HIRDETÉS
nemzetisport.hu 2014.05.07 17:55 Frissítve: 2015.03.25 02:04

Szinte biztosan El-induló a a Loki ellen kupadöntőbe jutó Diósgyőr

Szerda este kiderült, hogy a Diósgyőr lesz az Újpest ellenfele a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében, hiszen az idegenbeli 4–2-es vereség után a DVTK hazai pályán kettő nullára legyőzte a DVSC-Teva együttesét. A gólokat Bacsa Patrik és Debreceni András szerezte, a vendégektől az első félidőben kiállították a kapust, Verpecz Istvánt.

Diósgyőri örömünnep – kupadöntős a DVTK (Fotó: MTI)

 

LABDARÚGÁS, MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

Diósgyőri VTK–Debreceni VSC-Teva 2–0
Diósgyőr
, DVTK Stadion, 2500 néző. V: Iványi
DVTK: Rados – Vadász, Alves, Debreceni, Husic – Kosztics (Egerszegi, 83.), Kádár, Elek Á. – Batioja (Grumics, 86.), Futács, Bacsa (Barczi, 90.). Vezetőedző: Tomiszlav Szivics
A kispadon: Rajic (k.), Eperjesi, Gohér, Nikházi
DVSC: Verpecz – Bernáth (Mészáros N., a szünetben), Máté, Brkovics, Vadnai – Spitzmüller, Ludánszki, Mihelic (Seydi, 70.), Bódi – Tisza, Volas (Novakovics, 34.). Vezetőedző: Kondás Elemér
A kispadon: Zsidai, S. Bouadla, Korhut, Kulcsár T.
Gólszerző: Debreceni (2.), Bacsa (21.)
Kiállítva: Verpecz (33.)

Továbbjutott: a Diósgyőr, 4–4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal.

Kétgólos hátrányt kellett ledolgoznia a Magyar Kupa fináléjához a Debrecen ellen a DVTK-nak a keleti derbin, és a házigazda diósgyőriek erősen fogadkoztak a mérkőzés előtt, hogy egy sikerrel kárpótolják szurkolóikat az (el)vártnál gyengébb bajnoki szereplés miatt. Tomiszlav Szivics nem variált, mondhatni alapgárdáját küldte pályára, támadó szellemben, ellenben Kondás Elemér két-három posztot kivéve „B-csapatával” kezdett.

Remekül kezdett a házigazda, hiszen Debreceni András a második percben a kapuba fejelte Zoran Kosztics ívelését (1–0), majd nem sokra rá Augusto Batioja perdített csak picivel a jobb felső fölé. Visszább állt ezt követően a Diósgyőr, és megúszott egy les miatt meg nem adott Dusan Brkovics-gólt, majd váratlanul ledolgozta hátrányát, sőt, már továbbjutásra is állt: egy kósza indítást elvétett a 16-oson Bernáth Csaba, Bacsa Patrik pedig köszönte szépen, és gólra váltotta a ziccert. 2–0!

Újabb tíz perc múlva emberelőnybe került a DVTK: Bacsáról ismét elfelejtkeztek, a kirepülő kapus, Verpecz István picit hozzáért, majd mehetett máris zuhanyozni.

 
Szivics büntetést emlegetett, Kondás hazafejelést – mestermérleg

Dupla előnybe kerülve óvatosabban kezdett futballozni a Diósgyőr, és ez nem tett jót a mérkőzésnek, mert a vendégeknek kellett támadniuk, csak éppen sokszor látványosan nem tudtak mit kezdeni mezőnyfölényükkel, és az elszántság, harciasság is hiányzott a bajnokaspiránsból. Bacsa egy újabb góllal megnyugtathatta volna övéit, de amikor rárontott a kapus, Nenad Novakovics, a támadó lányos zavarában a labda mellé nyúlt, míg a másik oldalon az egykori diósgyőri kedvenc, Tisza Tibor hagyott ki egy kisebb helyzetet.

Kondás a szünetben Bernáthot Mészáros Norberttel váltotta, majd René Mihelic helyére a nemrégiben még Diósgyőrben futballozó L'Imam Seydit küldte be, miközben ha nem is magas szinten, de élvezhető mértékben lüktetett el mérkőzés a hajrához.

A vége felé közeledve Seydi elől hatalmasat mentett William Alves, az utolsó perceket pedig már kivédekezte a hazai csapat: 1981 után újra kupadöntős a DVTK, és szinte biztosan Európa-liga-résztvevő, hiszen az Újpest jelen állás szerint nem indulhat a nemzetközi kupákban ominózus licencátruházása miatt.

SZIVICS ELNÉZÉST KÉR, HOGY DÖNTŐBE JUTOTTAK

A Magyar Labdarúgó-szövetség tegnap adott ki ezzel kapcsolatban egy tájékoztatást, ennek értelmében, ha az Újpest nyer, akkor a kupadöntő vesztese lesz az Európa-liga-induló, amennyiben az UEFA korábbi állásfoglalásának megfelelően valóban nem engedi indulni a nemzetközi porondon a lilákat. A DVTK döntőbe jutásával az is eldőlt, hogy a bajnoki 4. nem fog indulni az El-ben (erre a DVSC döntőbe jutásával lehet esély), kivéve ha a DVTK az NB I-ben befut a dobogóra, de erre kevés az esély, hiszen a diósgyőriek jelenleg a 6. helyen állnak. 

PERCRŐL PERCRE

A Magyar Labdarúgó-szövetség döntésének értelmében a Puskás Ferenc Stadionban kerül sor a Magyar Kupa döntőjére. A találkozót május 25-én 20.30-kor rendezik.

90. PERC VÉGE, NYERT ÉS FINALISTA A DVTK! NO ÉS SZINTE BIZTOSAN EL-INDULÓ.

90. perc
Egy védőről nem sokkal a jobb alsó mellé csorog a labda, a kornert Bódi eltolja.

90. perc
A mezőny legjobbja, Husic balról Futács elé játszik, akitől elpattan a labda, Barczi nyolcról lő, de feladja a labdát Novakovicsnak. NAGY HELYZET!

Öt perc a ráadás.

90. perc
Bacsa le, Barczi Dávid be.

86. perc Miroszlav Grumics
be, Batioja le.

84. perc
Némi pánik hazai oldalon egy óriási Mészáros-bedobás után, Seydi lőhetne gólt az ötös bal sarkától, ha nem mentene előle az ötösről becsúszva Alves!

82. perc Egerszegi Tamás
áll be Kosztics helyére.

80. perc Máté Péter
lerántja a félpályánál Futácsot, sárga. És ápolás.

Ha nem is magas éppen a színvonal, azért csak lüktet ez a mérkőzés.

76. perc
Elek lő ballal nem sokkal a kapu fölé 16-ról.

73. perc
Seydi fejel a kapu tetejére hat méterről egy lecsorgót, kitekert testhelyzetből.

71. perc
Futács lő egy okos, ámbátor lesről esett gólt.

70. perc L'Imam Seydi
a pályán Mihelic helyén.

68. perc
Nagy tolongás a 16-os előtt, a végén Elek lő ballal, Brkovics blokkol azonban.

63. perc
Novakovics vetődik ki bátran Bacsa elé, aki lányos zavarában elrúg a labda mellett az ötös jobb sarka előtti területen.

62. perc
Husic bal oldali beadását szögletre menti a rövid sarok elől Mészáros, a kisszögletet eltolják a hazaiak.

60. perc
Kosztics elé csorog egy labda, csak éppen nagyon kisodródik jobbra.

57. perc
Tisza lő a jobb sarok felé a 16-oson belülről, erősen jobbról, Rados jobbra ledőlve kiüti a labdát.

55. perc
Mihelic ível Tisza elé, Rados és védői szögletre mentenek.

51. perc Kádár lő a 16-os elől egy fél ölnyivel a léc fölé.

47. perc
Kosztics hétméteres lövését blokkolja az ötösön Máté.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc
Bernáthot Mészáros Norbert váltja.

A Diósgyőr a legutóbbi hét, a Loki elleni hazai mérkőzésén nem tudott a mostani továbbjutáshoz elégséges eredményt elérni, 2008. október elsején, a Ligakupában ellenben 4–1-re nyert.

A borsodiak tíz tétmérkőzést játszottak eddig pályaválasztóként 2014-ben, ezek közül kettőn értek el olyan eredményt, amely most elég a továbbjutáshoz: a Ligakupában 2–0-ra verték a Mezőkövesdet, a Magyar Kupában pedig 3–0-ra a Pápát.

A DVTK a Paks ellen súlyos vereséget szenvedett hazai pályán az OTP Bank Ligában, majd a hétvégén a Haladás elleni 1–1-es döntetlennel folytatta szereplését a bajnokságban. Közben a Ligakupa elődöntőjében döntetlennel is továbbjutott a Ferencváros ellen – Tomiszlav Szivics együttese egy sorozatban már biztosan döntőt játszhat (mlsz.hu).

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc
Bernáth jobbról Máté elé gurít, a nyolcméteres, jobblábas lövés egy méternyivel a bal alsó mellé gurul.

44. perc Vadász 21 méteres lövése Novakovicsé.

41. perc
Bernáth fejel hatról Ivan Rados ölébe.

39. perc
Bacsa lő jobbal az ötös bal csücske elől a rövid sarokra, Novakovics ment egy gyors vetődéssel, majd a korner is a szerb kapusé.

36. perc
Husic a sorfalba vágja a szabadrúgást, Vadász Viktor pedig a kipattanót.

35. perc Nenad Novakovics
a pályán Volas helyén.

33. perc
Egy újabb ívelés, Alvestől, Bernáth és Máté lemarad nagyon, az egyedül kapura törő és a labdát a kapus mellett elpöckölő Bacsának nekiugrik picit Verpecz István a 16-os előtt, piros lap!

31. perc
Batioja fejel Bacsa bal oldali beadása után éles szögből az oldalhálóba.

30. perc
Ludánszki most Eleket rúgja fel. Megússza.

27. perc Ludánszki Bence
feldönti Koszticsot a jobbon, egyértelmű sárga.

26. perc Szépen vetődik ki Elek Ákos elé Kosztics beadására Verpecz István.

A debreceni csapat a Magyar Kupában több mint két éve, 2012 márciusa óta minden mérkőzésén szerzett legalább egy gólt. A Loki 2009 márciusa óta, tehát több mint egy fél évtized alatt mindössze háromszor szenvedett vereséget Magyar Kupa-találkozón, ebből kétszer azonos párosításon belül, a KTE ellen. A fenti tétel már előrevetíti, hogy Kondás Elemér együttese az utóbbi évek legeredményesebb szereplője a Magyar Kupában: 2009 ősze óta a négy lezárt sorozatból hármat megnyert (mlsz.hu).

23. perc Majdnem! Ludánszki Bence ad be jobbról Mihelic bedobása után, az ötös elől jobbal Bódi Ádám lő, William Alves azonban fejjel blokkol. Ápolás.

Kádár Tamásé a gólpassz, Bacsa hetedik ellene vívott meccsén először lő gólt a DVSC-nek.

21. PERC KETTŐ NULLA, BACSA PATRIK A GÓLSZERZŐ! Egy hosszú indításnál Máté lemarad, ráadásul borzalmasan körülményes Bernáth Csaba is, a "türelmetlen" Bacsa a 16-osnál közbelép, és 11-ről jobbal az ötös környékén lévő kapus fölött a jobb alsóba emel! 2
–0!

20. perc
Tisza lő középtávolról jócskán a jobb sarok mellé.

16. perc
Lesgól: René Mihelic ívelését Dalibor Volas lesről teszi középre, Dusan Brkovics hiába pofozza így a labdát közelről a kapuba.

14. perc
Kosztics után Futács is a sorfalba lő egy 16-os előtti, ígéretes szabadrúgást.

12. perc
Batioja ügyesen dobja ki balra Bacsa Patriknak, aki sokat variál, elnyomják az ötös bal sarka előtt Mátéék.

Visszább áll a hazai csapat, céltalanul ívelget a Debrecen.

5. perc
Kosztics a sorfalba lő egy 22 méteres szabadrúgást, majd Senad Husic bal oldali beívelését nem sokkal perdíti a jobb felső fölé Augusto Alexis Quintero Batioja! MAJDNEM KETTŐ!

A védő első DVTK-s gólja, egy gólpasszt már kiosztott az "odavágón". Korábban tízszer lépett pályára a debreceniek ellen, még 2011-ben, honvédosként is betalált.

2. PERC VEZET A DVTK: ZORAN KOSZTICS ÍVEL BE BALRÓL, DEBRECENI ANDRÁS PEDIG EGYEDÜL ÉRKEZIK AZ ÖTÖSRE ÉS A JOBB SAROKBA FEJEL. Vadnai Dániel lemaradt: 1
–0!

2. perc
Máté Péter köszön Futács Márkónak, szabadrúgás 28-ról.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak fekete-fehérben, a vendégek tiszta fehérben.

Negyvenkétszer találkozott NB I-es bajnokin a két csapat, és hatalmas a DVSC fölénye. A Loki 26-ot megnyert, kilenc döntetlen és hét diósgyőri siker mellett.

Tisza Tibor 110/34-gyel, L´Imam Seydi 59/15-tel, Máté Péter 25/3-mal zárt a DVTK-ban.

JÖTTEK-MENTEK!
A Debrecentől a Diósgyőrhöz:

2006, Hegedűs Gyula, 200.000 euró
2005, Jeremiás Gergő, ingyen
2004, Müller Zsolt, i.
2004, Máté Péter
2004, Tisza Tibor, i.
2004, Takács Tamás, i.
1998, Szabó Tibor, i.
A Diósgyőrtől a Debrecenhez:
2013, L´Imam Seydi
2013, Tisza Tibor, i.
2010, Mindaugas Malinauskas
2010, Balajti Ádám, 140.000
2004, Virágh Aladár, i.
1994, Vadicska Zsolt, i.

Eltiltott: a hazai Gosztonyi András, a vendégektől a Ferenczi János, Szakály Péter kettős.

Sérült: a hazai Mohamadou Abdouraman és Lazar Marjanovics, illetve a debreceni Nagy Zoltán, Lázár Pál, Igor Morozov, Selim Bouadla négyes.

„Furcsa érzés lesz a DVTK otthonában pályára lépni, hiszen korábban évekig futballoztam ott – mondta a szenegáli támadó a dvsc.hu-nak. – Most azonban a Lokiért küzdök, ezért félre kell tennem minden érzelmet. Az első meccsen kétgólos előnyre tettünk szert, de óvatosnak kell lennünk, mert a Diósgyőr otthon veszélyes. Elsősorban arra kell törekednünk, hogy ne kapjunk gólt, emellett az adódó lehetőségeinket minél jobban ki kell használnunk.”

A vendégeknél pályára léphet L'Imam Seydi, aki vasárnap Pápán megszerezte első góljait a Loki színeiben, ma pedig korábbi csapatához látogat.

Amennyiben az Újpest úgy nyerné meg a kupát, hogy nem a Debrecen, hanem a DVTK ellen vívná a döntőt (hiszen erről az ágról a Diósgyőr is bejuthat a fináléba), és aztán a lilák nem kapnának indulási jogot az El-re, akkor az ezüstérmes jogán a diósgyőriek szerepelhetnének a nemzetközi porondon.

A miskolciak a hétvégén 1–1-es döntetlent játszottak a Haladással, könnyedén nyerhettek is volna, ha nem hagyják ki a helyzeteiket. „Vasárnap betettünk valamit a bankba, amit egyszer majd ki tudunk venni. A Haladás ellen egy kivételével kihagytuk az összes helyzetet, ha a Debrecen ellen csak a felét ki tudjuk használni a lehetőségeinknek, akkor van esélyünk a továbbjutásra” – tette hozzá a DVTK vezetőedzője.

„A debreceni első mérkőzés nem úgy sikerült számunkra, ahogy szerettük volna, a DVSC kétgólos előnyt szerzett, ami nem kevés, ugyanakkor nem is ledolgozhatatlan – nyilatkozta a Diósgyőrt irányító Tomiszlav Szivics a dvtk.eu-nak.

Ha a DVSC lesz a bajnok és az Újpest megnyeri a kupát a döntőben a Debrecent legyőzve, vagy az Újpest a bajnok DVSC mögött a második helyen végez a kupában (ezekben az esetekben elvileg az Újpest indulhatna az Európa-ligában), viszont életbe lép az UEFA által korábban, a lila-fehérek licencátruházása miatt beígért nemzetközi eltiltás – ezzel szemben az Újpest még méltányossági kérelemmel fordulhat az európai szövetséghez –, akkor a bajnoki 4. helyezett, vagyis jelen állás szerint a Ferencváros indulhatna az Európa-ligában.

A Magyar Labdarúgó-szövetség megerősítette: a DVSC-Teva esetleges Magyar Kupa-sikere esetén – ha a listavezető Loki a bajnokságot is megnyerné – a kupadöntő vesztese indulhat az Európa-liga selejtezőjében.

A fináléban az Újpesttel találkozik a továbbjutó, az első mérkőzést a DVSC nyerte, 4–2-re.

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A DIÓSGYŐRI VTK–DEBRECENI VSC MAGYAR KUPA-ELŐDÖNTŐ VISSZAVÁGÓJÁNAK ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

2019.01.17 16:05:08

Labdarúgó NB I PÓR KÁROLY

Sisa Tibor bemutatta az új, kooperatív oktatási modellt, és futballunk nagy lehetőségéről is beszélt.

2019.01.17 00:25:51

Labdarúgó NB I DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Janiccsal ellentétben Torghelle sosem számított mindenki kedvencének.

2019.01.17 00:11:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

2019.01.15 15:05:13

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Szerhij Rebrov csapata gól nélküli döntetlent játszott a román élvonalbeli alakulattal.

2019.01.15 08:36:57

Labdarúgó NB I BABJÁK BENCE

A kapus mindig a rögös utat választotta, így eszébe sem jut, hogy szögre akassza a kesztyűt.