A PAFC új edzője egy csapatot egyszer már bent tartott az NB I-ben

Vágólapra másolva!
2019.04.08. 15:26
null
Futás a bennmaradásért – Spandler Csabáék az újabb vereséggel nehéz helyzetbe kerültek (Fotó: Micheller Szilvia)
A labdarúgó NB I aktuális fordulójára visszapillantó cikkünkben ezúttal a hét döntése, vagyis a Puskás Akadémiánál történt edzőváltás, Radoki János menesztése és Komjáti András megbízása kerül a fókuszba. Komjátinak 2010 után kellene ismét benntartania egy csapatot az NB I-ben. Emellett szót ejtünk a sokakat meglepő újpesti büntetőről, a ferencvárosi Bőle Lukács sikerélményéről, a születésnapos, debreceni Ferenczi János góljairól valamint a kispesti Batik Bence és a fehérvári Armin Hodzic elsőre ijesztőnek tűnő találkozásáról.

 

A FORDULÓ DÖNTÉSE – EDZŐT VÁLTOTT A PUSKÁS AKADÉMIA

Rövid, szűkszavú közleményben tudatta vasárnap a Puskás Akadémia FC, hogy vezetősége a Kisvárda elleni vereséget követően felmentette vezetőedzői tisztségéből Radoki Jánost, és a bajnoki idény hátralévő hat fordulójában Komjáti András klubigazgató irányítja az együttest.

Nem meglepő, hogy a felcsútiak a váltás mellett döntöttek, valami ugyanis nem működött a csapatnál. A Puskás Akadémia a 9. helyen, öt pontra a 11. pozíciótól zárta 2018-as esztendőt. December végén a móri születésű, gyermekkorában családjával Németországba települt Radoki János lett a vezetőedző – két és fél évre kötelezte el magát. Utánpótlásedzőként irányította az Augsburg U17-es és a Greuther Fürth U19-es együttesét, majd a zöld-fehér klub felnőttcsapatánál a 2016–2017-es idényben előbb megbízott vezetőedzőként, később vezetőedzőként dolgozott.

Radoki János január 3-i bemutatásakor elmondta: remélte, hogy szép karácsonya lesz, vagyis kinevezik a felcsútiak élére. A húsvétja már aligha lesz szép, irányításával nem úgy jöttek a tavasszal az eredmények, ahogy azt Felcsúton remélték.

Az együttes kilenc idei bajnokijából hármat megnyert, hatot elveszített, ennek tudható be, hogy nem tud eltávolodni a veszélyes zónától, sőt egyre inkább aggódnia kell a kiesés miatt.

A legutóbbi három találkozó ráadásul „mélyütéssel” volt egyenértékű. A Haladás vendégeként 3–0-ra veszített, az NB II-es Soroksár tizenegyesekkel búcsúztatta a Magyar Kupától, majd szombaton élvonalbeli történetének legnagyobb vereségét szenvedte el a Pancho Arénában a Kisvárdától (4–0).

PUSKÁS AKADÉMIA–KISVÁRDA 0–4



Emlékezzünk rá, a mérkőzés utáni kérdésre, nem tart-e attól, hogy ilyen szereplés után esetleg megköszönik a munkáját, Radoki János határozott nemmel felelt lapunk tudósítójának. A szakvezető kedd délután találkozott volna újra a kerettagokkal, munkáját viszont immár Komjáti András látja el, aki Benczés Miklós távozásakor is magára vállalta a beugró szerepét, és az ősszel az utolsó fordulóban már az ő irányításával verte meg a PAFC 2–0-ra a Mezőkövesdet.

Komjáti a szezon közben beugró edzőként az NB I-ben legutóbb a 2010–2011-es szezonban a Vasasnál dolgozott, amikor az olasz Giovanni Dellacasától vette át a csapat irányítását a 10. fordulótól, amikor kinevezték ugyanúgy két hely választotta el az együttest a kieséstől, mint most, akkor a bajnokság végére két helyet előrelépett vele a csapat, és a 11. helyen zárt. Most viszont jóval kevesebb idő áll a rendelkezésére ahhoz, hogy benntartsa együttesét.

NB I-ES EDZŐVÁLTÁSOK A 2018–2019-ES SZEZONBAN
2018.
július 30.
Kisvárda
Kondás Elemér helyett – megbízott edzőként – Kocsis János, majd augusztus 14-től Dajka László
2018.
augusztus 22.

FerencvárosThomas Doll helyett Szerhij Rebrov
2018.
szeptember 19.

Haladás
Michal Hipp helyett – megbízott edzőként – Desits Szilárd, majd szeptember 27-től Horváth Ferenc
2018.
december 8.

Puskás Akadémia
Benczés Miklós helyett az utolsó bajnoki mérkőzés erejéig Komjáti András klubigazgató irányított, majd december 29-én kinevezték Radoki Jánost.
2019. március 10.
MTKFeczkó Tamás helyett Lucsánszky Tamás

A FORDULÓ VITATOTT ESETE – MINDENKIT MEGLEPETT AZ ÚJPESTI BÜNTETŐ

Az újpesti, valamint a mezőkövesdi labdarúgók is csodálkozva látták, hogy Solymosi Péter tizenegyest ítél Branko Pauljevics meglökéséért – a hazaiak éltek a lehetőséggel, s győzelmükkel a dobogón maradtak.

Az Újpest nem mindennapi körülmények között nyert szombaton. A lila-fehérek a 84. és a 86. percben lőtt góllal fordították meg az eredményt a mezőkövesdiek ellen. Az egyenlítés előtt megítélt büntető kapcsán az újpestiek is elismerték, finoman fogalmazva is kétes volt. A hajrában előretörő Branko Pauljevics fejjel tolta meg a labdát az alapvonal közelében, a vele versenyt futó Silye Erik feje összeért a szerb védőével, aki nagyot esett. Sipszó nem harsant, az eset után senki sem reklamált (csak Pauljevics fogta fájdalmasan a fejét), az újpesti futballisták is elindultak vissza a saját kapujuk irányába. A mérkőzést vezető Solymosi Péter sem jelzett elsőre büntetőt, ám Kovács Gábor alapvonali asszisztens „rászólt” a fülére: a megmozdulás szabálytalan volt, az ütközésért büntetőt kellene ítélni.

A gond már csak az, ha szabálytalan is volt az összecsapás, a tizenhatoson kívül történt.

Ezért a szabálytalanságért nem járt volna büntető – elemezte az esetet lapunk megkeresésére Szabó Zsolt, egykori FIFA-játékvezető, aki pályafutása során 321 NB I-es mérkőzést vezetett. – A szabálytalanság tényét nem vitatom, a védő ugyanis nem találkozott a labdával, csúnyán fogalmazva lefejelte – igaz, nem akarattal – a mellette futó újpesti játékost, egyértelmű, hogy a mezőkövesdi futballista elkésett. Ez hasonló ahhoz az esethez, amikor egy csatár elrúgja a labdát, és a védő egy ütemmel késve megrúgja a lábát. Kétségtelen, fejjel ritkán követnek el szabálytalanságot, habár a közelmúltban éppen itt volt a kapujából kirontó Dibusz Dénes esete, aki ugyancsak késett egy ütemet, és letarolta a szemből érkező Marko Scsepovicsot. Újpesten viszont hiba volt tizenegyest ítélni, hiszen az eset jócskán kívül volt a tizenhatoson, nem centiméterekkel, legalább egy méterrel. Éppen az ilyen esetek miatt mondom, érdemes a videobíró bevezetésén gondolkodni, hiszen teljesen másként alakult volna a mérkőzés, ha az esetet a játékvezetők legalább egyszer visszanézhették volna.”

ÚJPEST–MEZŐKÖVESD 2–1

A Mezőkövesd Zsóry vezetőedzője, Kuttor Attila egy elmaradt tizenegyest is számonkért Solymosi Péteren, a vendégek szerint a szünet előtti pillanatokban ugyanis büntető járt volna a Molnár Gáborral szembeni ütközésért. A lassításokat többször is visszanézve ennél az esetnél azonban jól döntött Solymosi Péter játékvezető, ezt Szabó Zsolt is megerősítette érdeklődésünkre.

Ennyi kontakt belefér – folytatta az egykori bíró. – A védő megállt, a lábát is hátrahúzta, sőt a karjait is feltette. Maradjunk annyiban, a mezőkövesdi játékos részéről jó próbálkozás volt, de ez nem ért tizenegyest.”

A mezőkövesdiek a lefújást követően magukra zárták az öltözőajtót, a klub néhány elöljárója a játékvezetői öltözőbe is be akart menni. Az Újpest köszönte a lehetőséget, és Zsótér Donát későbbi csodagóljával otthon tartotta a három pontot. A lila-fehér együttes győzelmével továbbra is dobogón áll.

A FORDULÓ SIKERÉLMÉNYE – BŐLE LUKÁCS GYŐZTES „VISSZATÉRÉSE”

Az idén először játszott kezdőként Bőle Lukács a Ferencvárosban, és a 29 éves középpályás meghálálta edzője bizalmát. A korábban sérüléssel bajlódó futballista jó játékkal, a második hazai gól előtt remek helyzetfelismeréssel járult hozzá a Paksi FC elleni 3–0-s győzelemhez – pedig nem is a megszokott posztján szerepelt.

HARC A BAJNOKI CÍMÉRT

A ferencvárosiak a Paks legyőzésével újabb lépést tettek a bajnoki cím felé, még úgy is, hogy a címvédő Mol Vidi győzelmével a nyolcpontos különbség nem változott. Lássuk, milyen mérkőzések várnak még a felekre!

Ferencváros: Mezőkövesd Zsóry (idegenben), Mol Vidi (otthon), Bp. Honvéd (i), Újpest (o), DVSC (o), Puskás Akadémia (i)

Mol Vidi: Újpest (o), Ferencváros (i), Puskás Akadémia (o), DVTK (i), MTK Budapest (o), Haladás (i)

Bal oldali belső középpályásként számított rám Szerhij Rebrov vezetőedző – mondta megkeresésünkre Bőle Lukács. – Az előzményeket és a körülményeket tekintve magam is úgy gondolom, nem játszottam rosszul. Valójában szélső vagyok, és ezért a támadósorban érzem otthon magam, ám profiként ott kell helytállnia az embernek, ahova az edzője állítja. Ennél fontosabb, hogy nyertünk, mert bizony a kupakudarc megviselt bennünket, a lelkeket ilyenkor mindig a győzelem teszi rendbe. Természetesen elismerjük, szerencsénk is volt, mivel már a huszadik másodpercben vezettünk olyan góllal, amely Lenzsér Bence testéről vágódott védhetetlenül a paksi kapuba.”

A játékos elmondta: úgy hitték, a korai vezetés után további gólokat szerezhetnek, s bár a helyzetek megvoltak, csupán a második félidőben növelte előnyét a Ferencváros.

Masszív csapat a Paks – magyarázta a Fradi labdarúgója. – Noha kettő-nullára vezettünk, mégis csak a kiállítás után vált egyértelművé a fölényünk. Igaz, akkor már mi is pontosabban, gyorsabban futballoztunk. Remélem, hogy a játékom meggyőzte a szakmai stábot, és továbbra is lehetőséget kapok.”

Bőle Lukács csaknem három éven át légióskodott a román élvonalbeli CSMS Iasi csapatában, 2017-ben tért vissza Magyarországra, s elfogadta a Ferencváros ajánlatát. Híreink szerint a nyáron lejár a szerződése, s egyelőre nem tudni, hol folytatódik a pályafutása.

A FORDULÓ IJEDTSÉGE – BATIK BENCÉNEK NEM A CSATTANÁS FÁJT

Batik Bence megszerezte a labdát, közben Armin Hodzic fejbe rúgta a Honvéd védőjét, aki nem ezért, hanem a meg nem adott tizenegyes miatt bosszankodott.

Ijesztő volt a csattanás, amely az Új Hidegkuti Nándor Stadion másik szegletében is hallható volt a 76. percben. Az oldalvonal mellett Armin Hodzic próbálta megszerezni a labdát, amelyet azonban Batik Bence fejjel gyorsabban elért, közben azonban a Mol Vidi labdára figyelő bosnyák támadójának cipője találkozott a Bp. Honvéd hátvédjének halántékával.

Kicsit megszédültem, de semmi egyéb nem történt – magyarázta a 25 esztendős védő. – Ellenfelem a labdára figyelt, nem is feltételeztem szándékosságot, elnézést kért, majd folytatódott a mérkőzés.”

Mégpedig gól nélküli állásról, pedig az öt perccel korábban történt esemény befolyásolta a mérkőzés kimenetelét. David N’Gog próbált elhúzni Juhász Roland mellett a tizenhatoson belül, a Vidi védője azonban – ekkor még – szabályosan szerelt, amikor felvette a védekező pozíciót, s jobb lábával elrúgta a labdát, amely azonban a francia támadóról ismét a kapu irányába pattant. A továbbfutó David N'Gog átesett Juhász Roland továbbra is kitámasztott jobb lábán. Ám a tizenegyes elmaradt.

Pedig Juhász Rolandnak ekkor már volt egy sárga lapja, s ha megkapja a másodikat, emberelőnyben másként alakulhatott volna a mérkőzés, nem beszélve a tizenegyesről – így Batik Bence. – Szoros a mezőny, sokan pályáznak a harmadik helyre, úgyhogy bosszantó, ami mérkőzések óta velünk történik. Az előző fordulóban Mezőkövesden sem kaptunk meg egy egyértelmű büntetőt, más csapatnak meg a tizenhatoson kívül történt szabálytalanságért is büntető jár.”

A FORDULÓ VÉDŐJE – FERENCZI JÁNOS

Így volt teljes a születésnap. Ferenczi János, a Debrecen bal oldali védője múlt szerdán töltötte be a 28. életévét, a szombati, MTK Budapest ellen 3–1-re megnyert bajnokin parádés teljesítménnyel vette ki a részét a hazai győzelemből. Az első félidőben kétszer talált a kapuba, a szünet után gólpasszt adott Bódi Ádámnak.

„Korábban sosem szereztem két gólt élvonalbeli bajnokin, ráadásul egy gólpassz is összejött, a támadásokat tekintve ez volt pályafutásom eddigi legjobb mérkőzése – mondta a lefújás után a mérkőzés legjobbja. – Ezzel a teljesítménnyel megkoronáztam a születésnapomat. Jól kezdtünk, két elém kerülő labdát is jól találtam el, de felemás teljesítményt nyújtottunk. Kétgólos előnyben könnyelművé váltunk. Kétgólos hátrányban változtatott ellenfelünk, de inkább az volt a baj, hogy túlságosan megnyugodtunk. Szerencsére Bódi Ádám gólja eldöntötte a mérkőzést.”

A két gól eleve elismerésre méltó teljesítmény, értéküket növeli, hogy egyik esetben sem rutinfeladatról volt szó. Ferenczi János előbb 16, majd 18 méterről lőtte ki a bal alsó sarkot, és mindkét esetben a labda lekezelése nélkül, első szándékból vette célba a kaput.

DVSC–MTK 3–1

„A második, a kapáslövés volt a nehezebb – magyarázta. – A levegőben érkező labda ívét nehezebb kiszámítani. Edzésen többször kerültem hasonló helyzetbe, és mivel a rúgótechnikám a jobbak közé tartozik, bátran vállalkozom.”

NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
NB I, 2018–2019, 27. FORDULÓ
ÁPRILIS 6., SZOMBATHELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Puskás Akadémia–Kisvárda 0–4
Felcsút,Pancho ArénaAndó-Szabó Sándor
700
Ferencváros–Paks 3–0
Budapest,Groupama ArénaBogár Gergő
9673
Újpest–Mezőkövesd 2–1
Budapest,Szusza Ferenc StadionSolymosi Péter
2288
Diósgyőri VTK–Haladás 0–1
Miskolc,DVTK StadionFarkas Ádám
4117
Debreceni VSC–MTK Budapest 3–1
Debrecen,Nagyerdei StadionKassai Viktor
3200
Bp. Honvéd–Mol Vidi 0–1Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionVad II István
2187
TABELLA •GÓLLÖVŐLISTA
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC27194459–19+4061
2. Mol Vidi FC27165643–26+1753
3. Újpest FC271210535–19+1646
4. Debreceni VSC27127834–30 +443
5. Budapest Honvéd271161032–28 +439
6. Mezőkövesd Zsóry FC27981038–35 +335
7. MTK Budapest271041339–44 –534
8. Paksi FC277101029–40–1131
9. Puskás Akadémia FC27931530–41–1130
10. Kisvárda27771328–42–1428
11. Diósgyőri VTK27761425–48–2327
12. Szombathelyi Haladás27641725–45–2022
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik