THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2019.07.23 23:05

Előbb-utóbb – Thury Gábor jegyzete

 

Szerdán és csütörtökön folytatódnak a nemzetközi kupasorozatok selejtezői, s valamennyi induló csapatunk ott van a második körben.

Igen, valamennyi!

Le kell ezt írni akkor is, ha tudjuk, ez még csupán a kvalifikáció második köre. S akkor is, ha tudjuk, a magyar labdarúgásban volt időszak, amikor természetesnek vettük, hogy minden indulónk sikerrel jut túl az első körön – jó, akkoriban nem voltak selejtezők. Már csak azért se menjünk el emellett szó nélkül, mert a magyar futball szégyeneként éltük meg, amikor 2013-ban egyetlen együttesünk sem élte meg az augusztust, az utolsó mohikánok július 25-én búcsúztak az Európa-liga második selejtezőkörében. A kudarc nem is szakmai okból volt elsősorban megemészthetetlen, akaratgyenge, elszántság és hit nélküli játék is eredményezte.

 
Dibusz: Akkora előnyt kell szereznünk, hogy…

Ennyi felvezetés mindenképpen szükséges az FTC és a többi együttes játéka elé. Noha – szakzsargont használva – mindig a következő mérkőzés a legnehezebb, nem vitás, hogy a BL-selejtező második fordulójában a Valletta FC gyengébb játékerőt képvisel, mint az első körben kettős győzelemmel kiejtett bolgár Ludogorec. Ám ahogyan kollégám írta a Ferencváros múlt heti továbbjutása után a máltai ellenféllel kapcsolatban: túljutni kell rajta, nem átnézni.

Igazán nem lehet azt mondani, hogy a Ferencvárosnál „átnéznek” a nemzetközi kupák selejtezőjén: éppen a sikeres szereplés érdekében kellett távoznia Thomas Dollnak, aki itthon mindent megnyert, de a nemzetközi porondon sikertelen volt. Szerhij Rebrovot azzal a nem titkolt szándékkal szerződtették, hogy ezen a területen is változás legyen, sőt, ennek szellemében igazoltak a télen: érjen össze a csapat, ne a nyári felkészülés elején kelljen a csapatépítés nehézségeivel megküzdeni. A Ludogorec elleni mindkét győzelem fényesen igazolta ezt a tételt. Ez volt a legfontosabb tényező, nem pedig az, hogy szerencséje is volt a Fradinak.

Hétfőn kiderült, az FTC három évvel meghosszabbította az ukrán vezetőedző szerződését, továbbá ha túljut máltai ellenfelén, a BL-selejtező harmadik fordulójában a Dinamo Zagreb–Szaburtalo Tbiliszi párosítás győztesével mérkőzik. Ám erre azt mondta Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, előbb a Vallettára kell koncentrálnia az együttesnek, és nyilván az előbb szón van a hangsúly. S noha Thomas Doll 2016. július elején további három évre aláírt az FTC-nél, a csapat rá két hétre a BL második selejtezőjében kiesett a Partizani Tiranával szemben.

Mégis, úgy érzem: előbb-utóbb jön a harmadik forduló.

2020.05.27 22:21:47

Labdarúgó NB I L. P. I.

A Nemzeti Sport csütörtöki számából ajánljuk.

2020.05.27 18:07:22

Labdarúgó NB I THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. Semmit sem ér, ha nem nyered meg.

2020.05.27 19:32:44

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Újabb hétmérföldes lépést tett a Fradi a bajnoki cím felé; egyre nagyobb bajban az odahaza kikapó Újpest.

2020.05.26 14:32:29

Labdarúgó NB I P. K.

Az Újpest több mint egy év után nyerhetne újra tétmérkőzést a Szusza Ferenc Stadionban.

2020.05.27 09:51:53

Labdarúgó NB I BORBOLA BENCE

„A Ferencváros vezetői éppen ilyen támadót kerestek, nekem pedig tényleg ez a specialitásom.”