Minimális előnybe került a DVSC-Teva

Vágólapra másolva!
2012.03.21. 19:05
null
Még nyitott a továbbjutás kérdése (Fotó: MTI)
Címkék
Az elődöntők első mérkőzéseivel folytatódott a Magyar Kupa: az első mai találkozón a Videoton idegenben nyerni tudott az MTK ellen, a másodikon a DVSC-Teva odahaza egy góllal legyőzte az Újpestet.


Meglehetősen tartalékos felállásban vezényelte egykori kollégája ellen a Debrecent Kondás Elemér, de az erős keret előnyei már a negyedik percben kikristályosodtak, amikor Roguy Méyé egy szép egyéni villanás után megszerezte a vezetést a hazai csapatnak. 1–0

Pedig az újpesti edző, Zoran Szpisljak rendelkezésére állt néhány felgyógyult játékosa, az egyesület helyzete rendeződni látszik sok tekintetben, no és a hétvégi, Kaposvár ellen megnyert bajnoki is adott nekik némi lendületet, önbizalmat.

Legalábbis ezt szűrtük le a találkozó előtti nyilatkozatokból, ám mindebből az első félórában nem sok látszott: mezőnyfölényt harcolt ki magának a Debrecen, és kényelmes tempót diktálva is maga formálta a mérkőzés képét.

Egy idő múlva már túlságosan is kényelmes iramot diktáltak a hazaiak, és erre a labdarúgás nagykönyvében leírtak szerint ráfizetett: Kiss Zoltán bombáját Verpecz István a kapufa segítségével még hárítani tudta, de pár perc múlva Simon Krisztián lövését csak kiütni tudta a jobb alsó elől, és a lesipuskás Kabát Péter jókor járt jó helyen. 1–1

Lendületben maradtak a fellelkesült vendégek, Dusan Vasziljevics kis híján egy csodagólt sarkalt estében, pechjére Nikolov Balázs a labda útjába vetődött. Egyáltalán nem egy felpaprikázott Debrecen jött ki az öltözőből a folytatásra, de így is hamar újra előnyhöz jutottak a hazaiak: egy újabb újpesti védelmi hibát a szünetben csereként beállt Lucas használt ki egy pontos lövéssel. 2–1

Egy negyedórás üresjáratot követően a brazil légiós pontosan ívelt egy szabadrúgást Stevo Nikolic fejére, de a támadó, ha csupán centiméterekkel is, de célt tévesztett.

A hajrá is unalmas, lassú, körülményes futballt hozott, pedig az Újpest bátran nem állt be védeni egy egygólos hátrányát a visszavágó előtt, Szpisljak az utolsó öt percre még egy támadó szellemű játékost hozott be egy védekező középpályás helyére.

Nem sikerült egyenlíteniük végül a fővárosiaknak, de teljesen elégedetlenek így sem lehetnek – mint ahogyan a hazaiak sem, akik előnyhöz jutottak a párharcban, nem mellékesen tovább nyújtották lassan negyven felé közelítő veretlenségi szériájukat.

DVSC-TEVA–ÚJPEST 2–1
NEM LEHET VÉGIG DOMINÁLNI – SZAKÁLY

A másik elődöntőn a Videoton legyőzte idegenben az MTK-t.

PERCRŐL PERCRE
90. perc Ezzel vége is, minimális előnyben a Debrecen, minimális hátrányban az Újpest.
90. perc Balogh B. feltartja Farkast, kap egy sárgát érte.
90. perc Farkas szerez kis híján labdát az ellenfél 16-osánál, de egy kicsi hiányzott.
86. perc Barczi felívelése a magabiztos Verpeczé, amoda Mihajlovics ment az ötös előtt a dekázgató (!) Salami elől.
84. perc Balogh Balázs Proesmans helyén.
82. perc Mészáros szereli Lázárt, majd egy testcsellel elküldi.
82. perc Farkas II Balázs áll be Kulcsár Tamás helyére.
Aki kihagyta az elmúlt öt percet, annak röviden összefoglaljuk az eseményeket a következő sorban!
75. perc Lázár cselez borzalmasan lassan, Ramos szereli is őt a 16-os előtt.
72. perc Remili veszi le Kiss 70 méteres szabadrúgását, majd Nikolov mellől hát máterről, balról ballal fölé durrant. Simon helyére pedig Lázár Bence fut be, amíg a labdaszedők megkeresik a játékszert kint az utcán.
70. perc Szakály lő 19-ről jobbal, 19 méterrel a bal felső mellé.
67. perc Kabát bal oldali beívelése elszáll mindenki előtt, majd Meyét váltja Eugene Salami.
66. perc Sárga Lucasnak Remili felvágásáért.
65. perc Lucas bal oldali szabadrúgását Nikolic fejeli 11 méterről centiméterekkel a jobb sarok mellé.
64. perc Kiss csúszik oda Kulcsárnak, és kap egy UFI-t, azaz piros előtti utolsó figyelmeztetését.
Ha már közhely: egymás hibáiból élnek a csapatok. És milyen jól!
61. perc Barczi jobb oldali beadását vágja ki a mezőnybe Nikolov. Szépen cselezgetett előtte az újpesti fiú.
56. perc Mihajlovics ment némi nehézségek árán Nikolic elől a 16-os előterében, majd Lucas beadását fejeli ki Kiss az ötösön.
Mi tagadás, elült a mérkőzés. Meddő hazai mezőnyfölény, hogy elpuffantsunk egy ócska közhelyet.
55. perc Barczi Dávid Eninful helyén.
48. perc Kulcsár megy el Proesmans labdavesztése után, a bal oldalról középre gurít, visszafelé - a 11-es pontnál Eninful elrúghatná a labdát, de csak egy kacska mozdulatot tesz, az érkező Lucas pedig 13 méterről a bal sarokba lő. 2-1
48. perc Kabátot vicceli meg egy gyep, átperdül fölötte Kiss labdája.
46. perc A vendégek kezdik a második félidőt.
46. perc A megsérült Rezest Lucas váltja a szünetben.
A hazai szurkolók nagy bánatára az őket debreceniként nem éppen lenyűgöző Kabát egalizált.
Jobban kezdtek a hazaiak, akiket túlságosan is megnyugtatott előnyük és mezőnyfölényük - ráérzett erre az Újpest is, és egyenlített.
45. perc Ezzel véget is ért az első félidő.
44. perc Kiss Zoltán kap sárgát Kulcsár felaprításáért, majd Szakály bal oldali beívelését fejeli hat méterről kapura Nikolic, de Balajza egy reflexmozdulattal belekap a tőle kissé balra tartó lövésbe.
43. perc Proesmans ad be jobbról, középen Vasziljevics Nikolov mellől az ötösről egy zseniális mozdulattal, maga mögött estébe sarkazva húzza kapura a labdát, de a bevetődő Nikolov hárít.
38. perc Egyenlít az Újpest: Simon vezette fel a labdát a félpályától, Máté nem érte utol, így 19 méterről lőhetett - a lapos labdát az ötösön elvetődő Verpecz kipiszkálta a jobb alsó elől, de érkezett Kabát Péter, és az üresen maradt kapu jobb oldalába lőtte a kipattanót. 1-1
36. perc Kulcsár lő jobbal két csel után a 16-os bal szélétől öt-hat méterrel is a túlsó alsó mellé, laposan.
33. perc Kiss most Rezes Lászlót gyötri meg: kirakja őt felugorva az oldalvonal mellé. Ápolás.
32. perc Az egyre aktívabb Kiss egy csellel elküldi Illést a 16-os előtt, majd ballal 19-ről lő a bal felső felé, ám Verpecz István a bal oldali kapufára tolja a labdát, a levegőben úszva.
31. perc Kiss Zoltán indítja a balon Remilit, Luis Ramos azonban már sokadszor ér oda hozzá jó ütemben és szerel.
29. perc Kulcsár Tamásé az első sárga, Eninfult rúgta bokán.
27. perc Vasziljevics megy hátra segíteni, Szakály cselsorozata így megszakad.
22. perc Mészáros ad haza egy kósza felívelést fejjel kapusának, amoda Szakály futtatja Nikolicot, de ez is les.
21. perc Litauszki Róbert ível szépen Dusan Vasziljevics és Nikolas Proesmans elé jobbról, de már les.
18. perc Balajcza középre üt egy bal oldali szögletet, Szakály P. ballal lő 14 méterről, de a kapus leér a labdáért a jobb alsóhoz.
16. perc Szakály Péter lövését blokkolja szögletre a 16-oson Henry Eninful. A szögletet éppen Szakály P. nem találja el jól fejjel az ötösön, a labda nem sokkal suhan el az ötös jobb oldali sarkán S. Nikolic elől.
15. perc Máté Péter ment Kabát elől bedobásra a jobb oldalon.
14. perc Nikolov Balázs indítása túl hosszú.
12. perc Simon Krisztián húzza meg a jobb szélt, de Mészáros Norbert utoléri és szögletre ment előle.
10. perc Balajcza szed fel egy labdát Kulcsár elől a 16-oson belül.
7. perc Kabát Péter szabadrúgását Remili Mohamed nyolc méterről, szabadon fejeli fölé.
4. perc Roguy Méyé megvillan: Kulcsár Tamás lekészítését a légiós a 16-os jobb oldalánál elviszi Pollák Zoltán mellett, és mielőtt Litauszki Róbert odaérne, jobbal 12 méterről a jobb sarokba lő. 1-0
3. perc Illés Gyula bal oldali beadását fogja Balajcza Szabolcs üggyel-bajjal, mert ütközött Stevo Nikoliccal.
1. perc A hazaiak kezdik a találkozót.
A kispadon: Novakovics, Dombi, Farkas II B., Ludánszki, Salami, Spitzmüller, Lucas ill. Horváth T., Fodor M., Jevtics, Barczi, Lázár, Kovács D., Balogh B.
A kezdők: Verpecz – Nikolov, Máté P., Mészáros N., Illés Gy. – Kulcsár T., Szakály P., Ramos, Rezes – S. Nikolic, Méyé itt, Balajcza – Kiss Z., Litauszki, Mihajlovics, Pollák – Eninful, Proesmans – Simon K., Vasziljevics, Remili – Kabát ott.

A Debrecen vasárnap nagyot lépett a klub történetének hatodik bajnoki aranyérme felé, szerdán pedig az ötödik Magyar Kupa-siker felé vezető úton tehet fontos lépést. Sőt a maximalista szurkolók szeme előtt már a 2010-es triplázás lebeg, két esztendővel ezelőtt ugyanis a két, már említett cím mellett a Ligakupát is megnyerték a debreceniek.

A lila-fehérek nincsenek könnyű helyzetben, három védőjük, Dvorschák Gábor, Lipták Zoltán és Szokol Zsolt is sérült, vagyis fel kell forgatni a csapatot. Amely így sem esélyes...

„Ez a meccs nekem nehéz és könnyű is egyben – mondta a korábban a DVSC-nél dolgozó újpesti vezetőedző, Zoran Szpisljak. – Nagy feladat, mert jó csapattal találkozunk, de a helyzetet egyszerűsíti, hogy képben vagyok. Tudom, melyek a DVSC gyenge pontjai, csak azért kell izgulnom, hogy ki is használjuk azokat. A Debrecen jó csapat, de nincs olyan együttes, amelynek nincs gyengéje.”

A lila-fehéreknél első helyen szerepel a kupa, mert a bajnokságban már elérhetetlen a nemzetközi szereplésre feljogosító helyezés.

„Természetesen fontos számunkra a kupasiker, ezért erős csapattal állunk fel az újpestiek ellen – fogalmazott Kondás Elemér, a DVSC vezetőedzője. – Hazai környezetben szeretnénk minél nagyobb előnyt szerezni a Megyeri úti visszavágóra, célunk ugyanis a döntőbe jutás.”

Hogy hogyan jutottak el idáig a csapatok? Így!
A billentyűknél: B. J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat a Debrecen-Újpest Magyar Kupa elődöntő első felvonásának online közvetítésében!
MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
DEBRECENI VSC-TEVA–ÚJPEST FC 2–1
Debrecen, Oláh Gábor utcai stadion. V: Farkas Á.
DVSC: Verpecz – Nikolov, Máté P., Mészáros N., Illés Gy. – Kulcsár T. (Farkas II B., 83.), Szakály P., Ramos, Rezes (Lucas, a szünetben) – S. Nikolic, Méyé (Salami, 67.). Vezetőedző: Kondás Elemér
ÚJPEST: Balajcza – Kiss Z., Litauszki, Mihajlovics, Pollák – Eninful (Barczi, 55.), Proesmans (Balogh B., 84.) – Simon K. (Lázár, 72.), Vasziljevics, Remili – Kabát. Vezetőedző: Zoran Szpisljak
Gólszerző: Méyé 4., Lucas 48. ill. Kabát 38.
Visszavágó: április 11., szerda, 18 óra, Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik