Ezért olyan az NB I, amilyen! Mit tett Bódog a DVTK-val?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.10. 16:27
null
Bár sok a döntetlen az NB I-ben, az MTK kabalafigurája, Gedeon győzelemnek örülhetett a hétvégén, ráadásul a szeme láttára szerezte Baki Ákos a hét gólját (Fotó: Szabó Miklós)
Sokszor mondjuk, hogy milyen kiegyenlítettek az erőviszonyok a labdarúgó NB I-ben. A 25. fordulót követően megvizsgáltuk a döntetlenek arányát, és kiderült, az elmúlt tíz szezont nézve százalékosan most a legnagyobb – ezért is tűnhet nagyon kiegyenlítettnek a mezőny. Megvizsgáltuk továbbá, miben javult a DVTK Bódog Tamással, szétnéztünk piroslap-fronton, egyúttal sajnálattal állapítottuk meg, hogy a játékvezetők voltak a hét negatív főszereplői…

A DVTK BÓDOG TAMÁSSAL

Az új szakvezető, Bódog Tamás még csak négy tétmeccsen irányította a Diósgyőrt, közülük kettő volt bajnoki, de mindenki arról beszél, máris látszik a Dániából (a Bröndby másodedzője volt) hazatérő szakember munkája a csapaton. A borsodiak a 46 éves vezetőedző irányításával előbb 3–1-re legyőzték az Újpestet, majd a bajnoki címvédő Ferencváros otthonában játszottak 1–1-es döntetlent úgy, hogy fél órán vezettek is az Üllői úton. Az FTC-vel a Magyar Kupában is játszottak két meccset, idegenben egy 92. percben kapott góllal kaptak ki 2–1-re, Mezőkövesden 0–0-ra végeztek.

Bódog négy meccsén öt gólt szerzett a DVTK-val, miközben csak négyet kapott. Ezzel szemben ősszel, amikor a Diósgyőr legutóbb az Újpesttel és a Ferencvárossal találkozott, a borsodiak, két bajnokin tíz gólt kaptak (hatot az Üllői úton, négyet Újpesten). Igaz, hogy lőttek is hatot, de ez nem lehet vigasz amellett, hogy csak egy pontot szereztek.


Ferencváros–Diósgyőri VTK 1–1

Összehasonlítottuk a múlt szombati FTC–DVTK (1–1) és az őszi szezonban játszott Ferencváros–Diósgyőr (6–2) mérkőzés legfontosabb statisztikáit.

Ebből jól látszik, hogy Bódog csapata mely mutatókban volt jobb, mint a Horváth Ferenc irányította együttes, miben lépett előre ahhoz a mérkőzéshez képest. A leglényegesebb különbség, hogy négy és fél perccel többet birtokolta a labdát, 33-mal több párharcot vállalt és százalékosan is többet nyert meg. Vagyis az a bátor játék, amit a szakember a meccs előtt kért, a pályán, illetve a statisztikákban is visszaköszönt. (Amúgy a 6–2-es meccsel összevetve az is megegyezett, hogy Tamás Márk akkor és most is bevette a Fradi kapuját – vagyis szezonbeli mindkét gólját az FTC ellen jegyezte.)

És hasonló a helyzet, ha a két említett, Újpest elleni mérkőzést vetjük össze, Bódog Tamásnál labdabirtoklásban és a párharcokban is javult a csapat.


DVTK – BÓDOGGAL ÉS ELŐTTE
FTC–DVTK 1–1 – BÓDOG TAMÁSSAL
17:23 percnyi labdabirtoklás (35.44% – labdabirtoklás százalékban)
8 lövés, 2 kaput eltaláló
209 pontos passz (67.86% – pontos passzok százalékban)
93 megnyert párharc (45.59% – megnyert párharcok százalékban)
FTC–DVTK 6–2 – HORVÁTH FERENCCEL
12:53
percnyi labdabirtoklás (27.94%)
9
lövés, 4 kaput eltaláló
169
pontos passz (79.72%)
60
megnyert párharc (41.67%)
DVTK–ÚJPEST 3–1 – BÓDOG TAMÁSSAL
20:46 labdabirtoklás, (51.36%)
16 lövés, 5 kaput eltaláló
215 pontos passz (71.67%)
115 megnyert párharc (53.24)
ÚJPEST–DVTK 4–4 – HORVÁTH FERENCCEL
20:15 labdabirtoklás (41.23%)
13 lövés, 6 kaput eltaláló
253 pontos passzok (74.63%)
82 megnyert párharc (50.31%)
Forrás: InStat Football

PAKSI BRAVÚR

A Paksi FC a 17. fordulót, a DVTK-tól elszenvedett 2–0-s vereséget követően november végén a 11. helyen, vagyis kieső pozícióban állt az NB I tabelláján. Csertői Aurél csapatának az volt a hatodik fiaskója a szezonban. Azóta viszont egyszer sem kaptak ki Bartha Lászlóék. Legutóbb Újpesten játszottak 1–1-es döntetlent, úgy, hogy az első félidőben Bartha a két megítélt büntetőből csak egyet váltott gólra, ha mindkettőt belövi, jó eséllyel megnyerik a mérkőzést.

A Paks így nyolc kör óta veretlen az NB I-ben. Ezzel pedig a tolnaiaké a leghosszabb élő veretlenségi sorozat, ugyanis a forduló előtt ugyancsak nyolc egymás után veretlenül megvívott meccset számláló Videoton múlt szombaton kikapott a Vasastól. A Videoton előtt amúgy a Honvédnak is volt egy nyolcas sorozata (a 14. és a 21. forduló között), amit éppen a fehérváriak törtek meg.

Nyolc meccsnél hosszabb veretlenségi szériája ebben a szezonban csak az Újpestnek volt, de a lilák az idő alatt tíz bajnokiból csak kettőt nyertek meg nyolc döntetlen mellett. A Paks a nyolcból ötször nyert.

A nemrég még kiesőjelöltnek számító Csertői-csapat ugyanakkor nemcsak a veretlenségi sorozata hosszában tartja a lépést két bajnokaspiránssal, a Honvéd, Videoton párossal, hanem a vereségek számában is. Az NB I-ben 25 forduló elteltével ugyanis egyetlen csapat sem kapott ki kevesebbszer – a Paks a Honvédhoz, a Videotonhoz és a Ferencvároshoz hasonlóan hatszor szenvedett vereséget ebben az idényben.


NEM BÍRTAK EGYMÁSSAL A „DÖNTETLENKIRÁLYOK” – KORÁBBAN IS ENNYI IKSZ VOLT?

Eseménydús mérkőzés volt az Újpest–Paks találkozó, mindkét kapu előtt sok helyzet (többek között egy paksi büntető is) kimaradt. Győzhetettek volna a lila-fehérek és a tolnaiak is – mégis iksszel zárult az összecsapás (1–1). Ha jobban belegondolunk, ez nem is meglepő, hiszen ebben az idényben az NB I-es gárdák közül az Újpest és a Paks játszotta a legtöbb döntetlent: egyaránt tizenegyet.

Újpest FC–Paksi FC 1–1

Első látásra elég soknak tűnik, hogy egy csapat a huszonöt bajnoki meccséből tizenegyszer döntetlenre végez, de áttanulmányozva az utóbbi évek táblázatait, megállapítható, hogy nem kimagasló értékről van szó. Megnéztük, hogy az előző tíz bajnoki kiírásban az első 25. fordulóban melyik gárda ikszelt a legtöbbször, és azt láttuk, hogy több olyan idény is volt, amikor akadt olyan együttes, amely az első 25 fordulóban legalább 11-szer döntetlenre végzett.A Kaposvári Rákóczi például a 2011–2012-es kiírásban a bajnokság ezen szakaszában 12 iksznél járt, de az utóbbi tíz évben a Diósgyőrnek, a Győri ETO-nak, a Ferencvárosnak és a Paksnak is volt egy-egy olyan idénye, amikor 11 döntetlent játszott az első 25 fordulóban (akadt viszont egy érdekes ellenpélda is: a 2011–2012-es kiírásban a Kecskeméti TE első 25 bajnokijából egy sem lett döntetlen).

Ha fentebb azt írtuk: nem meglepő, hogy az Újpest–Paks mérkőzés iksz lett, ezt alátámasztja az az adat is, hogy az előző négy bajnokságban 25 fordulót követően mindig vagy a Paks vagy az Újpest járt a legtöbb döntetlennél...

AZ ELSŐ 25 FORDULÓBAN LEGTÖBBET IKSZELŐ CSAPATOK
2006–2007 Pécs, 9
2007–2008 Diósgyőr, 11
2008–2009 Nyíregyháza, 9
2009–2010 Győri ETO, FTC 11
2010–2011 Győri ETO, Siófok 9-9
2011–2012 Kaposvár 12
2012–2013 Paks 11
2013–2014 Paks 10
2014–2015 Újpest 9
2015–2016 Újpest 10
2016–2017 Paks, Újpest 11-11

Az NB I eddigi 25 fordulójának 150 bajnoki mérkőzése közül 42 végződött döntetlenre – vagyis a meccsek 28 százaléka iksz lett. Az előző tíz idényben egyszer sem volt ilyen magas a döntetlenek aránya (tegyük hozzá, hogy a mostani szezonnak még nincs vége, tehát módosulhat ez az érték), a legutóbbi, ugyancsak 12 csapatos bajnokságban pontosan a találkozók egynegyede (25 százaléka) zárult döntetlennel.

A viszonylag sok iksz az élvonalbeli együttesek közötti tudásbeli különbségek kiegyenlítődésére utalhat, de az is igaz, hogy a három évvel ezelőtti, akkor még 16 csapatos bajnokságban például magasabb volt a döntetlenek aránya (26.3 százalék), mint a legutóbbi szezonban, 12-es mezőnyben – tehát azt sem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a kiegyenlítettebbnek tűnő, csökkentett létszámú bajnokságban mindenképpen több iksz születik.

Az viszont jól látható, hogy a mostani kiírásban sok a döntetlen, bosszankodhatnak is eleget a szurkolók, mert – ahogy fogalmazni szoktak a szakemberek, játékosok – a hárompontos rendszerben az ikszekkel sokra nem lehet menni. Ám van egy jó hírünk: még mindig jobb egy pontot szerezni, mint kikapni...

A HÉT CSERÉJE: JONATHAN HERIS

Több jelöltünk is volt, hiszen a Vasas játékosa, Murka Benedek csereként beállva győztes, míg a ferencvárosi Varga Roland és az újpesti Jonathan Heris döntetlent érő gólt szerzett – közülük azért a lila-fehérek labdarúgóját választottuk, mert beállítása után 55 másodperccel már be is talált az ellenfél kapujába.

Az újpestiek sérüléssel sokat bajlódó védője csupán a 13. bajnokiját játszotta ebben az idényben. Az ősszel nyolcszor lépett pályára, mindig belső védőként szerepelt, a tavasszal viszont csupán a DVTK elleni mérkőzés utolsó harmadában futballozott az újpesti védelem tengelyében, ezen a találkozón jobbhátvédként kezdett, csakúgy, mint a Honvéd ellen.

Három bajnokin csereként küldte őt pályára Nebojsa Vignjevics, a Haladás, a Ferencváros és szombaton a Paks ellen is a kétcsatáros játékra átálló újpestiek egyik támadójaként futballozott. A Hali és a Fradi ellen nem sikerült betalálnia, a Paks ellen viszont nem sokkal azután, hogy pályára lépett, egyenlített.Elöl erőszakosan futballozik, jól tartja meg a labdát, sok párharcot megvív – főleg a levegőben –, s cseleket is bemutatott már. Nem idegen tőle ez a szerepkör, korábban Belgiumban futballozott csatárként is, ám az Újpestben egyelőre csak vészmegoldásként küldik előre. A Paks ellen bejött ez a húzás...

A LOKINAK EMBERHÁTRÁNYBAN EGÉSZ JÓL MEGY

Ebben a szezonbannégy olyan bajnokija volt a Debrecennek,amelyenkiállítás miatt emberhátrányba kerültaz együttes, s – láss csodát! –mind a négyet megnyerte.

Augusztusban Mezőkövesden Tisza Tibort állította ki a 61. percben Szőts Gergely játékvezető, akkor már – Kuti Krisztián találatával – vezetett a Loki, és 1–0-ra meg is verte a Mezőkövesdet.

Másfél hónappal később ismét borsodi csapat vendége volt a Debrecen, ezúttal Diósgyőrben lépett pályára. Dusan Brkovicsot az 59. percben küldte le Andó-Szabó Sándor, akkor 2–1-re vezetett a DVSC. Huszonnyolc percet játszott emberhátrányban a Loki, mert a 87. percben a diósgyőri Tamás Márk is piros lapot kapott, rögtön utána, a szabadrúgásból Tőzsér Dániel gólt szerzett, így 3–1-re győztek a debreceniek.

Október végén Gyirmóton Tőzsér kiállítása miatt került emberhátrányba a DVSC a 42. percben, akkorra Róbert Vittek és Holman Dávid góljával 2–0-ra vezetett a Loki. Tíz fővel játszva egy gólt kapott a Debrecen (Madarász Márk volt a 71. percben eredményes a gyirmótiaktól), a végére aztán a csapatok létszáma kiegyenlítődött, hiszen a hazaiaktól Présinger Ádámot leküldte Vad II István, az eredmény azonban nem változott, 2–1-re győzött a Loki.

Az említett három (nem mellékesen győztes) meccsen amikora DVSCemberhátrányban játszott, nem szerzett gólt – a múlt szombaton a találat is összejött. A DVSC–Gyirmót összecsapáson 1–1-es állásnál a debreceniek első gólját jegyző Dusan Brkovicsot állította ki a 66. percben Bognár Tamás játékvezető. Az emberhátrányban futballozó hajdúságiak ezúttal is győztek, ugyanis a 91. percben Mészáros Norbert megszerezte a Loki második gólját – 2–1 lett a vége.



Debreceni VSC–Gyirmót FC Győr 2–1

A VIDEOTON ELŐSZÖR KAPOTT GÓLT EMBERELŐNYBEN – RÁADÁSUL AZZAL VESZÍTETT

A Debrecennel ellentétben a Videoton FC még nem játszott emberhátrányban ebben a kiírásban. Emberelőnyben viszont többször is, és ebből nem egyszer profitált.Momentán az első ilyen meccsen nem, az őszi 1. fordulóban kikapott a DVTK-tól 2–1-re, pedig a 80. perctől a diósgyőri Lázár Pál kiállítása miatt emberelőnyben futballoztak a fehérváriak, de nem sikerült egyenlíteniük.

Videoton FC–Vasas FC 1–2

A Videoton októberben Felcsúton 5–1-re kiütötte a Paksot, amelyből két játékost (Szabó Jánost a 43. és Kecskés Tamást az 50. percben) kiállítottak. Az első piros lapot 3–1-es Vidi-vezetésnél mutatta fel Farkas Ádám, emberelőnyben aztán két gólt szerzett a fehérvári együttes.

A tavaszi első játéknapon az Újpest a székesfehérváriak 3–1-es vezetésénél került emberhátrányba Souleymane Diarra kiállítása miatt, a Videoton ezúttal is két gólt lőtt emberelőnyben, 5–1 lett a vége.

Március elején ismét kétszer talált be a tíz fővel játszó riválisnak a Videoton, ekkor a Honvéd volt a szenvedő fél. 1–0-s Vidi-vezetésnél, a 61. percben Ivan Lovricot álították ki a kispestiektől, ezután Marko Scsepovics és Danko Lazovics volt eredményes, 3–0 lett a vége.

A felsorolt négy meccsen összesen hat gólt szerzett emberelőnyben a Videoton, és egyet sem kapott. Szombaton, a Vasas ellen változott a helyzet, 1–1-es állásnál, a 82. percben került emberelőnybe a Vidi (előtte már volt egy páros kiállítás – Lazovicsot és Hangya Szilvesztert küldte le a pályáról Szabó Zsolt), ám hiába játszott tíz a kilenc ellen a fehérvári csapat, nemhogy a győztes gólt nem sikerült megszereznie, hanem a 93. percben kapott egyet: Murka Benedek megpattanó lövése után került a labda Kovácsik Ádám kapujába. Ezzel 2–1-re a Vasas győzött...

A kilenc emberrel nyerő angyalföldiek kiérdemelték tőlünk a hét csapata címet.

TOVÁBBI LEGEK

A forduló legszebb gólját az egy csel után a tizenhatos vonaláról, jobbról a hosszú felsőbe tekerő MTK-s Baki Ákos szerezte a Mezőkövesd ellen.

MTK Budapest–Mezőkövesd 2–0


A hét legszerencsétlenebb becsúszása a mezőkövesdi Branko Pauljevicshez kötődik, aki saját játékostársát, Marek Stresítekt ütötte el.

A mezőkövesdi Strestík (jobbra) csapattársára, Pauljevicsre volt dühös, miután a szerb rácsúszott a lábára az MTK elleni meccsen (Fotó: Szabó Miklós)
A mezőkövesdi Strestík (jobbra) csapattársára, Pauljevicsre volt dühös, miután a szerb rácsúszott a lábára az MTK elleni meccsen (Fotó: Szabó Miklós)

A hét legszerencsétlenebb játékosa a Vasas német védője, Felix Burmeister, aki egymás után a második bajnokiján szerzett öngól. Előbb a DVSC, majd legutóbb a Videoton elleni találkozón.

A hét mentése a diósgyőri Eperjesi Gáboré, aki a ziccerben kitörő Böde Dániel elől tudta elpiszkálni a labdát az FTC–DVTK meccs hajrájában.

A hét hőse Eppel Márton, aki a 89. percben győztes gólt szerzett a Haladás ellen Sopronban. A Honvéd ezzel a győzelemmel élre állt a tabellán, Eppel pedig Marko Scsepovicsot (Videoton) megelőzve immár egyedül vezeti az NB I góllövőlistáját,11 találattal.

A hét negatív főszereplői a játékvezetők. A mérkőzések visszajátszásai, de a Nemzeti Sport osztályzatai is arról árulkodnak, a 25. fordulóban kimondottan rossz napot fogtak ki a játékvezetők. Az egyetlen jónak mondható osztályzatot Erdős József kapta (8-as, Haladás–Honvéd), a többiek hetes (Farkas Ádám), hatos (Karakó Ferenc), illetve ötös (ebből volt a legtöbb, három is: Andó-Szabó Sándor, Szabó Zsolt, Bognár Tamás) értékelést kaptak az NS tudósítóitól – korábban ilyen sok alacsony osztályzatra még nem volt példa egy fordulóban. Erdősön kívül mindegyik játékvezetőn joggal kérhettek számon döntő tévedéseket a csapatok, túl szigorúan megítélt vagy éppen elmaradt kiállításokat, tizenegyeseket.

NB I, 2016–2017, 25. FORDULÓ
ÁPRILIS 8., SZOMBAT
HELYSZÍN
NÉZŐSZÁM
JÁTÉKVEZETŐ
Újpest FC–Paksi FC 1–1
Budapest, Szusza Ferenc Stadion 1568
Karakó Ferenc
Videoton FC–Vasas FC 1–2
Felcsút, Pancho Aréna
2469
Szabó Zsolt
Debreceni VSC–Gyirmót FC Győr 2–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
2237
Bognár Tamás
MTK Budapest–Mezőkövesd 2–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
1264
Farkas Ádám
Haladás–Bp. Honvéd 0–1
Sopron, Városi Stadion2130
Erdős József
Ferencváros–Diósgyőri VTK 1–1
Budapest, Groupama Aréna
6235Andó-Szabó Sándor
A 25. forduló teljes nézőszáma: 15 903; meccsenkénti átlag: 2651
TABELLA • MENETREND • GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Budapest Honvéd 25 14 5 6 39–23 +16 47
2. Videoton FC 25 13 6 6 50–22 +28 45
3. Vasas FC 25 12 5 8 39–27 +12 41
4. Ferencvárosi TC 25 10 9 6 40–31 +9 39
5. Szombathelyi Haladás 25 10 5 10 32–34 –2 35
6. Paksi FC 25 8 11 6 29–27 +2 35
7. Újpest FC 25 7 11 7 36–37 –1 32
8. Mezőkövesd Zsóry FC 25 8 7 10 27–36 –9 31
9. Debreceni VSC 25 8 6 11 29–33 –4 30
10. MTK Budapest 25 7 8 10 20–28 –8 29
11. Diósgyőri VTK 25 7 4 14 30–49 –19 25
12. Gyirmót FC Győr 25 4 7 14 13–37 –24 19
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik