Az MTK nem tudta megőrizni előnyét a Videoton ellen

Vágólapra másolva!
2012.03.21. 16:52
null
Torghelle és a Videoton megfordította a mérkőzést (Fotó: Németh Ferenc)
Címkék
Az elődöntőkkel folytatódik a Magyar Kupa, az elsőn az NB II-es MTK a Videotont fogadta. A hazai csapat az első félidőben kétgólos előnyhöz jutott, de a tavalyi bajnok megfordította a mérkőzést.

A Hidegkuti Nándor Stadionban az NB I-es visszatérésre készülő MTK teher nélkül fogadta a Videotont, amely az előzetes várakozással ellentétben egyáltalán nem tartalékos felállásban lépett pályára. Igaz, a tavalyi bajnok meglehetősen bő és erős kerete miatt nem is beszélhetünk náluk afféle klasszikus B-csapatról. Maradt a kapuban az a Mladen Bozsovics is, aki hatalmas hibájával eldöntötte a Debrecen elleni rangadót az elmúlt héten.

Kellemes tavaszi melegben és igazán családias légkörben kezdődött a találkozó – ha tömegverekedés tört ki volna a nézők és a két keret között, nem feltétlenül az „ezerfejű" győzött volna. A tempó is langymeleg volt, és a Videoton védelme is nehezen vette fel a fordulatszámot, ezért szerezhette meg a 6. percben a vezetést a hazai csapat: sem a labdát balról beadó Ladányi Tibort, sem a játékszert a kapuba passzoló Könyves Norbertet nem vették komolyan a vendégvédők. 1–0

Az MTK innentől kezdve még inkább a biztonságos védekezésre ügyelt, a Videoton viszont hiába alakított ki mezőnyfölényt, helyzetig sem jutott az első félórában. Nem úgy a fehér mezes alakulat, amely az elsőhöz hasonlatos gólt ért el második zicceréből: ezúttal Vadnai Dánielt támadták ímmel-ámmal a bal oldalon, beadásánál Könyves könnyűszerrel lerázta ismét Szolnokit, majd közelről higgadtan a bal sarokba lőtt. 2–0

A szünetben az első osztályú csapat mestere érezte, hogy fel kell pörgetnie övéinek támadójátékát, ezért a középpályás Nikola Mitrovics helyére a gólzsák Nikolics Nemanját küldte a pályára.

Meglepetésünkre élénken kezdtek a felek, láthattunk végre távoli lövéseket, majd Vass Patrikot állította meg a kapus előtt labdástól les miatt (tévesen) Fábián Mihály; az 53. percben pedig következett a menetrendszerű Nikolics-gól. Álvaro Brachi jobb oldali bedobása és Filipe Oliveira csúsztatása után az addig kiválóan játszó Szekeres Adrián csúnyán elvétette a labdát, Nikolics pedig éles szögből a hosszú felsőbe tekert. 2–1

Tíz perc múlva megvillant Torghelle Sándor is, és 17 méterről kilőtte a jobb felső sarkot – a lövés egy védőn is megpattant. 2–2

Nem elégedett meg a Videoton az egyenlítéssel, továbbra is támadásban és mezőnyfölényben maradt – a győztes találatot ki más, mint Nikolics szerezte meg, egy Walter Lee által nagy átéléssel kiharcolt büntetőből. 2–3

Álmosan kezdett a Videoton, és a kispadról beszállt Nikolics menetrend szerint termelte a gólokat – a második félidőben a motivált vendégcsapat megmutatta, hogy egyértelműen jobb ennél az MTK-nál.

MTK–VIDEOTON 2–3
PERCRŐL PERCRE
90. perc Ezzel véget ért a találkozó, győzött a Videoton.
89. perc Szolnoki Richárd is kap egy sárgát, majd a Gyurcsót megrúgó Zsidai László is.
86. perc Ladányi Tibor letalpalja csúnyán Caneirát, kap is egy piros lapot.
Groppioni rajta volt, de nem foghatta.
85. perc Nikolics a labdával és a jobb alsóba lő magabiztosan. 2-3
84. perc Kálnoki Kis Dávid kap sárgát reklamálásért.
84. perc Walter Lee cselezget a balon, a 16-oson belül beleszalad rutinosan Wolfe lábába, Fábián úgymond "megeszi". Büntető.
80. perc Nikolics lő a hálóba az ötösről, ez is csak Fábián partjelzői szerint les.
78. perc F. Oliveira helyett Gyurcsó Ádám a Vidiben.
78. perc Brachi jobb oldali szabadrúgását fejeli ki az ötösön Kálnoki Kis Nikolics elől.
12-2 a kapura lövések aránya a Videotonnak.
75. perc Nikolics teszi vissza sarokkal Leenek, aki 14-ről, balról az égbe lő.
73. perc Könyves cselezhet az ötös előtt, de belefárad.
72. perc Walter Lee újabb bal oldali beívelését fejeli ki az ötösön Torghelle elől Kálnoki Kis.
70. perc Walter Lee szólózik, majd indítja a balon Nikolicsot, de már kint a labda.
68. perc A nagyon gyenge Kovács I. helyett Sándor György.
68. perc Balajti Ádám is besárgul, mert lerántja Nikolicsot.
66. perc Balajti keresztlabdáját Könyves saját maga felsőtestére rúgja a 16-os jobb sarkán...
64. perc F. Oliveira lő jobbal az oldalhálóba 16-ról, jobbról.
63. perc Torghelle Sándor lába meglendül és bombagól: Walter Lee megy el a bal szélen, középre gurít Nikolicshoz, aki a 16-osről visszajátszik Torghellének, aki 17-ről úgy lő jobbal a jobb felsőbe, hogy a labda Vadnai lábáról kerül a hálóba. 2-2
Két ék helyett egy támadó és egy szűrő.
61. perc Frank helyett Balajti Ádám, Vass P. helyén Zsidai László.
Aki a sorfalba bombáz.
57. perc Nikolics kap Walter Leetől egy jó labdát, majd 20-ról lő, de középre. Wolfét megbillenti lövés közben, ennek ellenére Vidi-szabadrúgás. Jön Brachi.
53. perc Nikolics Nemanja szépít. Brachi jobb oldali bedobását a 16-oson belül F. Oliveira csúsztatja tovább térddel, Szekeres elvéti, megkerüli derekát a labda, Nikolics lecsap rá és jobbra kisodródva, négy méterre a kaputól a túlsó felsőbe emel. 1-2
51. perc Torghelle lő kétszer is a 16-oson belül, de mindkettőt blokkolják a védők: az elsőt Szekeres, a másodikat Kálnoki Kis.

50. perc Kanta J. ugratja ki Vasst, aki egy az egyben vihetné a kapusra a labdát, de les miatt lefújja Fábián - nem volt az.

49. perc Kanta József rúgja fel Nikolicsot, sárga.
48. perc Könyves lő jobbal a 16-os jobb sarkáról, de a kapus kezébe.
47. perc Torghelle lő félfordulatból, jobbal a kapu fölé 19-ről, Kálnoki Kis mellől.
46. perc A hazaiak kezdik a 2. félidőt.
46. perc Mitrovicsot Nikolics Nemanja váltja a Vidiben.
Többet birtokolja a labdát a Vidi, de hiába a mezőnyfölény, két helyzetéből kettőt vágott az MTK.
45. perc Véget ért az első félidő.

45. perc Kovács I. erőlködik a jobbon, de Vukmir újra szereli.

Az iram már nem is leült, lehasalt kényelmesen.
42. perc Wolfét lerázza Walter Lee, de Kálnoki Kis (kis)szögletre szerel, majd nem sokkal később F. Oliveira elől is.
Két labda a pályán, pedig néha még az egy is zavar...
40. perc Wolfe szereli becsúszva gyönyörűen a balon Kovács I.-t.
Egy percig volt az MTK-nál a labda.
35. perc Filipe Oliveira kap sárgát folyamatos reklamálásért. Hamar megtanult magyarul alapszinten...
33. perc Egy Vass-beadás csúszik el a 16-oson Frank lába alatt.
32. perc Brachi beívelését fejeli a védőkbe Torghelle tíz méterről, kissé balról.
31. perc Frank Richárd rántja le Brachit, sárga.
29. perc Könyves segít 16-osa előtt, szereli Mitrovicsot.
26. perc Könyves Norbert ismét betalál: Vadnai bal oldali beadásánál megelőzi az újfent borzasztóan helyezkedő és gyámoltalan Szolnokit, leveszi mellette a labdát, majd tíz méterről ballal a bal sarokba lő. 2-0
26. perc F. Oliveira jobb oldali beadását menti Vukmir.
24. perc A kornert kiüti Groppioni, még úgy is, hogy löki Mitrovics. A kapus cipője is lerepült.
23. perc Torghelle 22 méteres lövése pattan szögletre Szekeresről.
22. perc Brachi tör előre a jobbon harcosan, majd a 16-os sarkáról csúnyán az égbe lő.
20. perc Kanta J. indítja a jobbon Könyvest, de les. Kovács l. löki Vukmirt, aki hátracsap, arcon a magyar fiút,de szabadrúgás kifelé.
18. perc Groppioni mester egy fél percig készül egy kirúgásra. Alighanem elégedett az állással.
16. perc Kovács I. lódul meg középen, de Kálnoki Kis elbikázza előle a labdát.
Nyom a Vidi, de helyzetet nem tudott kialakítani.
9. perc Tíz másodpercen belül Torghellétől, Franktól és Brachitól is elpattan a labda.
6. perc Ladányi ad be balról Brachi nagy hibáját kihasználva és Tóth B.-t kicselezve, a túlsó ötösön Szolnoki csak a levegőt rúgja meg, Könyves Norbert elhozza előle visszafelé, befelé a labdát és a tehetetlen kapus mellett a kapuba rúgja azt. 1-0
5. perc Minden a régi: Torghelle esik-kel, ezúttal Szekeres mellett-alatt-miatt.
4. perc Könyves indítja a jobbon Frankot - kirúgás.
2. perc Kovács beadását fogja magabiztosan Groppioni.
1. perc Vadnai szereli a balon F. Oliveirát, szöglet. A beadás után éppen az akciót indító Caneira elé pattant a labda, de a portugál exválogatott védő rosszul találta el azt 12 méterre a kaputól. Csemege.
1. perc A vendégek kezdik a találkozót.
A hazaiak 4-4-2-ben és fehér mezben, a vendégek 4-2-3-1-ben és kék-vörös mezben.
A mérkőzés díszvendége – egyben a kezdőrúgás elvégzője – Kovács Ferenc lesz, aki játékosként az MTK-ban nevelkedett, és futballista karrierje során végig hűséges is maradt a kék-fehér színekhez. Edzőként az MTK-nál és a Videotonnál is dolgozott, méghozzá igen sikeresen. Játékosként (a sajtóban Kovács III néven) az MTK-val magyar bajnok, KEK-döntős, KK-győztes, edzőként az MTK-val kupagyőztes, a Videotonnal UEFA-kupa-döntős volt – mindkét klubnál a nagyok között tartják számon.
A kispadon: Hegedűs, Gál, Kelemen, Balajti, Nikházi, Tischler, Zsidai itt, Tujvel, Nikolics, Gyurcsó, Evandro, Vaskó, Sándor Gy., Héctor Sánchez ott.
A kezdők: Groppioni – Wolfe, Kálnoki Kis, Szekeres A., Vadnai – Vukmir, Kanta J., Ladányi – Könyves, Frank, Vass P. itt, Bozsovics – Brachi, P. Vinícius, Caneira, Szolnok – Tóth B., Mitrovics – F. Oliveira, Kovács I., Walter Lee – Torghelle ott.
A még nagyobb bravúrt jelentő döntőbe jutás NB II-esként az elmúlt két évtizedben a Haladásnak (1993), a Lombard FC Tatabányának (1999) és a Bp. Honvédnak (2004) sikerült – igaz, a trófeát egyikük sem tudta elhódítani, viszont mindhárom feljutott abban a szezonban az élvonalba.

Az MTK 2008 óta az első csapat, amely másodosztályúként jutott be a négy közé.

„Jó teljesítménynek tartom együttesünktől, hogy az elődöntőig menetelt, ahol az eddigi legkeményebb ellenfél vár ránk – mondta az mtkhungaria.hu-nak Garami József, a kék-fehérek szakmai igazgatója. – Különösen értékesnek tartom a négy közé jutást azért, mert a Videoton vagy például a Debrecen a bajnoki és a kupameccseken meg tudta osztani a keretét, míg mi nagyjából tizennégy-tizenöt játékost tudunk mozgósítani a mérkőzéseken, ez nagyobb terhelést jelent.”

Hogy hogyan jutottak el idáig a csapatok? Így!
A billentyűknél: B.J.
Üdvözöljük kedves olvasóinkat az MTK-Videoton Magyar Kupa elődöntő első felvonásának online közvetítésében!
LABDARÚGÓ MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
MTK BUDAPEST–VIDEOTON FC 2–3
Budapest, Hidegkuti Nándor Stadion. Vezeti: Fábián
MTK: Groppioni – Wolfe, Kálnoki Kis, Szekeres A., Vadnai – Könyves, Vukmir, Kanta J., Ladányi – Frank (Balajti Á., 61.), Vass P. (Zsidai, 61.). Szakmai igazgató: Garami József
VIDEOTON: Bozsovics – Brachi, P. Vinícius, Caneira, Szolnoki – Tóth B., Mitrovics (Nikolics, a szünetben) – F. Oliveira (Gyurcsó, 78.), Kovács I. (Sándor Gy., 68.), Walter Lee – Torghelle. Vezetőedző: Paulo Sousa
Gólszerző: Könyves 6., 26. ill. Nikolics 53., 85. – 11-esből, Torghelle 63.
Kiállítva: Ladányi 86.
Visszavágó: április 10., kedd, 18 óra, Székesfehérvár, Sóstói Stadion
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik