A futball tényleg vidékre költözött: Újpest-FTC vs. DVSC-ETO

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2014.04.07. 16:48
A hét elején már megszokhatták, hogy a Nemzeti Sport Online-on különböző statisztikai érdekességeket kiemelve pillantunk vissza a mögöttünk hagyott fordulóra. Ezúttal azonban némileg rendhagyó módon két mérkőzés összehasonlításával foglalkozunk (már csak azért is, mert a 23. fordulóból még hátravan egy meccs, amelyet ma este rendeznek). Fókuszban az Újpest–Ferencváros (1–2) derbi és a DVSC-Teva–Győri ETO (2–2) rangadó – az InStat Football statisztikai elemzőrendszer adatainak segítségével.

Jó hangulat és nagy küzdelem – ezt hozta az Újpest–Ferencváros meccs (Fotó: Hegedüs Gábor)
Jó hangulat és nagy küzdelem – ezt hozta az Újpest–Ferencváros meccs (Fotó: Hegedüs Gábor)
Jó hangulat és nagy küzdelem – ezt hozta az Újpest–Ferencváros meccs (Fotó: Hegedüs Gábor)
Jó hangulat és nagy küzdelem – ezt hozta az Újpest–Ferencváros meccs (Fotó: Hegedüs Gábor)
Jó hangulat és nagy küzdelem – ezt hozta az Újpest–Ferencváros meccs (Fotó: Hegedüs Gábor)

Ha az Újpest–Ferencváros (1–2) és a DVSC-Teva–Győri ETO (2–2) mérkőzés fő statisztikai számait egymás mellé tesszük, akkor több adatban is hasonlóságokat fedezhetünk fel.

A fővárosi derbin 28-szor, a vidéki rangadón 27-szer lőttek kapura a csapatok, ebből tíz, illetve 11 alkalommal el is találták. Újpesten 76, Debrecenben 78százalékos pontossággal passzoltak a játékosok, az első meccsen 47 percet, a másodikon 45 percet birtokolták összesen a csapatok a labdát.

A semleges nézőknek mégis olyan benyomása lehetett a két meccsről, mintha a két találkozón látott játékban, annak színvonalában jelentős lett volna a különbség. Úgy tűnt, hogy az Újpest–Ferencváros mérkőzésen jóval kevesebb a kidolgozott, tudatos akció, kevés a mélységi indítás, alacsony a támadásokat közvetlenül elősegítő passzjáték száma. Éppen ezért érdemes kicsit a statisztikák mélyére ásni, és a fenti adatokat részekre bontani.

A FRADI PASSZOLGAT, PASSZOLGAT, DE KEVESET TÁMAD

A z Újpest–Ferencváros meccsen 751-szer passzoltak egymáshoz a futballisták (ebből 589 volt sikeres), míg a DVSC–Győr találkozón 814-szer (ebből 621 volt a pontos). De mennyi volt ebből a támadópassz?

Az Újpest 297 passzából 197 volt konstruktív, építő jellegű (66.3 százalék, ebből 132 passz volt pontos), emellett a liláknak volt öt (ebből négy pontos), az InStat által extra támadópassznak nevezett átadása, ami a mélységi indításokat, illetve a több (legalább három) védő közötti kiugratásokat jelenti, míg a közvetlen gólhelyzetet teremtő passzból szintén ötöt mutattak be, de ezekből csak egy volt pontos. A többi 90 (30.3 százalék, ebből 85 passz pontos) passz a labda megtartását célozta.

Általános statisztikák az Újpest–FTC meccsről – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE! 
Magyarázat: a TTM oszlop az összes játékba avatkozás mutatóit összegzi (A statisztika forrása: InStat Football)
Általános statisztikák az Újpest–FTC meccsről – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE! Magyarázat: a TTM oszlop az összes játékba avatkozás mutatóit összegzi (A statisztika forrása: InStat Football)

A Ferencváros ezzel szemben jóval többet passzolt, 454-et (367 pontos, 81 százalék), de ebből 227 volt a konstruktív vagy építő passz (50 százalék, 148 a pontos), vagyis az összpassz-számhoz viszonyítva a Fradinál tíz százalékkal kevesebb volt a támadásépítések száma. Ebből következik, hogy a zöld-fehérek passzainak csaknem fele (223, 49 százalék) a labdatartást, és nem a támadást szolgálta. A maradék egy százalékot a két extra támadópassz és a két kulcspassz teszi ki (mindkét szám alacsonyabb az Újpest számainál).

Vagyis hiába volt többet a zöld-fehéreknél a labda – 29 percet, szemben az újpesti 18-cal (61–39 százalék a Fradi javára) –, hiába járatták többet a labdát és játszottak némi mezőnyfölényben, a támadófutballjuk nem volt erőteljes, ahogy az Újpesté sem. A Fradi összesen 88, az Újpest pedig 80 támadást vezetett, de a fenti okfejtést alátámasztja, hogy ebből a vendégek és a hazaiak egyaránt 12-12-t zártak lövéssel. Más kérdés, hogy a Fradi minimális százalékban hatékonyabb volt, ezért tudta 2–1-re megnyerni a meccset Leonardo kontárból szerzett góljával.

Passzok, labdabirtoklások, támadások – Újpest–FTC– NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
Passzok, labdabirtoklások, támadások – Újpest–FTC– NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

Az adatok azért érdekesek, mert a két csapat korábbi meccsei is hasonló képet festettek. Thomas Doll és Nebojsa Vignjevics csapata többször nőtt már az ellenfele fölé labdabirtoklásban, a passzok számában, de az a plusz, az a támadási potenciál hiányzott az együttesből, amitől a fölény gólokra váltható. A 20. fordulóban például az Újpest hiába játszott fölényben Mezőkövesden, és ez alapján hiába nyerhetett volna gólokkal is, végül nyögvenyelős, 1–0-s sikert aratott. A Ferencváros pedig hiába próbálta irányítani a 21. körben a Kecskemét elleni bajnokit, a támadófutballja erőtlen volt. Ez egyenes következménye annak, hogy jelenleg sem az Újpestben, sem pedig a Ferencvárosban nincsenek jó formában lévő, váratlan húzásokra képes támadójátékosok. Az egyetlen kivételt a liláknál Dusan Vasziljevics jelenti (aki nem is klasszikus támadó középpályás), a zöldeknél pedig Leonardo, és ritkábban Somália – algiha véletlen, hogy előbbi kettő a derbin is betalált.

MITŐL VOLT JOBB MECCS A DVSC–ETO, MINT AZ FTC–ÚJPEST?

A vidéki rangadón, a tabellát vezető DVSC-Teva és a második helyen álló Győri ETO meccsén mindkét csapatnak jóval több volt a konstruktív, támadást építő passza, mint a két fővárosinak. A Debrecennek 445 átadásából 320 (71 százalék, ebből 228 passz a pontos) volt támadást segítő, emellett volt három extra támadópassza és hét kulcspassza. Utóbbi tízből kilenc pontos is volt, ami 90 százalékos hatékonyság szemben a Ferencváros 4/2-es (extra támadópassz plusz kulcspassz, 50 százalékos hatékonyság) és az Újpest 10/5-ös (a Fradihoz hasonlóan 50 százalék) ugyanezen mutatójával.

Általános statisztikák – DVSC-Teva–Győri ETO – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
Általános statisztikák – DVSC-Teva–Győri ETO – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A Győri ETO még úgy is jobb számokat tudott produkálni a legtöbb mutatóban a két fővárosi csapatnál, hogy a 38. perctől Pátkai Máté – egyébként jogos – kiállítása miatt emberhátrányban futballozott.

A Győr 369 passzából 272 volt konstruktív (73.7 százalék, ebből 178 passz volt pontos), az ETO emellett bemutatott öt extra támadópasszt és három kulcspasszt, a nyolcból öt volt pontos (62.5 százalék). A Győr és az FTC passz/támadópassz mutatójában óriási a különbség: az ETO 85-tel kevesebbet passzolt Debrecenben, mint a Fradi Újpesten, mégis 45-tel több volt a támadópassza, méghozzá emberhátrányban!

Az adatokból következik, hogy a Debrecen és a Győr együtt jóval több támadást is vezetett, mint az Újpest és a Fradi. A vidéki meccsen 196 (110–86-os megoszlásban), a fővárosin 166 támadást vezettek összesen a csapatok, úgy, hogy az emberhátrány miatt az ETO a meccs végére jelentősen visszavett a támadásokból, az eredmény tartására törekedett.

A miértekre a választ ezúttal is elsősorban a játékoskeretek minőségében, lehetőségeiben találjuk meg. Míg a fővárosi csapatoknál egy-egy kiemelkedő formában lévő támadójátékost tudtunk megnevezni, addig a két vidéki együttesben csak úgy sorakoznak a magyar szinten nagyon jó képességű és jó formában lévő támadójátékosok. A Debrecenben például a parádés szabadrúgásból gólt is szerző Rene Mihelic, Szakály Péter, Kulcsár Tamás vagy éppen Dalibor Volas, míg a Győrben Rudolf Gergely, Varga Roland, Kalmár Zsolt vagy éppen a Debrecenben a második ETO-gólt szerző Marek Strestík.

Passzok, labdabirtoklások, támadások – DVSC-Teva–Győri ETO – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!
Passzok, labdabirtoklások, támadások – DVSC-Teva–Győri ETO – NAGYÍTÁSÉRT KATT A KÉPRE!

A DVSC-Teva–Győri ETO összecsapás főleg az első félidőben a kiállításig hozott magyar szinten kimagasló színvonalú, élvezetes támadófutballt, de összességében is sokkal jobb mérkőzést hozott, mint az Újpest és a Ferencváros összecsapása. A két meccs megmutatta, hogy miért a DVSC, ETO páros harcol a bajnoki címért és miért nem a Fradi és az Újpest. A két találkozó ismét igazolta az elmúlt évekre jellemző tézist, miszerint a jobb futballt jelenleg a vidéki „nagycsapatok” játsszák, köszönhetően a minőségibb játékosállománynak.

LABDARÚGÓ NB I, 23. FORDULÓ
IdőpontMérkőzés (Tv)
Április 4., péntek
17.00
Puskás Akadémia FC–Szombathelyi Haladás 1–2
Vad II István
19.00
Újpest FC–Ferencváros 1–2
Farkas Ádám
Április 5., szombat
14.00
Budapest Honvéd–Diósgyőri VTK 1–2
Erdős József
16.00Lombard Pápa–Pécsi MFC 1–0Fábián Mihály
16.00
MVM-Paks–MTK Budapest 1–3Iványi Zoltán
18.00KTE-Phoenix MecanoVideoton 3–1
Andó-Szabó Sándor
20.00Debreceni VSC-Teva–Győri ETO FC 2–2Kassai Viktor
Április 7., hétfő
20.45Kaposvári Rákóczi–Mezőkövesd (Tv: M2)
Szabó Zsolt
TABELLA ♦ GÓLLÖVŐLISTA ♦ MENETREND ♦ EREDMÉNYEK

Hetekig téma lehet Torghelle és Czvitkovics gólja

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik