságban nem, csak a Ligakupában vagy a Magyar Kupában debütáltak.

Tavaly három együttesben, a Kaposvárban, a KTE-ben és a Videotonban nem találtunk olyan magyar futballistát, aki élete első NB I-es meccsét a 2012–2013-as szezonban játszotta volna, az idén a DVSC-ben és az FTC-ben nem debütált honi labdarúgó (csak külföldi). A PAFC mellett a másik újonc csapat, a Mezőkövesd is sok magyar újoncot bevetett, szám szerint 9-et, az MTK 8-cal lett a harmadik.

A tavalyi magyar újoncok közül az egri Farkas Ádám játszotta a legtöbb bajnokit, 25-öt, a játékpercet nézve a kispestiek bal oldali védője, Baráth Botond volt a csúcstartó 1722 perccel. Az idén mind a két összevetésben Vaszicsku Gergő végzett az élen, a felcsútiak védője 26 NB I-es találkozón lépett pályára és összesen 2273 percet játszott.

LŐ, FUT, NEM TAKÁCS? – FUTÁCS

Egy évvel ezelőtt négy találat is elég volt a „leggólerősebb magyar újonc” cím elnyeréséhez (az MTK-s Poór Patrik és az egri Horváth Zoltán nyerte meg ezt a külön versenyt), a 2011–2012-es kiírásban a hét találatig jutó Lovrencsics Gergő volt a legeredményesebb debütáló, az idén Futács Márkó szerezte a legtöbb gólt, kilencet. A diósgyőriek támadója nem az a klasszikus értelemben vett újonc, hiszen Németországban és Angliában (a Bundesliga 3.-ban és 2.-ben, illetve a Championshipben) már játszott jó néhány bajnoki mérkőzést a felnőttek között, de a magyar NB I-ben az idén debütált, itthon tehát élvonalbeli újoncnak számít, és gólerős játékával kiérdemelte nálunk az „év újonca” címet. A kecskeméti Gréczi Gábor és a fehérvári Kleinheisler László négy gólt szerzett a szezonban, ezzel második lett a magyar újoncok góllövőlistáján.

Futács mellett Vass Ádám is azok közé a debütánsok közé tartozik, akik csak az itthoni első osztályú labdarúgó-bajnokságban újoncok, hiszen szerepelt már az olasz Serie A-ban és B-ben, illetve a román és a belga élvonalban, és Futácshoz hasonlóan neki is megérte hazajönni, hiszen rendszeres játéklehetőséghez jutott, és visszanyerte formáját.

Futácsról még annyit, hogy még abban a szezonban, amikor az NB I-ben bemutatkozott, a válogatottban is debütált. Tavaly ilyen játékos nem volt, de az egy évvel ezelőtti NB I-es újoncok közül a győri Lang Ádám és Kalmár Zsolt az idén a nemzeti csapatban is bemutatkozhatott.

Az alábbi, a magyar újoncokat összegyűjtő táblázat böngészése előtt még egy-két érdekességre hívjuk fel a figyelmet. Az idén debütálók közül a legfiatalabb játékos Óvári Zsolt, a Puskás Akadémia FC labdarúgója 1997. március 29-én született, alig több mint 17 évesen, 2014. május 25-én mutatkozott be az NB I-ben a PAFC–Debreceni VSC (0–1) mérkőzésen. A legidősebb debütáló pedig az 1981. májusi születésű Bogdány Csaba, aki korábban alacsonyabb osztályú csapatokban (Érsekvadkert, Berkenye, Karcag) futballozott, majd a Mezőkövesddel feljutott az NB I-be, és 2013. július 27-én (az MTK–Kövesd találkozón), túl a 32. születésnapján léphetett először pályára élvonalbeli bajnoki meccsen.

Két ismert politikus csemetéje is ebben a kiírásban debütált az élvonalban: Orbán Viktor miniszterelnök fia, Gáspár a Puskás AFC-ben, Deutsch Tamás EP-képviselő (nem mellékesen MTK-elnök) gyermeke, Bence a Pécsi MFC-ben.

MAGYAR ÚJONCOK AZ NB I 2013–2014-ES KIÍRÁSÁBAN
Név Szül. év, hó, nap Mérk. Perc Gól
Bp. Honvéd (5 – az előző szezonban 5)
Bobál Dávid 1995. 08. 31. 1 8
Botka Endre 1994. 08. 25. 3 254
Csábi Mihály 1995. 03. 25. 4 160
Kozma Richárd 1994. 10. 01. 1 28
Prosser Dániel 1994. 06. 15. 11 278 1
Diósgyőri VTK (2 – az előző szezonban 1)
Eperjesi Gábor 1994. 01. 12. 12 1080
Futács Márkó 1990. 02. 22. 22 1734 9
Győri ETO FC (2 – az előző szezonban 5)
Illés Dávid 1994. 02. 18. 1 29
Mervó Bence 1995. 03. 05. 1 24
Haladás (3 – az előző szezonban 2)
Halmai Ramon 1994. 04. 18. 1 9
Medgyes Zoltán 1995. 07. 23. 10 272
Zsirai Martin 1994. 03. 19. 1 4
Kaposvár (5 – az előző szezonban 0)
Böjte Patrik 1993. 06. 18. 5 46
Földes Milán 1993. 04. 09. 5 450
Hadaró Valentin 1995. 06. 08. 3 185
Murai Márk 1996. 07. 15. 12 436
Rusák Edvárd (k) 1994. 04. 06. 3 270
Kecskemét (6 – az előző szezonban 0)
Burics András 1991. 01. 15. 1 90
Csillag Dárius 1995. 01. 29. 2 63
Csima Péter 1995. 07. 07. 1 5
Gréczi Gábor 1993. 05. 03. 20 1198 4
Szalai Dániel 1996. 09. 05. 3 150
Verebélyi Konrád (k) 1995. 12. 11. 1 90
Mezőkövesd (9 – az előző szezonban NB II-es volt)
Bogdány Csaba 1981. 05. 15. 5 131
Csirmaz István 1995. 05. 04. 1 22
Ficsór Dávid (k) 1986. 10. 04. 1 36
Hamar Ádám 1986. 03. 20. 1 17
Hegedűs Csaba 1985. 10. 26. 17 1427
Olasz Dénes 1988. 12. 16. 13 420 1
Sárközi Tamás 1994. 04. 02. 1 71
Sigér Dávid 1990. 11. 30. 4 71
Szilvási Zoltán 1993. 06. 20. 1 7
MTK Budapest (8 – az előző szezonban 6)
Asztalos Dávid 1995. 03. 09. 1 13
Baki Ákos 1994. 08. 24. 4 283
Hajdú Ádám 1993. 01. 16. 6 50
Hangya Szilveszter 1994. 01. 02. 1 11
Horváth Péter 1992. 02. 12. 10 509
Pintér András 1994. 04. 01. 2 48
Sipos Bence 1994. 04. 07. 1 1
Vass Ádám 1988. 09. 09. 11 895 1
Paksi FC (2 – az előző szezonban 2)
Bor Dávid 1994. 12. 10. 1 29
Nagy Richárd 1995. 08. 15. 1 21
Pápa (3 – az előző szezonban 3)
Eszlátyi István 1991. 02. 24. 23 901 2
Jagodics Bence 1994. 03. 31. 5 405
Venczel Zoltán 1994. 07. 09. 1 8
Pécsi MFC (4 – az előző szezonban 5)
Bailo Dávid 1994. 04. 11. 4 42
Deutsch Bence 1992. 08. 04. 4 60
Városi Viktor 1993. 10. 21. 14 677
Zsdrál Miroszláv 1991. 01. 18. 7 407
Puskás AFC (16 – az előző szezonban NB II-es volt)
Baracskai Roland 1992. 04. 11. 6 334
Berki István 1994. 02. 01. 4 108
Farkas Norbert 1992. 06. 29. 9 729
Gajdos Zsolt 1993. 02. 04. 3 193
Károly Bálint 1993. 01. 12. 1 33
Lorentz Márton 1995. 02. 01. 3 229
Margitics Andor 1991. 01. 03. 10 809 1
Molnár Tibor 1993. 05. 12. 9 275
Nagy Zsolt 1993. 05. 25. 8 497
Németh Erik 1996. 02. 07. 1 90
Orbán Gáspár 1992. 02. 07. 2 22
Óvári Zsolt 1997. 03. 29. 1 18
Tamás Márk 1993. 10. 28. 22 1877
Tóth László 1995. 07. 09. 3 40
Vachtler Csaba 1993. 03. 16. 4 360
Vaszicsku Gergő 1991. 06. 30. 26 2273 1
Újpest FC (2 – az előző szezonban 3)
Molnár Sándor 1994. 06. 29. 2 139
Toricska Rajmond 1993. 05. 11. 1 13
Videoton (2 – az előző szezonban 0)
Kleinheisler László 1994. 04. 08. 19 969 4
Tar Zsolt 1993. 02. 13. 3 233
A Debreceni VSC-ben (tavaly 4) és a Ferencvárosban (tavaly 3) a 2013–2014-es szezonban nem debütált magyar labdarúgó.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik