Feczkó Tamás: Tökéletes célfutball, sorsfordító lehet a siker

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.15. 09:56
null
Feczkó Tamás győzelemmel debütált a DVTK kispadján (Fotó: Tumbász Hédi)
A labdarúgó NB I hatodik fordulójának mestermérlegei.

 

PAKS–FERENCVÁROS 0–4

Tomiszlav SZIVICS, a Paksi FC vezetőedzője

– Mi lehetett a szünet előtti rövidzárlat oka?
– Egyéni hibák döntöttek. Kétszer is rossz döntést hoztunk a kapunk előterében, és a második gól gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzést. A Ferencváros jó csapat, gyorsan lerendezett bennünket. Nem tudom, miért volt a rövidzárlat, ezt most még nem tudnám megmondani. A mi játékunkból az utolsó passzok hiányoztak, az első félidőben voltak veszélyes kontráink.

– Mi járt a fejében a szünetben az öltöző felé ballagva?
– Bosszús voltam. Át kell alakítani a csapatot, és szerencsére ez sikerült is, a második félidő jobban nézett ki, nem estünk szét. Amikor nekünk kellett volna gólokat szerezni, mindig mi kaptuk. Jobban is kijöhettünk volna ebből a mérkőzésből, ismerjük el, sok munka vár ránk, de ezzel nincs gond, dolgozunk, igyekszünk mindenen javítani.

– Böde Dánielről muszáj szót ejteni, hiszen ő volt az este egyik főszereplője – és legalább helyzetbe került.
– Ez nem olyan mérkőzés volt, amikor villoghatott volna. Akart, ment, de ennél messze többet tud.

Szerhij REBROV, a Ferencváros vezetőedzője

– Nehezen indult, kiütés lett a vége. Könnyű siker volt?
– Nem mondanám annak. Az első gólig nehéz volt, a Paks jól védekezett, lezárta a területeket, nehezen találtuk a rést a védekezésén. De az első gólunk után jött a többi is, és a végére akár még többet is szerezhettünk volna. A játékosok többsége élvezte a játékot, és ez fontos volt ezen a napon.

– Néhányan a lábukat fájlalva jöttek le a pályáról.
– Jó, hogy ez szóba került. A talajt már a bemelegítésnél is néztem, sétálgattam rajta, és miután egyáltalán nem volt nedves, így sérülésveszélyes volt. A talaj minőségével nem volt semmi gond, de nagyon száraz volt, ami talán a hazai csapatot segítette, de a jó játékot nem.

– A játékosok önbizalma szempontjából mennyire fontos egy-egy ilyen győzelem az Európa-liga csoportköre előtt?
– A Ferencváros az a csapat, amely teljesen mindegy, hol indul, mindig győzni szeretne. A mostani siker nyilvánvalóan jót tett a futballisták önbizalmának, a második félidőben már könnyedén futballoztunk. De ezt a mérkőzést vasárnapra el kell felejtenünk, és máris az Espanyol elleni Európa-liga-találkozóra készülünk.

ÚJPEST–DVSC 3–2

Nebojsa VIGNJEVICS, az Újpest vezetőedzője

– Hogy élte meg ezt a hangulati hullámvasutat?
– Herczeg András traumatikus meccsről beszélt – hát akkor mit szóljak én?! Iszonyatos feszültségben telt a mérkőzés, és sokan voltak ma a stadionban, akik elsősorban nem a találkozóra voltak kíváncsiak, és nem az eredmény érdekelte őket. Természetesen boldog vagyok az eredmény, és különösen a játékosaim miatt, akik nagyon megérdemelték már ezt a sikert.

– Azt azért aligha mondhatjuk, hogy jól futballoztak.
– Valóban nem játszottunk jól, nagyon idegesen teljesítettünk, hosszú ideig görcsösek voltunk. Kétszer is hátrányba kerültünk, nem voltunk jó helyzetben. Nem ez volt a legszebb meccsünk, de ezen született az egyik legszebb eredmény. A szívünkkel nyertük meg a meccset.

– Feczesin Róbert két meccsen már három gólnál tart.
– Ő tartotta ma a lelket a többiekben. Régóta szükségünk volt ilyen karakteres, harcos játékosra, aki igazi vezéregyéniség, meccseket képes megfordítani azzal, hogy soha nem adja fel, legyen bármilyen reménytelen helyzetben is a csapat.

HERCZEG András, a Debrecen vezetőedzője

– Nagyon bosszús?
– Borzasztó érzések kavarognak bennem, traumával ér fel, a kezünkben volt a meccs, vereséget semmit esetre sem érdemeltünk, hiszen a nyolcvanötödik percben szereztünk vezetést. Leginkább az bosszant, hogy a gólokat beívelés után kaptuk. A játékosaim szerint a tizenegyest megelőzően az újpestiek löktek, ezt nem tudom, vissza kell néznem, de nagy tanulság ez nekünk is, hogy a büntetőterületen belül sokkal határozottabbaknak kell lennünk.

– Csaknem végig kézben tartották a meccset, gyanítható, a döntetlennek sem tudott volna szívből örülni.
– Valóban úgy érzem, mi uraltuk a találkozót, és egy egynél is csalódást éreztem. A második gólt már nagyon a végén kaptuk, ott már kezdtem beletörődni, hogy itt kell hagynunk két pontot, annak ellenére, hogy átálltunk támadó futballra, nagyon csalódottak vagyunk, hogy végül egy pont sem maradt nekünk.

– Az Újpest vendégeként hosszú évek óta nem megy a csapatnak. Ezek szerint nem a Szusza Ferenc Stadion van elátkozva.
– Magam sem értem, miért, de az Újpesttel idegenben mindig szoros meccset játsszunk, és valamiért mindig feléjük billen a mérleg nyelve.

PUSKÁS AKADÉMIA–KAPOSVÁR 2–0

HORNYÁK Zsolt, a Puskás Akadémia vezetőedzője

– A szünet után két perc alatt eldöntötték a három pont sorsát.
– Nagyon nehéz meccset vártam, arra számítottam, hogy a Kaposvár a védekezésre helyezi a hangsúlyt. Az első játékrészben hiányzott a türelem a játékunkból, majd fontos volt, hogy az ellenfél ziccert hibázzon a szünet után. Ezután két szép gólt szereztünk, a csapat megmutatta karakterét, ugyanakkor kicsit bántó, hogy két-három gyengébb teljesítmény is akadt.

– Tévedünk, amikor azt gondoljuk, kettő nulla után nem igazán volt elégedett csapata futballjával?
– Sok labdát veszítettünk a középpályán, szerettem volna, ha előbb eldöntjük a mérkőzést.

– Mi az, amiben a győzelem ellenére előre kell lépnie a csapatának?
– Például a pontosságban, de nagyobb türelemre van szükség, ha hasonló stílusú ellenféllel futballozunk. Emellett több jó beadás szükséges, hiszen nyomás alatt lehet megbontatni az ilyen riválist.

DISZTL László, a Kaposvári Rákóczi vezetőedzője

– Az első játékrész nem azt mutatta, hogy sima vereség lesz a vége.
– A meccs első felében a védekezésünk jól működött, és bár próbáltunk minél többször odaérni az ellenfél kapujához, kevés gyors kontrát vezettünk. A szünet után rögtön nagy ziccerben hibáztunk, ez sokkolta a csapatot, az ellenfél pedig kihasználta. A folytatás kiegyenlített játékot hozott, volt három-négy ígéretes lehetőségünk, benne volt, hogy betalálunk.

– Mi jár az edző fejében, amikor csapata olyan ziccert hibáz el, mint amilyet Beliczky Gergő?
– Nagyon nehéz ezt megfogalmazni. Gyönyörűen kijátszott támadás végén az üres kapuba kellett volna betalálni, hihetetlen, hogy nem született gól. Ilyenkor arra gondolsz, ne jöjjön a büntetés, az ellenfél viszont azonnal büntetett.

– Sokadszor bizonyosodott be, az olyan hibát, amely a másodosztályban esetleg belefért, az élvonalban kegyetlenül megtorolják.
– Luxus az olyan helyzeteket elhibázni, mint amilyeneket ezúttal kihagytunk. Ha megszereztük volna a vezetést, egészen másként alakul a mérkőzés.

KISVÁRDA–MEZŐKÖVESD 1–2

MIRIUTA László, a Kisvárda Master Good vezetőedzője

– Elismeri, hogy nem játszott jól csapata az első félidő elején?
– Tökéletesen igaz, mert úgy láttam, hogy tizenöt percig a pályán sem voltunk. De nem csak ez volt a baj, hanem az is, hogy hiába tudtuk, hogy a Mezőkövesd szögletei veszélyesek, hiába ismertük a variációikat, mégis gólt kaptunk, mert figyelmetlenek és fegyelmezetlenek voltunk. Sajnos immár a negyedik vagy ötödik gólt kapjuk szögletrúgás után.

– Viszont pozitívum, hogy nem adták fel a játékosai...
– Igen, tulajdonképpen az ellenfél vezetése után kezdtünk el futballozni, jól is játszottunk, de gól mégis csak a második félidő elején esett. Hiába egyenlítettünk, a meccset nem tudtuk megnyerni, mert az ellenfél a mai napon jobban futballozott, mint mi, s ezért megérdemelten nyert.

– Láthattuk, hogy cserékkel megpróbált változtatni, ám ez sem sikerült. Miért?
– Azért, mert rövid a kispad, több játékosunk is sérült, pénteken például Gosztonyi András jelezte, hogy fáj a lába és nem tud játszani. Ami pozitívum, hogy egy percre sem adta fel a csapat, mentek előre a játékosok, ám ahelyett, hogy a meccs hajrájában a széleken megbontottuk volna az ellenfél védekezését, inkább ívelgettünk.

KUTTOR Attila, a Mezőkövesd Zsóry vezetőedzője

– Mennyire volt tudatos, hogy az első perctől kezdve átvették a játék irányítását?
– Erre készültünk, s bár tudtuk, nem lesz könnyű meccs, de mert jobban futballoztunk a hazaiaknál, értékes győzelmet szereztünk.

– Azzal egyetért, hogy előbb is eldőlhetett volna a három pont sorsa?
– Korábban is lezárhattuk volna a meccset, ám kimaradtak a helyzeteink, de mert ragaszkodtunk az elveinkhez – ahhoz, hogy bármi történik is, megpróbáljuk érvényesíteni az akaratunkat –, ez végül is sikert eredményezett. Természetesen akadtak nehéz pillanatok, főként a Kisvárda egyenlítése után, de úrrá lettünk a helyzeten, és megszereztük a három pontot.

– Több olyan futballista is ült a Mezőkövesd kispadján, aki más csapatokban kezdőként futballozhatna. Pedagógiai szempontból miként kezelhető az állapot?
– Egy csapat sosem tizenegy emberből áll, hiszen nemcsak a cserejátékosok, hanem a stáb is egy egységet alkot, mi így legalább negyvenen akarjuk a sikert, negyvenen gondolkodunk egyféleképpen. A játékosok tudják, bármikor szükség lehet rájuk, s akkor kell jól teljesíteni, amikor pályára lépnek. Tíz-tizenegy emberrel nem lehet végigjátszani egy bajnokságot, ezzel mindenki tisztában van, s elfogadja ezt a helyzetet.

DVTK–ZTE 1–0

FECZKÓ Tamás, a Diósgyőri VTK vezetőedzője

– Minek köszönhette csapata a győzelmet?
– Értékes, fontos sikert arattunk, amely sorsfordító is lehet. Az együttest töretlen küzdőszellem jellemezte, hajtottunk, mentünk az első pillanattól az utolsóig. Ráadásul helyzeteket is teremtettünk, nagyobb különbséggel kellett volna nyernünk. Mindenképpen megérdemeltük a három pontot.

– Ilyen bemutatkozásról álmodott?
– Mindenképpen győzni akartam, és mindegy, hogyan. Csapatom tökéletes célfutballt mutatott be, a nézők is láthatták, hogy van egy kis fejlődés, igaz viszont, hogy játékban még javulnunk kell. Az mindenesetre biztató, hogy nem kaptunk gólt, a győzelem pedig növeli a játékosok önbizalmát. Jobb lett volna egy nulla után lezárni a meccset, de így sem panaszkodom.

– Minden úgy történt, ahogyan eltervezte?
– Nem, a támadások befejezésében ugyanis súlyos hiányosságaink mutatkoztak. Legalább ötször kerültünk a vendégek védelme mögé, de tizenhat méterről egyszer sem találtuk el a kapujukat. Szervezett és jól játszó csapatot győztünk le, de a helyzetkihasználásban javulnunk kell.

DOBOS Barna, a ZTE FC vezetőedzője

– Pontért jöttek, így most nyilván csalódott.
– Igen, és több is volt ebben a mérkőzésben. Most ennyire futotta, ez rutintalanságunk és az összpontosítás hiánya miatt következett be. Nagy tanulság, hogy sokkal jobban oda kell figyelni a kritikus helyzetekre, ezt a két kiállítás is jól mutatja.

– Egygólos hátrányban hogy érezte, lesz erő csapatában az egyenlítéshez?
– Bíztam benne, és tettem is annak érdekében, hogy változtassunk az eredményen. A cserékkel igyekeztem átszervezni a csapat játékát, de több esetben elkövettük azt a hibát, hogy kinyíltunk és lehetőséget adtunk ellenfelünknek a gyors kontratámadásokra. Tanulság, hogy sokkal jobban kell megoldani a sárga lapos eseteket, jóval közelebb kell állni az ellenfél játékosaihoz.

– Volt meglepetés a Diósgyőr játékában?
– Körülbelül azt kaptam, amire számítottam. Tudtam, hogy a hazaiak saját pályájukon nagy erőket mozgósítanak a támadás érdekében. Az a bosszantó, hogy most is kiderült, energiafelhasználásunk messze van az ideálistól, ráadásul olyan hibákat követünk el, amelyeket ezen a szinten azonnal megbüntetnek. A jó játék kevés a sikerhez, a támadásokat be is kell fejezni.

A Honvéd–Mol Fehérvár (0–1) edzői értékeléseit IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

NB I, 2019–2020, 6. FORDULÓ
SZEPTEMBER 14., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Újpest FC–Debreceni VSC 3–2
Budapest,
Illovszky Rudolf Stadion
Erdős József
2548
Bp. Honvéd–Mol Fehérvár 0–1
Budapest,
Új Hidegkuti Nándor Stadion
Kassai Viktor
3104
Kisvárda–Mezőkövesd Zsóry 1–2
Kisvárda,
Várkerti Stadion
Bognár Tamás
2520
Diósgyőri VTK–Zalaegerszegi TE FC 1–0
Miskolc,
DVTK Stadion
Iványi Zoltán
2961
Puskás Akadémia–Kaposvári Rákóczi 2–0Felcsút,
Pancho Aréna
Farkas Ádám
1022
Paksi FC–Ferencváros 0–4Paks,
Városi Stadion
Pintér Csaba
2680
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Mol Fehérvár FC 6 6 17–3 +14 18
2. Mezőkövesd Zsóry FC 6 5 1 9–4 +5 15
3. Puskás Akadémia FC 6 3 1 2 10–6 +4 10
4. Debreceni VSC 5 3 2 12–9 +3 9
5. Ferencvárosi TC 4 3 1 7–4 +3 9
6. Kisvárda 6 3 3 8–10 –2 9
7. Újpest FC 6 2 1 3 9–12 –3 7
8. Paksi FC 6 2 1 3 6–9 –3 7
9. Diósgyőri VTK 6 2 4 5–12 –7 6
10. Zalaegerszegi TE FC 5 1 1 3 7–6 +1 4
11. Budapest Honvéd 6 1 5 8–14 –6 3
12. Kaposvári Rákóczi FC 6 1 5 4–13 –9 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik