A Paks párharcokban és lövésszámban is lenyomta a Vidit!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.04.30. 16:39
null
Paks–Videoton – statisztikák (Forrás:<a href="http://adatbank.mlsz.hu/match/46/0/16811/28/1240323.html"> adatbank.mlsz.hu</a>) – <a href="/data/cikk/2/63/29/37/cikk_2632937/paksvidistatoknagy.jpg">NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!</a><br />
A labdarúgó NB I 28. fordulója után ismét összegyűjtöttük a legutóbbi játéknap „legjeit”, és ezúttal ezzel egybekötve jelentkezünk néhány statisztikai érdekességgel is.

A FORDULÓ MEGLEPETÉSE ÉS A HÉT GÓLÖRÖME

Szaladt, sprintelt, az oldalvonalon kívül a földön pihenő tartalék labdát a meze alá tette, a hüvelykujját a szájába tette, úgyhogy aki nem tudta, hogy a paksiak játékosa hamarosan apuka lesz, az a gólörömöt látva értesülhetett róla… Korábbi csapata, a listavezető Videoton ellen szerzett győztes gólt Haraszti Zsolt.

Haraszti döntött a Videoton ellen (Fotó: Molnár Gyula)
Haraszti döntött a Videoton ellen (Fotó: Molnár Gyula)

A második játékrész közepénél tartott ekkor a Paks–Videoton mérkőzés, a hazai együttes néhány pillanattal korábban – egy mintaszerű kontratámadás végén – a 26 esztendős futballista pimasz megoldása után jutott előnyhöz a listavezető ellen, hogy aztán jó húsz perccel később kiderüljön, a gól eldöntötte a mérkőzést. Aki nem látta a meccset, azt gondolhatja, borult a papírforma, és a forduló meglepetése a tavasszal először pont nélkül maradó Videoton veresége, azonban ki kell jelenteni, szombaton a hazai csapat játszotta a minőségi futballt. Hogy mást ne mondjunk, elég csak megnézni például a lövések számát: a hazaiak 12-szer próbálkoztak, abból ötször találták el a kaput, míg a Videoton a hét kísérletből csak kétszer, de a megnyert párharcokban, a kapura lövésekben, és minimálisan a labdabirtoklásban is a Vidi fölé nőtt a Paks (forrás: InStat Football).

„Természetesen itt van előttem a gólunk története – mondta Haraszti Zsolt. A beívelést követően kifejeltük a labdát, megnyertem egy fejpárbajt Negóval szemben, és megindultam a vendégek kapuja felé. Létszámfölényben támadtunk, a hátráló Fiola Attila mellett Bertus Lajosnak passzoltam, de amikor láttam, hogy Kovácsik Ádám bravúrral védi a lövését, megfordult a fejemben, bizony, Lali passzolhatott is volna, hiszen középen ketten is üresen álltunkSzerencsére a kipattanó Szabó Jánoshoz került, ő jól adott középre, és mert a fehérváriak egyik játékosa a rövid sarkot védte, csak be kellett passzolnom a labdát a hosszú sarokba. Örömömben kiszaladtam volna a világból, hiszen a feleségem, Zsuzsanna gyermeket vár, hamarosan megszületik a kisfiunk, így nekik üzentem a jellegzetes gólörömmel.”

A paksiak középpályásként és támadóként is bevethető labdarúgója a második gólját szerezte a bajnoki esztendőben (korábban a DVTK elleni februári 2–1-es meccsen szerzett győztes találatot, a 90. percben), és minden vágya, hogy a hátralévő öt fordulóban újabb gólokkal, gólpasszokkal segítse a bronzéremért versenyben lévő csapatát.

„A mérkőzés elején talán túlzottan is tiszteltük a Videotont, nem voltunk kellően agresszívak, ám ellenfelünk nem talált fogást rajtunk, és a huszadik perc tájékán már éreztem, megszerezhetjük a három pontot. Erővel végig jól bírtuk, és ha pontosabbak vagyunk a létszámfölényes támadásainknál, biztosabb is lehetett volna a siker – bár nem szabad elfelejteni, a Videoton ellen nem könnyű helyzetet kialakítani. Most hiányoznak igazán azok a pontok, amelyeket nem sokkal korábban a Debrecen és a Haladás ellen hazai pályán elveszítettünk. Sajnos a jó tavaszi rajt után kicsit hátradőltünk, papíron verhető riválisok ellen buktunk, de a Fradi és a Vidi elleni meccs is mutatja, tanultunk a hibáinkból. Annak idején azért igazoltam haza, mert motivált, hogy a középmezőnyből előrelépjünk, és valami emlékezeteset alkossunk, és bár az idény első fele nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna, próbálok törleszteni. Jó lenne újabb gólokat szerezni, gólpasszokat adni, de a legfontosabb a csapat sikere.”

Paksi FC–Videoton FC 1–0

A FORDULÓ VALLOMÁSA

Az újpesti Novothny Soma faragott a hátrányából a góllövőlistán, így már csak egy találattal van kevesebbje, mint a 17 gólos ferencvárosi Varga Rolandnak. A center tizenötről tizenhatra növelte góljai számát korábbi csapata, a DVTK elleni (1–0) bajnokin, így az éllovas, de a hét végén gól nélkül maradó Varga Roland nem lehet nyugodt…

„Varga Roland azt nyilatkozta a napokban, hogy a gólkirályi címét elcserélné a bajnoki aranyéremre, én pedig azt mondom, bármikor átadnám másnak a gólkirályi címet, csak szerezzünk bronzérmet, és nyerjük meg a Magyar Kupát – szóval én mohó vagyok… – mondta az Újpest FC csatára. – Tudom, sablonduma, de akkor is így gondolom: a csapat szereplése az első, ha olyan szituáció adódik, hogy a társam kedvezőbb helyzetbe kerül, biztosan passzolni fogok. Nem volt téma az öltözőben, hogy bizonyos helyzetekben inkább engem segítsenek a srácok, külön engem keressenek a labdával csak azért, hogy gólkirály lehessek. Mivel én vagyok az erőcsatár, a legtöbbször engem keresnek a labdával, de ez a normális. Természetesen fantasztikus lenne, ha én szerezném a legtöbb gólt a szezonban, hiszen ha nem számítjuk az utánpótlás-bajnokságokban szerzett címeket, akkor a felnőttek között először végeznék az élen – persze messze még a vége.”

Még öt fordulóban nyílik lehetősége rá, hogy növelje góljai számát. Csapata jelentősen javíthatott volna a gólkülönbségén, de sorra puskázta el a helyzeteket a DVTK ellen az első húsz percben.

„Ha három vagy négy gólt lőttünk volna a meccs elején, a vendégek egy szót sem szólhattak volna. Rendkívül motivált a társaság, meg akarjuk ajándékozni a klubot és a szurkolókat a bronzéremmel és persze a Magyar Kupa-győzelemmel. Még vár ránk a Balmazújváros elleni elődöntő visszavágója – nehéz meccs lesz az idegenben másfél hét múlva, hiszen odahaza kettő-egyre nyertünk. Izgalmas hajrá vár ránk mindkét fronton.”

Novothny a 16 góljával egyébként már megduplázta eddigi legeredményesebb élvonalbeli szezonját – a 2015–2016-os idényben nyolc találatig jutott az NB I-ben. Összesen 76 meccsnél és 28 gólnál tart a honi élvonalban.

Újpest FC–Diósgyőri VTK 1–0

A FORDULÓ FORDULATA ÉS A NYERŐ VÉDŐ

Elsőre ijesztőnek tűnt a jelenet. A Ferencváros–Haladás (2–1) meccs hosszabbításában Lovrencsics Gergő, valamint a csereként pályára lépő Funsho Bamgboye indult a labdára, ám a vendégek támadója ütemet tévesztett, és lendületből belerúgott a hazaiak játékosának térdébe. A 22-szeres válogatottat ápolni kellett, ám az utolsó másodpercekre visszatért a pályára. A mérkőzés után sántikálás, valamint jeges tömlő nélkül sétált végig az interjúkészítésre kijelölt vegyes zónában.

„Elég csúnya jelenet volt, de szerencsére az ellenfél nem okozott súlyos sérülést – mondta a lefújás után Lovrencsics Gergő.A futball férfias sport, kaptam már keményebb rúgásokat is, de két méterről, térdmagasságban senkinek sem csúsznék oda. No de mindegy, hagyjuk ezt az esetet. A lényeg, hogy jobban futballoztunk, mint egy héttel korábban a Paks ellen. A támadójátékunk gördülékenyebb volt, már az első félidőben is rúghattunk volna két-három gólt, de csak az egyenlítés jött össze. A második félidőre úgy futottunk ki, hogy nyomás alá helyezzük a Haladást, és begyötörjük a győztes gólt. Szerencsére így történt.”

Pedig az elején úgy tűnt, hogy a Videoton paksi veresége után a Ferencváros is pontokat veszíthet. A hazai védők meglehetősen könnyelműen és lazán passzolgattak hátul, és bár David Williams az első helyzetét még az égbe lőtte, a másodikat már nem hibázta el.

„Kemény mérkőzést játszottunk, sajnos az első félidőben többször is hibáztunk védekezésben, és könnyű gólt ajándékoztunk az ellenfélnek – értékelt önkritikusan Miha Blazic, a Fradi hátvédje. – Igyekeztünk hátulról építkezni, de a szombathelyiek azonnal letámadtak minket, amint Dibusz Dénes kigurította valakihez a labdát. Nagyrészt a saját hibáink miatt került helyzetbe az ellenfél, nem azért, mert feltartóztathatatlanul támadott. Idővel megtaláltuk az ellenszert, de a jövőben hamarabb kell reagálnunk erre a stílusra. Ugyanakkor az első tíz perc után a mi akaratunk érvényesült, egyik helyzet követte a másikat, csak idő kérdése volt, mikor érik góllá a fölényünk.”

Ferencváros–Haladás 2–1

Bár a zöld-fehérek valóban több helyzetet alakítottak ki, az első félidőben csak az egyenlítés jött össze, a Haladás kapusa, Rózsa Dániel többször is nagy helyzetben hárított.

„Nem egyszerű, amikor beszorítod az ellenfelet, de nem tudsz a kapuba találni – folytatta a szlovén védő. – Ilyenkor egyébként a védekezésre sokkal jobban kell figyelni, hátvédként még jobban kell koncentrálni, mert minél inkább feltoljuk a védővonalat, annál nagyobb terület nyílik a kontratámadásokra. Hátrányban viszont muszáj felvállalni ennyi kockázatot.”

A vendégek szívós ellenállását a 68. percben törte meg a Fradi, amikor Blazic közelről a hálóba lőtt. A tavaly nyáron szerződtetett Blazicnak a 20. NB I-es meccsén ez volt az ötödik találata, ezzel ő a leggólerősebb védő a bajnokságban, holtversenyben a Videoton francia jobbhátvédjével, Loic Negóval.

„A bajnokság végén majd kiderül, mennyire volt fontos a gólom. Nem tudom, hogy a szombati meccs dönt-e a bajnoki címről, de az egyik csapat nagy lélektani előnybe kerülhet.”

A FORDULÓ FELFEDEZETTJE

Bár 3–1-re kikapott a Balmazújváros a Puskás Akadémia otthonában, Erdei Carlo számára kellemes emlék is marad a Felcsúton rendezett találkozó. A balmazújvárosiak 22 esztendős középpályása ugyanis először kapott kezdőként lehetőséget, és rögtön góllal hálálta meg az edzői bizalmat. Az egyébként középpályásként futballozó labdarúgó ezúttal a sok sérült miatt kényszerűségből csatárként lépett pályára, és otthonosan mozgott a poszton. A Haladás ellen már kapott hatpercnyi játéklehetőséget, vagyis élete második NB I-es mérkőzésén, annak is a 16. percében lőtt 15 méterről bombagólt a romániai Szatmárnémetiből származó, magyar és román állampolgársággal is rendelkező futballista.

„Kilenc hónapja várok arra, hogy kezdő lehessek, úgyhogy nagyon köszönöm a bizalmat az edzőmnek, örülök, hogy sikerült gólt szereznem” – mondta a játékos. Gólja végül nem segített a pontszerzésben, ám az első NB I-es találat nyilván emlékezetes marad neki.

„Kellemes emlékként marad meg bennem a gól, sajnálom, hogy nem tudtuk megnyerni a mérkőzést. Viszont mindennél fontosabb a játékoskarrieremet tekintve, hogy maradjunk NB I-esek. Ismét sikerült bizonyítanunk a vereség ellenére is, hogy rendkívül masszív, egységes csapat vagyunk, valamint azt, hogy van keresnivalónk az első osztályban – de ez kevés, győzni kellett volna.”

Amíg a balmazújvárosi játékos a vereség miatt a könnyeivel küszködött, addig a Puskás Akadémia csapatában csereként pályára lépő Radó András úszott a boldogságban, hiszen fontos gólt szerzett.

„Feszült, nehéz mérkőzés volt – mondta Radó a lefújás után. – Sikerült feltörni a fegyelmezetten futballozó balmazújvárosi védelmet, az pedig nagy öröm, hogy a beállításom után alig néhány perccel, a harmadik labdaérintést követően gólt szereztem. Fontos győzelem volt, innentől nyugodtabban várhatjuk a hátralévő meccseket.”


A forduló válogatottja és legjobb játékosa
A forduló válogatottja és legjobb játékosa


NB I, 2017–2018, 28. FORDULÓ
ÁPRILIS 28., SZOMBATHELYSZÍN
JÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Paksi FC–Videoton FC 1–0
Paks, Városi Stadion Solymosi Péter
1994
Debreceni VSC–Vasas FC 2–3
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Kassai Viktor
3214
Mezőkövesd–Budapest Honvéd 1–2
Mezőkövesd, Városi Stadion Bognár Tamás
1756
Újpest FC–Diósgyőri VTK 1–0 Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Iványi Zoltán
2836
Puskás Akadémia–Balmazújváros 3–1 Felcsút, Pancho Aréna
Berke Balázs
783
Ferencváros–Haladás 2–1
Budapest, Groupama Aréna
Szőts Gergely
7872
TABELLA •TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK

AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC28178360–26+3459
2. Videoton FC28177456–26+3058
3. Újpest FC281011736–34 +241
4. Budapest Honvéd281171043–45 –240
5. Paksi FC28109941–43 –239
6. Debreceni VSC281071146–38 +837
7. Puskás Akadémia FC28991035–40 –536
8. Szombathelyi Haladás28941530–43–1331
9. Diósgyőri VTK28861440–45 –530
10. Vasas FC28861435–53–1830
11. Balmazújváros286101230–41–1128
12. Mezőkövesd Zsóry FC286101231–49–1828
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik