Bebombázta, mint Gera Zoltán a Liverpool ellen...

Vágólapra másolva!
2017.10.23. 18:36
null
Böde Dániel döntött az Újpest ellen (Fotó: Szabó Miklós)
A labdarúgó NB I 13. fordulóját követő, szokásos visszapillantónkban fókuszban az FTC–Újpest (1–0) derbi és a meccset eldöntő Böde Dániel. Részletesebben foglalkozunk továbbá a Videoton hajrában esett góljaival, de egy fantasztikus találat révén még Gera Zoltán Liverpool elleni bombagólját is felidézzük.  

BÖDE JÖN, HA JÖNNI KELL – A HÉT EMBERE

„Jó, hát ők nem ismerik Böde Danit, mi már tudjuk, ha ő jön, akkor jön.”

Gundel Takács Gábor elhíresült mondata a törökök elleni 2013-as vb-selejtező után vált már-már szállóigévé, elsősorban a TrollFocinak köszönhetően. Az a megjegyzés akkor az egyik töröknek kiosztott könyökös után hangzott el, az utóbbi időben viszont sokkal inkább a győztes gólok adnak neki új értelmet.

Böde ebben a bajnokságban még csak a harmadik gólját szerezte, s ezzel az elmúlt kilenc év „leggyengébb” kezdését produkálta, ugyanis legutóbb 2008-ban fordult elő vele, hogy 12 bajnoki alatt (most az 1. fordulóban nem játszott) három vagy annál kevesebb gólt szerzett. Kilenc esztendeje egyet sem hozott össze ugyanennyi meccsen, akkor összesen a teljes szezonban egyet ért el, 29 találkozón, de akkor még védekező középpályásként.

A mögöttünk hagyott fordulóban a 82. percben szerzett fejes gólja 1–0-s sikert hozott a Fradinak az Újpest ellen. Böde az NB I-ben és a Magyar Kupában eddig összesen 24 meccsen játszott az Újpest ellen, ezeken a találkozókon csapatával 14 alkalommal diadalmaskodott(a szombatival együtt, és a 14-ből 13-szor az NB I-ben) – ilyen sokszor semelyik másik gárda ellen nem ünnepelhetett győzelmet. A Haladással szemben 13-nál (21 meccs), a Honvéd és a DVTK ellen 12-nél jár (25, illetve 24 meccsen).

Az Újpest elleni 24 meccsen ugyan csupán hat gólt szerzett (ebből négyet a Ferencváros színeiben), ám a hatból három győztes találat volt (vagyis döntetlen állásnál a mérkőzés utolsó találata), s a háromból kettőt jegyzett fradistaként. Legutóbb a 2015–2016-os idényben, amikor 2–1-re nyert az FTC, és mindkét gól Böde nevéhez fűződött.

ÚJPEST–FRADI „AKKOR ÉS MOST” – AZ 1. FORDULÓBAN ÉS MOST, A 13.-BAN

Az Újpest és a Ferencváros ebben az idényben másodszor találkozott egymással. Az első meccs a Megyeri úton 2–2-es döntetlennel zárult, de nem csak az eredményben találunk különbséget a szombati és a három hónappal ezelőtti összecsapás között.

Az FTC akkor a Dibusz – Botka, Batik, Koch (Lovrencsics B., 76.), Sternberg – Gera Z. (Otigba, 46.), Gorriarán – Varga R., Rui Pedro, Moutari – Priskin (Böde, 76.) csapattal szerepelt, míg ezúttalDibusz – Botka (Varga R., 64.), Otigba, Blazic, Pedroso – Szpirovszki (Leandro, 46.) – Lovrencsics G., Gorriarán, Paintsil, Moutari (Priskin, 77.) – Böde összetételben. A kezdőcsapat hét helyen változott, továbbá négy olyan játékost találunk, aki akkor még nem is volt a Ferencváros labdarúgója (Blazic, Pedroso, Szpirovszki, Paintsil).

Az Újpest Pajovics – Balázs, Bojovics, Litauszki, Mohl – Szankovics, Windecker – Obinna (Zsótér, 65.), Nagy Dániel (Simon K., 65.), Pauljevics – Novothny (Tischler, 81.) összetételben lépett pályára a 2. fordulóban, most pedig a Pajovics – Balázs, Pávkovics, Litauszki, Pauljevics – Szankovics (Tischler, 85.), Windecker – Obinna (Simon K., 60.), Nagy Dániel, Zsótér (Salétros, 81.) – Novothny alkotta gárdával. A lilák kezdő tizenegyében tehát csupán két változás történt a két fél előző randevúja óta, súj játékosnak csak a csereként beálló Anton Salétros számított.

A jelek szerint ennyi a különbség a Fradi július végi, és az azóta érkezett játékosokkal jelentősen megerősített aktuális csapata között: akkor a 90. percben lőtt gól az egyenlítést jelentette (2–2), ezúttal viszont az újabb hajrágól győzelmet hozott a konyhára.

„Az efféle meccseken az egyéni kvalitás, a higgadtság és a koncentráció dönt. Böde Dániel szereti az ilyen találkozókat, remek versenyzőtípus, talán nem véletlen, hogy éppen ő szerezte a győztes gólt, mint ahogy az sem, hogy nem először döntött el egy derbit” – nyilatkozta Bödéről a Ferencváros megbízott edzője, Máté Csaba.

LÁTOTT, HAJRÁZOTT, ORDÍTOTT – A RÁADÁS FEHÉRVÁRI MESTEREI ÉS A HÉT GÓLÖRÖME

A székesfehérváriak a hétvégén a hajrában szerzett két góllal tudták felülmúlni (a többi alkalommal meglévő) „főbérlőjüket”, a Puskás Akadémiát az Új Hidegkuti Nándor Stadionban: Juhász Roland a 88., Ezekiel Henty a 91. percben talált be Hegedüs Lajos kapujába.

Juhász Roland később elárulta, a meccs alatt micsoda feszültség volt benne, amelya gólörömnél valósággal kirobbant belőle – pont a PAFC-edző Pintér Attila irányába, ami miatt aztán magyarázkodni kényszerült. Juhász gólöröme a hét legtöbb kommentet kiváltó jelenetének bizonyult.

A Videotont pedig „megszavaztuk” a legjobban hajrázó csapatnak. Ebben a szezonban ugyanis már nem először gyarapodott az együttes ponttal-pontokkal a 80. perc után szerzett gól(ok)nak köszönhetően.

Először a 3. fordulóban, Felcsúton, az Újpest ellen a lilák 2–0-s vezetésénél indult be a meccs végén a Vidi, akkor Marko Scsepovics a 86., majd Anel Hadzic a 88. percben volt eredményes és mentett meg egy pontot. A következő körben Danko Lazovics a 85. percben talált be a Mezőkövesd otthonában, ám a Videoton akkor már 1–0-ra vezetett Henty góljával, így ezen hajrábeli gól tulajdonképpen nem hozott extra pontot a fehérváriaknak.

Az 5. fordulóban aztán még később harcolta ki a győztes gólt a Videoton: a DVSC ellen Danko Lazovics a 97. percben értékesítette a büntetőt, s ezzel újabb pontokat tett a hajrában szerzettekhez.

A hetedik kanyarban ismét egy „lényegtelen” hajrábeli találat: a Ferencváros 3–1-es legyőzésekor Stopira a 83. percben jegyezte a harmadik fehérvári találatot, míg a 8. körben Scsepovics „játszotta el” ugyanezt a Haladás 3–1-es felülmúlásakor a 90. percben.

Ezt követően a Videoton két fordulóban sem volt eredményes a meccs végéhez közeledve, majd a 11. fordulóban jött a DVTK elleni összecsapás Debrecenben, amelyen 2–2-nél a 86. percben Pátkai Máté szerzett győztes gólt.

Így érkeztünk el tehát a legutóbbi fordulóig, amikor is egészen a 88. percig 0–0 állt az eredményjelzőn, majd jött Juhász és Henty.

A Videoton az eddigi 13 fordulóban hét mérkőzésen összesen kilenc gólt szerzett a 80. perc után, és ezeknek köszönhetően összesen 7 extra pontot gyűjtött, azaz a fehérvári együttes a megszerzett pontjai 25 százalékát így érte el, míg a teljes góltermésének a 33 százalékát jegyezte a 80. perc után.

A VIDEOTON HAJRÁBAN SZERZETT GÓLJAI
Gólok a 80. perc után (perc)
A hajrában elért tgólokkal szerzett pontok
3. forduló, Videoton–Újpest 2–2
2 (86., 88.)
1
4. forduló, Mezőkövesd–Videoton 0–2
1 (85.)

5. forduló, Videoton–DVSC 1–0
1 (97.)
2
7. forduló, Videoton–FTC 3–1
1 (83.)

8. forduló, Videoton–Haladás 3–1
1 (90.)

11. forduló, DVTK–Videoton 2–3
1 (86.)
2
13. forduló, Videoton–Puskás Akadémia 2–0
2 (88., 91.)
2
Össz: 9
(a 27-ből, 33%)
Össz: 7
(28-ból, 25%)
A hajrágólok szerzői: Lazovics (2), Scsepovics (2), Hadzic, Henty, Juhász R., Pátkai, Stopira
Gera Zoltán emlékezetes találata 2012-ből
Gera Zoltán emlékezetes találata 2012-ből

MINT GERA A LIVERPOOL ELLEN – A HÉT GÓLJA

A debreceni kettős mérkőzés második találkozója, a DVTK–Honvéd (2–1) meccs ugyan közel sem minden pillanatában volt magas színvonalú, ettől függetlenül a nézők jól szórakozhattak – főképpen ha felidézik Holender Filip egyenlítést eredményező találatát.

A Honvéd 23 éves szélsője az első félidő 38. percében Davide Lanzafame szabadrúgása után a Lipták Zoltán által kifejelt labdát a kaputól 21 méterre, kissé balra mellre vette, majd mielőtt az lepattant volna, jobbal ívesen a bal felső sarokba lőtte, Antal Botond nem védhette.

Holender találata felidézheti a kedves olvasóban Gera Zoltán emlékezetes bombagólját, amelyet még a WBA színeiben lőtt a Liverpoolnak 2012 augusztusában – ugyanígy egy kifejelt labda és egy mellre vétel után bombázott a kapuba Gera, csak épp ő akkor nagy erővel a másik felső sarokba lőtt, illetve az ő lövése előtt egyet még pattant a labda.

TOVÁBBI LEGEK, ÉRDEKESSÉGEK

A hét visszatérője Kuttor Attila, aki játékosként 1989 és 2009 között 560 meccsen szerepelt az első osztályban (49 gólt szerzett), majd a Haladásnál 2015-ben két meccs erejéig megbízott edzőként dolgozott, de főállásban most tért vissza az élvonalba – 1–1-es döntetlennel mutatkozott be a Mezőkövesd vezetőedzőjeként a Paks ellen. „Hogy éreztem magam vezetőedzőként az első meccsemen? Mondtam a barátaimnak is a szomszéd kispadon, hogy úgy, mintha hazaértem volna. Húsz évet töltöttem el ebben a légkörben, hiányzott már” – nyilatkozta az NB I-es visszatérése kapcsán.

A hét hasonlata Csertői Aurél nevéhez fűződött, aki támadóját, a gólja mellett kétszer a kapufát eltaláló Kulcsár Dávidot a Real Madrid világklasszisával vetette össze: „Egy centernek nem a kapufáig kell eljutnia, hanem gólokig. Igaz, sokszor volt megjátszható, talán ő volt ma a legjobbunk, de azért Cristiano Ronaldo ezeket befejeli.”

A hét balszerencsés edzői húzása. Bódog Tamásé, aki a DVTK–Honvéd meccsen bekiabált a pályára, hogy Ugrai Roland végezze el a tizenegyest, aki szerette volna átadni az egyik társának lehetőséget. Később kiderült, azért adta volna át, mert legutóbb kétszer az edzésen rontott, ahogy most a meccsen is, de arról Bódog nem tudott. Az edző úgy fogalmazott, hogy „kiherélte volna magát”, ha emiatt nem nyernek, de szerencséjére Ugrainak volt egy akcióból szerzett gólja (az elmúlt öt bajnokin az ötödik, összesen a szezonban a hatodik), míg Nikolaosz Joannidisz értékesítette a DVTK javára megítélt második büntetőt.

A hét legmeghatóbb jelenete Horváth Ferencé. A Balmazújváros vezetőedzője elhunyt édesanyjára emlékezett a Vasas elleni, idegenbeli siker alkalmával.

A hét szurkolója. A Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll, aki eltiltása miatt csak nézőként lehetett jelen az Újpest elleni derbin.

A hét összefogása. A debreceni kettős mérkőzés első találkozóján a szombathelyi szurkolók beálltak a Budapest Honvéd táborába, és közösen szurkoltak a Haladásnak.

NB I, 2017–2018, 13. FORDULÓ
OKTÓBER 21., SZOMBAT
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐNÉZŐSZÁM
Paksi FC–Mezőkövesd 1–1
Paks, Városi Stadion
Berke Balázs
800
Ferencváros–Újpest FC 1–0
Budapest, Groupama Aréna
Iványi Zoltán
14 114
Videoton FC–Puskás Akadémia 2–0
Budapest, Új Hidegkuti Nándor Stadion
Kassai Viktor
1108
Vasas–Balmazújváros 1–2
Budapest, Szusza Ferenc Stadion
Andó-Szabó Sándor
1034
Debreceni VSC–Haladás 1–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Erdős József
6028
Diósgyőri VTK–Bp. Honvéd 2–1
Debrecen, Nagyerdei Stadion
Szabó Zsolt
4500
TABELLA • NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
• GÓLLÖVŐLISTA

AZ ÁLLÁS
1. Videoton FC 13 8 4 1 27–14 +13 28
2. Ferencvárosi TC 13 7 5 1 27–13 +14 26
3. Debreceni VSC 13 6 4 3 20–10 +10 22
4. Vasas FC 13 6 1 6 19–23 –4 19
5. Budapest Honvéd 13 5 4 4 21–22 –1 19
6. Diósgyőri VTK 13 5 3 5 24–23 +1 18
7. Paksi FC 13 4 6 3 20–20 0 18
8. Puskás Akadémia FC 13 4 3 6 17–21 –4 15
9. Újpest FC 13 3 6 4 16–17 –1 15
10. Szombathelyi Haladás 13 3 2 8 11–24 –13 11
11. Balmazújváros 13 2 4 7 16–19 –3 10
12. Mezőkövesd Zsóry FC 13 2 4 7 15–27 –12 10
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik